:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,413,360
Активни 406
Страници 13,187
За един ден 1,302,066
Непротивопопулиствайте

Народът: Много ми се ще, ама не знам какво

Да видим кво ше стане, пък после да му мислим
Мажоритарното гласуване ще стане нещо като major Major Major - майор Майор Майор от "Параграф 22". Той се надяваше да живее вечно или да умре, докато се опитва.
Радио "Фокус": Имаше много дебати дали хората са знаели за какво точно гласуват на референдума, но така или иначе, може би по-същественият извод, като резултат от този референдум, е желанието за промяна. Можем ли да очакваме, че ако законопроектът (за мажоритарни парламентарни избори в два тура) бъде приет, той ще донесе и тази желана промяна?

Чавдар Найденов, социолог: Не, аз съм категоричен противник на тази илюзия. Ние - вече стана традиция у нас да се прави нещо и след това да се мисли защо всъщност го правим. Така беше и с електронното гласуване. Опонентите по време на референдума посочиха, че всъщност само в една страна има такова, а че всички други, които експериментират, или се отказват, или силно го ограничават. Но въпреки това, при общата неосведоменост, мина електронното гласуване, след което самите привърженици казаха: "Ама да не се бърза толкова много, нужни са поне пет години". И същото става сега с мажоритарното гласуване. Промяната трябва да дойде от това, че разбираме защо я искаме, а причината е това, че материалното неравенство в обществото прелива в политическо неравенство. Неравни сме и в политиката, в съда, в избора на депутати, в медиите, във всичко. И още един от класиците на либералната демокрация, когато тя се е създавала - Жан-Жак Русо, е казал, че никой не трябва да е толкова богат, че да може да купи другиго, и нито пък толкова беден, че да е принуден да се продава. А това е, което всъщност става у нас - било пряко, с купуване на гласове, било с купуване на съзнанието, чрез реклама и чрез господството на парите в медиите. (...)

РФ: Според някои анализатори този законопроект на ГЕРБ е буря в чаша вода и PR акция, защото е ясно, че той няма да бъде приет, но пък от друга страна ще бъде уважено желанието на обществото - парламентът да го разгледа, тъй като така или иначе той няма необходимата подкрепа, за да бъде задължителен. Все пак ще имаме ли нов тип избирателна система?

ЧН: Трябва да се уважи желанието за промяна, въпреки че точно там не ни е проблемът. Аз казах - проблемът е в нарастващото материално неравенство. И затова някаква смесена система би трябвало да се въведе, за да се изпробват и други варианти. В момента имаме преференции, около 60% от хората ги използват и все повече ще ги използват. Това също дава една възможност да знаеш кой те представя, защото ти си гласувал за този човек. Но очевидно недоволството по един ирационален начин е насочено в съвсем погрешна посока - същото, както беше с електронното гласуване: хората не знаеха за какво става дума, но искаха промяна.

РФ: Очаквате ли, че ако законопроектът бъде отхвърлен в парламента, ще има недоволство?

ЧН: Да, с това много ще се спекулира. ГЕРБ ще натрупат точки в противовес на останалите партии. Затова изобщо се тръгва по този безнадежден път - пряко едно към едно да се въвежда точно това, което предложи екипът на Слави. Това не трябва да се прави. И затова се прави опит да се прехвърли отговорността за този сакраментален въпрос - разделянето на електоралната карта, върху президента, защото това е „кутия на Пандора", от която ще произтичат безброй скандали.
6
1039
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
15 Май 2017 10:00
този сакраментален въпрос

Сигурно, това е най-често задавания въпрос в Сакраменто, столица на щата Келъфо'ния! https://www.youtube.com/watch?v=oe-_Utb_BEc Нямали чалга в Калифорния, а?
15 Май 2017 14:54
И още един от класиците на либералната демокрация, когато тя се е създавала - Жан-Жак Русо, е казал, че никой не трябва да е толкова богат, че да може да купи другиго, и нито пък толкова беден, че да е принуден да се продава.

Добре казано и показва колко сме се отдалечили от ценностите които са били заложени в обществото ни...
15 Май 2017 15:56
Пенчоооу, Превод на sacramental
adjective

1. клетвен
2. свързан с тайнство
3. светопричастен

noun

1. обред, подобен на тайнствата


15 Май 2017 16:58
значи, с помощта на дорис, в това -
опит да се прехвърли отговорността за този сакраментален въпрос

става дума за -
опит да се прехвърли отговорността за този клетвено-тайнствен съпричастен въпрос


нещо от сакраменто, демек, дет'вика пенчо
15 Май 2017 16:58
Дуубрее, както вика внучка ми! По нашия край на такива въпроси им викаме "сакрални", не като в Сакраменто!
15 Май 2017 17:03
в моя край па му окат на сакрален свещен, оти сакрала била в пенджаб, в индианско, демек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД