:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,955,943
Активни 1,474
Страници 108,274
За един ден 1,302,066

Йовков изтече въпреки обсадата на матурата

На учениците са били взети дори часовниците
Снимка: Архив "Сега"
Зрелостниците останаха без часовници, за да се пресекат опити за преписване.
Относително спокойно и без лавина от сигнали за купуване на верните отговори премина първата задължителна матура по български език и литература. И тази година обаче, въпреки драконовските мерки за сигурност бе белязана от течове на информация. Подобно на "Яворов", който през 2015 г. подсказа през "Фейсбук", че ще се падне на изпита, часове преди вчерашната матура човек с профил "Йордан Йовков" предупреди зрелостниците какво да очакват. Писателят се понрави на 48-те хиляди абитуриенти, които тестваха знанията си върху неговото произведение "Албена". Масово обаче зрелостниците се оплакваха от лошата организация на изпитния процес и почти полицейските мерки за сигурност. На 57-те хиляди седмокласници пък, които вчера имаха национално външно оценяване по български, се падна преразказ върху откъс от "Войната на таралежите" на Братя Мормареви.

Вариантът за матурата по български език бе изтеглен традиционно по тъмни зори - в 5.10 ч. от журналист, измежду 11 млн. възможности. Просветният министър за първи път от години насам не присъства на събитието. От МОН обясниха, че Красимир Вълчев е имал служебен ангажимент, заради който е бил възпрепятстван да се яви в момента на генерирането на теста.

Началото на самия изпит бе в 8 ч., но на много места той е започнал с близо час закъснение, разказаха ученици. По данни на МОН на матурата т.г. са били допуснати 50 808 младежи, но реално на изпита са се явили 48 000 човека, или 96%. Тестът им, за разлика от м.г., бе от 3 модула, като мярка срещу преписвачите. Първият бе с 30 затворени въпроса, които носят 30 точки, вторият - с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, носещи 40 т., а третият модул, или 41-ви въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците трябва да пишат аргументативен текст - есе или интерпретативно съчинение (30 т.).

Въпреки че тв репортажи за купуване на тестовете вчера липсваха, в социалните мрежи наддаването за 41 въпрос вървеше с пълна сила. Късно вечерта преди матурата във "Фейсбук" групата "Матури 2017" човек с профил "Йордан Йовков" предупреди: "Нека всички отправим една молитва към чичо Йордан Йовков преди лягане". Текстът бе съпроводен от снимка на жена, разтворила ръце като криле, която също би могла да се схване като предупреждение за единствената творба на въпросния автор (от изучаваните) с име на жена. Във въпросната група освен това през целия четвъртък се пускаха подсказки именно за Йовков. От МОН не бяха открити за коментар.

Доста от зрелостниците като по чудо харесаха автора, който им се падна. Те трябваше да разсъждават върху разказа му "Албена", а конкретната тема бе "Човекът между ценностите на общността и личния порив". "Темата беше много лесна", възкликна ученик, полагал матура в 125-о училище в столицата. По думите му Йовков максимално се доближавал до учениците като съвременен автор. "Матурата не беше много трудна. Само не можах да отговоря на въпроса кой е Торашко (второстепенен герой от разказа "Другоселец" на Й. Йовков - бел. ред.)", сподели пък абитуриентка. По мнение на ученици от Бургас темата е била трудна и повечето от тях са напуснали изпитната зала преди края на третия модул. Негативни реакции имаше и из социалните мрежи. "Защо мъчат децата с тия вехти автори и герои. Къде са виждали сегашните деца жива мелница, знаят ли какво е кривач брашно, шиник, лири, какво е да ти свирят гайди през пости?", бе един от коментарите на родители.

Доста по-негативни бяха отзивите за организацията на изпитния процес, от която масово валяха оплаквания. Ученик от столична гимназия разказа, че са го извикали в 7.10 ч., но реално школото е отворило врати едва в 7.45. "Между модулите нямаше почивка. На всички ни взеха ръчните часовници, нямаше часовник дори на стената", недоволстваше той. По думите му през няколко минути връстниците му питали квесторите: "Колко минути остават до края?", което действало разконцентриращо за останалите. Учениците са били изнервени и от драконовските мерки за сигурност, които т.г. МОН взе срещу преписвачите, свидетелстваха квестори. На всички са вземани мобилните телефони, личните им карти са били проверявани два пъти - на входа на училището и на влизане в изпитната стая, всеки е бил поставян на строго определено място. Имало дори камери, които следели дали входящият номер на ученика съответства на името, изписаното от него върху бланката за изпита.

От МОН се отчетоха с прессъобщение, от което стана ясно, че са анулирали 11 работи, 9 от които поради преписване. Отделно са анулирани две работи на зрелостници, у които са намерени мобилни телефони. М.г. поради преписване бяха анулирани 16 работи, а поради други причини, например открити втори мобилни телефони, бяха анулирани още 22.

В 10 ч. бе националното външно оценяване по български език за общо 57-те хиляди седмокласници. За тях бе изтеглен вариант 2, като тийнейджърите работеха по два модула - първият е от 60 минути с въпроси със затворен и със свободен отговор, а вторият - 90 минути, в който се прави преразказ на непознат текст с дидактическа задача. На учениците се падна откъс от романа "Войната на таралежите" на Братя Мормареви, който трябваше да преразкажат от името на един от героите - Маляка. "Текстът е лесен и разбираем", коментираха след изпита учители по български език.КОМЕНТАРИ:

"Матурата все повече се превръща в мероприятие на службите за сигурност, целящо да няма преписване", бяха част от коментарите във форумите. "На моя седмокласник годината му се отрази чудесно - научи се на търпение, да намира интересни неща и предизвикателства и в най-безсмисленото занимание, да прилага математическите си умения в уроците по литература. Да работи за време", сподели пък майка на ученик от 7-и клас. "Най-нелепото е, че от курсове за подготовка за матурата по български, децата нямат време да прочетат една книга...", коментира пък друг родител.

18
5211
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
19 Май 2017 20:25

Храненици на Сорос от години изтърбушват ценностната ни система

Кеворк Кеворкян: По-кротко с народа

Чужда фондация тихомълком наля над сто милиона долара в образованието ни, за да го лиши от българският му дух. Нахалството на иноверците няма край


http://epicenter.bg/article/Kevork-Kevorkyan--Po-krotko-s-naroda-/127864/11/33
19 Май 2017 20:38
Не е изтекъл от пазените.
19 Май 2017 20:42
Русише хакерн?
19 Май 2017 20:43
Знае ли човек? Може и руса да е била...
19 Май 2017 20:45
Чужда фондация тихомълком наля над сто милиона долара в образованието ни, за да го лиши от българският му дух. Нахалството на иноверците няма край
Тя не е виновна - фондацията. Напраила си маркетинга, наляла. Въпросът е, защо маркетингът ѝ е излязъл верен.
19 Май 2017 20:47
На учениците са били взети дори часовниците

Вместо да прилагат унизителни процедури,не е ли по-добре в сградата за изпит да няма мобилен интернет? И тогава никакво пребъркване...
19 Май 2017 20:49
,не е ли по-добре в сградата за изпит да няма мобилен интернет?
Ми не могат да го заглушат. А от ена друга страна, той не е чак толко нужен. Достатъчен е един блутут от съседната стая. Питай, ще ти отговорим. Практиката е критерия за сека теория.
П.П. Мен ме влачиха по юристи, щото изхвърлих един - Вика ми, може ли да изляза, че ме търсят по тф. На испит! Ми излез бе, човек и ила пак на попрафката! Че като се разлюти тва дете. Ми късах го, колчем го видех. Гледам го на ена лекция ми показва неква книжка. Сложих си очилата - некво писание на Волен.
Е, накрая излезе заповед - никви мобилни сретства за комуникации - да се изключват до ПИН. Точка.
А, да - с детето - поиска комисия да го изпитва, щот съм бил пристрастен. Напраиха му - шеф - ас. В интерес на истината беше попрочел тва онова. Писах му 4 с 6 минуса. Повече не го видях - сигур е станал депутат.
19 Май 2017 20:49
Продават микрослушалки. Радио, не нет. Или телефония. Много са готини, като от филм за Бонд.
20 Май 2017 00:50
абе Съвецкият Человек го е измислил - и блутута и слушалките....
20 Май 2017 09:22
Ясно е, че щом едната страна използва техниката, другата също трябва да го прави. Има българско изобретение - "стършел"което блокира радиоканалите до 5 GHz. Точно ще произведат няколко стотин бройки спец конструкция за многократно използване.
20 Май 2017 09:25
Забравих да напиша, че същото у-ство може да се използва и в затворите, а не пандизчиите да гледат телевизия и да командват аверите си от пандиза. Ама вардачите не могат да кярат кинти!
20 Май 2017 22:31
Тъй-тъй, а фирмите за камери за видеонаблюдение? Ми и те трябва да се хранят. Верно, че заглушаването на нета и радиосигналите би решило проблема с преписването, да ама не им е изгодно.
20 Май 2017 22:37
Това е едно достойно за Йовков заглавие. Ако Йовков се намираше ф течно състояние, де.
20 Май 2017 22:41
Те не знаят кво искат, рекидж. Квото и да стане, се е кофти - "Те що ме късаха толко пъти!, мръсни комунисти!"
20 Май 2017 22:45
комунистите са виновни за фсичко.
20 Май 2017 22:45
Това е едно достойно за Йовков заглавие. Ако Йовков се намираше ф течно състояние, де.


Това, разбира се, е така. Но мен взе да ме тревожи състоянието на газетата.
21 Май 2017 06:28
"Че като се разлюти тва дете. Ми късах го, колчем го видех. "

Брейиии...
Туй, хората на науката, сте голяма работа!
21 Май 2017 10:01
Вариантът за матурата по български език бе изтеглен традиционно по тъмни зори - в 5.10 ч.
......
Късно вечерта преди матурата във "Фейсбук" групата "Матури 2017" човек с профил "Йордан Йовков" предупреди: "Нека всички отправим една молитва към чичо Йордан Йовков преди лягане". Текстът бе съпроводен от снимка на жена, разтворила ръце като криле...


==========
Красимир Вълчев е имал служебен ангажимент, заради който е бил възпрепятстван да се яви в момента на генерирането на теста.
...
В 5.10 ч навярно е бил в друга квартира?


==================
На всички ни взеха ръчните часовници
...
Има часовници, които са свързани с Интернет или с мобилен телефон. Едва ли са удобни за преписване.


======
Ето свеж напредничав руски опит:
На изпит
http://rusdemotivator.ru/uploads/posts/2012-01/1326114274_377903_student-80-urovnya.jpg

====
Напред науката е слънце!
За съжаление, не е огряло всички.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД