:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Зрелостниците масово се оплакват от модулите на матурите

На изпита по английски език доста от учениците са "скучали" по цял час
СНИМКА: БГНЕС
---
Една от основните мерки на просветното министерство срещу преписването на матурите - разделянето им на модули - среща сериозна съпротива от зрелостниците. Вчера при провеждането на втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор дванадесетокласниците масово се оплакваха, че модулите са им попречили да дадат всичко от себе си - дори да са приключили по-рано с единия от модулите, е трябвало да изчакат края му, без да могат да използват времето си за следващия по-труден модул.

"Тези от МОН се бъзикат с нас, а? По БЕЛ (български език и литература - бел.ред.) на втори модул бързаш като ненормален, за да успееш да напишеш всичко (ако изобщо успееш), а по английски цялата стая стои ЕДИН час, без да прави нищо... Просто не е нормално..", коментира ученик във фейсбук групата "Матури 2017". Същото мнение споделят и много други негови връстници, които от скука са си "клатили краката" или са си проверявали отговорите по "929 484 пъти", докато дойде краят на съответния модул. Всички те се оплакват, че вторият модул на матурата по български е бил 1 час, докато втората част на изпита по английски език, определена от учениците като сравнително лесна, е била цял час и половина.

От МОН обаче не видяха кой знае какъв проблем в модулите, които били международна практика. "Няма как по друг начин да създадем такива условия, че да не се преписва. Мисля, че работата по модули не е нова. Ние, знаете, от години я прилагаме в 7-и клас, пък работата по модули за определено време е нещо, което се прилага и в международните изпити, не сме го измислили ние. Надяваме се да намерим оптималния начин, по който зрелостниците да са спокойни", коментира пред БНТ Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование". Безспорно това е форматът на повечето стандартизирани тестове по света, въпросът е как е разпределено времето за всеки модул.

Общо 53 679 абитуриенти бяха подали заявления за явяване на вчерашната втора задължителна матура по предмет по избор. От тях на изпита са били допуснати 44 хиляди, а реално са се явили едва 42 хиляди души. 7691 души от професионалните гимназии са се отказали от явяване на втора матура и са предпочели като оценка от държавния зрелостен изпит в дипломите им да бъде вписана средноаритметичната оценка от изпита по теория и практика на професията - право, което им бе дадено от тази година с новия училищен закон.

5 са били анулираните работи на вчерашната матура - 10 пъти по-малко от м.г., посочиха от МОН. Изпитите на двама зрелостници са били прекратени заради опити за преписване с класически "пищови", а на останалите - заради втори телефон. Абитуриент от Койнаре опитал да смени плика с писмената си работа с друг ученик от същата зала.

53 655 седмокласници пък вчера се явиха на национално външно оценяване по математика. От тях едва 39 681 са писали по втория модул, който служи за прием в гимназиите. Анулирани са две писмени работи, а м.г. - само една.

ТЕЧ

"Няма теч на информация. Има такъв само за вас (т.е. за в. "Сега" - бел. ред.)", коментираха от МОН по повод първата матура по български език на 19 май. Както "Сега" писа, вечерта преди изпита из социалните мрежи се отправяха предупреждения тъкмо за автора, който се падна на изпита - Йордан Йовков. "Тези информации са от фалшиви профили", отсякоха от министерството. Оттам нямат намерение да проверяват защо целия ден преди матурата по български във "Фейсбук" се въртеше точно името на Йовков, защото според тях имало подобни информации и за други автори.



ГАФ

Грешен пълен член в последния въпрос на матурата по български език (написване на есе или на интерпретативно съчинение по разказа "Албена" на Йовков) е открила доц. Теофана Гайдарова, преподавателка от Катедрата по български език в Пловдивския университет, съобщи Марица.бг. Съставителите на теста са дали указание: "Аргументативният текст напишете в свитъка за свободните отговори на предвиденото място". "Банална грешка. Но не би трябвало да е допусната в такъв формат, който проверява точно езикова грамотност и познания по литература", коментира доц. Гайдарова.
1219
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД