×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Това стана със 109 гласа „за“
Като основна причина се сочи „хроничното предубеждение на Съвета към Израел"
Гражданите ще могат да си поръчват от лекия наркотик и онлайн
Мотивът бил "създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й" на конференция в Ню Йорк
От думите на еврокомисаря стана ясно, че важното е състоянието на банките
Това ще стане въпреки противодействието на американския Сенат
САЩ: Ще дадем мощна подкрепа за икономическото възстановяване на Гърция
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,499,056
Активни 1,491
Страници 70,176
За един ден 1,302,066

Как да си отгледаш неработеща фирма?

Кабинетът "Борисов" очевидно е решил да бетонира бордовете на дружествата, които само трупат загуби
Снимка: БГНЕС
Допреди седмици Емил Караниколов се кълнеше, че ръководената от него агенция за приватизация работи неуморно. Сега - че вече няма какво да се приватизира.
Какво би трябвало да направи един собственик, ако притежава фирма, която не работи ефективно и само трупа загуби? Да я продаде или да я закрие. Не това е логиката обаче, ако собственикът е държавата, която издържа въпросните фирми с нашите пари и приютява там стотици верни партийни кадри. Години наред Агенцията за приватизация търси инвеститори за уж апетитните държавни компании, които да ги купят за много пари и да ги развият. Благодетели обаче не идват въпреки ниските данъци и евтината работна ръка. А малкото сключени сделки повече приличат на далавера. Последен е примерът с Дипломатическия клуб в Бояна, който бе купен от млади бизнесмени, които успяха някак си да съберат 8 млн. лева за сделката, след което набързо препродадоха клуба.

Сегаправителството смята да спре приватизацията- тя отдавна била изпълнила задачите си. Фирмите, по спорен начин или не, вече били продадени и оставали само едни 2-3% от тях, към които от години така или иначе нямало интерес.

Новината бе съобщена от министъра на икономиката Емил Караниколов, който още с влизането си във ведомството обяви в духа на партията, от която е издигнат - "Атака", че няма да продава, а ще съживява държавните фирми. Подкрепен бе, разбира се, и от премиер-министъра Бойко Борисов, както и от финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев. "Оттук нататък ще развиваме дружествата, включително и тези в Министерството на икономиката и други ведомства, като например Военнопромишления комплекс", заяви Караниколов на първото заседание на кабинета на 10 май. Какво включват чисто новите планове на кабинета "Борисов", не е ясно, но е интересно, че те драстично се разминават с управленската програма отпреди десетина дни, където пише, че фондовата борса ще се развива, а продажбата на държавни дялове ще минава през нея.

Все пак някаква възможност за приватизация ще остане - обособени части от държавни фирми и техни дъщерни дружества ще могат да се продават. Това обаче ще става след решение на Народното събрание и по предложение на правителството. Затова и още отсега неофициално се говори, четака ще бъдат пуснати и други части от АДИС- "Агенцията за дипломатически имоти в страната", от която беше "откъснат" Дипломатическият клуб в Бояна.

Интересна е и метаморфозата на самия Караниколов, който само допреди седмици беше шеф на Агенцията за приватизация (АП) и твърдеше, че се скъсва от работа. Толкова работа имало, че ръководството си раздава и бонуси по критерии като "намиране на нестандартни решения на трудни проблеми", "активно участие по изпълнение на задачите", "ползване на чужди езици в работата" и др. Това става ясно от отчетите им отпреди няколко години. Дали и сега е така, не е ясно, защото от агенцията вече не публикуват справки. Трудно се намират дори отчетите на АП и плана й за работа за съответната година.

Колко шефове имат дружествата, които са обявени за продажба? Никой не знае. Ако част от тях са с по един - "Военно издателство", "Монтажи", "Овча купел", САПИ и др., то има и такива с по трима - ВМТ "Орбита", "Аудиовидео Орфей", Институт по маркетинг... Никой до момента не е правил и оценка колко струва издръжката на тези бордове и фирми, но част от тях трупат шестцифрени загуби. За никого не е тайна и че държавните фирми (с редки, редки изключения) са развъдник на корупция, връзкарство, нагласени търгове...

Тъй като в последните години няма особена приватизационна активност, и приходите са очаквано ниски. През 2015 г. например АП се закани да раздържави активи и да получи 147 млн. лева приходи. За цялата година се оказа, чеагенцията е събрала едва около 5 млн. лв.,вероятно главно от следприватизационния контрол. При това в посочената сума влизат и постъпления от неустойки и глоби за недобросъвестни купувачи. Ситуацията през 2016 г. се повтаря, ако се съди от оскъдната информация, която се промъква тук-там. Самата агенция се оказа, че не може моментално да каже колко точно пари е събрала за 12-те месеца. От това страда и Сребърният фонд, в който би трябвало да влизат част от парите от сделките. Финансовият отчет на Държавната консолидационна компания (ДКК), в която влизат близо 20 фирми, също показва, че проблем има. Липсата на продажби е един от рисковете пред тези фирми, изтъкван от ДКК във финансовия й отчет за първото тримесечие.

Все пак някак несериозно стои именно Караниколов да предлага край на продажбите, при положение че самият той обясняваше доскоро, че АП не спира да работи и напълно оправдава щедрия си щат от 65 бройки. Никой дори не се замисля, че вместо тази полурота експерти са достатъчни шепа неподкупни юристи, които да завеждат искове и да печелят дела срещу купувачи, които не си изпълняват задълженията по приватизационния договор. Затова ако няма да има приватизация, не е ли редно да закрием и ресорната агенция и да спестим едни около 3 млн. лв. на година. Които могат да отидат за нещо по-смислено.

Брой сключени приватизационни сделки в България - 1 януари 2009 - 31 декември 2015 г.

ГодинаПакети от акции/дялове на предприятияОбособени части
200910
201000
201120
201231
201300
201402
201502

Източник: АП
`
Сделката за Дипломатическия клуб в Бояна бе една от последните и много спорни сделки на АП.
1
2440
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Май 2017 12:51
"Да я продаде или да я закрие", а защо не да я преструкторира? Проблема не е в приватизацията, а в липсата на нормален и изпълним бизнес план, който да се следва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД