×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,168,085
Активни 1,307
Страници 104,442
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Защо ще ревем

Бойко Ламбовски
"В порносайт - само с презерватив!" - такава шега си имат някои компютърджии. Имат предвид, че поради огромния трафик на порнография в интернет - поне 50% от всичко там, то и компютърните вируси обичат тоя тематичен сегмент в Мрежата и често причиняват епидемии по PC-тата на мераклии за хард-гледки.

Иначе това компютърджиите са интересни хора. Моя милост - като хуманитар и IT игнорант, ги гледах с голяма почуда в началото. Приличаха ми на същества от друга планета. Първо - там, дето аз се мъчех с часове, те се оправяха за секунди. Второ - всички, без изключение, се държат така, все едно думите им пречат. При това както чуждите думи, така и своите. Може, разбира се, да съществуват и други IT-спецове някъде, но не съм ги срещал. При все очебийната им мълчаливост не мога да ги нарека невербални създания. Но сякаш самата вербалност за тях е нещо съмнително, нещо, което по-добре да не ползваш. Тоест квази-ценност, която по-скоро ще заблуди, отколкото да помогне. Следва да призная, че такова поведение има известно основание, с оглед манипулативните свойства и грехове на словесността като цяло, а не само на политическата такава. И с оглед ловкостта на компютърджиите (защото те са безусловно умни хора) в друг тип езици - изградени върху числото, символа, картинката.

Ала тези пороци - манипулативността и изкористяването, не са производни на човешката реч, те са производни на човека като цяло. Речта - и словесната, и компютърната,са само сечива в добри или зли ръце.Тъкмо за това ще стане дума по-долу. Не знам дали сте чели една емблематична книжка на великите фантасти братя Стругацки - "Трудно е да бъдеш бог". Братя Стругацки всъщност успешно захранват философски, политоложки, кино и литературни разработки, както и мощни епигонски потоци вече цели десетилетия. (Нека вметна, преди да продължа, че двамата са доказателство как всяка цензура е само предизвикателство за големия талант. И когато я има - цензурата, то не значи автоматично културна стагнация. Както и че когато я няма, то не гарантира автоматичен разцвет.) Та в книгата се разказва за всемогъщ тип от свръхразвита цивилизация, който всичко може, всичко вижда, но не бива да се меси въпреки огромните безобразия, които наблюдава в несъвършено и примитивно общество. Нещо като бог, тоест.

Нещо като бог се опитват да станат всички онези, които опитват да управляват днес огромното виртуално пространство. Последните дни нашумя голямата кибератака с т. нар. "вирус-шантажист" WannaCry. Тя почна на 12 май и зарази десетки хиляди компютри в 74 страни. Находчивото име на вируса "Реве ли ти се?" според специалисти е свързано с желанието на разпространителите му да изкарат някоя пара, като шантажират заразените потребители със суми между 300 и 600 долара.

На мен ми направи впечатление изказването на президента на "Майкрософт" по този повод - Брад Смит. Според него масовата атака на вируса стана възможна, защото са откраднати данни, събирани от ЦРУ и Американската агенция за национална сигурност. Тези данни Службите събирали за слабите места, за вероятните пробойни в програмното обезпечаване на различните корпорации. "Ние видяхме, че данните за слабите места, които ЦРУ събираше, после бяха публикувани в WikiLeaks, а сега откраднатите от Агенцията за национална сигурност данни поразиха потребителите по целия свят" - разказа Смит. Той сравни кражбата с кражба на няколко ракети "Томахоук" от армията и призова правителствата по целия свят "да се събудят". Тезата му е, че тези слаби места и уязвимости не трябва да се търсят и събират от специалните служби, а само от специалистите, разработващи програми.

Аз не вярвам мнението на г-н Смит да хване дикиш пред Службите. Тези всемогъщи Служби, част от които бе и г-н Едуард Сноудън, очевидно са усетили, че идва времето, в което части от нашия вид могат да се сдобият с полубожествена, ако не и с божествена власт и възможности."Бог вижда!" - плашеха само преди век,в течение на хилядолетия, всички отци и проповедници грешната част от човечеството. Те имаха предвид, че и най-скришните деяния човешки, извършени дори насаме, не са тайна за Всемогъщия.

Но с темповете, с които се "окамерява" днес планетата, с разкритията, че дори телевизорите и пералните машини могат да ни шпионират, не е трудно да предвидим времето, в което няма да сме сами - никъде. Ако очите, които следят всичко това, са благият и склонен към прошка на по-леките грехове поглед на мъдрец, то - какво по-хубаво от това, ми иде да възкликна.

Няма да има гадни тайни, мръсни престъпления, злонамерени сговори на политически и криминални сили - нещо като рай, тоест. Само че ако погледът, който ще следи, е все на онези - същите, чиято основна грижа е да съхранят статуквото? В което те остават на върха на човешката хранителна верига, тоест на социалната Джомолунгма? Ако този поглед е погледът на описания от Оруел Биг Брадър? Имаме ли гаранция, че това няма как да се случи?

Аз, хуманитарят, не познавам добре компютрите, но познавам човешката природа и ви казвам - няма такава гаранция. Още по-лошо е, че и такива като Брад Смит и Сноудън твърдят същото. Затова вероятно ще ревем, тепърва.
27
5222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
15 Май 2017 20:36
поради огромния трафик на порнография в интернет - поне 50% от всичко там


В най-духовните страни, като Русия например, този дял не пада под 80 % от трафика. Затова спирането и пускането на Pornhub от Роскомнадзор беше събитие с особена важност там.
16 Май 2017 00:14
програмното обезпечаване...ОСИГУРЯВАНЕ, писателю, само за банкнотите е разрешено да се пише, че са обезпечени с всички активи и т.н.
16 Май 2017 00:40
Ако този поглед е погледът на описания от Оруел Биг Брадър? Имаме ли гаранция, че това няма как да се случи?

Ще се случи, но това е най малкият проблем.

16 Май 2017 01:52
Пак килифарско плъзгане по допирателната. Ми що не пишеш директно, че в съчетанието на прекомерна концентрация на пари и власт в едни мръсни ръчички е проблема? Вместо това се съсредоточил върху компютрите. Рънъта праи бурбътъ...

П.С. Пък на порнографа-специалист тормозчян пак Путин му виновен.
16 Май 2017 09:55
"че идва времето, в което части от нашия вид могат да се сдобият с полубожествена, ако не и с божествена власт и възможности"

Още от времето на Аменхотеп и Тутанкамон си е така. Пък и преди тях. Всичко допира до "божествеността" на властта и това дали можеш да изчислиш обема на пирамида и да накараш балъците (балък - от турски - риба) да я построят.
16 Май 2017 10:04
"в друг тип езици - изградени върху числото, символа, картинката"

Ха, ха, ха! Едните са формални, защото са изградени на база на формалната логика. Другите (английски, руски, китайски) са неформални - поради същата причина.
А най неформални са езиците на които говорят жените. Това го е отбелязал още Мопасан.
16 Май 2017 10:10
Но има и още нещо: компютърни науки и икономика трябва да се учат на английски език. Другите езици просто замърсяват пейзажа. На руски език задължително трябва да се чете Илф и Петров. Може да продължите тези неутешителни разсъждения.
16 Май 2017 10:15
"но познавам човешката природа"

Науката антропология е много занимателна. Но не се изучаваше по "наше" време.
16 Май 2017 10:22
На руски език задължително трябва да се чете Илф и Петров.


Да, но и Тургенев! И Гогол! И пиесите на Александър Островски!
16 Май 2017 10:24
Д-р Тормозчиян 15 Май 2017 20:36
поради огромния трафик на порнография в интернет - поне 50% от всичко там
В най-духовните страни, като Русия например, този дял не пада под 80 % от трафика. Затова спирането и пускането на Pornhub от Роскомнадзор беше събитие с особена важност там.
Че аз не знам да има сайт за руско порно?
16 Май 2017 10:30
Затова спирането и пускането на Pornhub от Роскомнадзор беше събитие с особена важност там.


личи си дека си изтънко и онутре со теа болежки и проблеми
16 Май 2017 10:35
Че аз не знам да има сайт за руско порно?
Пробвай с "руско порно" в някоя търсачка и ще бъдеш просветен.
16 Май 2017 10:40
"Да, но и Тургенев! И Гогол!"
И Чехов, Достоевски и Лев Толстой.
16 Май 2017 12:21
П.С. Пък на порнографа-специалист тормозчян пак Путин му виновен.


Не думай!
Ти си първият, който споменава Путин под тази статия.
16 Май 2017 12:36
Та в книгата се разказва за всемогъщ тип от свръхразвита цивилизация, който всичко може, всичко вижда, но не бива да се меси въпреки огромните безобразия, които наблюдава в несъвършено и примитивно общество. Нещо като бог, тоест.

Цъ, не е четено внимателно или идеята е прекалено сложна за възможностите на автора.
— Нима вие сериозно смятате този свят за съвършен — учуди се Румата. — След срещата с дон Реба, след затвора…
— Млади ми приятелю, ами разбира се! На мен много неща в този свят не ми харесват, много неща бих искал да видя други… Но какво да се прави? В очите на висшите сили съвършенството изглежда другояче, не както в моите. Какъв смисъл има дървото да се сърди, че не може да се движи, макар че то сигурно би се радвало, ако можеше да бяга с всички сили от брадвата на дърваря?
— Ами какво ще кажете, ако могат да се изменят висшите предначертания?
— На това са способни само висшите сили…
— Но все пак представете си, че сте бог…
Будах се засмя.
— Ако можех да си представя, че съм бог, щях да стана бог!
16 Май 2017 14:21
Само да питам, туй нещо "порно сайт", нещо като ПИК и Блиц ли е?
16 Май 2017 19:31
Абе то и в "За мишките и хората " не става дума за мишките, ама така е, кой както я разбира, пущината.
Ако искат и мислите нека ми четат.
16 Май 2017 19:46
ManfromUtopia
16 Май 2017 12:21
П.С. Пък на порнографа-специалист тормозчян пак Путин му виновен.


Не думай!
Ти си първият, който споменава Путин под тази статия.

***
Неутешително, ти пък ще си последния загрял за какво става дума.
16 Май 2017 19:48
Чудя се как е възможно да бъдат направени толкова филми по книгата "Трудно е да бъдеш Бог" кой от кой по-несполучлив.
16 Май 2017 21:15
на афтора ще му кажа, че според статистиката най-много вируси има във сайтовете с религиозно съдържание. нищо лично.
16 Май 2017 21:19
Нека вметна, преди да продължа, че двамата са доказателство как всяка цензура е само предизвикателство за големия талант. И когато я има - цензурата, то не значи автоматично културна стагнация.

нека вметна че в обществото и обществата за които говориш, проблемът или един от проблемите, беше ужасяващата културна сегрегация.
17 Май 2017 11:16
Д-р Тормозчиян 15 Май 2017 20:36

Винаги ще се намери някой да го удари през просото. И кой ти го каза това?

https://thenextweb.com/market-intelligence/2015/03/24/who-are-the-biggest-consumers-of-online-porn/#.tnw_8qEYWvOP
17 Май 2017 21:53
И с оглед ловкостта на компютърджиите (защото те са безусловно умни хора) в друг тип езици - изградени върху числото, символа, картинката
Уманитарска му работа. Авторът полупрезрително нарича „компютърджии“ хора, които едва ли правят или поправят компютри – те само ги използват. Знанията и уменията на тези хора пък нарича „ловкост“. А дали по същата логика той би нарекъл себе си химикалкаджия или клавиатураджия, ловък с думичките?

„Другият тип езици“, които споменава, не са „върху числото, символа, картинката“. Само символни са, друго няма.
18 Май 2017 10:58
компютърджия


"Разглежданият суфикс -джия в морфологичен аспект се определя като присубстантивен, т. е. подобни афикси се свързват само с основи на съществителни имена, независимо от категориалното значение на производната дума.

Значителен дял на -джия се пада при образуването на нарицателните съществителни имена. Така наставката влиза и в тесни корелативни /синонимни, антонимни.../ отношения с други суфикси като -ар, -тел, -ник, формиращи определен словообразувателен ред с фактор деятелност – изпитвач, извършител, бояджия и др. Като всички тях -джия “...изразява връзката, отношението най-общо на лица с някакво действие, насочено към обект, към предмет на занимание или занятие с подчертаване на активността на субекта. Производните съществителни имена назовават лица според тяхното деятелно отношение към предмета – неговото добиване, обработка, използване, съхранение”.

/Ст. Георгиев. Морфология на българския книжовен език. В. Търново, 1999, с. 139/."

Борис Кадънов
18 Май 2017 16:32
Авторът има очевидно превратна представа за съвременните компютърджии.
Както и за 'Трудно е да бъдеш бог', между прочем.

Ако трябва да резюмираме цялата книга с едно изречение от там то би следвало да е
Щом бог се залавя да чисти нужник, нека не смята, че пръстите му ще останат чисти…


Та известна част от компютърджиите точно с това се занимават. Отделно че някои са нелоши поети, писатели, музиканти и прочее 'хуманитарии' по съвместителство.
21 Май 2017 12:19
Nafarr, книжната ти справка няма отношение към думата компютърджия, както я употребява авторът Ламбовски. Неговите „компютърджии“ (грубо казано) създават и използват програми за решаване на различни задачи. Компът има към дейността им отношение не повече, отколкото електричеството към работата на стругаря или шивача – средство за задвижване на оръдието на труда. Съответно и те не са компютърджии, както стругарят и шивачът не са електрикаджии.
21 Май 2017 17:38
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД