:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Инцидентите бяха провокирани от футболната агитка на "Левски", срещата ще с доиграе утре пред празни трибуни
Тя обяви, че не иска предлаганите от руското посолство услуги
От ареста тя уволнила и.д. кмета и назначила нов заместник
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,720,788
Активни 1,231
Страници 146,743
За един ден 1,302,066

За казармата с любов и омерзение

Наборната служба би могла да бъде много полезна в нелеката задача за интеграцията и квалификацията на малцинствата
Иван Стамболов-Сула
Ето че и тази седмица ние, простите граждани, се оказваме изправени пред дилема: да има ли задължителна казарма, или да няма. Крайно субективен въпрос, защото има огромно значение на кого го задаваш - на някого, комуто предстои да ходи войник, или пък на такъв, който не е застрашен и с готовност дава акъл отстрани. Но веднъж зададен, този толкова субективен въпрос трябва да се обективира и да му се потърси отговор.

Една банална мъдрост гласи, че народ, който не храни своя армия, храни чужда. Какво се е случило през славната 681 година? В глухите покрайнини на Византия, на оня географски кръстопът, на който даже древните не са пикаели, кръстопът, населен от хаотични славяни с дълги власеници и без елементарна представа за ред и единоначалие, се появяват бойните орди на кан Аспарух ипосяват идеята за държавностПод онзи легендарен дъб ръце стискат земеделци и пчелари, от една страна, и офицери и войници, от друга. Така освен българската държава се ражда и българската казарма. В онези времена държавността и военната организация са почти едно и също нещо. Държава има този, който има армия. И повечето мъже тогава са не на срочна, а на безсрочна военна служба, защото тяхната ДНК пази спомена от първобитни времена, когато ролята на питекантропките е била да раждат и отглеждат питекантропчета, а питекантропите - да се бият, за да ги пазят.

Днес времената са други. Днес дори Хвърковатата чета на Бенковски (между другото, и тя наборна, а не професионална) е само мил спомен. Днес военното дело отдавна не е въпрос на природа, дълг или чест, а както всичко останало е въпрос на права и свободи. Затова и идеята за задължителна военна служба по правило се разглежда като грубо посегателство върху личността. Но не бива да забравяме, че казармата е нещо всеобщо и повсеместно и засяга най-различни хора с най-различни представи за права и свободи.

Разбира се, най-шумни са "лидерите на обществено мнение" в социалните мрежи. Те, ако не най-информираната, интелигентна и креативна част от народа, със сигурност са най-шумната и първо техният глас се чува по всеки въпрос. Те, както обикновено, се разделят на две яростни половини според това кое от двете твърдения защитават: "Казармата е нещо лошо" или напротив, "Казармата е нещо добро". Откъдето и изводите: "Щом казармата е нещо добро, то трябва да я има" срещу "Щом казармата е нещо лошо, то трябва да я няма". И пак както обикновено, само малцина се сещат да формулират далеч по-интересния извод: "Казармата е нещо лошо и точно поради това трябва да я има". Тя е изпитание за личността, философията и морала.Казармата е контролирано враждебна среда,в която младият човек за първи път в живота си трябва да се справя сам. Тя е един от онези бичове Божи, които ни помагат да проверим себе си и ни държат в правия път. Поне в онзи смисъл, който влага блажени Йероним, когато през V век описва ролята на Атила за съдбата на Римската империя и европейската цивилизация изобщо.

Лидерите на обществено мнение в социалните мрежи рисуват образа на казармата от гледна точка на чувствителното и просветено градско момче, разтворило криле да литне към университети и международни корпорации, а гадната казарма ги прекършва и изяжда две години (или колкото там) от младия му живот, връща го назад, осквернява душата и затъпява ума му; гаври се с неповторимата му индивидуалност и му пречи да я изявява по свой самобитен начин. И слушайки тези лидери на обществено мнение, сякаш забравяме, че има и други гледни точки, че в казармата ходят и други видове хора.

По мое време имаше, а предполагам, че все още има, много момчета, на които войнишкият живот променя социалния статус в положителна посока. Те попадат в среда, която им създава нови битови навици и подобрява старите. Не спира интелектуалното им развитие, а напротив - дава му тласък. Попадайки в казармата, те не понижават нивото си, а го повишават. Мнозина от тях попълват пропуските в знанията си от училище, мнозина даже усъвършенстват уменията си да четат и пишат и на излизане от казармата вече не са на мнение, че континентите са Европа, Югославия и Черно море (действителен случай), както са предполагали на влизане. Попълвайки образованието на войниците по принудителен начин, казармата е чудесно място за пропаганда и възпитание. Мислите, че държавата няма нужда да подлага на пропаганда и възпитание младите поколения и че това е непременно нещо лошо, така ли?

За много момчета, след изтичане за срока на наборната службаармията се превърна в съдба и професионална реализацияТе останаха на т. нар. "свръхсрочна служба" и това се оказа техният житейски път. Във всяка армия, вероятно и в съвременната и модерна българска армия, има всичко, тя е малък свят, в който можеш да работиш като всякакъв.

Казармата най-накрая би могла да бъде много полезна в нелеката задача за интеграцията и квалификацията на малцинствата (да, да, знам, че няма малцинства и всички са българи!). И до днес се намират цигани - прекрасни майстори за ремонти и строителство, които са научили занаята в Строителни войски. Те не просят, не връщат на вторични суровини бронзови бюстове на възрожденци и не секат нощем дървета на нивото на гърдите, защото ги мързи да се навеждат. С труда си те издържат своите семейства като всички нас и не прибягват до интернационални ромски фондации да решават проблемите със социализацията им, защото такива нямат.

Разбира се, както и всяко друго нещо на този свят, който лежи целият в зло, така и казармата има своите отрицателни страни. Такава например е злорадото тържество на по-тъпия над по-умния, осигурено от принципа на единоначалието, тъй полезен в много други случаи.Тържеството на тъпакане е само в отношенията между шапкари (професионални офицери и сержанти) и войници, а и между самите войници. Сякаш посредствеността бърза да си отмъсти на интелекта и културата, попаднали на нейна територия.

Частен случай на този конфликт е сблъсъкът между пригодни и непригодни войници. В наборната армия има много момчета, които не искат да са там, но са, защото службата е задължителна. Те са чужди на средата, поради което останалите ги тормозят като грозни патета.

Но най-лошото на казармата е, че освен всичко останало тя задължително предполага наличието на враг, който следва да бъде мразен. Който не го мрази достатъчно, значи е предател. А предателят е един особен вид враг, който следва да бъде мразен още по-люто от обикновения враг, чието съществуване обикновено е съвсем абстрактно. Няма начин, без това не може - войникът винаги трябва да е готов на юнашки дела, а те се постигат единствено в битка с врага, все едно дали това са съседните държави, НАТО или световният тероризъм.

И сега какво: добра ли е казармата или лоша? Осъзнавам, че изложената по-горе позиция не е вестникарска. Медиите искат категоричност: да - да, не - не. Дори да имаш някакви колебания, избираш си единия полюс, заставаш на него и говориш оттам. Как да отговорим на въпроса да има ли казарма, или да няма? Ето така: под формата на поголовна повинност да няма. Но всички мъже (пък и защо само мъжете?) трябва да получат военна грамотност под някаква форма, която да включва познаване на оръжията - лични и други, умение за работа с лично оръжие; познаване на военната доктрина на страната, включително и исторически преглед на фазите, през които е минала, за да се оформи в днешния си вид. Курсът обещава да бъде много поучителен. Запознаване с глобалните военни съюзи, как са групирани военните сили на нациите, коя държава с коя и срещу коя е в съюз, в каква връзка е всичко това с международната политика, от нея ли произтича, или тя произтича от него. Най-сетне военната грамотност трябва да включва понятие за военните конфликти в най-новата история и политическото позициониране на България спрямо тях. Какъв ще е видът, в който хората ще стават военно грамотни? Всякакъв - от класическа казарма до месечни курсове и лагери за студенти. Такъв подход може да бъде наречен"казарма срещу образование"- не е нищо ново, правено и у нас, и по света.

Трябва да има гъвкави форми за освобождаване от казарма с цел тя да не пречи на образованието и кариерата на младежите, когато такива наистина са налице. За съжаление, като знаем с каква лекота се издават всякакви документи, само по тази точка в казармата няма да отиде нито един новобранец, ама нейсе...

От друга страна, трябва да се възстановят трудовите войски за всички, отпаднали от степените на задължителното образование. Там принудително да завършват някакъв учебен процес, да получат занаят, с който после да се препитават и да не тежат на социалната система, а през останалото време да помогнат на икономиката, вместо да се плаща на турски общи работници по пътищата.

Това е. Това мислим ние, простите граждани, по въпроса да има ли казарма, или да няма. Ако не ви харесва, друг път не ни питайте такива сложни неща. И още нещо: не свързвайте идеята с нейния комуникатор. Мнозина скачат срещу наборната служба (все едно в какъв вид), защото тя се предлага от патриотите и в частност от Каракачанов, когото приемат за неприятна личност, компрометирана с различни дела и документи през годините. Недейте така. Различавайте идеите от тези, които си ги присвояват. Иначе ще ви се наложи да повярвате, че днес по-православни християни от комунистите няма. Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен.

СНИМКА: БГНЕС
Една изтъркана банална мъдрост гласи, че народ, който не храни своя армия, храни чужда.
110
5089
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
110
 Видими 
12 Май 2017 19:32
Държава има този, който има армия.

Това е същността.И още нещо-всяка държава си има граници...Държавата съществува до тогава,докато АРМИЯТА Й гарантира неприкосновеността на границите й и територията й.Без гарантирана от армията свещеност на границата няма държава./Сега вече няма гранични застави като сгради/..Но..армията се настанява в подходящи за функциите й държавни сгради и територии /казарми/.Такива вече няма /един патрЕот в частни хотели срещу заплащане приема държавна армия?!Значи нужни са милиарди за строителство,обзавеждане...Нужни са и години за това.И въоръжение...Така че,нужна е наборна армия,но е възможна само като лозунги.
12 Май 2017 19:33
1. Робството в ЕС е забранено.
2. Интеграцията чрез казарма я видяхме колко струва. Не видяхме никой интегриран.
3. Наборната войска е вкарана чак в 3 българска държава. До този момент, вкл. по турско и по гръцко време, колкото и да насилваме дефиницията, наборна войска няма.
12 Май 2017 19:39
Държавата се простира, според туй докъде мое да събира данъци.
Данъците са важни. Справедливите данъци. Войската е сал един инструмент.
Прочее, ИРИ е плащала данъци на Аспарух.
Сичко друго е мижи да те лажем...
12 Май 2017 19:50
Такава например е злорадото тържество на по-тъпия над по-умния, осигурено от принципа на единоначалието,


Ми, то така е и в живота. Да не би по-умни да ни управляват и да ни пишат законите? Да не би по-умни да ни манипулират 24/7 от телевизии, вестници и радиа? В България тъпото извечно тържествува над умното. Затова казармата подготвя младите какво ще срещнат в живота. После няма да се чудят защо шефът е тъпак, защо министърът е тъпак, защо някой от гражданската квота на герп е тъпак.
12 Май 2017 20:01
.......ще ви се наложи да повярвате, че днес по-православни християни от комунистите няма....
.
Н
Е
В
Ъ
З
М
О
Ж
Н
О.
.
Езикът мо не може да се изкриви и произнесе"мирянка Дърева"....Нивгаш
12 Май 2017 20:01
***
12 Май 2017 20:03
В наборната армия има много момчета, които не искат да са там, но са, защото службата е задължителна
Ти авторе в коя казрма си бил. В казармата дето бях аз нямаше нито един дето да е там със желание.
12 Май 2017 20:14
Ся, значи авторът допуска поне две големи грешки - първо, приравнява казармата с призивната военна служба във военно време - която я е имало от древността, докато днешната казарма е наборна военна служба в мирно време и май е доста по-скорошно явление. Второ, говори за казармата повече по принцип, а не конкретно за българската казарма, през която сме минали и която за повечето мъже е безсмислено губене на 1-2 години, прекарано не толкова във военно обучение, а във вършене на всякакви безсмислени глупости под командването на 98-99% тъпанари, каквито бяха кадровите български военни.
12 Май 2017 20:22
днешното писание поставя пред читателя един ноо сериозен въпрос:
Добре ли е човек да може да чете?
12 Май 2017 21:11
Що не поканите г-н Кеворкян да списва за съботния брой?!?
12 Май 2017 21:24
В казармата няма нищо хубаво. Но и идеята че животът е само забавление е сбъркана. Ангарията те прави гражданин. И като я платиш имаш право да взискваш. Срещу дълг ако се оплескат елитите да ги поправиш, преди заслужено да ги избесиш. И не те прави мъж. Поне у нас е за мъже, другите са политици.
12 Май 2017 22:00
Армията и задължителната военна служба могат да бъдат положителен фактор. Но въпроса е - откъде ще се появят кадърните и способни офицери - останали ли са такива?
12 Май 2017 22:05
Една изтъркана банална мъдрост гласи, че народ, който не храни своя армия, храни чужда
Не е мъдрост - а това са думи на Наполеон, ако не ме лъже паматта. Как е завършил той - сигурно на всеки е известно. В момента България "храни" американската армия - но не защото е нямало армия, а защото 1) тя се разпусна (БНА), и 2) в управлението на държавата дойдоха (по някое време) - определени хора.
12 Май 2017 22:07
Храни я US-army не буквално - те сигурно си карат опакована храна, а факта, че не се получават стотици милиони за ползването на военната инфраструктура за американските бази - означава че те няма нужда да ги "харчат" - а си ги запазват за себе си.
12 Май 2017 22:16
wreckage 12 Май 2017 20:22
днешното писание поставя пред читателя един ноо сериозен въпрос:
Добре ли е човек да може да чете?


12 Май 2017 22:19
Казармата бе строго но справедливо място. Пееразите там ги гърбеха. Кой разбрал - разбрал.
12 Май 2017 22:23
Всеки неговата си камбана бие - една звън-звъни, друга, спукана, дрънчи.
Военно обучение за определен срок от няколко месеца трябва да има за всички здрави мъже и желаещите жени, при подобаваща гъвкавост и качество.
Искрено се съмнявам днешните управници на България да съумеят да организират ефективно подобен акт на осмислена държавност. Калинки, сър!
12 Май 2017 22:25
Видях заглавието и като обективно запозната, против желанията ми, с всичко що се е случвало в казармата допуснах грешката да прочета четивото на г-н Сула. Той е бая по- възрастен от мен, но от всичко прочетено не останах с впечатление, че е стъпвал в тази геена огнена. Бога ми! Все едно е бил на щат в щаба!
12 Май 2017 22:25
Казармата бе строго но справедливо място. Пееразите там ги гърбеха. Кой разбрал - разбрал

Ясно защо Станишев и Сидеров не са биле войници...
12 Май 2017 22:49
Щурчо, още малко съм призивник. Ако нещовсе оплеска-капитан съм. Точно колкото да ти обърна внимание, скокльо.
12 Май 2017 22:59
Само си оредстави запас в който Манрико дава тон за песен, докаро се грижа да покриеш олимпийските норнативи, тракчанче. Без Модератора, Аллах да я дари със съчъствие.
12 Май 2017 23:12
Кайзер Созе
цврчако у бойна единица ке го тричат дорде забели цевката
ПъПъ Сульо дае не мое га мислим у таквая ситуација
12 Май 2017 23:16
Предполагам, че вече е невъзможно да се намери статистика за нещастните случаи в казармите от социалистическо време.
12 Май 2017 23:48
Епа имаше нещастни случаи и в соцказармата.
Един рогат фатмак пи бая солена вода доле при медузите.
Щото го беха пуснале с мешка при котвата та малце избълбука.
Случват се таквизи работи...
13 Май 2017 00:38
дубре цвркяш вили
13 Май 2017 01:13
населен от хаотични славяни с дълги власеници и без елементарна представа за ред и единоначалие, се появяват бойните орди на кан Аспарух

Хубава приказка, че чак я учихме и в началното училище, само дето не е вярна. И не само защото е нямало славяни, а склавите са категория зависимо население (земеделски роби), а защото в историята нещата не са ставали така.

В историята имаме или племенна (гражданска) структура в която всички мъже носят оръжие и се бият, но не са в казарма (тази структура ражда демокрацията), или професионална армия, включително и с чужди наемници (това пък ражда аристокрацията).

Цялата статия подхожда напълно погрешно към въпроса за задължителната военна служба.

Дали да има такава или да няма не е въпрос на свободна интерпретация в кръчмата, а е строго следствие от концепцията за национална отбрана - с кого, как, кога и защо ще воюваме.

Разсъжденията за казармата, просто, като институция, без връзка с концепцията за отбрана, спокойно могат да бъдат заменени с разсъждения за това трябва ли младежите да влизат превантивно да известно време в затвора. Някои могат да стигнат до извода, че е добре възпитателно и в затвора от време на време да влизат и "запасняци" за опресняване.
13 Май 2017 01:43
но не са в казарма (тази структура ражда демокрацията)

Kaserne-то било родено от демокрацията, meine Götte, фчера да бех умрел, немаше да науча, че Прусия е била демокрация.
13 Май 2017 05:14
немаше да науча, че Прусия е била демокрация

Ми видно много има да учиш. Можеш да почнеш от това кога как и защо Атина става демокрация и кога тя изчезва, кога как и защо Рим става република и кога тя преминава първо в олигархия, а след това и официално в монархия. Кога се появяват рицарите и кво работят. Защо в Русия до татарите се запазва демокрацията, а след това изчезва и се изражда до самодържавие. И т.н. и т.н. докато стигнеш до Прусия и казармата.
13 Май 2017 05:20
И май не си ме разбрал - не казармата ражда демокрацията (това е абсурд), а въоръжените граждани, които защитават родината си, без да са в казарма, а когато бъдат призовани.

В съвременните ни условия, това е модела на Швейцария, копиран и от Израел.
13 Май 2017 08:26
Neopol
13 Май 2017 05:20
И май не си ме разбрал - не казармата ражда демокрацията (това е абсурд), а въоръжените граждани, които защитават родината си, без да са в казарма, а когато бъдат призовани.

В съвременните ни условия, това е модела на Швейцария, копиран и от Израел.


И аз не съм те разбрал ! Как въоръжени граждани , без да са минали през казармата или някакво военно обучение , без понятие за ред и дисциплина , което също се учи в казармата , могат да защитават държавата ? Те могат да я създадат , чрез възстание , гражданска война , но след създаването ѝ за да я защитават от външни врагове трябва да са организирани в армия , а за армията трябват казарми !
В Израел има армия , "казарми" и три годишно обучение , след което някои от запасняците(както и преди в България) се уволняват с оръжието и униформата си .
И едва тогава стават "въоръжени граждани" - никога преди това !
****
А , и вслучай на нужда сборът им е пак в казармите , а не да се шматкат с оръжието по улиците !
13 Май 2017 08:34
Рицарите се появяват по време на кръстоносните походи и работят като мутри. Когато няма с кого да се трепят си трошат взаимно кратуните по разни турнири. По време на абсолютизма вече били спешени и превърнати в свита. Сал идно голо еб*не им останало; едни интриги и от време на време - някое дуелче.
13 Май 2017 09:02
Но най-лошото на казармата е, че освен всичко останало тя задължително предполага наличието на враг, който следва да бъде мразен.


Едно изречение две грешки. Първо - имате ли ограда около къщата? А имате ли врати, които се заключват? И второ - мрази ли човек крадците или не? А бандитите? а трябва ли? Или трябва да ги обича?

Докато има частна собственост, докато има желания.. ще има и врагове. Това е истината. Затова вратите на къщите ни се заключват, а не стоят отключени. Ако сам не се пазиш - винаги се намира един голям батко да те пребие и да ти вземе стотинките. Всъщност знаете ли как крадците си избират жертвите?

Същото е и с държавите.
13 Май 2017 09:16
Neopol

за "цялостно творчество".

а по темата нека не се "упражняват" тези, които не са наясно по каква причина наборната армия е определена като "основа на демокрацията". и тези, които използват думички, без да са наясно със съдържанието им. "призивник" например. какви качества следва да притежава едно човешко същество, за да е "призивник". и от кое небе ще паднат тези качества.
и нека никой няма илюзии, че някоя платена армия ще служи на друг освен на този, който й плаща...

ПП самата дописка е под всякаква критика. особено интродукцията...
13 Май 2017 09:18
Но най-лошото на казармата е, че освен всичко останало тя задължително предполага наличието на враг, който следва да бъде мразен.


Това е глупост, естествено! Но поднесена "интелектуално". Отсъствието на врагове прави излишни армиите, нали? Това е логическото продължение на това глуповато съждение. Бардът на простите хора май не знае, че в армиите се говори за "потенциални противници". Възможни, на български. И от тука е съвсем логично, че ако България смята, че няма врагове и е изключено някой да ни нападне - да закрива цялата армия. А, забравих! Русия може да ни нападне, но ако ни нападне, каквато и армия да имаме - няма да ни спаси.
13 Май 2017 09:47
wreckage 12 Май 2017 20:22
днешното писание поставя пред читателя един ноо сериозен въпрос:
Добре ли е човек да може да чете?


но само днешното сулово ли?
13 Май 2017 10:07
Изтъкването на наборна военна служба СЕГА на преден план е провокация. СЕГА трябва да се обсъди и уреди доброволната военна служба.
13 Май 2017 10:27
тя доброволната военна служба е уредена. всъщност - друга няма.

какво още по нея?
13 Май 2017 10:30
Казармата най-накрая би могла да бъде много полезна в нелеката задача за интеграцията и квалификацията на малцинствата (да, да, знам, че няма малцинства и всички са българи!).

Това може да се извършва по друг начин като например интернати, където да се обучават и възпитават децата, на които родителите не се интересуват от образованиято. Щото в казармата е само за мъжете и е вече късно, годините за образование са безвъзвратно отлетели. Трябва и момичетата да се обучват и възпитават от малки, а не да раждат на по 13-14 години. Като се обучават задължително до завършване на средно образование или придобиване на търсена специалност, то и ранните бракове ще намалеят и всички шансове за интеграция ще са налице.
Навремето още във викторианска Англия са излавяли скитащите деца и са ги настанявали в приюти със задължително обучение и строга дисциплина. Там те са получавали образование и занаят, а най-умните са ги обучавали за учители или гувернантки. Така вместо да стават скитници, престъпници или проститутки, тези деца са ставали полезни за обществото.
За съжаление на днешно време такива методи не се прилагат, а обществото би могло само да спечели.
13 Май 2017 10:32
да, всъщност да допълня Neopol. преди "концепцията за отбрана", добре е да се ИЗЯСНИ на народонаселението какво точно включва понятието "ЗАЩИТА", използвано по отношение на същото народонасение в Конституцията на Република България, и по-скоро каква е връзката му с понятието "отбрана".
13 Май 2017 10:36
...познаване на военната доктрина на страната, включително и исторически преглед на фазите, през които е минала, за да се оформи в днешния си вид.

Бихте ли ми дали линк към мястото, където черно на бяло е формулирана гореспоменатата военна доктрина? Ще ми е мнооого любопитно едно такова апокрифно, струва ми се, четиво!
13 Май 2017 10:53
Като почнат да пристигат отново ковчезите, след отнесени глави, компресори в задниците и т.н. друга песен ще запее Сулата. Колкото до военната доктирна на Бг... Смях. Официлно врагът е Росия, а НАТОвска Турция другар. Неофициално.... Е ние си знам. И те ще си знаят. Представяте ли си хипотетично, Турцоя да поиска помощ по чл. 5 ли беше от нас срещу... Русия?
13 Май 2017 11:00
а гадната казарма ги прекършва и изяжда две години (или колкото там) от младия му живот, връща го назад, осквернява душата и затъпява ума му; гаври се с неповторимата му индивидуалност и му пречи да я изявява по свой самобитен начин

...и да избърше с груба ръка девствения мъх от новобранския му задник (по Карбовски).
Момчета (и момичета), които не сте ходили казарма, не съжалявайте! Нищо не сте изпуснали. Гледайте си живота и оставете армията на професионалистите. И на доброволците, ако има такива
13 Май 2017 11:11
...В глухите покрайнини на Византия, на оня географски кръстопът, на който даже древните не са пикаели, кръстопът, населен от хаотични славяни с дълги власеници и без елементарна представа за ред и единоначалие, се появяват бойните орди на кан Аспарух и посяват идеята за държавност...

Ама това вярно ли е? Може ли източник?
13 Май 2017 11:16
Казармата възпитава. Показва че хората имат и задължения.. а не само права. И задълженията са неприятни.. даже опасни.

Данъците не ги броя като задължение.. щото са врата у полето.освен това всеки може да си вземе шапката и да забегнебот държавата.. запазвайки си правата.
13 Май 2017 11:24
Има си конституционна норма, която никой не е отменил. Със закон сме оставили на професионалисти грижата, но все още подлежите на призив, ако нещата се оплескат. Ква полза ще има без елементарно обучение на свиканите набори? И смятате ливче някой ще ви остави време да ги обучавате при криза?
13 Май 2017 11:28
Не знам защо, но имам усещането, че г-н Стамболов-Сула просто и само използва идеята за връщане на наборната служба като емоционален фактор, публикува тази статия с идея повишаване на "кликовете", трафика...

Ама написаното СЕГА просто не е сериозно. Имах друго впечатление от г-н Стамболов-Сула!

13 Май 2017 11:35
Като почнат да пристигат отново ковчезите, след отнесени глави, компресори в задниците и т.н. друга песен ще запее Сулата.

Perseus,

случаят с компресора е от (моля поправете ме, ако греша) 1992 г. в строителни войски. Безкрайно трагично!
13 Май 2017 11:36
Сичкуту ни профи не стига да се справи бързо с три хиляди джихадисти в ...Карнобат, примерно.
13 Май 2017 11:36
"...но все още подлежите на призив, ако нещата се оплескат."

така ли? я разясни на "електората", щом познаваш конституционните норми", целокупно ли подлежи на "призив". щото "нормите", до които успях да се добера, говорят друго...
13 Май 2017 11:38
Всеки български гражданин. Без разлика на пола.чмен 59
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД