×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,715,305
Активни 437
Страници 10,774
За един ден 1,302,066
Непротивопопулиствайте

Народът: Много ми се ще, ама не знам какво

Да видим кво ше стане, пък после да му мислим
Мажоритарното гласуване ще стане нещо като major Major Major - майор Майор Майор от "Параграф 22". Той се надяваше да живее вечно или да умре, докато се опитва.
Радио "Фокус": Имаше много дебати дали хората са знаели за какво точно гласуват на референдума, но така или иначе, може би по-същественият извод, като резултат от този референдум, е желанието за промяна. Можем ли да очакваме, че ако законопроектът (за мажоритарни парламентарни избори в два тура) бъде приет, той ще донесе и тази желана промяна?

Чавдар Найденов, социолог: Не, аз съм категоричен противник на тази илюзия. Ние - вече стана традиция у нас да се прави нещо и след това да се мисли защо всъщност го правим. Така беше и с електронното гласуване. Опонентите по време на референдума посочиха, че всъщност само в една страна има такова, а че всички други, които експериментират, или се отказват, или силно го ограничават. Но въпреки това, при общата неосведоменост, мина електронното гласуване, след което самите привърженици казаха: "Ама да не се бърза толкова много, нужни са поне пет години". И същото става сега с мажоритарното гласуване. Промяната трябва да дойде от това, че разбираме защо я искаме, а причината е това, че материалното неравенство в обществото прелива в политическо неравенство. Неравни сме и в политиката, в съда, в избора на депутати, в медиите, във всичко. И още един от класиците на либералната демокрация, когато тя се е създавала - Жан-Жак Русо, е казал, че никой не трябва да е толкова богат, че да може да купи другиго, и нито пък толкова беден, че да е принуден да се продава. А това е, което всъщност става у нас - било пряко, с купуване на гласове, било с купуване на съзнанието, чрез реклама и чрез господството на парите в медиите. (...)

РФ: Според някои анализатори този законопроект на ГЕРБ е буря в чаша вода и PR акция, защото е ясно, че той няма да бъде приет, но пък от друга страна ще бъде уважено желанието на обществото - парламентът да го разгледа, тъй като така или иначе той няма необходимата подкрепа, за да бъде задължителен. Все пак ще имаме ли нов тип избирателна система?

ЧН: Трябва да се уважи желанието за промяна, въпреки че точно там не ни е проблемът. Аз казах - проблемът е в нарастващото материално неравенство. И затова някаква смесена система би трябвало да се въведе, за да се изпробват и други варианти. В момента имаме преференции, около 60% от хората ги използват и все повече ще ги използват. Това също дава една възможност да знаеш кой те представя, защото ти си гласувал за този човек. Но очевидно недоволството по един ирационален начин е насочено в съвсем погрешна посока - същото, както беше с електронното гласуване: хората не знаеха за какво става дума, но искаха промяна.

РФ: Очаквате ли, че ако законопроектът бъде отхвърлен в парламента, ще има недоволство?

ЧН: Да, с това много ще се спекулира. ГЕРБ ще натрупат точки в противовес на останалите партии. Затова изобщо се тръгва по този безнадежден път - пряко едно към едно да се въвежда точно това, което предложи екипът на Слави. Това не трябва да се прави. И затова се прави опит да се прехвърли отговорността за този сакраментален въпрос - разделянето на електоралната карта, върху президента, защото това е „кутия на Пандора", от която ще произтичат безброй скандали.
6
1087
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
15 Май 2017 10:00
този сакраментален въпрос

Сигурно, това е най-често задавания въпрос в Сакраменто, столица на щата Келъфо'ния! https://www.youtube.com/watch?v=oe-_Utb_BEc Нямали чалга в Калифорния, а?
15 Май 2017 14:54
И още един от класиците на либералната демокрация, когато тя се е създавала - Жан-Жак Русо, е казал, че никой не трябва да е толкова богат, че да може да купи другиго, и нито пък толкова беден, че да е принуден да се продава.

Добре казано и показва колко сме се отдалечили от ценностите които са били заложени в обществото ни...
15 Май 2017 15:56
Пенчоооу, Превод на sacramental
adjective

1. клетвен
2. свързан с тайнство
3. светопричастен

noun

1. обред, подобен на тайнствата


15 Май 2017 16:58
значи, с помощта на дорис, в това -
опит да се прехвърли отговорността за този сакраментален въпрос

става дума за -
опит да се прехвърли отговорността за този клетвено-тайнствен съпричастен въпрос


нещо от сакраменто, демек, дет'вика пенчо
15 Май 2017 16:58
Дуубрее, както вика внучка ми! По нашия край на такива въпроси им викаме "сакрални", не като в Сакраменто!
15 Май 2017 17:03
в моя край па му окат на сакрален свещен, оти сакрала била в пенджаб, в индианско, демек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД