×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,296,867
Активни 427
Страници 10,286
За един ден 1,302,066

КЕВР оспорва предложението на "Газпром" за цените

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) оспорва предложението за цените на природния газ, който "Газпром" доставя на България. Според оценката на експертите няма основание "Газпром" да определя цената на газа за България на базата на среднопретеглените цени на границата на Германия, Франция и Италия, тъй като те са резултат от конкретни условия по договорите на тези страни с руската компания. Това е записано в становище на независимия регулатор във връзка с делото на Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение, водено срещу руския газов гигант, съобщи Инвестор. Позицията на КЕВР е разгледана на закрито заседание в началото на май, когато страната ни официално трябваше да заяви становището си по казуса.

В момента цената на газа за България се определя на базата на цените на алтернативните горива на пазара, чието изменение се отразява с 9-месечно закъснение. От енергийния регулатор предлагат този механизъм да се запази, но да се следи изменението на цените в рамките на 6 месеца. Целесъобразно е и цените да бъдат обвързани с постигнатите референтни цени на големите газови хъбове в Европа, препоръчват още от КЕВР. Регулаторът настоява за равнопоставеност между европейските и българските фирми по отношение на достъпа до пазарите. Експертите посочват, че предлаганата от "Газпром" промяна на входната точка на газовите потоци в България създава риск от изолиране на страната ни от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция.

Позицията на КЕВР е изпратена в ЕК отделно от становището на енергийното министерство и държавните газови компании, които на практика приеха без забележки предложението на "Газпром". На базата на получените мнения от трети страни ЕК ще прецени как да подходи по делото срещу руския гигант. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви преди дни, че е възможно и да бъде наложена финансова санкция на "Газпром".
838
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД