×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Само през 2017 г. в Мексико са убити 25 339 души
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа, но Саудитска Арабия би с 2:1
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,181,379
Активни 1,615
Страници 117,736
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Дън Сяо Пин е пингвин

Бойко Ламбовски
Заинтересува ме един термин - "преекспониране". Това е сравнително нова дума, свързана най-вече с фотографията, но оттам навлязла в много преносни коловози. Тази дума, която дедите ни са нямали, ще рече нещо като "излагане". На светлина, тоест. И преекспонирането, и излагането в епохата на лесните комуникации и трудната обективност се оказват сериозна опасност. Преекспонирането като пропаганден похват е в състояние да насочи масовото съзнание в непродуктивна, лоша, направо престъпна посока. Понякога пък може да предизвика тъкмо обратния резултат на този, който цели преекспозицията. От преекспонирането като пропаганда може да се стига до грозни неща - разпалване на ксенофобии, до разгаряне на класова, расова, политическа и каква ли още не ненавист*, съответно до масови погроми и други социални катаклизми. Стига се и до обикновено излагане, в преносния смисъл на думата, тоест -до оцапване на репутациятаПреекспонирането като политически похват може да се прави и много внимателно, умно и целенасочено. Да е следствие на добре премислена стратегия и да се провежда в продължение на години, като се крият мотивите му. Такива примери има и - ако се замислите - ще ги откриете. Те идват от богати и умни места, където са привлечени съответстващи на целта капацитети. Преекспонирането може, също така доста често - да отключва спонтанни реакции, кога в угода, кога не толкоз - на преекспониращите. При тоталитарното преекспониране този, който увеличава или стеснява блендата, е държавната пропаганда. Дълго време това е ефективно, освен в крайни ситуации, когато масовият гняв срещу въртящия блендата надделее над желанието за собствен, макар и скромен, рахатлък. Спомням си такъв случай, когато Китай осъществи опит за военна намеса във Виетнам - преди няколко десетилетия. Тогава ме изненада спонтанната народна реакция у нас, разбира се - подкладена от медийното преекспониране на събитието. (Китай тогава беше враг, ренегат.) Видях сънародниците си, иначе не особено склонни към несанкционирани митинги, да обкръжават Китайското посолство (то се намираше срещу Университета) в толкова масов мащаб, че властта дори се поуплаши от тази спонтанност. Хората гневно крещяха срещу посолството, хвърляха боя и яйца по стените, размахваха самодейни лозунги, осъждащи агресията. Запомнил съм един особено смешен лозунг, който ми показа богатствата на спонтанното народно словотворчество. "ДЪН СЯО ПИН Е ПИНГВИН" - пишеше на него. Вееше го млад другар с непримирим блясък във взора. (Защо пингвин - такова всъщност симпатично пиле, а не "чакал", "пор" или "хиена" - по-противни животни, тогава немах възможност да питам. Догаждам се, че е заради римата, ала Пин може да се римува и с по-гадни от пингвин неща - зарин, нитроглицерин, запушен комин и т.н. Примерно:)

Както и да е, за тези неща се замислих порадипрословутия ни прайд всяка година,чието шествие е обсъждано и охранявано в непропорционални на мероприятието мащаби. Непропорционалността е белег за преекспониране. Много повече обаче ме изуми с преекспонирането си случаят с агресивния простак, ритнал камериерка на Слънчев бряг. Този, надявам се, достатъчно изолиран случай, предизвика каскада от крайни изказвания по форуми и медии, като достатъчно нелепо се включиха и туристическите началници. Имах чувството, че не става дума за инцидент между агресивен тип и гражданка на работното й място, а сякаш цяла Швеция е нападнала и ритнала цяла България. И ние трябва да запяваме "Стани, стани юнак балкански" и да бием в замяна де що видим чужд турист. Представям си, ако ритащият негодник беше, недай боже, арабин, турчин, руснак или американец. Какви геополитически, етнически и исторически излияния щяха да се отключат, в какви бездни на уязвената гордост щяхме да се замятаме с мазохистична страст и възрожденска патетика, какви обобщения щяхме да наплетем.

Отде идва този отказ да виждаме частното**, а да го преекспонираме като чудовищна емблема не знам - вероятно от някакъв вид комплекс. При това не говоря само за България в случая, говоря за всички човеци.

Ние сме като всички по света, може би само малко по-обидчиви. Такова ни и преекспонирането.

-----

*Едно от тези събития е т. нар. "Кристална нощ" през 1938 г. в Германия, когато се извършват масови антиеврейски погроми от нацистите. Те са предизвикани от активна пропагандна дейност, последвала убийството на третия секретар на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, застрелян от 17-годишния еврейски младеж Хершел Гринспан.

**Частното е, че имаме закон, който защитава всеки гражданин от физическа агресия. Доколкото знам, за физическо посегателство пък срещу лице, което е на работното си място, този закон е още по-строг. Достатъчно е законът да бъде приложен с цялата му строгост, а медиите да оповестят това - за този конкретен и за други като този случай, и толкоз.
22
4070
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
12 Юни 2017 21:15
Ако лузърът от Швеция беше ритнал автора - дали щеше да е запазил това си мнение?
----------------------------------
Сайтът на Генек

12 Юни 2017 21:38
имаме закон, който защитава всеки гражданин от физическа агресия

Глупости на таркалета!
Имаме закон, който защитава всеки извършител на физическа агресия от жертвите му!
12 Юни 2017 21:53
Много повече обаче ме изуми с преекспонирането си случаят с агресивния простак, ритнал камериерка на Слънчев бряг.

Значи, нямаш никаква представа от психологията, душевността на българина, авторе.
Силната реакция е много елементарно обяснима - Швеция и шведите толкова пъти са показвани отдалече на нашенеца като някакво по-висше общество, населено с по-висши същества...
12 Юни 2017 22:53
"Тази дума, която дедите ни са нямали, ще рече нещо като "излагане". На светлина, тоест."

***
За горното сравнение няма извинение.

12 Юни 2017 22:58
"Тогава ме изненада спонтанната народна реакция у нас, разбира се - подкладена от медийното преекспониране на събитието. (Китай тогава беше враг, ренегат.)"

***
Едно си баба знае, едно си бае. Какво преекспониране, авторе? Виетнам още не беше се съвзел от американците когато 2 милионна китайска армия навлезе през Камбоджа. Съвсем по съседски.
13 Юни 2017 02:18
Значи, нямаш никаква представа от психологията, душевността на българина, авторе.
Силната реакция е много елементарно обяснима - Швеция и шведите толкова пъти са показвани отдалече на нашенеца като някакво по-висше общество, населено с по-висши същества...

Гледам реакцията на шведи в ютюб на клипа - всички до един викат "бахти изрода".
И си припомням едни нашенски реакции за един индивид от Берлин - "ма тоя не е българин", "алоу, защо не му напишете етноса (sic!)".
13 Юни 2017 02:31
Ми факт, шведът не е циганин

А именно реакциите на самите шведи във форуми и в Ютюб обезсилват бездруго слабичката теза на автора за "преекспониране" на случая в България.

Изобщо, пълна боза ...
13 Юни 2017 02:47
Аз пък мисля, че авторът преекспонира реакциите в българските медии! Няма да опонирам , само ще покажа една снимка на пострадалата камериерка. Тя заслужава, за да се види интелигентното лице, което е изритал оня шопар! Снимката очевисдно е направена наскоро след удара. Но и вчера да е правена, едва ли следите са се заличили толкова бързо. Изпращам ѝ моите най-добри чувства!

Снимка

Съжалявам, че само чрез форума ще се покаже снимката. Но читателите на електронното издание могат да видят снимки на жената в Гугъла.
13 Юни 2017 06:50

Авторът се експонира (излага се, де) с лековатия си подход към доста сериозна тема. За мен това е обяснимо само с получаване на добър допълнителен хонорар от адвокатите на шведа. Ето защо:

1. Пренебрегва се напълно фактът, че ако видеозаписът не се беше разпространил по социалните мрежи, престъпникът нямаше да понесе никакви последствия;
2. Авторът едва ли не е научил, но не коментира смехотворното обвинение в лека телесна повреда без отчитане на безспорната особена жестокост. Ако не е разбрал, че „разстройство на здравето, временно опасно за живота” е средна телесна повреда, не е трябвало да пише. Всеки, който е гледал записа, ще се съгласи, че двата силни удара, понесени от черепа на жената (от ритника и от удара в стената), и изпадането й в безсъзнание дават основания да се предполага сериозно травмиране на мозъка с евентуални (дори и късни) фатални последствия. Не се разбра нищо и за лекаря, издал мед. свидетелство.

Впрочем, щом за г-н Ламбовски омаловажаването на инцидента от Асоциацията на хотелиерите и цирковете около оставката на Благой Рагин са част от „преекспониране”, писането ми тук си е било чиста загуба на време. Наздраве, г-н Ламбовски, да ви е сладко!


13 Юни 2017 07:14
Шведите са елфи. С остри ушички, високи, елегантни , руси, въоръжени с елфийски лък и Старо Знание. А ние сме орки, космати, муцунести, тъпи, невежи и ...зли. Това е инуендото от 30 на години насам, Западна ( и Северна, особено) Европа са умни ,красиви , имотни, че и социализъм си имат, а пък ний сме нещо виновни с миналото си и произхода си. Не го ли дуднат то ва вече 30 годин политици, нашите имам предвид, дето не случиха на народ - и присъдружните им гооворещи глави. Не е ли подобно отношението на уж цивилизования Запад към славяните въобще? Като към негрите в робовладелско време. Не го ли изпитваме на гърба си ката ден?
Затова е реакцията. Швецът се напил до степен свинска, да не лицемери и да не се церемони. Той, подъзнателно, в някакви проблясъци смътни на пияния си акъл, демонстрира своя статус спрямо туземното население. Даже, ако щете , не към туземното население на България, щото едва ли съзнава в коя страна се намира, отношението е към туземното население, към унтерменшите по принцип.
13 Юни 2017 07:37
Пропуснах да спомена и другия вероятен източник на вдъхновението на автора: Асоциацията на хотелиерите.

А Бегемотът е написал това, което се канех да пиша и аз.
13 Юни 2017 08:45
Видях сънародниците си, иначе не особено склонни към несанкционирани митинги, да обкръжават Китайското посолство (то се намираше срещу Университета) в толкова масов мащаб, че властта дори се поуплаши от тази спонтанност.

По това време бях млад и хубав студент...
Отивам за упражнение в Университета сутринта от 7.30 ч, но преподаваделят го няма, а колегите коментират китайската агресия – послушах ги, пък предложих да идем пред посолството, ей го къде е, и да протестираме и... те се съгласиха. Отидохме 10-15 души, още нямаше засилена охрана, повикахме, повикахме, пък се прибрахме, че тогава отсъствия се пишеха... На другия ден ни привика комсомолското и партийно ръководство на факултета да ни разпитва как така без разрешение сме протестирали, но протестите, вече официално, бяха набрали скорост и ни се размина...
13 Юни 2017 11:02
Ние сме като всички по света, може би само малко по-обидчиви. Такова ни и преекспонирането.

Комплексираният човек е по-обидчив. Факт!
А мнението ми за този инцидент: ефективна присъда + солено обезщетение съобразно шведските стандарти.
13 Юни 2017 11:49
Според мен пък всички подобни неща трябва да се преекспонират, щото иначе никой не им обръща внимание. Шведът щеше да си замине поживо - оздраво с дребна глоба за незначителна телесна повреда. Явно за да се забележи нещо в България и да се вземат мерки, трябва да стигне до медиите и да се "преекспонира". Иначе институциите просто не реагират.
13 Юни 2017 12:21
"Видях сънародниците си, иначе не особено склонни към несанкционирани митинги, да обкръжават Китайското посолство (то се намираше срещу Университета) в толкова масов мащаб, че властта дори се поуплаши от тази спонтанност."

Хайде, стига бе: "несанкционирани" "спонтанност" и " властта дори се поуплаши"!.
Горе долу по същото време даваха един филм по сценарий на Богомил Райнов "Един наивник на средна възраст".

Но дори и днес не е съвсем ясно защо китайците минаха границата и какви са жертвите.
13 Юни 2017 19:52
"Даже, ако щете , не към туземното население на България, щото едва ли съзнава в коя страна се намира, отношението е към туземното население, към унтерменшите по принцип."

***
По принцип винаги съм съгласен с Бегемота, който за съжаление се появява доста рядко. С горното изречение обаче не съм. С туземното население в Швеция, шведа се отнася политкоректно (щото такива са инструкциите). Виж с туземното население на България няма никакви проблеми или политкоректни ограничения. То самото смята, че шведа е изначално политкоректен и по-висш социален продукт, който трябва да бъде глезен, а моментните му прищевки задоволявани в името на туризма, алкохолизма и евроатлантическата солидарност. При липсата на преекспониране не бих се учудил да чуя, че ритнатата камериерка му е платила липсващия компютър, дори и да няма черна котка в тъмната стая.
13 Юни 2017 20:01
Запомнил съм един особено смешен лозунг, който ми показа богатствата на спонтанното народно словотворчество. "ДЪН СЯО ПИН Е ПИНГВИН" - пишеше на него.

Чакай, рекох си, и аз да се поупражня в спонтанно народно словотворчество, макар и с известно закъснение:

Мао Дзедун е маймун
Чан Кайши има свински уши
Чжоу Енлай знай само да лай
Сун Ятсен има задник червен
Пък маршал Лин Бяо ходи по нужда чак в Макао
А Конфуций философа има уста като кофа

Остана ли някой виден китаец неспоменат?
13 Юни 2017 20:39
Drug , благодаря за уточняването. Всъщност, точно това имах предвид - туземното население във туземните страни, извън елфийското царство. Въпросният швец и на най пияна глава не би си позволил подобен шут в собствената си страна, или в Англия, Германия, САЩ или даже Израел, независимо от расата и цвета на персонала.Настройката му е друга, мъждука му една лампичка в пияната тиква, че ако рита камериерките в главите, може дълго време да споделя килия с няколко яки батки. Но в страни като нашата и подобни на нея, да не правя списък - ами всичко може; ето такава показателна е и реакцията на този шеф на кръчмаско-ханджийската асоциация (вече в оставка) , че станалото-станало, дай да дадем някой лев на жената и да замажем работата, да не дразним чужденците. Западът, колективният Запад, е супер лицемерен и супер расистки, както и супер измамник, и лицемерието му е естествената защитна окраска да прикрива останалото и да баламосва, ограбва и избива.
14 Юни 2017 00:48
Винаги добре дошъл, ма ман!
14 Юни 2017 12:30
Но дори и днес не е съвсем ясно защо китайците минаха границата и какви са жертвите.

Може да е тип "градска легенда", но след години бях попаднал някъде на интервю с виетнамски ветеран който твърдеше че му се схванал пръста на спусъка на картечницата, а китайците все прииждали.
Тогава армията им още е използвала тактиката на човешката вълна, но сега не ми се вярва да е така.
Във всеки случай виетнамците се справиха, което си беше направо невероятно като се сравняват мащабите на двете страни. Или може би руснаците тихомълком са изиграли някаква роля, нали и те бяха наплашили китайците при двата им опита - на остров Дамански и някъде в Казахстан.
14 Юни 2017 20:30
*
15 Юни 2017 15:04
Авторе, хич да не ти пука от злостните коментари.
*Едно от тези събития е т. нар. "Кристална нощ" през 1938 г. в Германия, когато се извършват масови антиеврейски погроми от нацистите. Те са предизвикани от активна пропагандна дейност, последвала убийството на третия секретар на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, застрелян от 17-годишния еврейски младеж Хершел Гринспан.
- тука е поантата, за тези които желаят да го проумеят. И в това, че пияните свини са пияни свини - има всякакви такива - български, руски, шведски, американски, турски и мнооого други разновидност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД