×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
СТАТИСТИКИ
Общо 385,241,669
Активни 1,516
Страници 87,955
За един ден 1,302,066

Кабинетът обеща механизми за разследване на скандали като "ЦУМ-гейт"

Захариева и Цачева се засегнаха от Л.Панов, че съдебната реформа е мимикрия
 
Снимка: БГНЕС

Трябва да има механизъм, който да разследва такива скандали като "ЦУМ-гейт" и други. Това каза вицепремиерът по правосъдната реформа Екатерина Захариева след двучасова среща между нея, премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и шефа на ВКС Лозан Панов.
"Определено реформата трябва да бъде в дълбочина. Такава, за съжаление, не се случи. Случи се една мимикрия на реформа", заяви Панов.
Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа. Четири пъти е изменяна конституцията в частта "Съдебна власт". Всяко капсулиране на съдебната система няма да доведе до очакваните резултати, заяви от своя страна вицепремиерът Екатерина Захариева. Захариева подчерта, че реформата в съдебната система не е приключила, тъй като предстои да се изпълнят 17 препоръки от евродоклада от Брюксел и предложения от анализа на европейските прокурори за състоянието на българската прокуратура.
Панов коментира, че без реформа в прокуратурата не може да се състои и съдебната като цяло.
31
1128
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
19 Май 2017 11:50
Не се ли нарича среща на 4 очи с главния прокурор и подаването на папки с дела срещу твои фирми "виж тука да оправим тия работи" възпрепятстване на правосъдието? И тоя механизъм същия по който разследваха Банкя-Пиш-гейт и Мишо-Бирата-гейт ли ще е или като за комонисти, но не и за газовици?
19 Май 2017 11:58
Не е прав Доньо Донев, лека му пръст, като рисуваше тримата глупаци само като мъже.
19 Май 2017 12:02
Малко ми е трудно да си сглобя дори мислено механизъм, при който изпълнителната власт разследва съдебната, колкото и скандална да е тя напоследък.

Друг е въпросът, че твърдението на Цацаров, че липсва осъждащ поведението му на ЦУМ явката регламент, просто не е вярно.

КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ

Приет с Решение на ВСС по Протокол № 21 от 20.05.2009 г., изм. с Решение на ВСС по Протокол № 2 от 18.01.2011 г.


http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135951392

Това във връзка с тази му теза

Тайна среща, нерагламентирана - глупости! Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ в Брюксел. Той реши да говори за така наречения "ЦУМ гейт".
"Стига толкова, достатъчно се упряжняваха с мен. Тези, които написаха в писмото до президента, че срещата е нерегламентирана, не казват истината. Тя не е нерегламентирана, защото в България няма регламент", отсече Цацаров по адрес на Лозан Панов и кликата около шефа на ВКС, които го клатят.
"Грешно е да се срешнеш на 200 метра от Съдебната палата с Георги Гергов и Сашо Дончев. Да се срещнеш в адвокатска кантора, една от най-мастите, не е грешно. Същият този, който пише писъмца, се среща с политически лидери - в какво си качество", удари директно Панов главният прокурор.
В края Цацаров отсече, че няма да позволи на Лозан Панов да се упражнява върху него


19 Май 2017 12:23
Firmin 19 Май 2017 12:02

КОДЕКС ЗА ЕТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ МАГИСТРАТИ

Приет с Решение на ВСС по Протокол № 21 от 20.05.2009 г., изм. с Решение на ВСС по Протокол № 2 от 18.01.2011 г.


http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135951392


Хубаво цитираш заглавието... ама конкретния член от Кодекса не го цитираш? Да не би да имаш предвид това:

1.2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;
----
И така, Сашко Дончев уж случайно е носел със себе си 4 листа. Дал ги е Цацаров. Може ли да се направи извод, че Цацоров е поддал на външното влияние и е решил проблема на Дончев? Комай не. Иначе нямаше така отмъстително Дончев да подходи към Цацаров... дори с цената на главата на Гергов.
19 Май 2017 12:27
Тайна среща, нерагламентирана - глупости! .............
В края Цацаров отсече, че няма да позволи на Лозан Панов да се упражнява върху него
19 Май 2017 12:52
А за какви врати на ЦУМ става дума?!?
19 Май 2017 12:53
Още в най-най-най-най-първото си съобщение по темата поясних, че в Световната История има известни трилиони подобни случаи.
Всеки от вас може да изреди от Живия Живот десетки и стотици такива, за които знае или е чувал, а може би и участвал пряко.

Кое е най-характерното за такива срещи!?

1) Някакво лице Х иска среща с длъжностното лице У с цел да бъде повлияно на длъжностното лице да пропусне (вариантите са различни!) да извърши нещо, което му е предписано по Закон. Въздействията също са различни - молби, крънкане, удряне по масата, тропане с крак, извиване на ръце, мотивиране с неследваща се имотна или друга облага и т.н....

Ако работата се разсъхне и няма положителен резултат от срещата - започва пряко и неприкрито злепоставяне на длъжностното лице У, ако лицето Х има възможности за това. И дискредитира евентуалните бъдещи действия на властта срещу него - един вид, щото се възправих, сега ми търсят цаката и ми гонят карез.

2) Възможна е, разбира се, и обратната хипотеза - длъжностното лице У иска среща с лицето Х - пак със същите мотиви и действия. При неуспех длъжностното лице У започва настървено да гони "по устав" лицето Х.

В този случай всеки може да прецени пред коя от двете* хипотези сме изправени!

Какво толкова неясно има в този толкова банален случай - наистина не мога да разбера!

----
заб.* - за изчерпателност ще посоча и една междинна хипотеза. Лицето Х иска среща с длъжностното лице У и дължностното лице У се съгласява, съзнавайки, че ще бъде изкушавано. Но когато изкушението добива плът и кръв, длъжностното лице У разбира, че това е опасно за него, затова не се поддава на изкушението.
19 Май 2017 12:58
Може ли да се направи извод, че Цацоров е поддал на външното влияние и е решил проблема на Дончев? Комай не.


Ти правиш ли разлика между Етичния и ... Наказателния кодекс? Ако твърдях, което твърдиш, че твърдя, щях да ти цитирам Наказателния кодекс в частта корупция, търговия с влияние.

Ето ти текстове за размисъл, все пак, от Етичния ...

5. Правила за поведение, произтичащи от принципа за ПОЧТЕНОСТ И БЛАГОПРИЛИЧИЕ
Почтеността и благоприличието имат основно значение за доверието, авторитета и цялостната дейност на магистрата.
ПРИЛАГАНЕ
5.1 Магистратът не може да получава облага от трети лица, която основателно би се възприела като резултат от компромис с неговата честност и справедливост при изпълнение на професионалните му задължения.
5.2 Почтеният магистрат не доносничи и не интригантства спрямо свои колеги и служители, а изразява открито позицията си.
5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;
5.4. В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага;
5.5. С личното си поведение, и чувство за отговорност в служебната и извънслужебната си дейност, магистратът трябва да дава пример за висок морал и почтеност;
5.6. Магистратът следва да се въздържа от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта му в професията и обществото;
5.7. Магистратът трябва да е с безукорна репутация.

5.8. Магистратът трябва да е последователен и неотклонен при спазването на правните и етични норми;
5.9. При кариерното си израстване, магистратът не трябва да използва лични контакти (връзки, ходатайства) и да предприема действия, които уронват достойнството му
.

1. Правила за етично поведение, произтичащи от принципа на НЕЗАВИСИМОСТ
Независимостта е предпоставка за утвърждаване върховенството на закона и гаранция за защита на основните човешки права и конституционни ценности.
ПРИЛАГАНЕ
1.1. Магистратът упражнява правомощията и взема решенията си единствено на основата на закона и вътрешното си убеждение;
1.2. Магистратът не допуска и не се поддава на каквото и да е външно влияние, натиск, заплахи, пряка или косвена намеса в работата си, независимо от техния източник, повод или причина;
1.3. При вземането на решения магистратът е независим и не се влияе от мнението на своите колеги, но и не предприема действия, с които би накърнил тяхната независимост;
1.4. С действията и поведението си извън службата магистратът следва да защитава и утвърждава в обществото представата за независимост на съдебната власт, като не се поддава на влияния – преки или косвени, от страна на която и да е друга власт - публична, частна, външна или вътрешна за съдебната система;
1.5. Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост.


Ето такива едни неща за поведението на магистрата. И колкото е по висш магистратът, толкова и изискванията за етика са по-строги.
19 Май 2017 13:07
basketkase
19 Май 2017 11:50За същото ся готвят за пангара Тръмп.
19 Май 2017 13:08
Магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост.

АМи щом СЦ не е информирал обществеността след срещата... излиза, че не някой е искал от него, а обратно.
19 Май 2017 13:12
дъртреалист 19 Май 2017 13:08
АМи щом СЦ не е информирал обществеността след срещата... излиза, че не някой е искал от него, а обратно.

Има и друга питанка...
ГГ съобщи (по телевизията! *) , че преди известно време СД е ходил на крака в Пловдив да се среща със СЦ...
Да си спомняш за тази среща да е шумяло в пресата... СД (цитирам те!) "информирал ли е обществеността след срещата"!?

Питането: защо за оная среща не се шумя и никой не разбра, освен участницити и посредника (пак ГГ), а се шуми за тази!?
А!?!?!?

---
заб.* - може и да не съм разбрал, щото не бях съсредоточен (дремех!), но съм 99.99% сигурен, че ГГ каза такова нещо.
19 Май 2017 13:22
че преди известно време СД е ходил на крака в Пловдив да се среща със СЦ...


Та СЦ му върнал жеста на СД - на 200 метра от Съдебната палата, на крака му отишъл, в явката на пезевенка ГГ. Чувам от познати адвокати, че в периметъра от 200 метра имало поне два ... бардака с евтини курви. Да има де, на коляно, где да олабят жилата правниците, след тежки трудове. Види се, 200 метра вече не са квото бяха.
19 Май 2017 13:27
Панов много точно поставя въпроса да се спре с мимикрията на реформи в съдебната система.
От Герб спорят като малки деца, че нямало мимикрия.
19 Май 2017 13:46
Firmin 19 Май 2017 12:58

Ето ти текстове за размисъл, все пак, от Етичния ...

5.3. Магистратът трябва да избягва действия и постъпки, явяващи се в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие;


Ами да започнем размислите. Въпрос: Срещата на магистрат с уважаван бизнесмен в нечий офис в разрез с обществения морал ли е? Категорично не според мене.
Май не схващаш, че не това е важното. Важното е дали след срещата се е получил резултат, който да е повлиял положително на бизнеса на уважавания бизнесмен. Например да е получил прокурорски чадър или да се прекрати някаква проверка срещу него. Само в такъв смисъл срещата е укорима, но не и по т. 5.3.
19 Май 2017 13:57
Firmin 19 Май 2017 13:22
че преди известно време СД е ходил на крака в Пловдив да се среща със СЦ...
Та СЦ му върнал жеста на СД - на 200 метра от Съдебната палата, на крака му отишъл,


Да припомним и една друга среща.

https://www.evn.bg/Medii/EVN-AG-20140430.aspx?listnode=/Medii
30.4.2014 г.
Срещата между президента Плевнeлиев и г-н Шишковиц, проведена във Виена, в рамките на официалната визита на държавния глава в Австрия, беше организирана ad hoc, по инициатива на EVN AG. Господин Шишковиц използва възможността да информира Президента за позицията на EVN AG по възникналия казус с некомпенсираните разходи за зелена енергия и да изрази тревогата на EVN AG за регулаторната среда в България. Трудностите, породени от този казус, са причина ръководството на EVN AG активно да търси диалог с всички заинтересовани страни с цел да получи възможността да представи позицията на компанията.

Шишковиц по своя инициатива се среща с Плевнелиев, относно казус касаещ ЕВН.
Дончев по своя инициатива се среща с Цацаров, относно казус касаещ Овергаз.


Всичко е едно и също, само имената са различни.
По втория случай - вой до небесата сред определени политически среди и медии.
По първия случай - същите не си спомням и думица да са обелили.
Затова човек няма как да им симпатизира, а напротив - заради двойния им аршин е естествено да вижда в тази история преднамерена и тенденциозна атака срещу главпрокурора, дори и без да има каквито и да е симпатии към него.19 Май 2017 14:01
Въпрос: Срещата на магистрат с уважаван бизнесмен в нечий офис в разрез с обществения морал ли е? Категорично не според мене.


Категорично да, в разрез е! И не според мен, а според международно признати етични стандарти и добри практики. Така и трябва да бъде. Главният прокурор е облечен във власт без аналог в страната. Тази власт и правомощия носят отговорности и изисквания към интегритета му на висш магистрат - да ти я разяснявам ли тази концепция или я знаеш - които са съществено по-високи от тези към други публични длъжности. Въобще няма работа в чийто и да е частен офис, ако ще и да е там да нахрани рибките или да полее цветята. Категорично.
19 Май 2017 14:03
а напротив - заради двойния им аршин е естествено да вижда в тази история преднамерена и тенденциозна атака срещу главпрокурора, дори и без да има каквито и да е симпатии към него


Писах по темата и се повтарям - преднамереността и злонамереността на атаката срещу главния прокурор по никакъв начин не изключват укоримостта на поведението му. То е укоримо в най-висока степен заради тежко нарушение на дължимия от всеки висш магистрат интегритет, което Цацаров допусна.
19 Май 2017 14:08
Ганий, може и да готвят, ама да видим Комито ще издаяни ли до сряда да даде показания и какви ще са.
19 Май 2017 14:13
Firmin 19 Май 2017 14:01


Категорично да, в разрез е! И не според мен, а според международно признати етични стандарти и добри практики... Въобще няма работа в чийто и да е частен офис, ако ще и да е там да нахрани рибките или да полее цветята. Категорично.


Практики, стандарти... все пак те трябва да са облечени в правни рамки. Иначе са празни думи. По твоята логика гл. прокурор няма право да посещава дори обществена тоалетна. Или ако посети прием на американското посолство, там да не се ръкува с никой, че бог знае как ще бъде разчетено това.
Главният прокурор можеше да приеме Сашо Дончев в кабинета си и там да си кажат пак същите работи (всъщност ние не знаем за какво са си говорили; чухме само твърденията на издателя на СЕГА). И според тебе това щеше да бъде по етичните стандарти.
19 Май 2017 14:20
Практики, стандарти... все пак те трябва да са облечени в правни рамки. Иначе са празни думи. По твоята логика гл. прокурор няма право да посещава дори обществена тоалетна. Или ако посети прием на американското посолство, там да не се ръкува с никой, че бог знае как ще бъде разчетено това.
Главният прокурор можеше да приеме Сашо Дончев в кабинета си и там да си кажат пак същите работи (всъщност ние не знаем за какво са си говорили; чухме само твърденията на издателя на СЕГА). И според тебе това щеше да бъде по етичните стандарти.


По реда ... Обществената тоалетна винаги е за предпочитане, вместо да се осереш обществено. Има си и други преимущества, от времето на Веспасиан. Римляните са си движели бизнеса там, седнали един до друг. Това първо. Приемът в американското посолство е прием в сграда на Държавния департамент на територията на САЩ. Цацаров би бил там официално, като официално лице. И не, частният офис на руския почетен консул не е руска държавна сграда. Главният прокурор може да приеме в кабинета си Сашо Дончев по всяко време, затова сме му осигурили кабинет за държавна сметка, с тоалетна, ако питаш, да не клечи по градинките.

Колкото до правните рамки ... Етичните кодекси имат нормативен характер, доколкото нарушаването им има конкретни законово регламентирани правни последици. Неблагоприятни, впрочем.
19 Май 2017 14:29
Firmin 19 Май 2017 14:03
Писах по темата и се повтарям - преднамереността и злонамереността на атаката срещу главния прокурор по никакъв начин не изключват укоримостта на поведението му. То е укоримо в най-висока степен заради тежко нарушение на дължимия от всеки висш магистрат интегритет, което Цацаров допусна.

Когато го направиха главпрокурар, ти лично писа във форума че Цацаров бил умен. И понеже си юрист, тази ти оценка сигурно беше на база освен друго и на някакви лични впечатления.

А интегритета му е нарушен изначално. Преди да направят Цацаров главпрокурор Уорлик все го даваше за пример, хвалеше го какви добри идеи за съдебна реформа имал, а накрая даже му ходи на сгледа в Пловдив.
Пък и Христо И. е креатура на същата амбасада. Затова целия този сапунен сериал "агнешки срещу свински главички" е по сценарий на сахибите.
Никой няма намерения да прави реална съдебна реформа - всички са наясно че и да бъде направена такава, това с нищо няма да подобри положението в България.
Затова пък "неслучилата се съдебна реформа" първо - е удобно алиби за оправдание защо нещата са такива каквито са, и второ - е една от многото странични теми за отклоняване на вниманието на хората от важните въпроси.

19 Май 2017 15:03
Някой ден механизмите ще бъдат сглобени в невиждан апарат.
19 Май 2017 15:16
Когато го направиха главпрокурар, ти лично писа във форума че Цацаров бил умен. И понеже си юрист, тази ти оценка сигурно беше на база освен друго и на някакви лични впечатления.


Първо, не съм точно юрист. Второ, впечатленията ми от Цацаров са лични, но не преки - на хора са, които са работили с него, а пък им имам пълно доверие на преценките. Трето, продължавам да мисля, че е умен и добър в правото - в тази връзка наскоро писах, че явката му в ЦУМ е в хипотеза на престъпна самонадеяност или на крайна необходимост. Всъщност, Цацаров още дължи обяснение за това кое го е отвело на тази среща с Дончев, на това място, в този състав, в този контекст.
19 Май 2017 15:24
Firmin 19 Май 2017 14:20


Главният прокурор може да приеме в кабинета си Сашо Дончев по всяко време, затова сме му осигурили кабинет за държавна сметка, с тоалетна, ако питаш, да не клечи по градинките.
Колкото до правните рамки ... Етичните кодекси имат нормативен характер, доколкото нарушаването им има конкретни законово регламентирани правни последици. Неблагоприятни, впрочем.


Не твърдя, че посещението на частен офис е нещо в реда на нещата. Но не приемам, че това провинение поставя под въпрос устоите на държавата както се дуе бай Лозан. Да, не е трябвало Цацаров да ходи там. Независимо от мястото на провеждането, важен е резултата от сгледата. Дали главният прокурор е попаднал под нечие чуждо влияние (в случая да е под влияние на Дончев) или пък той самия оказва натиск за получавене изгоден нему резултат (както твърди Дончев). Нищо такова не се търси.
----
Така и не разбрах в какво точно е нарушил Цацаров. Ти му отричаш правото на социален живот (да пийне едно кафе със стар приятел от Пловдив). Право на такъв му признава и Етичният кодекс, като се спазва определени ограничения:

7.1. Магистратът е длъжен да пази абсолютна дискретност и служебна тайна в социалното си общуване и частен живот относно фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните си задължения и да изисква същото от съдебните служители;


19 Май 2017 15:40
Така и не разбрах в какво точно е нарушил Цацаров. Ти му отричаш правото на социален живот (да пийне едно кафе със стар приятел от Пловдив).


Да, ама му сервират кафето не с чаша вода, както си е редно, а с ... Дончев. Тук същественото е в ... сенките. А в сенките седи любезният домакин явочник Гергов. Самият факт на поканата за такава среща от страна на Гергов е скандален. Скандалното е, че, най-вероятно, Гергов е наясно, че срещата няма да бъде отказана. А то ще рече, че Цацаров е склонен или дори вече е участвал в подобни срещи на това място, с този ... посредник. Дори сам да не търгувал с влияние - корупционно престъпление по дефиниция - то е станал съпричастен на търговията с влияние, която върти Гергов, наричайки я ... посредничество и ... бизнес. Това си е парекселанс нарушен интегритет на висш магистрат. Цацаров е достатъчно интелигентен, за да знае, че това е точно така. Прокуратурата е йерархия. Цацаров е на върха. В теорията на превенцията на корупцията се говори за значението на т.нар. "тон на върха". Така зададен, този тон от върха на прокуратурата как да бъде отгласен от останалите прокурори? Да се юрнат по офиси на бизнесмени? Не че не го правят, де. То оттам и халът ни.
19 Май 2017 16:24
тон на върха
Чак пък тон. Да има да няма 200 кила.
19 Май 2017 16:40
Главният прокурор е облечен във власт без аналог в страната.
Firmin, аз ще се възползвам от въпроса ти, макар и към друг форумен колега, дали желае да изясниш концепцията. Моля да ми разясниш концепцията за безаналоговата власт, която обладава главния прокурор. Предварително благодаря.
19 Май 2017 16:43
Гледам, как всички са се юрнали да оправдават Цацата. Добре, разбирам, прибират някой лев ... Само, че той горкият е потънал до уши в лай..та, а и придобития му имунитет /от досега изядените лай.а!/, не действа. Просто Сашо Дончев извика "Царят е гол!", а сега всички са се юрнали да обясняват, че в това няма нищо нередно или че той просто така си ходи.
19 Май 2017 16:51
Делфи
19 Май 2017 16:43

Няма такова нещо...
Тръгнало се е на преврат...
Пък такива врескотни за някакви рефроми и пр. са бълвочи за малоумниците!

Уж се говори, как всяка власт трябвало да бъде независима от другите власти, пък сега искали Главният Прокурор да бъде подчинен...
Защо не викат, че ЛП трябва да бъде подчинен, а!?

Щото се видя ясно кой е назначил ЛП - олигарсите, които го активираха в своите борби.

Представяш ли си докъде е стигнала корупцията, след като олигарсите са назначили (уж!) Съдия № 1, което е елементарна кукла на конци.
А след като олигарсите са назначили (уж!) Съдия № 1 - за какво правосъдие да говорим...

Сега, покрай готвения преврат, олигарсите искат да назначат за Прокурор №1 някоя своя пешка и окончателно да овладеят върха на съдебната система.
19 Май 2017 16:51
Firmin 19 Май 2017 15:16
явката му в ЦУМ е в хипотеза на престъпна самонадеяност или на крайна необходимост. Всъщност, Цацаров още дължи обяснение за това кое го е отвело на тази среща с Дончев, на това място, в този състав, в този контекст.


Обяснението е че се е предоверил, и доверието му е било измамено.
такива срещи се случват по постоянно, по много всеки ден, и не само у нас, по цял свят е така. С негласното подразбиране на страните че са неофициални и ще останат непублични, каквито и остават - с изключение на редките случаи когато трета страна узнае по един или друг начин и оповести инфо, или една от участващите страни злоупотреби с доверието на другите.

Въпросите поставени на такава среща може да се поставят и на съвсем неочаквана за поне една от страните среща на някое публично място или събитие. Затова акцента в етичния кодекс правилно е не върху това кой с кого се среща а дали се поддава на въздействие.
Ако пък искаме съвсем да няма такива срещи на всички по-овластени хора трябва да им вменим монашески статут по време на заемане на поста, да им закачим по едно СРС на носа да предава 24/7 видео в нета - това за по-важни съдии и прокурори, шефове на отдели по министерства и агенции и всякакви други, вкл. по общините - дори за неголяма страна като нашата значи едно няколко хиляди души.

Firmin 19 Май 2017 15:40
В теорията на превенцията на корупцията се говори за значението на т.нар. "тон на върха". Така зададен, този тон от върха на прокуратурата как да бъде отгласен от останалите прокурори? Да се юрнат по офиси на бизнесмени? Не че не го правят, де. То оттам и халът ни.


Не е оттам халът ни. А от геополитическия статут на България, който е - страна с периферна икономика, обслужваща други икономики, и с висока степен на експлоатация (както междукласова така и международна). Корупцията е само един от механизмите за поддържане на този статут. В много случаи корупцията даже е компенсиращ механизъм. Защото нашия завалийски бизнес не може да разчита на посланици, та му се налага да си урежда проблемите чрез задкулисни договорки с изпълнителна и съдебна власт. Докато чуждите компании просто се оплакват на съответния посланик и той им върши работата.

Обаче оведушната маса в България свикна какви ли не посланици да се изказват по всякакви вътрешни въпроси. макар всяка такава изява да е много повече търговия с влияние отколкото евентуално случилата се търговия на срещата в ЦУМ.
Пишат и едни доклади, вече 10 години за България и Румъния. Преди месеци излезе инфо че тия доклади за двете страни ги пишели общо 5 (пет) човека, някакви дето даже не заслужават да им знаем имената. Обаче и политици и медии у нас ще си счупят краката да коментират и тълкуват какво пишело в поредния доклад.
Ето затова сме на тоя хал - заради някакво самоубийствено идолопоклонничество към това какво ще кажат чужденците, особено тия откъм слънце залезе. То още Добри Войников го е описал де.


Делфи 19 Май 2017 16:43
Просто Сашо Дончев извика "Царят е гол!", а сега всички са се юрнали да обясняват, че в това няма нищо нередно или че той просто така си ходи.


Ти гледай КЕВР да не излезе с мнение кой е гол и кой без гащи, че тогава четивото одма може да си смени принципала.
19 Май 2017 17:29
Ей, човек да не смее да изпие едно кафе с приятели:

Ясен Тодоров на среща с Явор Хайтов в офиса на Васил Божков
http://www.dnevnik.bg/politika/2017/05/19/2974126_iasen_todorov_na_sreshta_s_iavor_haitov_v_ofisa_na/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД