:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Над 100 милиона лева са заложени за ремонти в София, твърди зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев
Лондон трябва да се насочи към богатство, свързано с Кремъл, обяви в същото време външният министър Борис Джонсън
СТАТИСТИКИ
Общо 372,861,830
Активни 199
Страници 10,226
За един ден 1,302,066

Заводи ще пестят ток срещу заплащане"Електроенергийният системен оператор" (ЕСО) преговаря с промишлени предприятия, които да осигурят ток при евентуална кризисна ситуация. За това съобщи вчера шефът на Централното диспечерско управление в ЕСО Пламен Герджиков в рамките на тазгодишното издание на форума "Булатом". Очаква се съгласие да бъде постигнато бързо, тъй като индустриалците настояха за това още през януари. Тогава системата стигна пиково потребление за последните 20 години, а износът на ток временно бе спрян, за да може да се задоволи търсенето в страната.

Сега от федерацията на индустриалните енергийни консуматори смятат, че ЕСО може да избере чрез търг потребители на ток, които при евентуален недостиг ще намаляват консумацията си. Целта е така да се балансира пазарът. За икономисаната енергия обаче заводите ще получават пари. Какви ще са цените за спестената енергия, тепърва ще се обсъжда.

Идеята е фирмите на доброволен принцип да оферират в търгове пред ЕСО количествата електроенергия, които са готови да спестят, ако това се наложи, предаде Медиапул. Според Герджиков при такъв механизъм няма да има нужда от още инвестиции в нови проекти като АЕЦ "Белене".

Реализираният от началото на годината до 4 юни износ на ток е с 12.59% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Причината е във временното спиране на износа в началото на годината заради големите студове, коментираха специалисти. Най-атрактивната дестинация за експорт остава Гърция.ТРАНШ

България ще поиска още около 30 млн. евро от ЕК за демонтажа на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй". След последователното затваряне на четирите малки блока през 2002 и 2006 г. похарчените пари за дейностите по извеждането на мощностите от експлоатация и демонтажа им и за заплати от 2003 г. до края на 2016 г. са 535.534 млн. евро. По-голямата част от тях - около 340 млн. евро, са дошли от Брюксел през фонд "Козлодуй".
686
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД