×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,499,084
Активни 1,491
Страници 70,204
За един ден 1,302,066

Мълчанието окуражава мъчителите, никога мъчениците

Реч при връчването на Нобеловата награда за мир, 10 декември 1986 г., Осло
Ели Визел (1928 - 2016)
Ели Визел е роден през 1928 г. в Сигет, днешна Румъния. На петнайсет години е депортиран със семейството си в Аушвиц, където загиват майка му и по-малката му сестра. Заедно с баща си е преместен в Бухенвалд, но баща му умира малко преди освобождаването на лагера през април 1945 г.

След войната Ели Визел учи в Париж и става журналист. Преподава философия и социални науки в Бостънския университет, в Йейлския университет и в университета в Ню Йорк, където живее със съпругата и сина си. Автор е на повече от 40 книги, много от които са удостоени с престижни литературни награди. Най-известната му книга "Нощта" е мемоарна и описва преживяванията му в лагерите на смъртта. Визел почина през юли 2016 г.С дълбоко чувство на смирение приемам оказаната ми чест, най-високата, която съществува. Аз знам, вашият избор ме възвишава.

Имам ли право да представлявам милионите загинали? Имам ли право да приема тази огромна чест от тяхно име? Някой има ли това право?...Нямам. Никой няма право да говори от името на мъртвите, никой няма право да интерпретира мечтите и желанията им. Но в моменти като този, във всеки миг чувствам присъствието им. Присъствието на родителите ми, на малката ми сестра. Тази чест принадлежи на всички оцелели и техните деца, и чрез нас - на еврейския народ, с чиято съдба винаги съм се идентифицирал.

Помня. Случи се вчера или преди цяла вечност. Еврейско момче откри Царството на нощта. Помня неговото объркване, помня неговата болка. Всичко се случи толкова бързо. Гетото. Преследванията. Депортацията. Влаковете. Огненият олтар, върху който историята на моя народ и бъдещето на човечеството бяха нарочени да бъдат пожертвани.

Помня как момчето попита баща си: "Може ли това да е истина?". Това е XX век, не Средновековието. Кой позволява тези престъпления? Как може светът да мълчи?

И сега момчето се обръща към мен: "Кажи ми" - пита. "Какво направи с бъдещето ми? Какво направи със своя живот? "

И тогава му казвам, че съм опитал. Опитал съм да запазя жива паметта, опитал съм да се боря с тези, които забравят.Защото, ако забравим, виновни сме, съучастници сме.И тогава обясних на момчето колко наивни бяхме всички. Светът знаеше и мълчеше. И тогава се заклех никога да не мълча, където и когато човешки същества са измъчвани и унижавани. Трябва да говорим. Трябва да вземем страна. Неутралността помага на тиранина, никога на жертвата. Мълчанието окуражава мъчителите, никога мъчениците. Когато човешки животи са застрашени, когато човешкото достойнство е в риск, държавните граници и патриотизмът губят смисъл. Винаги, когато мъже или жени са преследвани заради тяхната раса, религия или политически убеждения, това място - в този момент - трябва да стане центърът на вселената.

Разбира се, заради това, че съм евреин, дълбоко обвързан с историята и традициите на моя народ, първо ще посоча еврейските страхове, еврейските нужди, еврейския плач. Защото принадлежа на травмирано поколение, което преживя самотата на нашия народ. Би било неестествено да не направя еврейските приоритети свои собствени. Но също съм загрижен за съветските евреи, които се нуждаят от свобода. Евреите в Арабските страни, които се нуждаят от солидарност...Има и други много важни за мен. Апартейдът е толкова гнусен, колкото и антисемитизмът. За мен заточението на Андрей Сахаров е толкова позорно, колкото хвърлянето в затвора на Йосиф Бегун (съветски евреин, политзатворник, обявен за агент на империализма, емигрира в Израел през 1988 г., бел.ред). Както и отнемането на правото на несъгласие на "Солидарност" и лидера им Лех Валенса. И безкрайното затворничество на Нелсън Мандела.Има толкова несправедливост и страдание, крещящи за нашето внимание:жертви на глад, расизъм и политическо преследване, писатели и поети са затворници в толкова много страни, заложници на толкова много правителства в ляво и дясно. Човешките права се нарушават на всеки континент. Повече хора са потискани, отколкото свободни. Как може някой да не съчувства на борбата им?! Човешкото страдание, където и да е, засяга всеки човек навсякъде. И въпреки това, което някои критици говорят за мен, този мой принцип се отнася и до палестинците, към чийто хал съм чувствителен, но чиито методи осъждам. Насилието и тероризмът са най-страшният отговор. Знам, че са обезсърчени. Бежанците в бежанските лагери и тяхната мизерия. Децата и страхът им. Емигрантите и тяхната безнадеждност. Нещо трябва да се направи. И евреите, и палестинците са изгубили твърде много синове, пролели са твърде много кръв. Това трябва да спре. Трябва да окуражаваме всички мирни опити. Израел ще съдейства. Вярвам на Израел, защото имам вяра в израелския народ. Нека се даде шанс на Израел, нека омразата и заплахата бъдат премахнати и ще има мир в Светите земи.

Да, имам вяра. Вяра в Бог. Вярвам в сътворението. Без вяра никое действие не би било възможно. Действието е единственият лек за равнодушието: най-коварната заплаха от всички. Не е ли това смисълът на завещанието на Алфред Нобел? Не е ли неговият страх от войната щит срещу войната?

Има много да бъде направено, има много, което може да бъде направено. Един човек - Раул Валенберг, Алберт Швайцер - почтеният човек може да направи разликата, разликата между живота и смъртта. Затова знам, че докато има и един дисидент в затвора, нашата свобода не е истинска. Докато и едно дете е гладно, нашият живот ще е пълен с мъка и срам. Това, от което тези жертви се нуждаят, е да знаят, че не са сами; че не ги забравяме; че когато гласовете им са заглушени, ние ще им дадем нашите, че докато свободата им зависи от нашата свобода, качеството на нашата свобода зависи от тяхната свобода.

Това ще кажа на малкото еврейско момче, което се чудеше какво съм правил през тези години. В негова чест ви говоря днес и ви изказвам дълбоката си благодарност. Трябва да знаете, че никой не е толкова способен на благодарност както този, който идва от Царството на нощта. Ние знаем, че всеки миг е миг на милосърдие; всеки час - дар; да не ги споделим, ще значи да ги предадем. Нашият живот вече не принадлежи само на нас. Принадлежи на всички онези, които се нуждаят отчаяно от нас.

Благодаря Ви, председателю Орвик. Благодаря Ви, членове на Нобеловия комитет. Благодаря ти, народе на Норвегия, че ми оказа тази чест, нашето оцеляване имаше смисъл за човечеството.

Архив
Ели Визел получава Нобела за мир. Вляво са съпругата му Марион и синът му Илайша. Най-вдясно е Егел Орвик, председател на Нобеловия комитет за мир.
17
3031
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
18 Май 2017 20:14
Мълчанието окуражава мъчителите, никога мъчениците

Той това за децата и старците в Донбас, избивани ежедневно с оръдия от Украинската държавна армия ли го е казал, или за изгорените живи от украинската власт мирно протестиращи украинци в Одеса?
18 Май 2017 20:33
Интересен ми повода по който се публикува това? Вчера Валери Петров, утре кой ще е на тезгяха? Или докато не падне Валерката няма да миряса СЕГА.
18 Май 2017 21:45
jorro22 18 Май 2017 20:33
Интересен ми повода по който се публикува това? Вчера Валери Петров, утре кой ще е на тезгяха? Или докато не падне Валерката няма да миряса СЕГА.

Валери Петров е БЪЛГАРСКИ поет! Валери Симеонов още не е.
Няма смисъл да ти обяснявам разликата.
18 Май 2017 22:00
Калинчо,EGATI
18 Май 2017 22:30
Интересен ми повода по който се публикува това? Вчера Валери Петров, утре кой ще е на тезгяха? Или докато не падне Валерката няма да миряса СЕГА.

Симеонов започна да си ръси глупостите пред 'Сега". В известно отношение, се касае за техен случай, та си го следват. И така трябва.
18 Май 2017 22:57
Интересен ми повода по който се публикува това? Вчера Валери Петров, утре кой ще е на тезгяха?


Aз предлагам откъс от "Синдромът "Портной" на Ф. Рот. Или от "Мъжагите не танцуват" на Н. Мейлър. Несравнимо по- интересно от монолога на мумия, на която целия свят ѝ е длъжен.
19 Май 2017 00:25
Нобеловата награда за мир е абсолютно компрометирана и политизирана; вследствие на това - няма и особено предизвикателство да критикуваме носителите и. Дори фактът, че я присъжда Норвежкият парламент е многозначителен. Та това са представители на една комплексирана страна, която не желае пълноправно членство в ЕС за да не могат, например, европейските рибари да ловят в нейната богата на риба морска икономическа зона. Все-пак, най-дразнещото и фалшиво в лекцията е приравняването на милионите, изгорени в крематориумите на нацистките лагери с няколкото дисиденти от бившия СССР, като дори се споменава изселването на академик Сахаров, активен участник в създаването на оръжие за масово унищожение. И второ, ако евреите наистина мислеха да живеят в мир с арабите и палестинците, не биха строили 7 метрова ограда, която да ги разделя, не биха строили селища в окупираните територии, биха се изтеглили от сирийските Голански възвишения и т.н. и т.н.. Странното в случая е, че след повече от 1000 години гонения, евреите не са разбрали, че силовите решения са най-кратковременни, защото изискват все по-големи ресурси, а както знаем, те винаги са ограничени.
19 Май 2017 07:12

Той това за децата и старците в Донбас, избивани ежедневно с оръдия от Украинската държавна армия ли го е казал, или за изгорените живи от украинската власт мирно протестиращи украинци в Одеса?
Няма как през 1986 да е казал днешни лъжи.
19 Май 2017 07:32
Калинчо мамин , човека е награден 1986г , речта тогава я е произнесъл , починал е 2016г - каква Украйна и Одеса са те патили ? И знеш ли дали няма и евреи между изгорените в Одеса , където е бъкано с евреи ?
***
LeDoyen
19 Май 2017 00:25
, българите също осъзнават , че 27 години ги управляват престъпници , които унищожават държавата - могат ли нещо да направят ?
Колкото "помощи" във вид на оръжие дава САЩ на Израел , два пъти че и повече оръжие продава на Саудитска Арабия , Катар , Кувейт - къде отива това оръжие ??? Какви войни водят тия страни и съизмерими ли са с войната , която води Израел ? Саудитска Арабия и Катар са страните , които спонсорират и разпалват ислямският тероризъм от който страда Израел - защо САЩ им продават оръжие ???
В Израел живеят 2 милиона араби - мюсюлмани и христиани , така наречените израелски араби , които са на територията на Израел от преди 1967г и те живеят , работят имат бизнес и жилища на по три-четири етажа , на които могат да завидят доста евреи , дори служат в Израелската армия и полиция . Проблема са "палестинците - арабите от окупираните територии , постоянно насъсквани и радикализирани отвън !
Проблема не е в евреите , а в тия които искат да си продадат оръжието за десетки милиарди долари ! И на евреите , както и на другите хора не им се мре ! Но религиозните фанатици не са хора !
19 Май 2017 07:35
пил_и_пял
19 Май 2017 07:12

Той това за децата и старците в Донбас, избивани ежедневно с оръдия от Украинската държавна армия ли го е казал, или за изгорените живи от украинската власт мирно протестиращи украинци в Одеса?
Няма как през 1986 да е казал днешни лъжи.

"Разбирача" , ти си щастливец , че не си на една ръка разстояние от мен !
19 Май 2017 07:38
Проблема са "палестинците - арабите от окупираните територии , постоянно насъсквани и радикализирани отвън ! Проблема не е в евреите , а в тия които искат да си продадат оръжието [...]
Проблемът е подчертан от мен.
19 Май 2017 09:49
Aз предлагам откъс от "Синдромът "Портной" на Ф. Рот. Или от "Мъжагите не танцуват" на Н. Мейлър. Несравнимо по- интересно от монолога на мумия, на която целия свят ѝ е длъжен.


Какво ти е направил Ели Визел и какво е искал лично от теб? Има и съвсем други евреи, например министър Аба Ебан с прочутата фраза "Trere's no business like Shoah business".

Белким разчетеш каламбура, достоен за устата на В. Симеонов. Впрочем той е последния, който може да да го разбере.
19 Май 2017 09:53
Проблема са "палестинците - арабите от окупираните територии , постоянно насъсквани и радикализирани отвън !

Ми така говорел и Митхад паша за българите
19 Май 2017 10:21
"Trere's no business like Shoah business".

"There's no business like show business" - nice touch, направо да не повярваш, че го е казал онзи.......с едно такова мръсно име, дет вика Швейк.
19 Май 2017 15:43
Все-пак, най-дразнещото и фалшиво в лекцията е приравняването на милионите, изгорени в крематориумите на нацистките лагери с няколкото дисиденти от бившия СССР

Я – не я, и моя литературная судьба – не моя, а всех тех миллионов, кто не доцарапал, не дошептал, не дохрипел своей тюремной судьбы, своих лагерных открытий.
А. Солженицын, "Бодался теленок с дубом"
19 Май 2017 21:44
Белким разчетеш каламбура


Tой що'т много енигматичен....Но пък е много показателен - Холокостът може да е обект на безвкусни забележки от страна на представители на богоизбраното племе, но на гоите това е абсолютно забранено.
20 Май 2017 00:07
Дорис е права - има евреи и евреи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД