×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,297,183
Активни 428
Страници 10,602
За един ден 1,302,066

Цялата история на цигарената кутийка

Да направи гражданина доносник - това е идеалът на всяка власт
Иван Стамболов-Сула
Сигурно вече всички са ги виждали - бели или черни, за тънки или за дебели цигари - приветливи кутийки с магнитче и с класическата форма на "Давидов". Идеята е да не си вадиш цигарите от картонената кутия, а да я сложиш цялата вътре. Дори капачето не е нужно да късаш, защото и за него има място. Така хармонията е възстановена, задължителните хорор снимки и предупреждения с траурни букви вече не се виждат и вие не се червите пред другите с безвкусната и лъжлива пропаганда, която разнасяте.

Моята консервативна и реакционерска душа ликува, защото със силата на природен закон, какъвто си е всъщност,здравият разум отново се подигра на кретенизма,преодоля задъханите му напъни и възстанови нормалността. Защото наистина е кретенизъм да мислиш, че като задължаваш компаниите да отпечатват върху продуктите си страшни картинки, ще накараш пушача да пуши по-малко. То е все едно да задължаваш производителите на автомобили да отпечатват на предните капаци сцени от катастрофи и погребения на шофьори и мотоциклетисти с надеждата да откажеш хората да си купуват коли и да ги карат.

А може пък и да не е кретенизъм, защото кретенизмът е безцелна идиотщина, а при цигарените визуални и текстови заплахи личи съвсем ясен умисъл. Защо всъщност е цялата тази работа със заклинанията и зловещите снимки? Запитвали ли сте се? С невъоръжено око се виждат три съвсем разумни причини.

Първата е рекет и извличане на големи печалби по административен път чрез създаване на изкуствени ограничения и регулации върху неизбежно печеливши сектори от икономиката. Когато убедим глобалната публика, че пушенето е смъртоносно, съвсем лесно ще обложим тютюневите изделия с чудовищен акциз и никой няма да посмее да мрънка. Това е добре за администрацията, защото тя живее от данъци, такси и глоби.

Заради акциза обаче стоките стават пазарно неадекватни и така се ражда контрабандата, която се стреми да възстанови нормалността. Какъв е отговорът на властите? Вдигат се на кръстоносен поход срещу контрабандата? Съвсем не. Просто я овладяват и я превръщат в следващия контролиран икономически сектор. Властите не желаят нито контрабандата да изчезне, нито хората да спрат да пушат. Ако желаеха второто, просто щяха да забранят цигарите и да изкоренят тютюневите насаждения. Властите искат просто бизнесът да върви и тяхното да не се губи.

Втората причина е необходимостта от поддържане на различни психози сред чудовищно голямата човешка популация, за да можетя да бъде контролирана емоционално,а също да бъде стимулирана да се самоконтролира. Сигурно борбата с тютюна е също толкова доходна, както и търговията с въглеродни емисии и ваксините против птичи, свински грип, луда крава и т.н. Може да звучи парадоксално, но аз подкрепям поддържането на психози, защото човекът, когато поиска, е гадно и свръхагресивно млекопитаещо, което става особено опасно, когато се събере в тълпи. Затова тълпите трябва да бъдат укротявани и контролирани чрез страх и психози. Но е прието това да не се говори публично, така че забравете, че сте го прочели.

Самоконтролът е по-интересен. Когато забраниха да се пуши в заведенията, се появиха отряди от активисти, които обикаляха кръчми и бирарии, надничаха от улицата през запотени стъкла и тичаха да доносничат къде се нарушава забраната, та да дойдат органите и да разгонят фамилията на гадния кръчмар. Да направи гражданина доносник - това е идеалът на всяка власт. За целта е достатъчно да посочиш основание за омраза и да докажеш, че тази омраза е полезна за Обществото. Така беше с враговете на революцията, така е сега с пушачите. Пък и с други грешници - всеки е виновен в нещо, за което заслужава да бъде мразен.

Третата причина ни отвежда в по-философски води. Там се сблъскват Системата и Популацията. Този сблъсък е толкова по-титаничен, колкото по-абстрактни са участниците в него. В съвременния свят Системата смята Популацията (народа, гражданите, хората) за сборище от идиоти и в някои отношения е абсолютно права, без да си дава сметка, че сама е виновна за това. Системата вярва, че човек вече не е способен сам да се грижи за себе си. За него трябва да отговаря "обществото" (тоест Системата) чрез своите институции, които пък се състоят от строги бюрократи, идващи от същата онази Популация, която не може да се грижи за себе си. Объркващо, но това е съвременното състояние на цивилизованото човечество.

Иначе целта е благородна. Освен да попречи на масите да се превърнат в агресивни тълпи, Системата иска да построи свят, в който всички да живеят охолно и сигурно, горди и автономни. И наистина, в някои отношения човек никога не е живял толкова безметежно, толкова подсигурено, толкова регламентирано. В крайна сметка благодарение на развитието на науката никога не е живял толкова дълго. Може да се каже, че амбициозната цел човекът да построи Рая със собствени сили като че ли е на път да се осъществи - вижте ни само космическите спътници, вижте ни компютрите и телевизорите, вижте храната ни, която имаме в такова изобилие, че се замеряме с нея! Има само един проблем:мястото на този Рай не е туки не човекът е този, който ще го построи. Затова всяко наше достижение като бясно летящо махало подминава първоначалната си цел и се отклонява към своето отрицание. Замислено като добро, бързо се превръща в зло - свободата в слободия, демокрацията в тоталитаризъм, либерализмът в постмодерен социализъм, конкуренцията в монополизъм, администрацията в корупция, храненето в преяждане, пиенето в пиянство, любовта в разврат, толерантността в толерастия, грижата за слабия в терор над силния и т.н., и т.н.

Началото е някъде в средата на XIV век. Когато за броени седмици чумата изтребва повече от половината човечество, всеки един живот става силно надценен и оттам - фокус на вниманието. Така пораства значението на личността, индивидуализмът и хуманизмът набират сила и раждат това, което днес наричаме Ренесанс. Започва строителството на Рая. В този Рай масовият човек трябва да е господар. За целта са необходими нови обществени отношения и така се стига до революциите и изгряването на фигурата на "гражданина". Гражданинът е нещо като бог, който може да постигне всичко с безпределните възможности на своя разум. Идва ерата на рационализма, на големите научни открития, чиято емблема в литературата става Шерлок Холмс. Горди и патетични времена! Но махалото продължава да лети и само някои кисели скептици го гледат със страх и чакат да подмине, без да се спира, точката, към която е устремено.

Прогресът продължава, за да утвърди триумфа на масовия човек (гражданина). Идва ерата на индустриализацията, ражда се понятието "лумпен". Днес, като кажем "лумпен", си представяме градски простак без ценности, без възпитание, агресивен в своята простащина и неспособен да живее в общество. Това е така, но генезисът е друг. През XIX век лумпенът е обезземлен селянин, дошъл да търси препитание в града. Индустриализацията довежда до фалит дребните селски стопанства, но, от друга страна, се нуждае от работници за фабриките. Така земният Рай превръща довчерашните свързани с природата собственици в градска фукария, рядко способна да осмисли моралните измерения на новото си положение. Ражда се пролетариатът - най-прогресивната класа и гробокопач на капитализма според марксическото учение. Тази нова вълна масови човеци също искат да са господари и закономерно донасят и нова вълна от революции.

Индустриализацията (сама по себе си добра) и желанието на масовите хора за господство (също не лошо самo по себе си) довеждат до войните, войни, в сравнение с които гръко-персийските войни и кръстоносните походи са игра на фунийки в задния двор. Те са само две - Първата световна и Втората, която неизбежно произтича от несправедливия край на Първата. Това ли е Раят на земята? Така излиза. Дори да не е желаната цел, то е несъмнен резултат от всички усилия, положени за нейното постигане.

Разтърсен от ужасите на двете войни, доближаващи се много повече до представата за ад, отколкото за Рай, масовият човек за десетина години се напъна да създаде света, в който живеем днес.Той започна с нова надежда за Рай,когато масовият човек от "гражданин" в смисъла на Френската революция се превърна в "потребител" в смисъла на телевизионните реклами. Днес Раят вече не е привилегия, на която се радваш и за която си благодарен, а неотменимо право, което се подразбира от само себе си и ако някой дръзне да го наруши, масовият човек гневно размахва юмрук и излиза на справедлив протест.

Днес се приема, че идеята за тържеството на масовия човек под ръководството на своя просветен елит е масонска. Всъщност тя е гностическа, а масоните са само бледи нейни епигони. Състои се в убеждението, че човекът не се нуждае от Божията благодат, за да постигне каквото е добро за него, а може да се справи с всичко сам - с помощта на уникалния си интелект и гениален разум. Това е човешката гордост, която днес е провъзгласена за ценност и добродетел - гордея се с децата си, с колата си, с къщата си, с Ботев, Левски и Джон Атанасов, гордея се, че съм българин, защото това ме прави по-велик. Всичко е за да почувстваме предимство и да покажем превъзходство над ближния. Най-сладка е демонстрацията на превъзходство, защото идва от себелюбието. Всъщност, когато са вкусили ябълката в онзи, истинския Рай, Адам и Ева са познали не друго, а себелюбието.

Ето колко много история и етика може да се събере в една обикновена цигарена кутийка. Между другото, аз не пуша и не мога да бъда обвинен в необективност. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.
 Наистина е кретенизъм да мислиш, че като задължаваш компаниите да отпечатват върху продуктите си страшни картинки, ще накараш пушача да пуши по-малко. То е все едно да задължаваш производителите на автомобили да отпечатват на предните капаци сцени от катастрофи и погребения на шофьори и мотоциклетисти с надеждата да откажеш хората да си купуват коли и да ги карат.
 --------------
33
4353
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
19 Май 2017 19:58
......То е все едно да задължаваш производителите на автомобили да отпечатват на предните капаци сцени от катастрофи и погребения на шофьори и мотоциклетисти с надеждата да откажеш хората да си купуват коли и да ги карат....
.
И аз съм се питал, защо алкохолената продукция е така привлекателно опакована ....и защо няма надпис " ТИ МЕН уважаваш ли ме ?"
19 Май 2017 20:04
Ако не пушиш и не пиеш отнемаш две възможности на държавата за рекет.
19 Май 2017 20:19
Отвратителните картинки върху цигарените кутии са противоконституционни. Обаче евентуален процес срещу тях би бил крайно непопулярен. Сула е обяснил добре защо големи кохорти са готови да обесят пушачите на цигари за тяхно добро. Под благосклонните погледи на пушачите на хавански пури, същите -- гласували законите срещу пушачите на цигари. Аналогично на жестоките правила за жените в ислямските държави, чиито най-големи крепители са жените, старите.

Свежа статия на Сула, същевременно щадяща -- илюстрацията към нея е най-невинната от всички цигарени картинки. Останалите са ужасТ. Добре че ги отказах преди 3 години.
19 Май 2017 20:25
Целта на всяка държава е гражданите да умрат ЗДРАВИ! (Древна македонска мъдрост)
19 Май 2017 20:26
Това не е консерватизъм.
19 Май 2017 22:06
Целта на тези картинки по цигарите е да плашат децата Закоравял пушач като мен, тия болните и умрелите по кутиите с цигарите,не мое го стреснат
Ефекта на картинките по цигарите,ако има такъв ще се види най рано след поколение.
19 Май 2017 23:03
гордея се, че съм българин, защото това ме прави по-велик

Според мен, къде се ражда човек зависи от стечението на обстоятелствата предхождащи раждането.
Затова, не можем да се 'гордеем' с този 'избор'.
Патриотизмът е нещо доста първично!
Отново добра статия на Сула.
19 Май 2017 23:12
Ефекта на картинките по цигарите,ако има такъв ще се види най рано след поколение.


Ефектът е известен и неоспорим, но това някак е убягнало от вниманието на Сула. Или пък е следвал принципа "Не оставяй фактите да пречат на прекрасно съчинената ти теория".


Не е лесно да си пушач в Австралия, или как за 20 години държавата намали цигарите наполовина


Австралия стана известна с радикалния си подход срещу тютюнопушенето в последните две десетилетия, давайки многобройни идеи за успешни политики на другите държави от развития свят, които също се борят с проблема. От 90-те насам делът на пушачите на държавата-континент намалява стабилно и значително - от 25% през 1995 г. на 14% през 2015 г. За същия период има и спад от 23% на пациентите, приети в болница за лечение на заболявания, свързани с тютюнопушенето. С рестрикциите, които Австралия продължава да обмисля и налага, скоро пушенето може да е икономически и законово невъзможно за голяма част от населението.


Най-грозният цвят и най-страшните картинки


Австралия беше първата държава, която наложи на производителите на цигари и тютюневи изделия универсална опаковка в най-грозния цвят на света, за да направи продуктите им по-малко атрактивни. Правилото влезе в сила през 2012 г. и само за три години отказа над 100 хиляди души от вредния навик, а примерът беше последван от Великобритания, Франция и Ирландия. За такива опаковки навсякъде настоява и Световната здравна организация.

Освен това предупредителните снимки за потенциалните вреди от тютюнопушенето върху австралийските опаковки са далеч по-брутални от тези в Европейския съюз, каквито има от миналата година и по българските кутии. Докато нашите показват "трупове", разплакани бебета и в най-лошия случай трахеотомия, австралийските са със снимки на тумори на гърлото и на езика, кървава урина и разложена телесна тъкан.

Според австралийските здравни власти, цитирани от Би Би Си, стряскащите образи са най-ефективната им стратегия до този момент. Проучване след въвеждането им показва, че голяма част от пушачите се опитват да не ги гледат и да не им обръщат внимание, но точно тези хора са най-склонни да спрат пушенето на по-късен етап.

Борбата с имиджа на тютюнопушенето в Австралия започва още през 1993 г. със забраната да се рекламират цигари, а през 2001 г. се забраняват и постерите и позиционирането на видимо място на кутиите. Стряскащите картинки по опаковките пък се одобряват със закон през 2006 г.


http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/09/2950485_ne_e_lesno_da_si_pushach_v_avstraliia_ili_kak_za_20/
19 Май 2017 23:18
Тормозчиян -
Само не разбрах защо авторът е публикуван във вестника.
20 Май 2017 00:07
Наистина е кретенизъм да мислиш, че като задължаваш компаниите да отпечатват върху продуктите си страшни картинки, ще накараш пушача да пуши по-малко.

А ако пък се окаже, че тези картинки са спасили дори само един човешки живот, кретенизъм се оказва ......... горната мИсла!
Разводнено и нищонеказващо четиво, със спорни факти и вятърничави размишления и нереални заключения по логиката "Ти нямаш канарче?!?!? Значи си пЕди!"
Постингът на Тормозчиян е къде-къде по-увлекателен за четене!
Тормозчиян, напипал си същността на нещата!
20 Май 2017 00:08
Опа, Булгуров ме е изпреварил.
И е бил безпрецедентно кратък и точен.
Също
20 Май 2017 00:09
Само не разбрах защо авторът е публикуван във вестника.
Ний откога се питаме. Ма изглежда го заформят като биг мислител.
20 Май 2017 00:11
Най-грозният цвят

Няма такова нещо като грозен цвят. Всеки цвят е красив, особено в сполучлива комбинация с други цветове.
20 Май 2017 02:04
То е все едно да задължаваш производителите на автомобили да отпечатват на предните капаци сцени от катастрофи и погребения на шофьори и мотоциклетисти с надеждата да откажеш хората да си купуват коли и да ги карат.

Доста разумно предложение, като се има предвид какви кретени "управляват" мощните братоубийствени снаряди, без да имат и смътна представа за автомобила като снаряд, опасен на всякаква скорост.
Но доколкото разбирам, Суля застъпва становището, че за кретенизма на шафиорите още няма открит ефективен цяр и е по-добре да ги оставим да се развивят. Най-грешните сами ще се ликвидират. Това за автомобилистите. А писачите на недомислици кой ще "ликвидира"?
20 Май 2017 09:34
Този път текстът е сравнително разумен, като изключим идеята, че човек не може без Бог. Наистина ли е необходим един небесен Биг Брадър, който следи и вижда всичко, за да осъзнаят хората, че вече сме твърде много и всяко действие има последствия и дава откат? Както и че другите разсъждават по същия начин и като прецакваш другарчето, то ти отвръща със същото и в резултат всички затъваме до шия да не казвам в какво. Не съм убедена, според мен спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се. За съжаление, българите са един от народите, най- неспособен да работи колективно за общи цели, и Бог няма нищо общо с това.
20 Май 2017 10:08
този път текстът е нескопосан (да не кажа нещо по-силно). особено за пушачите и отрядите, дето шпионирали заведенията (аз лично, откакто спряха пушенето по заведенията, отново съм гост там)
20 Май 2017 10:19
Не допусках, че след връзката 'пушене - доносничество' авторът може да сервира по-голяма глупост. Но сгреших. Стигнах до 'чума-хуманизъм' и се предадох.
20 Май 2017 10:20
Ха, не бях се замисляла, че всъщност чрез гнусните картинки държавата печели. Това ако не е лицемерие, здраве му кажи! Не знаех, че има такива кутийки, позволяващи да се сложи вътре цигарената кутия с гадните картинки. Може би защото откак вдигнаха цените пуша тютюн. Ще трябва да видя продават ли се кесийки за тютюн, в които да си го пресипя. Не че гледам гадориите де, както правилно отбеляза колега форумец, закоравелите пушачи си пушат и с картинки, и без картинки. Едно нещо от определено време ме гложди и не мога да намеря отговора в ни една теория на конспирациите, а именно, какво ги накара изведнъж да обявят пушенето на тютюн за най-зловредния порок, а пък същевременно бавно и полека се започна реабилитация на Мери Джейн? И двете тенденции най-напред се появиха в Щатско, ако не се лъжа. Прекрасните реклами на Малборо кънтри с онези коне и готиния каубой изчезнаха в небитието, а марихуаната вече на доста места е разрешена. И щото робовладелците /по Ганий/ нищо случайно не правят току-така, започвам да се замислям дали все пак канабис сатива не е вреден. Или пък просто война на две индустрии, едната изтласквана на заден план и аха да стане нелегална /а от нелегалните неща се печели ама много!/, пък другата - от нелегална - да стане легална и чрез широко производство пак да се печели много. Не знам, нещо не ми е логично. Поживем, увидим, както се казва. Сега да си свия цигарка, че ми се допуши Пък на картинките, майната им! Сула
20 Май 2017 10:46
Не допусках, че след връзката 'пушене - доносничество' авторът може да сервира по-голяма глупост. Но сгреших. Стигнах до 'чума-хуманизъм' и се предадох.
Антропологията е виновна
https://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance#Black_Death.2FPlague
20 Май 2017 10:50
СУЛА


Въпреки, че не ми пука от картинките.
Пука ми че разни НЕГОДНИЦИ се опитват да загрозяват живота ми, под предлог да ме спасят!
Ми не искам да ме спасят от друго освен от наглостта си и тоталитаризма си, но това изглежда е извън природата им.


По едно време се замислях да спра цигарите. И точно тогава решиха да забранят пушенето на разни места, без да се предвидят места за пушачи... И категорично се отказах от спирането.

Хе...
По логиката на НЕГОДНИЦИТЕ въвели картинките, може да искам да се забранят всички двигатели с вътрешно или външно горене.
Да не седнат да ми разправят, че било необходимо зло? Векове е живяло човечеството без двигатели с горене!
Но имам ли право да го налагам на останалите хора????
И ако аз нямам право да налагам нещо доказано вредно за тях според мен, на какво основание НЕГОДНИЦИТЕ имат право да ми налагат нещо вредно за мен според тях?
20 Май 2017 12:45
С всяко следващо писание Сула задобрява!
НАпълно прав е, че не се цели спиране на тровенето, а само оскъпяването му.
Също, потискането на една наркотична зависимост вероятно води към увеличаване на консумацията на други, истински наркотици.
А тревата, Лен, не е наркотик. В смисъл, че не води до пристрастяване. Нито променя някои хора, което се случва при алкохола, който е много по-вреден.
Но аз го предпочитам пред тревата, тя не ме кефи.
Добре поне, че тютюна спрях...
20 Май 2017 12:55
Знам, че Мери Джейн не е наркотик, точно затова се учудвам, че след като беше обявена за такъв и на практика с това се даде старт на световния наркобизнес в началото на миналия век, изведнъж се отметнаха и решиха да атакуват тютюна. Не мога да си обясня мотивите.
20 Май 2017 13:02
Като дългогодишен пушач и вече многогодишен бивш пушач, мога само да кажа, че нищо не оправдава нахалното просташко поведение на голяма част от пушачите. Заведенията трябва или да си имат "ракови отделения" или да са напълно освободени от тютюневия дим. Никой не е длъжен да търпи прищевките на когото и да било, който си бил правил кефа, особено когато това е свързано с неудобство и някаква вреда. Кашата в главите на някои, включително и на уважаемия автор, е пълна. Виждам явната неспособност да се степенуват нещата по приоритети и стойности, да не говорим за някаква по-задълбочена мисъл. Искам законодателно да се въведе право на защита от пушачите, включително и с прилагането на травматично оръжие.
20 Май 2017 20:24
СЕГА ще приведа малко творчество от форУМНИЦИ на тема "Тютюнът, гадните картинки и поетичното отношение на част от форУМНОто войнство към тютюнопушенето"

...
Tobacco is a dirty weed,
I like it.
It satisfies no normal need,
I like it.
It makes you thin, it makes you lean,
It takes the hair right off your bean.
It's the worst darn stuff I've ever seen.
I like it.
Graham Lee Hemminger


Boatswain Spyder
Тютюнът напаст е голяма,
Но ти е гот.
Полза от тютюна няма,
Но ти е гот.
И слабееш, и линееш,
Скоротечно плешивееш,
Гадост няма по-голяма.
Но ти е гот.

Perdekiriz
Гаден плевел е тютюна.
Затуй го и харесвам аз.
Потребност ненормална се явява.
Затуй го и харесвам аз.
И слабееш, и линееш,
Оплешивяваш даже.
Гаднотия невидяна!
Но... затуй си го харесвам АЗ!

Simplified Solutions
Tobacco is a dirty weed,
I like it.
It satisfies no normal need,
I like it.
It makes you thin, it makes you lean,
It takes the hair right off your bean.
It`s the worst darn stuff I`ve ever seen.
I like it.

Хм... Да опитаме.

Тютюнът е ужасен бич.
Но кефи.
От него полза няма хич.
Но кефи.
От него ставаш сух и блед,
плешива тиква с косми пет.
Това е навик най-проклет.
Но кефи.

Kaligon
Тютюнът е мръснишки плевел,
Харесвам го.
Задоволява ненормални нужди,
Харесвам го.
Прави те слаб, прави те мършав
И косата смъква от тиквата ти
Най-гадното проклето нещо, което съм виждал,
Харесвам го

Маги Стралска
ндааа... ного талантливи преводи от драгите съфорумци... но ето как се е справила със задачката и нашата любима преводачка Web Trance

Тютюнът е мръсна трева,

аз го искам.

Не задоволява никаква нормална нужда,

аз го искам.

Кара ви да се разредите, кара ви да клоните,

Взима косата точно до вашия боб.

Видяло е най-лошите неща "кърпете", които аз имам изобщо, .

То ми харесва.

Iezuit
Я да се пробвам и аз със стихчето, при все че не съм пушач...

Тютюнът бурен е презрян.
А ми харесва.
От него полза няма, знам.
А ми харесва.
От него сила губиш ти,
сърцето ти едвам тупти,
плешиво темето лъщи.
А ми харесва.


Cruella de Vil
Е, и аз да опитам превод:
*
Тютюнът гадна е трева.
Обаче го харесвам. Да!
И зарад нуждата една...
Обаче го харесвам. Да!
Отслабваш ти, линееш ти,
косата ти се прореди.
Торището за таз беда!
Обаче го харесвам. Да!


Азъ
Тютюнът е боклук смрадлив,
Харесва ми.
Не трябва ти за да си жив,
Харесва ми.
От него слаб си и дръглив,
Оплешивял и полудив.
Той е порокът най-кирлив.
Харесва ми.


20 Май 2017 21:37
Моята консервативна и реакционерска душа ликува, защото със силата на природен закон, какъвто си е всъщност, здравият разум отново се подигра на кретенизма,
преодоля задъханите му напъни и възстанови нормалността.
Съвсем пресен пример: в кварталния магазин сменили доставчика на цигари , та нямаха никакви освен тънък "Мерилин". Преглътнах аз гордостта си и викам, може ли да ми дадете по една кутия, че да им сравня показателите по никотин и катран, че да взема тези, които максимално се доближават до тези, които пуша (син Давидов). Дава ми младежът по една, но мой ужас там където преди бяха написани тези показатели, сега се мъдрят надписи "Пушенето убива- откажете се сега" и "Тютюневият дим съдържа над 70 вещества , за които е известно, че причиняват рак", а на кутията няма обозначение за съдържанието на катрана и никотина Пълна кретения !
20 Май 2017 21:39
Cruella de Vil
Е, и аз да опитам превод:
*
Тютюнът гадна е трева.
Обаче го харесвам. Да!
И зарад нуждата една...
Обаче го харесвам. Да!
Отслабваш ти, линееш ти,
косата ти се прореди.
Торището за таз беда!
Обаче го харесвам. Да!

Най-добрият !
20 Май 2017 22:17
Най-добрият, по определение, е на Boatswain Spyder.
20 Май 2017 22:20
Когато забраниха да се пуши в заведенията, се появиха отряди от активисти, които обикаляха кръчми и бирарии, надничаха от улицата през запотени стъкла и тичаха да доносничат къде се нарушава забраната, та да дойдат органите и да разгонят фамилията на гадния кръчмар.
Представям си как някой гаден доносник търчи към властта и и донася, че не съм си платил данъците, откраднал съм служебния компютър и съм прегазил пешеходец на зебра. Мръсни доносници.
20 Май 2017 22:22
вие не се червите пред другите с безвкусната и лъжлива пропаганда, която разнасяте.
точно на място си е предупреждението, че тютюнът убива.
20 Май 2017 22:23
То е все едно да задължаваш производителите на автомобили да отпечатват на предните капаци сцени от катастрофи и погребения на шофьори и мотоциклетисти с надеждата да откажеш хората да си купуват коли и да ги карат
не е все едно.
21 Май 2017 10:54
Когато забраниха да се пуши в заведенията, се появиха отряди от активисти, които обикаляха кръчми и бирарии, надничаха от улицата през запотени стъкла и тичаха да доносничат къде се нарушава забраната, та да дойдат органите и да разгонят фамилията на гадния кръчмар.

Хората може да са си довели децата в заведението поради това, че пушенето е забранено. В тези заведения се сервира и храна, така че присъствието на децата е напълно уместно.
"Активистите" са наплашили и шофьорите на таксите, които вече не смеят да пушат когато возят пътници.
Аз не съм толкова стриктен, но моите деца действат на принципа, че всяка нередност трябва да се докладва там, където трябва, защото според тях няма друг начин да се подобрят нещата и да станем европейска държава. Признавам, че на мене просто не ми се занимава с такива "дреболии", но младите са по-непримирими.
21 Май 2017 11:24
Единствената индикация за "кретенизъм" (цитат от вестника) е да повтаряш едни и същи "мъдрости" претоплени и винаги несъобразени с тезата ти. Жалко за бившето ниво на платформата.
21 Май 2017 15:05
Не може да се отрече, че анти-цигарената кампания понякога поражда пълни кретенизми:
http://www.youtube.com/watch?v=6Gp2z-jOPD4&t=38s
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД