×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Лидер на опозицията публикува видеообръщение във "Фейсбук"
Отношенията са като с руските подводници в Швеция: всички знаят, че тях ги има, но никой не ги е виждал, казва Захарова
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,360,737
Активни 1,539
Страници 74,156
За един ден 1,302,066
Примери

Орбан и Сорос – от съмишленици до заклети врагове

Политиката раздели унгарския премиер и милиардера
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгария прие закон, на базата на който подкрепяният от Сорос ЦЕУ предстои да бъде затворен. Това предизвика мащабни протести не само в страната, но и в цяла Европа.
В последните седмици емоционална драма се разиграва между премиера на Унгария Виктор Орбан и финансиста, милиардер и филантроп Джордж Сорос. По-възрастният Сорос, който в много отношения е политически кръстник на Орбан, се превърна в негов заклет враг. Този политически спор отразява и в известна степен определя идеологическото разделение между либерализма и национализма, които оформят настоящето и бъдещето на Европа.

Необичайно пътищата на двамата за първи път от години се кръстосаха преди дни - те се оказаха в Брюксел в рамките на 24 часа. И Орбан, и Сорос бяха в града, за да защитават позициите си пред високопоставените чиновници в ЕС. Спорът е за подкрепяния от Сорос Централноевропейски университет (ЦЕУ), който се намира в Будапеща, а правителството работи, за да го прогони от страната.

Това бе среща, която Орбан, изглежда, търси. Той се самопокани в Европарламента, за да се изправи пред своите критици, като знаеше, че ден по-късно милиардерът от унгарско-американски произход имаше планирана визита в Брюксел. Пред евродепутатите унгарският премиер дръзко предупреди: "Ние, унгарците, никога не се отказваме от битка". Ден след това председателят на ЕКЖан-Клод Юнкер посрещна Сорос като държавен ръководителБитката срещу властимащите периодично се повтаря в живота на Орбан. Той е начело на антисъветското студентско движение "Фидес" в края на 80-те години и след падането на комунизма застана на страната на либерализма. В интервю, включено в документален филм от края на 80-те години, активистът и прохождащ политик честно говори за възпитанието си и отношенията с баща си. "Спомням си, когато ме биеше, крещеше, че не трябва да участвам в подобни неща. Имах доста лоши преживявания", разказва Орбан за баща си. След това заяви: "Никога не бях доволен от себе си, винаги имах шизофренични наклонности; можех да видя себе си, все едно че съм външен наблюдател".

Виктор Орбан демонстрирал и пренебрежително отношение към установените от родителите му правила: "Решиха, че няма да мога да излизам от къщи след 21 часа", разказва той. "Това беше нареждане... и аз казах: "Излизам". Те ми заявиха: "Няма да стане". Аз пак: "Излизам", и те: "Не". Облякох се и излязох. Баща ми дойде до вратата и ме наби".

Сорос пък е бил "бащата", който въвежда в политиката Виктор Орбан. Като либерално-демократичен кръстоносец бъдещият премиер Орбан посещава Оксфорд по учебна програма, финансирана от Сорос. Доскоро милиардерът бешесред основните финансови поддръжници на "Фидес"- партия, основана от Орбан заедно с други продемократично настроени студентски лидери през 1988 г.

Общият им път се раздели, когато Орбан трансформира "Фидес" в дясноцентристка консервативна партия в средата на 90-те години - действие, което му помогна да се катапултира до премиерския пост за първи път през 1998 г. Той обаче беше принуден да го освободи заради изборни провали, но се върна на него през 2010 г. От тогава насам е хванал властта в желязната си хватка, поемайки доста по-ясен десен курс, за да предотврати възможността да бъде надхитрен от радикалната националистическа партия "Йобик".

Сорос и другите поддръжници на либерално-демократичните политически каузи наблюдават с тревога, докато Орбан все повече прегръща националистическата политика. Част от нея е изграждането на огради, които да пазят страната от нежеланите бежанци, както и острото му противопоставяне на усилията на ЕС да презасели мигранти, пристигнали на Стария континент.

Преподавателят по европейски и евразийски политики в института "Джонс Хопкинс" Чарлз Гати, който познава и Сорос, и Орбан, смята, че оклеветяването на милиардера прилича насъществуващия от десетилетия бунт срещу хората с власт:все едно се е изправил срещу собствения си баща и руснаците от СССР, докато расте в градчето Фелшут по време на комунизма, а след това и срещу Вашингтон и Брюксел. "Очевидно, не е необходимо да бъдеш Фройд, за да стигнеш до заключението, че той е имал проблем с властимащите и по този начин приема както ЕС, така и Джордж Сорос" , обяснява Гати, който е с унгарско-американски произход. "ЕС му размахва пръст през цялото време подобно на баща му", казва Гати. "Разбира се, американците, всички ние, имаме склонност да поучаваме другите държави и той се възмущава, тъй като вижда баща си в ролята на Америка, както и в самия Джордж Сорос".

По време на речта си през ЕП Орбан избълва унищожителна критика към Сорос, описвайки го като отмъстителен, "американски финансов спекулант", враг на Унгария и на единната европейска валута. "Знам, че влиянието, площта и тежестта на Унгария са значително по-малки от тези на финансовия спекулант Джордж Сорос, който в момента атакува Унгария. Той разруши живота на милиони европейци със своите финансови спекулации и беше наказан в Унгария за това. Открито се призна и за враг на еврото, но въпреки това е на толкова голяма почит, че е приеман от най-високопоставените евролидери", заяви Орбан.

На пресконференция унгарският премиер заяви, че не се е виждал със Сорос от срещата им през 2010 г., и настоя, чеистинският проблем не е в новия училищен закон,който според Брюксел цели да затвори ЦЕУ, а противопоставянето на Сорос и на ЕС към унгарската мигрантска политика. "Истинският проблем са бежанците и това е причината, поради която сме в силен сблъсък с ЕК, предполагам с мнозинството в ЕП, със Сорос и с цялата му империя от НПО-та", казва Орбан.

Балаж Ярабик, който е анализатор във Фондацията за световен мир "Карнеги", казва, че истинският проблем е унгарската национална политика. Според него атаката на Орбан срещу ЦЕУ започва дни след като крайнодясната партия "Йобик" постави билбордове из Будапеща с критики към "Фидес" и лозунг: "Ти работиш. Те крадат". "Това е началото на предизборна кампания", казва Ярабик. Според него във "Фидес" са решили: "Ние трябва да влезем в конфликт и да мобилизираме избирателите си. Това е битка, която можем да спечелим у дома". "Смятам, че Орбан използва имиджа на Сорос... Тези избори са за оцеляване", допълва той.

Ярабик и Гати смятат, че атаките срещу Сорос, който е с еврейски произход, също така могат да се причислят и към надигащата се антисемитска тенденция, която преминава през унгарското общество. "В това има скрит антисемитизъм... Ясно е на всеки унгарец какво се крие зад всичко това, въпреки че Орбан никога няма да признае", добавя Гати.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер прие милиардера Джордж Сорос в Брюксел с почести, достойни за държавен глава, според Орбан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан (вдясно) лично проследи в парламента гласуването на спорния закон, регулиращ работата на чуждестранните учебни заведения в страната.
6
1836
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
16 Май 2017 00:07
Политико - спонсорирана от Сорос медия, типични фалшиви и манипулирани новини.
Както и сега - опитва се да ни втълпи, че Орабан някога е бил соросоид или че е бил спонсориран от Сорос.
16 Май 2017 10:02
опитва се да ни втълпи, че Орабан някога е бил соросоид или че е бил спонсориран от Сорос


Какво има да втълпява, това е факт. Партията му е била спонсорирана от Сорос и той лично е получавал стипендия от Сорос. Очевидно са били в добри отношения доскоро, но поради някаква причина Орбан се е отметнал от благодетеля си.
16 Май 2017 10:16
Малко като Гюлен-Ердоган. Даже не малко.
16 Май 2017 10:30
"Истинският проблем са бежанците и това е причината, поради която сме в силен сблъсък с ЕК, предполагам с мнозинството в ЕП, със Сорос и с цялата му империя от НПО-та", казва Орбан.
Да!

П.П
Иначе и Сидеров си беше, по едно време седераст-соросоид ..
16 Май 2017 10:32
Да. Вече не е соросоид.
16 Май 2017 10:55
Горскио, нищо лошо - просто познавайки от вътре плановете на Сорос е прозрял. Пък и колкото си по-нависоко, толкова по-далеч виждаш. Едно е млад начинаещ политик и държавник, обичащ страната и народа, друго са безродниците като нашенските политици - иесмени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД