:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за поста. Той заминава веднага за среща на НАТО
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
СТАТИСТИКИ
Общо 378,001,520
Активни 477
Страници 10,591
За един ден 1,302,066

КЕВР оспорва предложението на "Газпром" за цените

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) оспорва предложението за цените на природния газ, който "Газпром" доставя на България. Според оценката на експертите няма основание "Газпром" да определя цената на газа за България на базата на среднопретеглените цени на границата на Германия, Франция и Италия, тъй като те са резултат от конкретни условия по договорите на тези страни с руската компания. Това е записано в становище на независимия регулатор във връзка с делото на Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение, водено срещу руския газов гигант, съобщи Инвестор. Позицията на КЕВР е разгледана на закрито заседание в началото на май, когато страната ни официално трябваше да заяви становището си по казуса.

В момента цената на газа за България се определя на базата на цените на алтернативните горива на пазара, чието изменение се отразява с 9-месечно закъснение. От енергийния регулатор предлагат този механизъм да се запази, но да се следи изменението на цените в рамките на 6 месеца. Целесъобразно е и цените да бъдат обвързани с постигнатите референтни цени на големите газови хъбове в Европа, препоръчват още от КЕВР. Регулаторът настоява за равнопоставеност между европейските и българските фирми по отношение на достъпа до пазарите. Експертите посочват, че предлаганата от "Газпром" промяна на входната точка на газовите потоци в България създава риск от изолиране на страната ни от транзита на газ към Македония, Гърция и Турция.

Позицията на КЕВР е изпратена в ЕК отделно от становището на енергийното министерство и държавните газови компании, които на практика приеха без забележки предложението на "Газпром". На базата на получените мнения от трети страни ЕК ще прецени как да подходи по делото срещу руския гигант. Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви преди дни, че е възможно и да бъде наложена финансова санкция на "Газпром".
830
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД