:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Адвокати: Парите са дадени да се бележат, преди да е поискан подкупът
Тенисистът спаси два мачбола, преди да елиминира Малек Жазири на 1/8-финалите
Премиерът щял да предложи държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес
33% от желаещите да гласуват търсят нова партия
СТАТИСТИКИ
Общо 377,955,147
Активни 1,452
Страници 107,478
За един ден 1,302,066

Нинова наруши всички баланси в БСП

От тенджера под налягане социалистите се превръщат в политически рисков реактор пред разпад
Татяна Буруджиева
Дълъг шест часа пленум на БСП в неделя се коментира като тръгване по нов път и обновление. Сигурно можем да се съгласим с тези определения, ако дебатът беше за политиките и позициите на БСП, а оттам - за най-адекватно изразяващите ги личности. Нищо подобно. Всъщност за какво става дума?

Орисията на всеки новоизбран лидер на БСП е, че на него тепърва му предстои да "овладее" партията си, т.е. да се превърне в истински лидер. Ако трябва теоретично да обясним този феномен, БСП си избира лидер и това му придава авторитета на лидер, но до това да стане лидер, признат от съпартийците и от гражданите, има да се извърви дълъг път. Ивсеки лидер сам решава как и с кого да го вървиПленумът в неделя показва единствено това - как Корнелия Нинова си представя превръщането си в истински лидер на социалистите и с какви средства постига утвърждаването на идеята си как се управлява ръководената от нея партия. На практика, след като не постигна победа в парламентарните избори, на Нинова й остана да разпределя единствено властта вътре в БСП. От избирането й до последните няколко седмици тя можеше да ръководи партията си чрез надеждите за постигане на власт. Победата на президентските избори не донесе реален и с възможност за разпределение властови ресурс. Загубата на парламентарните - също. Така следваше да се очаква, че дълго задържаното разпределение на властта в БСП най-сетне ще се случи. Обикновено до Нинова лидерите на БСП винаги са се стремели да балансират различните центрове на влияние вътре в партията. Това е отразено и през устава, като за най-големите организации се предполага място в Изпълнителното бюро, а местата в Националния съвет също следват влиянието и ресурсите на организациите.

Какво направи Нинова в неделя? Видимият резултат е нарушаване на всички баланси - и символични, и реални. Стимул под формата на постове получиха организации с лоши резултати на изборите, а наказание - под формата на лишаване от партийна власт, организации, допринесли както за високите изборни резултати, така и за лидерския пост на самата Нинова. Другият видим резултат епарадоксът на обновлението,постигнато чрез лица от отминали етапи в развитието на БСП. Третият е разкъсването на връзката между парламентарна група и оперативно ръководство на БСП. Тук има нужда от пояснение, защото на пръв поглед тази връзка даже е засилена чрез съвместяване на функции от 2-3 души. Силно стесняващият се характер на властовия ресурс както в депутатската група, така и в самата партия в ръцете на 4-5 души е илюзорна връзка. На практика единствената връзка между ръководството на БСП, депутатската група и организациите по места остава самата Нинова.

Резонен е въпросът възможно ли е да кажем, че БСП вече се е превърнала в лидерска партия, т.е. партия като всички останали в България? Ако това е резултатът от неделното дълго заседание на Националния съвет, то какъв ще е резултатът от приложение на взетите решения? Отговорът на двата въпроса не съвпада, защото пленумът концентрира цялата власт в БСП в ръцете на лидера й, но това не превръща тази партия в лидерска. Първо, защото за разлика от останалите лидерски партии тя не е създадена от своя лидер, т.е. Нинова няма и вероятно ще й бъде най-трудно да получи тази легитимност - на автентичен социалист. Тя винаги е имала само авторитета на постовете, които е заемала в БСП и които я правят социалист. Второ, защото лидерските партии са силни и единни, когато разполагат с власт или с възможности да "усвояват" власт,а БСП е лишена и от двата ресурсаТрето, защото силата на лидерските партии е основана на екипа на лидера, който не само да му е верен, но и да може да управлява от негово име процесите в партията. С всичкото уважение към лицата на обновлението от неделя нито те, нито оставащите в ръководството личности могат да свършат това. Защото, ако можеха, организациите им нямаше да са така разделени. Четвърто, в БСП винаги е имало значение, както и за обществото, кой взима решенията. При обграждането на лидера само с хора, които следват неговата воля, проблемът за това кой определя дневния ред и решенията в БСП ще става все по-актуален. Тази партия, която дори при силни лидери не е била лидерска, най-трудно ще приеме да научава от медиите какво мисли, какво прави и защо го прави.

Всъщност след избора на ново ръководство и разпределение на функциите в него БСП остава в състоянието, в което беше, но с формално преструктуриране на властта, което тепърва трябва да стане реално. Следователно основният въпрос е може ли БСП да бъде силната опозиция на управлението, както заявява лидерът й? Това ще бъде много трудно, поне през следващите месеци. Защото, дори да подходим напълно позитивно и да приемем, че най-доброто качество, с което разполага БСП, вече е на власт там, тепърва предстои хората да оценят този позитив.Даването на пост е само първата крачкаТрудността ще произтече и от факта, че на този пленум Нинова повече отне власт и влияние, отколкото даде. Откакто тя е лидер на БСП, успя да доведе партията и себе си като лидер до състояние на самотност. Вътре се умножават фронтовете и битките, към обществото няма ясни знаци на партньорство и обединение за изпълнение на политиката - силна и категорична опозиция. За хората в БСП остава единствено надеждата тя да е толкова силна, че да свърши победоносно всички започнати битки. Всъщност изкушението да има един, който успешно да свърши цялата работа, е огромно. Дори за партиите. Проблемът възниква тогава, когато една масова по своя характер партия се превърне в арена на вътрешна война. От една страна, това може да се приеме и за опит социалистите най-после да станат парламентарна партия и да се откажат от своя масов характер. От друга, нарастващият брой вътрешни опоненти определено го приемат за налагане на еднолична власт.

Това са част от аргументите за предстоящи трудни месеци на вторачване навътре вместо за обръщане към обществото. Не бива обаче да очакваме процесите да са твърде публични. Характерът на отношенията в БСП по-скоро ще покаже наличието на видима пасивност, придаващо ефекта на успех за лидера. Истината е, че от тенджера под налягане социалистите се превръщат все повече в политически рисков реактор пред разпад.
СНИМКА: БГНЕС
Корнелия Нинова пое курс към обновяване на партията чрез чистка в ръководството на БСП.
СНИМКА: БГНЕС
Кирил Добрев е единственият депутат, който сам реши да се оттегли от НС, за да се посвети на партийната дейност на БСП.
26
5530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
15 Май 2017 20:44
Партия 1:11 е със затихващи функции.... по обективни прияини
15 Май 2017 20:48
Както мъдро беше казал другара Тодар Живков, който има паре той решава.
Щом немаш паре какво ша решаваш ти, бе.
Ти немаш право да решаваш. Ха-ха...
15 Май 2017 21:05
Голям напън е настанал. Само един Гергов изхвърча, а на ден вече по няколко материала срещу Нинова. Явно червените мобифони и статуквото в партията няма да се даде лесно. В противовес на статиите тук
http://epicenter.bg/article/Koy-kritikuva-Korneliya-Ninova--Tezi--koito-zagubiha-vsichki-cherveni-kreposti-/127504/11/33
15 Май 2017 21:40
Буруджиева пък кога обърна палачинката и стана анти-Нинова?? До оня ден се хвърляше на амбразурата за нея...
Да не е почнала да чете съображенията на Бай Фирмин?
Трябваше ли й на самата Нинова на баир лозе с тия промени? Определено! След загубените избори, които предварително бяха обявени за едва ли не със сигурност спечелени , някакъв wag the dog Ablenkungsmanöver определено изтласква на заден план анализите за причините за загубата. За кратко обаче. Нинова още не се е разминала с урагана. За нея той тепърва започва....
15 Май 2017 21:43
То може да гониш врага с партиен билет, ама когато цялата власт произтича и принадлежи на Лидера. Когато си опозиция трябва да търсиш съюзници.
Пък то само един Гергов изхвърча
15 Май 2017 22:44
Нинова е на прав път. Щом всички гръмогласни, устати, но в същото време бездарни и нищоправещи башпартийци са срещу нея изводът е в нейна полза. КОЙ, нека критиците й да кажат КОЙ от опонентите й донесе изборна победа в своя избирателен район? Няма такъв! Да продължава напред и само така! Ако не успее поне да разрови кошера, но ако успее, поне наследника й да му бъде по-лесно и по-конфортно.
15 Май 2017 23:24
Мрън, мрън, нещо сърдиш ли ми се?...
16 Май 2017 00:15
Води ни партийо, води ни
Към самоцелни висини.
16 Май 2017 04:31
Кво става днеска бе? Първо - карикатурата на Комарко, второ - статията на Буруджиева,
Явно опрните точки са зададени. Малко слабо с доводите, ама кой ти гледа.
Доколкот разбирам от написаното, преди Нинова БСПто е било в перфектен баланс. С десет поредни загуби на избори, с 37 депутата, с политкоректна про-европейска ориентация, със заслужили социалисти начело като Свинаря с каскета, в тясна зависимост от ДПС.
Нинова обаче руши баланса като се опитва да изчисти ръководството на БСП, като печели избори с надпартиен президент и като отказва да яде от властовата баница. Доказателството - 'загубила избори, които предварително обявила за спечелени'.
Слабо Буруджиева, слабо.
16 Май 2017 08:25
БСП sucks! Винаги и по един и същи начин, плюс партизански хайдутлук и революционни миражи от време на време...
Иначе си е лично тяхно извращение как предпочитат да отидат на политическото бунище. ТАЗИ ездачка реши да го направи като лесно и сравнително бързо (още преди година от назначаването си) се освободи не от зависимостите (Пази, Боже!), а от каквато и да било конкуренция и вътрешна опозиция.
И всичко пак ще бъде по старому при комунистите - решенията отново ще се вземат с 99% от конференциите, а никой няма да смее да оспорва решенията на т.нар. лидерка на червената партия. Чрез лидерство към авторитаризъм и диктатура, ама не на пролетариата, ха-ха!
А уж не били лидерска партия...
16 Май 2017 08:28
Абе, буля Корнелия при всяко изказване най-напред обявява, че 1 милион избиратели и вярвали! А дотука само един toly и един Барухов излезли на барикадаата да я бранят. Само 2-ма ли и вярват?
16 Май 2017 09:26
Буру-бла-бла-джиева...

16 Май 2017 09:43
Тази партия, която дори при силни лидери не е била лидерска


Излиза, че по времето на Гошо Тарабата, Вълко Чевенков и Бай Тодор партията не е била лидерска. Решенията са се взимали демократично
16 Май 2017 10:01
Абе направо нещо като седесарка, която е решила да се прави на социалист...
http://pogled.info/avtorski/Boyan-CHukov/bsp-se-prevrashta-v-yarka-sorosoidna-i-trotskistka-formatsiya.85805
http://pogled.info/avtorski/Rumen-Petkov/bsp-se-prevrashta-v-lidersko-tyalo-s-tokcheta.85826
16 Май 2017 11:59
БСП досега беше единственото в България,(като изключим някои от десните останки на малки парченца) което прилича на партия. (Кой е ляв и кой- десен- отделен въпрос) Всички останали са кръжоци по интереси, събрани около някакъв лидер. Явно се разбра, че за нормални партии в територията място няма- поради матриала, затова Нинова се е заела да направи и БСП като останалите, за да има място в политическия живот на страната.
16 Май 2017 12:53
С предишното съм съгласен, но с това:
Явно се разбра, че за нормални партии в територията място няма- поради матриала, затова Нинова се е заела да направи и БСП като останалите, за да има място в политическия живот на страната.

не. БСП е едва едната от двете партии, които винаги са били в НС след 10.11.89. И винаги поне втора парламентарна сила!!! Двама президенти, единственият с втори мандат!!!

Явно има мегдан и за партии, които не са като останалите.
16 Май 2017 13:50
Нинова е на прав път.Тя ясно осъзнава, че БСП трябва да се отвори към по-широка аудитория и това може да стане единствено с отстраняване на старите муцуни.В момента БСП е просто едно капсулирано мнозинство от 300-350 хиляди.Същинско ДПС, с неговия сигурен електорат.В момента може да събере максимум 1 000 000 души и то единствено при протестен вот.Президентските избори го доказаха.Парламентарните го потвърдиха.За да събере гласове да е управляваща партия и е нужен твърд електорат от поне 450-500 хиляди и да обере болшинството от протестния вот, както на президентските избори.За всички е ясно, че за да увеличи твърдото ядро е нужно да освободи всички "старчоци", които за 27 години отблъснаха 250-300 хиляди от БСП и нищо не направиха да разширят "ветрилото". Напротив, умишлено водиха БСП към съглашателства с ДПС.Като се почне от Гоце, през Станишо-Дъбо-Божиловци и се свърши с Герго-Янакиевци.Ако се слушат "старчоците" БСП никога няма да може да събере самостоятелно мнозинство от около 120 депутат.Винаги ще е обречена за коалиционни управления.Я с ДПС, я с "патриоти", я с някой "Магарешки" сорт.Шанса за самостоятелно управление е Обновяване.Може при Нинова да не стане, но поне да положи основите за бъдещо пълно обновяване.Не само на индивиди, а морално и съвременно идейно.По-малко Маркс, Енгелс, Ленин и Димитров.
16 Май 2017 14:11
По-малко Маркс, Енгелс, Ленин и Димитров.


... и повече Айн Ранд, Маргарет Тачър и Тереза Мей
16 Май 2017 14:55
За Маркс, Енгелс и компания не знам, но Тодор Живков от късните 50-ти и ранните 60-ти на 20-ти век е на 100% превъплътен в др.Нинова, съдейки по кадровия й подход
16 Май 2017 16:00
И лексиката й е демонстративно класово партийна , прилича ми на комсомолски активист, който се натяга да го изберат в учкома...
На моменти ми става смешна като я сравнявам с умерената реч на Миков...
И с тия вечни реконтри..., да не излезе накрая, че просто си е достигнала нивото на некомпетентност?
16 Май 2017 16:14
прилича ми на комсомолски активист, който се натяга да го изберат в учкома...


Ами туй е, щото някъде там във времето и са се прекъснали връзките и с лявото - ранна комсомолска възраст. До зрялост комсомолска не е стигнала, комсомолът си отиде, оставяйки я вечно млада (политически). Възстановила ги е мааалко по-късно. Впрочем, член на партията от 2003 година. В относително ... зряла възраст са я приели. Натрупала опит.

16 Май 2017 16:15
И лексиката й е демонстративно класово партийна


Между класово партийна и партийно политическа лексика дали правят разлика дъртите реалисти тия дни или вече няма нужда?
16 Май 2017 17:23
Разликата е според гледната точка.
Откъм заглавичквания с лявоподобни мантри електорат трябва да има класов враг иначе няма идентичност,
а за колегите от глутницата трябва да виеш като тях, с техния партиен идеологически сленг, "другарю"...
Особено забавно звучи тази лексика в устата на един от главните вълци - Ерменков... Хеле па Р.Овч...
Тази "партия" е едно ГМО...
16 Май 2017 19:18
Другарката Буружиева не е доволна от другарката Нинова!! Може би щото не я класира за Парламенто!!
16 Май 2017 20:14
Тази "партия" е едно ГМО...

Много точно. Няма значение др. Буруджиева и др. Нинова дали се харесват и какво мислели за себе си. Трагичният проблем на БСП е пропастта между червената върхушка(яде чер хайвер) и червения електорат(няма пари за хляб). Другата страна на проблема е, че хайвера не говори с хляба(отделно хайвера е разделен на вражески кланове), а само му спуска опорни точки.
16 Май 2017 20:37
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД