×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,296,824
Активни 435
Страници 10,243
За един ден 1,302,066

Борисов не даде надежда на Лозан Панов за радикална реформа

Главният прокурор се представи за жертва и нападна от екрана шефа на ВКС
Снимка: Юлиян Савчев
Борисов беше повикал на срещата си с Лозан Панов "тежката артилерия". Екатерина Захариева (в средата) отрече да е правена мимикрия на реформа, но призна, че трябва механизъм за проверка на главния прокурор. Цецка Цачева заяви, че нямало недосегаеми в съдебната власт.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не си тръгна очарован от срещата си с премиера Бойко Борисов. Панов я поиска заради това, че никой не иска да провери срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с издателя на "Сега" Сашо Дончев в офиса на Георги Гергов в ЦУМ, за която Дончев съобщи, че му е оказан натиск за редакционната политика. Случаят доведе до оставката на Гергов от ръководството на БСП.

"Темата за конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. Да кажем, че без реформа в прокуратурата в дълбочина не може да се случи. Такава, за съжаление, не се случи. Случи се една мимикрия на реформа", заяви той. В кабинета на премиера принципно се съгласили, че трябва механизъм за проверка на главния прокурор, но му обяснили, че пак трябва да се пипа конституцията, а това е невъзможно, защото ГЕРБ има под 100 гласа. Панов обаче обяви курс към "съдебна реформа в дълбочина". За целта ще настоява за среща с президента Румен Радев и с представители на парламентарно представените политически сили.

На разговора с Борисов са били още вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева, министърът на правосъдието Цецка Цачева и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова. След срещата Захариева и Цачева застанаха до Панов, за да отговарят на журналистическите въпроси.

Борисов не слезе при журналистите. По-късно заяви за Канал 3 от Хитрино: "Аз съм оптимист, че ще намерим най-доброто решение за реформата. Ако съдиите започнат да се самоконтролират, ако прокурори и полицаи се стегнат и вкарват в съда обвинения, доверието ще се повиши."

Той съзря политически мотиви в поведението на тези, които разпалват войната в съдебната власт. "Когато се създават междуличностни конфликти между висши представители на съда, прокуратурата, а преди това и следствието, и като кърлежи се прилепят към тях малки политически партии, фракции - нищо добро не чака съдебната система и това го казах и на г-н Панов", обяви премиерът.

Борисов влезе в тона на главния прокурор и направи намеци за "Да, България": "По всички теми може да се разчита на мен, но в никакъв случай да не се обслужват политически партии, които със своята маломерност, не можаха да влязат в парламента, не успяха никого да убедят. Пречат и на съдиите да постигнат най-доброто. Ние ще осигуряваме средства, съдебната система е по-добре платена и от мене", заяви той.

И главният прокурор се включи в сюжета от Брюксел. Пред кореспондента на БНТ той проговори за първи път публично за "ЦУМ гейт". "Няма от какво да се страхувам по простата причина, че няма от какво да се срамувам. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно или да съм откликнал на молба за намеса. Такова нещо не съм направил и няма да направя. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове и едва ли не престъпления е, меко казано, необоснован"", обяви Цацаров.

Той се обяви за жертва: Хайде да говорим сериозно и реално. Срещата не е нерегламентирана по простата причина, че у нас регламент за такива срещи няма.". Цацаров упрекна критиците, че не искали да се въведе механизъм, в който всички тези срещи да станат явни - на председателя на ВКС, на членовете на ВСС, а "защо не и на хората от изпълнителната власт". Няма никакъв проблем тези срещи да бъдат проверени, но Цацаров не предлага това в съвета, защото на дневен ред ще излезе и неговата среща в ЦУМ.

Прокурорът обясни, че отишъл в ЦУМ "с изначалното съзнание, че няма да дискутира проблеми, свързани с длъжността му, и ще си тръгне, без да обещава, ангажира, злоупотребява с длъжността си". "Независимо от това дали аз имам позитивни или негативни чувства към лицето Сашо Дончев, той не е обект на проверка, Сашо Дончев не е престъпник. Георги Гергов също не е престъпник", каза главният прокурор. "Ще кажа за колегата председател на ВКС - зная добре механизма на неговия избор, ценностната му система, устойчивостта на характера му и професионалните му способности", заяви многозначително той.ДУМА СРЕЩУ ДУМА

"Дадох на премиера примери с различни казуси в миналото - Костинброд, подслушването в дома му, КТБ, "ЦУМ гейт", които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на отговорност... Всякаква мимикрия на реформа води до неверие в правосъдието. Не бива по никакъв начин да се политизира или да се представя този въпрос като личностен конфликт. Който и да е главен прокурор - било Никола Филчев или Сотир Цацаров, не мисля, че при тези правомощия и липсата на механизъм за отговорност може аз или някой друг да бъдем по-добри. Трябва да има такива механизми и този път трябва да бъде извървян."

Лозан Панов"Да задам един въпрос на тези, които се опитват да поддържат този огън ежедневно: Грешно е да се срещнеш на 200 м от Съдебната палата, в ЦУМ, с Георги Гергов и Сашо Дончев. Грешно обаче не е тогава да посетиш адвокатска кантора на една от най-маститите адвокатски фирми в София - това не е грешно. Грешно е аз да отида на тази среща, не е грешно член на ВСС - същият този, който пише писъмца навсякъде, да се срещне с лидер на политическа партия. Той в какво качество се среща? Едно не мога да разбера - какво е самочувствието на тези хора да мерят моя морал, а да забравят себе си. Или просто им е удобно да го направят, защото биха лъснали техните поразии?"

Сотир ЦацаровМАРШ

Инициативата "Правосъдие за всеки" организира Граждански марш за европейско правосъдие на 23 май от 18 ч. На тази дата е взривен в колата си до Палермо независимият прокурор Джовани Фалконе. "Да потвърдим европейската си принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!", призовават организаторите. В нея са адвокатите Александър Кашъмов и Михаил Екемджиев, Ивет Добромирова, Биляна Гяурова-Вегерстедер, Жюстин Томс, Нели Огнянова, Антоанета Цонева, Асен Генов, Атанас Славов, Душана Здравкова, Иво Божков, Камен Алипиев, Мануела Малеева, Симеон Колев и др.
СНИМКА: МС
Премиерът избегна репортерите в София, за да може да си говори фриволно от Хитрино. Там се запрегръща с кмета, когото нарича "брат", понеже бил на обрязването на сина му.
4
1164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
19 Май 2017 20:03
Панов не си тръгна очарован от срещата
Едва ли си е правил илюзии за това.
Целта е да види обществото кой на каква позиция е.
В случая - ББ.
Понеже е майстор на момикрията.
20 Май 2017 00:07
Целта е да види обществото кой на каква позиция е.
В случая - ББ.
Много му пука на обществото! Нали то си избра мимикриращия ББ, въпреки че знаеше Кой е и Какъв е!
Нали сте наясно колко му пука на Него за обществото и неговите щения?
21 Май 2017 10:15
Да не забравяме подвизите на Борисов и Фандъкова:
http://glasove.com/categories/skandalyt/news/bydeshtiyat-evrokomisar-mariya-gabriel-s-zhilishte-za-nashi-hora
21 Май 2017 10:31
Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече – казва пред „Тема” самата г-жа Габриел. – Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение или да взема апартамент, или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата”.


Щом стокира неща, трябва да е бизнесвуман. Или трафикантка, пази, Боже, не може да бъде! Дистанцирам се от това си предположение. Но стокирането не се ли бие с високия ѝ пост?

Ама то ненапразно е казано "Жираф большой, ему видней".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД