:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,980,750
Активни 1,279
Страници 118,530
За един ден 1,302,066

МВР поиска още 400 млн. евро от ЕС за бежанците

Президентът настоял пред Брюксел за отсрочка в усвояването на вече отпуснатите 160 млн. евро
СНИМКА: МВР
Вътрешният министър Валентин Радев (вляво) се срещна с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос, който попита как върви харченето на 160-те млн. евро за границата. МВР закъснява фатално с усвояването им.
България е поискала от Европейския съюз още над 400 млн. евро за справяне с бежанския проблем, както и да се удължи срокът за вече отпуснатите 160 млн. евро, които рискува да изгуби, ако не ги усвои до есента. "Парите ще са за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години", съобщи в Брюксел вътрешният министър Валентин Радев. Той се срещна с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Комисарят е попитал какво става с вече отпуснатите пари, без да се ангажира дали Брюксел ще удовлетвори искането за ново финансиране. След като получил обяснения, обещал да съдейства за евентуална отсрочка.

Президентът Румен Радев също помогнал, като написал писмо за отлагане на срока - до 30 септември МВР трябва да усвои 101 млн. евро, а в месеците до края на годината - останалите 59 млн. евро.

"Има писмо. Президентът лично го е пуснал. След това на Туск, доколкото знам. Направил му презентация, когато Туск беше в България (на 4 април, бел.ред. ). Ние искаме за 10-годишен период над 400 млн. евро още, но въпросът, който ми зададе тук и Аврамопулос, е: "Ама какво правите с първите 160?" Ние говорихме и за това. Даже го помолих, ако може да ни съдейства. Той обеща. Има там процедури и ако може да съдействат за удължаване на срока за застрояването. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране", заяви вътрешният министър, цитиран от БНР.

По неофициална информация на "Сега" управляващите са поискали от Брюксел още пари още в края на януари. Тогава президентът Румен Радев се видя с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и каза, че очакваме "още по-голяма помощ" за границата.

Има голяма вероятност МВР да изгуби огромна част от 160-те млн. евро заради забавени обществени поръчки. До момента са обявени 53 обществени поръчки на обща стойност близо 98 млн. евро. Подготвят се други 46 процедури за 18 млн. евро. Към 25 април са сключени 15 договора за 22.5 млн. евро. Така реално разплатени са едва 1.8 млн. евро, което е 1.37% от средствата. С парите, отпуснати от ЕК, МВР планираше да купи голямо количество техника за граничарите. Предвиждаха се поръчки за нови гранични кораби, джипове, ATV-та и друга техника. До момента администрацията на вътрешното ведомство успя да проведе само поръчка за 290 джипа. Дипломатически източник на "Сега" заяви, че бюрократичната машина в МВР е много бавна. За да се разреши отпускането на дори минимални средства за смяната на маслото на джиповете, се пишат куп документи и се чака с месеци. "Като не се смени маслото навреме, се разваля двигателят. И новите двигатели ще трябва да се платят от ЕС", заяви източникът пред "Сега".

Вчера европейският парламент призова отново страните от ЕС да изпълнят задълженията си за приемане на мигранти, търсещи убежище, от Гърция и Италия, като с приоритет са непълнолетните без придружители. Евродепутатите разкритикуваха редица държави членки за ограничаващи и дискриминационни преференции, като например преместването само на самотни майки или изключването на кандидати от определени националности като еритрейци, както и прилагане на прекалено всеобхватни проверки за сигурност.

Вътрешният министър Радев отново повтори тезата на предишното правителство на Борисов, че България е застрашена от близо 2.5 млн. мигранти, които са в Турция. Той подчерта, че всички държави имат претенции към бежанците, които приемат на своя територия по споразуменията за релокация. Така Радев отговори индиректно на критиките на евродепутатите.

В последния доклад на Комисията за преместването на мигранти от Италия и Гърция и на заселване в ЕС на бежанци от лагери извън ЕС от 12 април България беше обвинена, че има прекалено изисквания към бежанците, както и че е приела прекалено малко. В началото на април заедно със Словакия и Хърватия България бе посочена сред държавите членки, осъществяващи т.нар. релокация "съвсем ограничено".

Досега България е приела едва 29 мигранти от Гърция и никакви от Италия. Българската квота за прием от цитираните две държави е 1302 души. Властите ни досега са обявили готовност да приемат 400 и обясняват неизпълнението на квотата с това, че няма желаещи да дойдат от Италия и Гърция у нас.

9
2575
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
18 Май 2017 21:43
колко много за крадене те 100 милиона не усвоиха сега зинали за 400?
и дайте така по пера колко за какво как от Кой?
18 Май 2017 22:37
А за пенците четвъртито дърво!
18 Май 2017 22:41
МВР поиска още 400 млн. евро от ЕС за бежанците

Ама не са ли малко, малко тия евра?
19 Май 2017 00:14
У нас има мигранти, незаконно пресекли държавната ни граница..
19 Май 2017 03:26
Ама че мизерници! Има ли цена България, имат ли цена майките ви бе долни продажници.
Целта е повече от ясна за всеки – заличаването на България чрез заместване на етническите българи (както се изпълнява плана за Европа в момента) Всъщност екзистенциалните врагове на българите са всички продажници на първо място а после афро- арабската измет. Те последните каквото и IQ да имат са наясно че зад тях седи могъщ за момента глобален откачен елит.
Има решение – българите които сме против затриването си и натрисането на чуждата паплач са в страната си т.е в собствения си дом и те решават кой да пуснат в дома си и кой не. Всеки който е против нас може да си дига чукалата заедно с мултикултурната сган от африка и арабията и да се премести там където са добре дошли. И между другото да не останете с впечатлението за русофилия некаква – руските анклави по Черноморието са голям проблем който трябва да се реши Подкрепям с моя избирателен глас всеки който е българин и патриот!
19 Май 2017 08:32
Докато гледахме театъра предсрочни избори животът си върви. Сега ако направим още едни не вярвам да спре.
19 Май 2017 11:10
Не ни липсва апетит. Сещам се за социалистическото планиране.
19 Май 2017 11:15
400 млн. евро ще са една много добра сума, за МНОГОКРАТНИ ЧАРТЪРНИ ПОЛЕТИ (ЧАРТЪРНИ ВЕРИГИ), така необходими за извозване на групи "туристи", до многото атрактивни дестинации от които те са пристигнали.

19 Май 2017 11:31
Добре де, 400 - 400. Били за 10 години - толкова ли се очаква да продължи "кризата"? Или това ще е бюджетът - 40 млн. евро годишно за 1300 максимални бройки прави по 30 700 евро годишно за мигрант. При минимална заплата на българин под 250 евро и средна малко над 500. Хм...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД