×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,729,124
Активни 934
Страници 24,593
За един ден 1,302,066

Пътната агенция се опита да претупа за 24 часа търг за 240 млн. лв.

Десетото поред обжалване отново ще спре поръчката за тол системата за пътищата
Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) се опита да приключи за рекордно краткия срок от 24 часа търга за въвеждане на електронната система за платено преминаване по пътищата. Съобщението за удължаване на срока за кандидатстване за блокираната от повече от година от жалби поръчка бе разпространено в 16.30 часа в четвъртък, а срокът за кандидатстване бе до 17 часа в петък. Условията и критериите към участниците бяха същите, включително и стойността на инвестицията - 240 млн. лв. (с ДДС).

Регионалният министър Николай Нанков вчера защити арогантно решението на подчинената му агенция с тезата, че един ден е достатъчен за компаниите, които са искали да участват. Краткият срок от едно денонощие е законен, добави той, но не обясни защо е бързането. Експерти от пътния бранш обаче бяха категорични, че обявяване на поръчка за толкова кратък срок е несериозно. Неофициално от МРРБ намекнаха, че нереално късият срок е даден, за да няма време за обжалване. Но това ограничава и самите кандидат-изпълнители. Жалбата срещу процедурата е една страничка и е написана предварително, а тръжната документация е цял кашон. "Дори цяла нощ да се подготвят техническите параметри на офертата, дори да имаш уговорка с банка за банкова гаранция, която ще получиш веднага, как ще успеят чуждите компании да участват?", коментира пред "Сега" запознат с процедурата на търга.

"Ако до 17 ч. днес (б.а., вчера) няма подадени оферти от кандидати да изградят тол системата, другата седмица срокът ще бъде удължен. Този път може и със седем дни", заяви Николай Нанков. Той цитира решение на ВАС, според което възложителят АПИ може да удължи срока за подаване на оферти, а никъде в закона не било разписано точно с колко дни. Става дума за удължаване на срок, който отдавна е изтекъл, но с подаването на жалбите се прекъсва и може да се удължава отново, веднага щом КЗК се произнесе, че те са неоснователни. Все пак са постъпили 6 оферти, съобщиха в 17.30 ч. от АПИ.

Докато в АПИ чакаха оферти, в Комисията за защита на конкуренцията получиха поредните три жалби срещу процедурата и тя за пореден път ще бъде спряна. Досегашните обжалвания бяха именно заради краткия срок за подаване на оферти. Въпреки това пътната агенция упорито и неколкократно подновява търга за все по-кратко време. Последният предишен опит бе в края на миналата година, за да се използват неработните дни около Нова година. От 5 април миналата година насам това е десето поред обжалване на търга. Министър Нанков, както и предишното ръководство на министерството и АПИ, предположи, че тол системата се блокира от големите превозвачи, които имат изгода от сегашната винетната система. Плащането на база изминато разстояние би струвало много по-скъпо за камионите от сегашните винетки.

Късите срокове обаче не са единственият порок на поръчката за тол системата. Условията и начинът, по който тя би трябвало евентуално да заработи, са прекалено объркани, твърдят пътните експерти. Тол системата не се отдава на концесия, а под своеобразна форма на отложено плащане. Очаква се избраният кандидат да вложи 240 млн. лв. свои пари, които след това да започне да "избива" с част от приходите от таксите. Според сметките новата система ще генерира приходи между 600 -700 милиона и 1 милиард лева годишно. Има и неизяснени административно механизми, по които ще се прилага новата система. Сроковете за изпълнение също са кратки. Според заданието срокът за цялостно изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца, но за самото въвеждане на системата е едва 6 месеца.
10
3277
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
19 Май 2017 21:02
Нищо ново под Слънцето! ГЕРБ отново са на власт!!!
19 Май 2017 21:54
Тепегьозлък във висша степен.
19 Май 2017 21:55
без лазар по лазаровски
19 Май 2017 22:14
ОПГ, сър...
19 Май 2017 22:39
.
Какво ще ни дадеш, историйо,
от пожълтелите си страници ?
.
20 Май 2017 08:18
По белия свят се прави простичко, но ефективно. Прилага се методът ВОТ - Build, Operate, Transfer. Просто, защото за основни критерии за оценка на предложенията се вземат цена за изминато разстояние и време за експлоатация за възвръщане на инвестицията (с изискуемата текуща поддръжка). Ефективно, защото няма възможност за редовните номера с удължаване на срокове и увеличаване на стойности - забавил си се, моля, няма проблем - намалява ти се времето за експлоатация. По-скъпо излязло - ми да си си направил сметката. Проблемът, обаче е, че при всички случаи, когато магистралният път не се поддържа в нужното състояние и не позволява да се постигне проектната пропускливост (трафик), приходите от тол системата няма да са очакваните. Ама за това лек няма. Защото не сме от белия свят...
20 Май 2017 11:15
По белия свят се прави простичко, но ефективно, защото целта е търга да избере най-добрата оферта, като цена и услуга, а в България управлявана от групировката ГЕРБ целта е да се открадне най-много, а какво ще стане няма значение, защото СТАДОТО е свикнало да го крадат и мамят!!!
20 Май 2017 17:22
Въвеждането на тол-система се подкрепя от всички сегашни политически партии, включително от комунистите (справка днешното интервю на Петър Мутафчиев в "Това е България" по "Фокус"

Защо?

Защото няма кой да им припомни значенията на думите "свобода", "справедливост" и "държава".

Проблемът с тол-системата съвсем не е само в това, че ще ни претръскат джобовете (откъдето ще дойде този един милиард "за харчлък". Не е и само в следенето (все едно никой не знае как се ползват в момента камерите на т.нар. преброителни постове).

Не, самата идея, че за да използваш пътя, трябва непременно първо да платиш, да се регистрираш в някаква частна система и т.н., е гнусно робска и несправедлива и показва в какво се превръща българската държава. Нито турците, нито комунистите са ни унижавали по такъв начин.

Защото, ако някой иска да си построи частен път, нищо не му пречи да си купи земята с нормални търговски преговори, да изгради път и после да събира каквато такса успее да договори с желаещите да го ползват. Вярно че никой не ще да го прави така, щото е трудно, и се иска да направиш нещо наистина полезно, за да спечелиш, само че точно на това му се вика капитализъм и пазарна икономика. От едната страна - инвестираш и печелиш, ама без да си помагаш с принуда (включително държавна), а от другата - доброволно ползваш и плащаш.

Само че не говорим за това, а за нещо друго.

И се питам дали този, който иска за ползването на пътищата, построени и поддържани с обществени средства, и на терени, които са държавна и общинска собственост, също да се плаща непосредствено, знае ли какво всъщност иска?

Щото като ще е така, следващото какво да е? Полицията може би? Например, окрадат някого, или пък не дай Боже - убият го. Защо мирните граждани трябва да плащаме за това, че определени хора не си пазят имуществото и живота както трябва и с поведението си допускат или дори предизвикват извършването на престъпления срещу тях? Каква всъщност е нашата вина, че Иван и Стоян не са си уредили сметките по нормален начин, и единият са го застреляли? Значи, ако убитият иска полицията да разследва престъплението, ако обича да заповяда, да си плати и полицията ще разследва. Иначе защо, нали такава е логиката?

Щом за чистотата на въздуха също се харчат пари, не трябва ли и дишането да го направим с плащане?

Истината е, че преките и непреки данъци, които плащаме (включително т.нар. осигуровки, които по същество са си най-обикновени данъци), са повече от достатъчни за финансирането на основните държавни функции:
- армия
- съд и полиция
- защита от пожари, наводнения и бедствия
- пътища, железопътни линии, оптична свързаност, пристанища, летища, язовири, водоснабдяване, канализация, пречистване на водите, енергийна система, енергопреносна мрежа и прочие фундаментална техническа инфраструктура
- болници и детско здравеопазване
- образование
- обществено-значими забележителности и сгради като паркове, черкви, музеи, театри и т.н., както и строеж на нови.

Горното "достатъчни" означава свободен и безплатен (в смисъл освободен от пряко плащане) достъп до всички тях. А не някакви цигани да се мъчат да ми вземат "вход" на Крушунските водопади или да плащам хиляда лева за да се закача към мрежа ниско напрежение, стълб от която се намира на границата на имота ми. Имам ги хилядата лев, плащам ги, майната им - но защо? Мигар този, на който ги плащам, има нещо общо с изграждането и поддръжката на тази мрежа?

Ако пък нещо не им достигат парите на тия в правителството, да кажат първо за какво и колко харчат в момента, и за какво им трябват още (щото в момента бюджетът не е особено прозрачен и на фокус е кой харчи парите, а не за какво). Ако толкова няма как - добре, нека се вдигат данъците още, но пак ще е по-малко опасно от това, с което всъщност са се захванали - да редефинират държавата като ни делят на пътуващи и непътуващи, боледуващи и здрави и т.н. Щото на такива като мен че ни става мъчно да го гледаме това нещо е едно наръка, ама има и друга опасност - така да я редефинират накрая, че и на тях да им се стъжни. И то отведнъж.

Така мисля аз.

Само че не зависи от мен, а от теб народе.

Между политиците консенсусът е пълен, че си заслужаваш стригането, и не им пука. Прави ли са?
21 Май 2017 10:05
hick 20 Май 2017 17:22

От 27 години комунистите не са във властта, но някои още ги сънуват...
21 Май 2017 13:44
Е като не са на власт комунистите, време е да се държат като опозиция и да видим какво ще излезе от тая работа, а
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД