×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Лидер на опозицията публикува видеообръщение във "Фейсбук"
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,360,643
Активни 1,541
Страници 74,062
За един ден 1,302,066

Може ли зависим съдия да решава честно дела

Председателят на ВКС беше порицан, защото разкри как кандидатите за органа, който командва съдебната власт, се нагласят предварително
СНИМКА: БГНЕС
Лозан Панов още преди няколко седмици прогнозира, че ще го "тричат". И това явно е само началото на акцията срещу него.
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов бе порицан от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), което реши, че недопустимо се е намесил в избора на членове на следващия съвет от съдийската квота. Той всъщност освети как се правят договорките кой да бъде избран и кой не, с което си навлече недоволството на това, което той нарича мафия, други - задкулисие. Зад тези понятия се крият политически амбиции как да се държи в зависимост съдебната система, за да не пречи на управляващите.

Вероятно на мнозина изборът на ВСС им звучи скучно, защото смятат, че работата му не засяга никого освен съдиите и прокурорите. Само че този орган задава тона на цялата съдебна власт. И ако има корупция, несправедливост и злоупотреби при формирането на ВСС, кое гарантира обективността при решаването на конкретните дела? Възможно ли е съдии да участват в дирижирания избор на началници, а после честно и почтено да се произнасят по дела? По никакъв начин.

Лозан Панов извади наяве документи, които показват как, вместо редовите съдии да предлагат бъдещите членове на ВСС, техните началници отгоре им разпореждат кой да бъде избран. Те са на страницата на ВКС в интернет и всеки може да ги прочете.

Тази есен за първи път в съдебната система ще има преки избори за съвета.По закон съдийската квота трябва да избере шестимаот общо 11 членове - петима ще бъдат избрани от парламента.

Идеята на прекия избор е да се даде право на редовите юристи да излъчат почтени и достойни свои колеги в ръководния орган на съдебната система. Целта е да се избегне съгласуваният избор на предварително определени и политически зависими хора, както се е случвало винаги досега. Затова е много важно номинациите да не бъдат дирижирани от съдебните началници, а съдиите свободно да предлагат кандидатури според собствената си съвест.

Панов е поискал протоколите от петте апелативни района в страната - София, Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Няколко съдилища от Пловдивския район - Хасково, Харманли, Свиленград и Димитровград, както и от Варна, са му ги изпратили. Документите са публикувани на сайта на ВКС и са достъпни за всеки.

От тях е видно, че регионални кандидатури наистина са обсъждани. Началниците обясняват на редовите съдии, че това решение е взето на сбирка в Пловдив.

Ето какво казва пред колегите си шефката на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова: "Ние не можем по никакъв начин да въздействаме върху избора на членовете на ВСС от парламентарната квота, затова ще си позволя да говоря само за кандидатите, които биха били издигнати като членове от съдийската квота. Иска ми се, разбира се, и е важно да чуя и вашето мнение на какви критерии следва да отговарят кандидатите от съдебната квота и по-точно какво е вашето виждане по този въпрос. Председателите на апелативните съдилища са инициирали среща, на която са обсъдили въпроса за представителство на апелативните райони в следващия ВСС... Т.е.идеята е всеки апелативен район, ако е възможно, да се обедини около кандидатура,след като, първо, бъдат издигнати, на второ място, да бъдат изслушани, за да се разбере какви са техните концепции и какво е тяхното виждане, ако евентуално станат членове на ВСС...".

Протоколите от останалите съдилища не са толкова подробни. Например в районния съд в Свиленград е обяснено кратко и ясно, че е "обсъдена възможността съдиите от Апелативен район - Пловдив, да се обединим зад една обща кандидатура на съдия за член на ВСС, която да бъде издигната. В интерес на всички съдии от нашия апелативен район ще е да се застане зад единна кандидатура, тъй като така шансовете за успех ще бъдат по-големи. Така ще имаме представител в съвета от Апелативен район - Пловдив". На събранието общо било мнението, че кандидатът за член на ВСС трябва "да има административен опит". "Обединихме се около позицията, че за всички нас ще е по-добре издигането на единна обща кандидатура...", пише в протокола.

Ето каква е ситуацията в Димитровград: "Председателят на събранието запозна съдиите с обсъжданията и предложенията на събранието на административните ръководители от региона на Апелативен съд - Пловдив, проведено на 09.12.2016 г. в сградата на Апелативен съд - Пловдив, и по-конкретно идеята за издигане на единна кандидатура за член на бъдещия ВСС от региона на същия апелативен съд", пише в протокола.

В Харманли ситуацията е малко по-различна - там предложението за обща кандидатура е направено от редови съдия, който определя идеята като "разумна". Веднага след това председателят на съда Минка Китова предлага да се подкрепи номинацията на съдия Станислав Георгиев, зам.-шеф на Пловдивския апелативен съд. Неговото име се предлага на магистратите и в останалите съдилища. Естествено, номиниран е.

От протоколите обаче се вижда, че не всички съдии са очаровани от идеята за регионална кандидатура. В Хасково например един от присъстващите заявява: "Цялата тази идея излиза извън закона и извън правомощията на общо събрание на окръжен съд... Да дойдат, да ни убедят, че са много добри, а ние ще гласуваме...".

Друг заявява: "Възможността за обединена кандидатура противоречи на всички правила, така че тя е изобщо недопустима за обсъждане". Или: "Това, което се прави в момента,не е ли лобизъм, заради който някои колеги бяха наказанидисциплинарно в близкото минало".

Показателно е и още едно изказване: "Прави се един вид социологическо проучване - дайте да вземем едно принципно решение и да издигнем "цар". Ще си позволя да кажа, защото нашата работа е такава, че слагаме тигана, докато рибата е още в морето".

Естествено, в Хасково побеждават "здравите" сили. Направено е предложение регионалната кандидатура изобщо да не се обсъжда. Отхвърлено е с 8 срещу 7 гласа и номинацията е факт.

Мнозинството във ВСС, което винаги изпълнява желанията на главния прокурор Сотир Цацаров, реши, че Панов се е намесил недопустимо в изборния процес. Все пак, за да бъде по-добре подплатено решението им, от съвета привикаха шефовете на апелативните съдилища по места,за да ги питат оказал ли им е Панов натискПоложително отговориха Магдалина Иванова от Пловдивския апелативен съд, бивш заместник на Цацаров в тамошния окръжен съд, и шефката на Бургаския апелативен съд Деница Вълкова. Шефката на варненския съд Ванухи Аракелян каза, че няма как съдиите да бъдат подплашени, за да гласуват за определен човек. "Нима някой някъде си мисли, че българският съдия е подплашен елемент, който може да бъде подкаран с тоягата от лошия председател и да казва "Йес" и да козирува? Не познавам наплашен, безхарактерен, маргинален тип български съдия", заяви тя.

След всичко това Панов бе обвинен в недопустима намеса, натиск върху колеги и прочее грехове. Той се защити с цитат от Гьоте: "Където лудостта е образец, там разумът е безумие".
СНИМКА: БГНЕС
Мнозинството във ВСС реши, че е недопустимо да се искат протоколи от събранията на съдиите, но да се правят договорки явно е ОК.
24
4338
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
15 Май 2017 20:52
Панов е в отбора на прокопчовците, типичен непеошник и соросоид, мотивиран от политически съображения.
15 Май 2017 20:57
ЛП - новият ХИ!

Виждате ли как длъжностните лица по върховете са пешки в играта!?
С прискърбие установяваме, че даже не са и проходни...
15 Май 2017 21:16
Нещо не разбрах в цялата тая тупурдия.
Престъпление ли е оберпрокурора да се вижда (ауу, и да говори!) с който и да било където и да е? Такава забрана няма и да беше под домашен арест.
Престъпление ли е съдиите да се посъветват помежду си преди да издигат и гласуват? По-добре ли е всеки да действа "спонтанно", т.е. необмислено?
Или целта е магистратите да се оплюват един-друг за честта на тогата!
15 Май 2017 21:30
Целта е да се избегне съгласуваният избор на предварително определени и политически зависими хора, както се е случвало винаги досега.

Т.е. и Лозан Панов е избран съгласувано и е политически зависим човек. И той ще бори тази порочна практика?
16 Май 2017 06:36
Може ли зависим съдия да решава честно дела
Може, ако е в България и е член на ГЕРП и го награждават от някое НПО!
16 Май 2017 08:08
Браво на Панов. палче долу за горните привърженици на сегашната ситуация.
16 Май 2017 08:17
А как ръководи поверената му институция един председател, който посещава открито и дори демонстративно мастити адвокатски кантори със служебен автомобил и охрана?
Какъв морал има бай Лизан, че да съди другите, да иска отстраняване на Главния прокурор и да сочи с пръст "корупционни тенденции"?
Не да го тричат, трябва да го разследват, защото подобно на крадецът, който вика по другите, и неговата банда от Лизани, Калпаци, Ицо-бради и други мекерета неистово реват за удовлетворяване на техните ПОЛИТИЧЕСКИ интереси...
Наглеци!
16 Май 2017 08:18
Той се защити с цитат от Гьоте: "Където лудостта е образец, там разумът е безумие".
Панов, там където търговията с влияние (корупция по дефиниция) е образец, доверието е безумие.
16 Май 2017 09:31
... Най-голямото престъпление на тоталитарния болшевизъм е, че поруга вярата в нормалния човешки морал.
Даже, самата идея, че ценностите трябва да са водещи, е отхвърлена.
Те бяха подменени с "партиен" морал и "партийни" ценности.
Което продължаваме да наблюдаваме и днес в чугунените болшевишки главици.
Човекът изтъква причините за главните проблеми на обществото,
а чугунчетата изобще не им пука за какво става въпрос,
само реват - той е лош,
щото не е от наш'те.
И също - след като системата е порочна, значи и той е порочен..., значи е виновен.
И така, според чугуните, промяната е забранена.
Никой не бива да сменя мафията от властта.
16 Май 2017 10:23
Лозан Панов е един от малкото които твърдят,че нещата в съдебната система са отвратителни.Всички това го знаем и е видно от доверието ,външни наблюдатели и т.н. Следователно няма никакво значение какъв е Панов ако говори истини и настоява за промяна.Останалото е тъп трол.
16 Май 2017 10:28
Не знам какъв е Панов, но като гледам как са го емнали Шишивите медии, все повече ми се издига в очите. Щом Пеевски(Борисов) е против него, значи има нещо. И, между другото, точно медиите на пеевски я дъвчат от година и повече тая дъвка за соросоида и прочие Панов.
16 Май 2017 10:43
Това значи ли, че щом медията на Сашо Дончев го защитава е свестен?
16 Май 2017 10:52
Панов в описания случай е показал как хората на Цацаров по региони се сговарят да издигнат и подкрепят общи свои кандидати. Опитват се да нагласят нещата така, че съдиите да нямат избор. Т.е. когото и да изберат все да е човек на Цацаров и властта. От коментарите се вижда, че не само Шиши и медиите му, но и червените го мразят. Това са все доказателства, че Лозан Панов е свестен човек.
16 Май 2017 11:35
Това значи ли, че щом медията на Сашо Дончев го защитава е свестен?

Значи, че с много малки изключения, тук пишещите нямаме никава идея. Следим само по медиите и съответно сме манипулирани от тях. За сега на Панов му виждаме основно меда, за жилото едва ли някой ще го остави да има толкова власт.

п.п Това че СЕГА го защитава, би трябвало да значи, че не е от кръга на Прокопиев, освен ако съм пропуснал нещо и Дончев и Прокопиев работят заедно. А може и да означава, че просто на собственика на вестника не му пука и е дал свобода на журналистите си по тази тема.
16 Май 2017 11:43
п.п Това че СЕГА го защитава, би трябвало да значи, че не е от кръга на Прокопиев, освен ако съм пропуснал нещо и Дончев и Прокопиев работят заедно.

Блажени са неосведомените:
Членове на СИБ:
„Икономедиа“ АД – издател на “Капитал”, “Капитал Дейли”, Капитал Quaterly”, “Регал”, “Бакхус”
„Сега“ ЕАД – издател на вестник „Сега“
и още 8 други.
http://sib.bg/%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5/
А може и да означава, че просто на собственикът на вестника не му пука и е дала свобода на журналистите си по тази тема.

Пука му и още как. Искал услуги от Цацаров. Цацаров му отказал, решил Дончев да трича Цацаров.
16 Май 2017 11:48

КуртиКенаров


Еха. Дневник и СЕГА двете страни на една и съща монета
16 Май 2017 11:56
Това че СЕГА го защитава, би трябвало да значи, че не е от кръга на

ето за какво говоря.
"Трябвало"...
Вариант, че ЛП просто може и да е прав - не се разглежда.
16 Май 2017 12:04
Единственият пропуск на С. Димитров е , че не направи сравнение с избора на СЕГАшния ВСС и че не посочи, че въпросните председатели на съдилища, които "лобирали" за регионални кандидатури - повечето са назначенци на този ВСС , по-точно на едно опредленено мнозинство в него.
Малко справки за някои от героите - напр. председателите на Пловдивскиите съдилища и как те са избрани:
http://www.capital.bg/blogove/pravo/2016/01/13/2685135_kolko_e_vajno_da_budesh_svoboden/

Та в момента сме свидетели как групата на Шаро (т.е. групата на Цацаров) осигурява своите приемници.
16 Май 2017 12:10
Може ли зависим съдия да решава честно дела


Чи как! То саатя, де е саат, кат ся шчупи, по два пъти - еднаж сутрин, дваж по икиндия - бива верен. Що пъ кадията и той два пъти за година време да не отсъди по съвест, не по кесия.
16 Май 2017 12:48
Вариант, че ЛП просто може и да е прав - не се разглежда.

Хората по принцип ги мързи да мислят и затова отхвърлят маловероятните възможности. Малцина биха допуснали, че една проститутка е девствена, например. Въпреки че има и такива случаи.
16 Май 2017 15:17
*
16 Май 2017 15:38
rumata 16 Май 2017 10:23
Лозан Панов е един от малкото които твърдят,че нещата в съдебната система са отвратителни.Всички това го знаем и е видно от доверието ,външни наблюдатели и т.н. Следователно няма никакво значение какъв е Панов ако говори истини и настоява за промяна.Останалото е тъп трол.


Абсолютно. Само че немалко хора в този форум са точно това - тролове, които атакуват човека, който твърди нещо, а не самите му твърдения. Класически прийом на тренирания трол с 30 000 коментара.
16 Май 2017 21:56
Панов е жалък шматарок по арг. от неговата колосална, сюблимна, историческа реч , в която [като гражданин] разкри пред обществото страшната истина, че държавната власт е в ръцете на персонално неуточнени мафиоти. От която безспорна истина следва, че той [като съдия] е тотално и абсолтно безпомощен пред така разкритата очевидност. Това, което като гражданин знае, по никакъв начин не може да го материализира в правораздавателен акт, като съдия. Освен да си прибира редовно заплатата, няма какво друго да прави...
Така ли е, дърто?! Ако не е така, как е?!

р.s. истинският, за разлика от бутафорният съдия, говори единствено и само чрез определения и присъди; иначе, бай Тодар, помня също много обичаше да ни обяснява надълго и на широко за неидентифицираният субективен фактор, който перманентно проваля и опорочава добрите намерения на партийното ръководство за все по-пълното и всестранно задоволяване
16 Май 2017 22:17

дъртреалист
16 Май 2017 15:17
Мнения: 10,249
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Хм..., дали сред "маловероятните възможности" е и очевидния прокурорски чадър върху мафиите управляващи България?
Има или няма прокуроски чадър, според теб?

Според мен има. И?
Не виждам като решение прокурорския чадър въху една част от мафиите за сметка на други да се смени с прокурорски чадър над друга част от мафиите за сметка на едната част. За това е борбата на ЛП, не е за да няма чадъри въобще.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД