×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,715,464
Активни 427
Страници 10,933
За един ден 1,302,066
Митове

И ДПС се пропука

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Митовете за ДПС отминават
Политиката се гради върху митове. От тях политиците и партиите черпят силата си. Пропукат ли се митовете, тогава мъглата пред очите на избирателите се вдига. И истината започва да се вижда като на длан.

А истината е нещо, от което определено имаме нужда, стане ли въпрос за ДПС. Партията на Ахмед Доган е обвита от легенди, които не позволяват на обществото да я види такава, каквато е всъщност. Но на митологизирането вече му се вижда краят. Ако не друго, поне широко разпространената представа за "желязната партия", стегната и дисциплинирана като войска и водена умело от своя пълководец, най-накрая започна да губи сковаващото си влияние върху съзнанието на хората.

Години наред движението жънеше успехи, благодарение на този имидж, който изгради с угодническата подкрепа на приближени медии, безкритичното възхищение на самопровъзгласили се анализатори и завистливите коментари на другите политици. Принос за това имаха дори и най-отявлените противници на Доган, които го провъзгласиха за зъл гений, а партията му за добре смазана и безотказно ефективна политическа машина. "ДПС са умни, ДПС са вертикално координирана и управлявана партия", каза веднъж Бойко Борисов със смесица от благоговение и ревност.

Какво ни набиваха в главите всички тези волни и неволни ятаци на ДПС? Че електоратът на движението гласува по команда, който и да му сложат като кандидат. Че партийният апарат е верен и изпълнителен и действа само според заповедите на Ахмед Доган. Че всеки политически ход на партията е дълбоко премислен и основан на някаква дългосрочна стратегия, която никому не е известна, освен на сарайския Макиавели. Че останалите партии не могат да стъпят и на малкия пръст на ДПС в неща като единство, организираност и политически нюх. Някои стигнаха дотам, че до неотдавна предричаха на движението мястото на втора политическа сила в България.

И всички сгрешиха, при това жестоко. За последните две години имахме възможност да научим доста нови неща за ДПС. И може би най-същественото е, че движението се разкри като типична българска партия - и по политически практики, и по вътрешни проблеми.

Нищо не откроява така добре разделенията и пукнатините в една формация като скандал в нейното лидерство. В това отношение мътната афера с геополитически нюанс в края на 2015 г., която приключи с политическата екзекуция на тогавашния "оперативен ръководител" Лютви Местан, демонстрира нагледно, че ДПС е всичко друго, но не и единно. Натиреният Местан не си тръгна сам, а отведе със себе си куп депутати и партийни сановници. И което беше по-лошо за ДПС, на предсрочните парламентарни избори неговата коалиция "Обединение ДОСТ" прибра и солиден дял от електората на движението. 100 хиляди гласа за конкуренцията въобще не са шега работа, както депесарите откриха в 44-ото Народно събрание, където са едва четвърта политическа сила от общо пет формации

Този резултат погреба и друг мит - че турско-мюсюлманската общност у нас безропотно се подчинява на повелите на Доган. И нека не се заблуждаваме - тук нещата не опират само до безрезервната и стигаща понякога до бруталност подкрепа, която Анкара оказа на своите нови фаворити у нас в лицето на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. Факт е, че ДПС загуби позициите си в типично депесарски райони, като например Руен. Което показва, че тази тенденция може да се задълбочи и "заразата" да плъзне в крепости като Кърджали например. Сухата статистика показва, че от 610 хиляди избиратели през 2009 г. са останали 315 хиляди сега. И възможност за подобрение не се очертава при електорат, който дава непрестанно растящ поток имигранти към Турция и Западна Европа. Събитията в южната ни съседка, както и това, че вече има алтернатива в лицето на ДОСТ, са просто поредните неизвестни в уравнението. Иначе общата тенденция на упадък, която ДПС демонстрира, е видна от години и е характерна за всички традиционни партии в България.

А прословутата желязна дисциплина в ДПС заприличва все повече на зле съчинена басня.

Редиците трябва да се стегнат, за да не изглежда, че движението се разпада. Сигнали, че дисциплината е разклатена идват от парламента, където депутати пренебрегват решението на централното си ръководство да не се възползват от преференцията, за да влязат в НС. Така парламентарната група загуби един народен представител - Ангел Исаев си позволи с лекота да наруши партийната заповед да напусне парламента, без да се вълнува от последствията. Изглежда облагите от независимото депутатство вече далеч надвишават ползите от оставането в ДПС. Желанието на Исаев да работи за себе си отне смятаното за сигурно депутатско място на Дурхан Мустафа - шеф на фракция в бургаската структура. Който се оказа толкова важен, че за да се отвори място за него, партийното ръководство се принуди да отнеме мандата на Камен Костадинов, една от най-влиятелните фигури в движението. Скорошното напускане и на Мустафа може да се смята като наказание за бургаската структура, допуснала ДОСТ да я превземе.

Тази бъркотия показва колко трудно става балансирането на интересите на различните кръгове и групички в ДПС в центъра и по места. Особено след като трета година движението е извън властта и възможностите за уреждане на "наши хора" намаляха драстично.

Какво говори всичко това? Че отдавна е настъпило времето да се разделим с митовете за ДПС.
11
7035
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Май 2017 21:02
И падна най-големия мит че ДПС е партия на Турската реоублика. Оказа се че е българска партия (за добро или лошо). Не е малко!
09 Май 2017 21:52
трета година движението е извън властта и възможностите за уреждане на "наши хора" намаляха драстично.

Tова е една от главните причини. И субсидиите за тютюна също намаляват
09 Май 2017 21:56
И падна най-големия мит че ДПС е партия на Турската реоублика. Оказа се че е българска партия (за добро или лошо). Не е малко!


Да , бе , да.

Българска друг път.

Българският род е търпелив.
Българските граждани мюсюлмани дано се осъзнаят. ДПС ги репресираше.
Тия в Турция гласуваха за ДПС защото виждаха връзката си с България чрез ДПС.
Като се появи алтернатива гласуваха за алтернативата. Просто нямаха друг избор.
Просто намаля икономическата зависимост от ДПС и се превърнаха в свободни хора с право на избор.
Все пак 315 хиляди не са малко. ДПС все още е преяла с власт.
09 Май 2017 22:42
Тома Българска е и още как. Партия от балами и за балами. Тарикат-балами, най-проклетата разновидност баламури.
10 Май 2017 02:46
Тия в Турция гласуваха за ДПС защото виждаха връзката си с България чрез ДПС.
Като се появи алтернатива гласуваха за алтернативата. Просто нямаха друг избор.
Просто намаля икономическата зависимост от ДПС и се превърнаха в свободни хора с право на избор.
На гласуването за протурска ислямистка партия, чече се нарича "право на избор" ли? Не знаех!
10 Май 2017 08:16
Да не забравяме за "оня" списък и как пътя на България към Европа минава през Босфора.
10 Май 2017 09:11
Неверния Тома 09 Май 2017 21:02
И падна най-големия мит че ДПС е партия на Турската реоублика. Оказа се че е българска партия (за добро или лошо). Не е малко!


Паднал чушки. Утре, ако свалят Ердоган може пак да станат.
ДПС е партия на далаверата, мафията и пр. Който им разреши да грабят безнаказано, той може ги ползва - ДС, Русия, Турция, САЩ, Израел, Саудитска Арабия или Гвинея Бисау, може да са гнусни, но не и гнусливи ...
10 Май 2017 09:14
Нищо ново в развитието на корпорацията! След легитимирането .а кръглата емаса изградиха светкавично структурите по места с ипомоща и на полковник Лютви и Октай. След това шкартирани. Клановото разделение лъсна с излизането на Тахир, недоволен и от фаворизирането на ЕКИП. И Дикме е оспорвал централкзма, опрян на клана си. Топенето на абсолютната членска маса сваля контролираният вот като абсолютно число, в бургаско има и контролиран от ГЕРБ, бригадите за саниране, скандала с Иса е расистки-циганин измести турчин. Ново е само Ердоган играещ пряко с Местан и Дал.
10 Май 2017 09:52
Интересно ще стане ако наистина се мине към мажоритарен вот. Ама на хиените не им отърва. Ще ни затрупат с голи приказки.
10 Май 2017 11:35
noob
10 Май 2017 08:16
Да не забравяме за "оня" списък
Добре е да си спомните кой (чий) външен министър изработи този списък и го даде на Доган с молба да го предаде на турците. То се оказа излишно - след няколко години любимите антикомунисти лустрираха всички наши шпиони.
13 Май 2017 05:30
Турците в България станаха прекалено видими. Цели градове и области са с предимно турско население. Там турският език е на практика официален. Вече е опасно да се вижда колко са много и колко са силни турците в България. Затова се разсредоточиха в разни партии и ползват български подлоги за пред телевизиите. Търговище, Шумен, Разград, Кърджали - основно турска реч по улиците и магазините, българинът там е чужденец.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД