:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,019,799
Активни 202
Страници 12,228
За един ден 1,302,066

Отпадането на роуминга не налага подновяване на договора

Телекомите ще бъдат следени стриктно дали спазват новите правила на ЕС
Снимка: БГНЕС
Димитър Маргаритов
Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява стриктно мобилните оператори заради отпадането на роуминга в Европейския съюз от 15 юни. Това съобщи вчера шефът на комисията Димитър Маргаритов. Той уточни, че ще се следи как са променени общите условия по договорите с клиентите във връзка с промяната на правилата, които са задължителни за целия ЕС.

"Новите правила за роуминга ще бъдат въведени чрез промяна в общите условия на телекомите, затова ще проследим как дружествата в сектора предоставят услуги. Те са длъжни да уведомят клиентите за промените. Един от големите оператори дори вече е направил това", уточни Маргаритов.

За пореден път той подчерта, че отпадането на по-високите тарифи за разговори извън страната не налага преподписване на действащите договори или сключване на анекси към тях. "По никакъв начин не могат да ви задължат да се обвържете с нов срочен договор", заяви шефът на комисията и алармира потребителите да внимават за капани от типа "много изгодни условия". Отпадането на роуминга в ЕС беше окончателно прието през април и влиза в сила от 15 юни.

По закон след изтичането му срочният договор се трансформира в безсрочен и може да бъде прекратен по всяко време от клиента с едномесечно предизвестие. Съветът на експертите е, ако не сме сигурни или не разбираме условията в проектодоговора, който ни се предлага, да не бързаме с подписването, а да го вземем и прегледаме. Уловката е в това, че може в периода до отпадането на роуминга някои срочни договори да изтичат и потребителите да бъдат приканени от своя оператор да ги подновят за определен срок. Това обаче може да крие по-неизгодни условия и по-дълъг срок на обвързаност с този оператор.ОБЛЕКЧЕНИЕ

Гражданите на ЕС с абонаменти за филми онлайн скоро ще имат достъп до тях и докато пребивават временно в друга страна от ЕС, съобщи вчера пресслужбата на Европейския парламент (ЕП). Често в друга държава от общността клиентите нямат достъп до тези услуги, макар че са платили за тях в своята страна. Новите правила, одобрени от ЕП вчера, ще премахнат тези ограничения. Така потребителите ще имат достъп до Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer, когато пътуват до друга държава от ЕС за почивка, учене или работа. "Европейските граждани отдавна чакат тези нови правила. Това е стъпка напред към единния цифров пазар. Новите правила увеличават мобилността и успешно предлагат на потребителите преносимост на европейско онлайн съдържание, без това да се отразява на авторските права", коментира докладчикът Жан-Мари Кавада (АЛДЕ, Франция). Новите правила бяха приети с 586 гласа "за" срещу 34 "против" и 8 "въздържал се". Проектът трябва да бъде официално одобрен от Съвета на министрите на ЕС.
990
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД