:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,413,418
Активни 407
Страници 13,245
За един ден 1,302,066
Митове

И ДПС се пропука

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Митовете за ДПС отминават
Политиката се гради върху митове. От тях политиците и партиите черпят силата си. Пропукат ли се митовете, тогава мъглата пред очите на избирателите се вдига. И истината започва да се вижда като на длан.

А истината е нещо, от което определено имаме нужда, стане ли въпрос за ДПС. Партията на Ахмед Доган е обвита от легенди, които не позволяват на обществото да я види такава, каквато е всъщност. Но на митологизирането вече му се вижда краят. Ако не друго, поне широко разпространената представа за "желязната партия", стегната и дисциплинирана като войска и водена умело от своя пълководец, най-накрая започна да губи сковаващото си влияние върху съзнанието на хората.

Години наред движението жънеше успехи, благодарение на този имидж, който изгради с угодническата подкрепа на приближени медии, безкритичното възхищение на самопровъзгласили се анализатори и завистливите коментари на другите политици. Принос за това имаха дори и най-отявлените противници на Доган, които го провъзгласиха за зъл гений, а партията му за добре смазана и безотказно ефективна политическа машина. "ДПС са умни, ДПС са вертикално координирана и управлявана партия", каза веднъж Бойко Борисов със смесица от благоговение и ревност.

Какво ни набиваха в главите всички тези волни и неволни ятаци на ДПС? Че електоратът на движението гласува по команда, който и да му сложат като кандидат. Че партийният апарат е верен и изпълнителен и действа само според заповедите на Ахмед Доган. Че всеки политически ход на партията е дълбоко премислен и основан на някаква дългосрочна стратегия, която никому не е известна, освен на сарайския Макиавели. Че останалите партии не могат да стъпят и на малкия пръст на ДПС в неща като единство, организираност и политически нюх. Някои стигнаха дотам, че до неотдавна предричаха на движението мястото на втора политическа сила в България.

И всички сгрешиха, при това жестоко. За последните две години имахме възможност да научим доста нови неща за ДПС. И може би най-същественото е, че движението се разкри като типична българска партия - и по политически практики, и по вътрешни проблеми.

Нищо не откроява така добре разделенията и пукнатините в една формация като скандал в нейното лидерство. В това отношение мътната афера с геополитически нюанс в края на 2015 г., която приключи с политическата екзекуция на тогавашния "оперативен ръководител" Лютви Местан, демонстрира нагледно, че ДПС е всичко друго, но не и единно. Натиреният Местан не си тръгна сам, а отведе със себе си куп депутати и партийни сановници. И което беше по-лошо за ДПС, на предсрочните парламентарни избори неговата коалиция "Обединение ДОСТ" прибра и солиден дял от електората на движението. 100 хиляди гласа за конкуренцията въобще не са шега работа, както депесарите откриха в 44-ото Народно събрание, където са едва четвърта политическа сила от общо пет формации

Този резултат погреба и друг мит - че турско-мюсюлманската общност у нас безропотно се подчинява на повелите на Доган. И нека не се заблуждаваме - тук нещата не опират само до безрезервната и стигаща понякога до бруталност подкрепа, която Анкара оказа на своите нови фаворити у нас в лицето на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. Факт е, че ДПС загуби позициите си в типично депесарски райони, като например Руен. Което показва, че тази тенденция може да се задълбочи и "заразата" да плъзне в крепости като Кърджали например. Сухата статистика показва, че от 610 хиляди избиратели през 2009 г. са останали 315 хиляди сега. И възможност за подобрение не се очертава при електорат, който дава непрестанно растящ поток имигранти към Турция и Западна Европа. Събитията в южната ни съседка, както и това, че вече има алтернатива в лицето на ДОСТ, са просто поредните неизвестни в уравнението. Иначе общата тенденция на упадък, която ДПС демонстрира, е видна от години и е характерна за всички традиционни партии в България.

А прословутата желязна дисциплина в ДПС заприличва все повече на зле съчинена басня.

Редиците трябва да се стегнат, за да не изглежда, че движението се разпада. Сигнали, че дисциплината е разклатена идват от парламента, където депутати пренебрегват решението на централното си ръководство да не се възползват от преференцията, за да влязат в НС. Така парламентарната група загуби един народен представител - Ангел Исаев си позволи с лекота да наруши партийната заповед да напусне парламента, без да се вълнува от последствията. Изглежда облагите от независимото депутатство вече далеч надвишават ползите от оставането в ДПС. Желанието на Исаев да работи за себе си отне смятаното за сигурно депутатско място на Дурхан Мустафа - шеф на фракция в бургаската структура. Който се оказа толкова важен, че за да се отвори място за него, партийното ръководство се принуди да отнеме мандата на Камен Костадинов, една от най-влиятелните фигури в движението. Скорошното напускане и на Мустафа може да се смята като наказание за бургаската структура, допуснала ДОСТ да я превземе.

Тази бъркотия показва колко трудно става балансирането на интересите на различните кръгове и групички в ДПС в центъра и по места. Особено след като трета година движението е извън властта и възможностите за уреждане на "наши хора" намаляха драстично.

Какво говори всичко това? Че отдавна е настъпило времето да се разделим с митовете за ДПС.
11
6987
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
09 Май 2017 21:02
И падна най-големия мит че ДПС е партия на Турската реоублика. Оказа се че е българска партия (за добро или лошо). Не е малко!
09 Май 2017 21:52
трета година движението е извън властта и възможностите за уреждане на "наши хора" намаляха драстично.

Tова е една от главните причини. И субсидиите за тютюна също намаляват
09 Май 2017 21:56
И падна най-големия мит че ДПС е партия на Турската реоублика. Оказа се че е българска партия (за добро или лошо). Не е малко!


Да , бе , да.

Българска друг път.

Българският род е търпелив.
Българските граждани мюсюлмани дано се осъзнаят. ДПС ги репресираше.
Тия в Турция гласуваха за ДПС защото виждаха връзката си с България чрез ДПС.
Като се появи алтернатива гласуваха за алтернативата. Просто нямаха друг избор.
Просто намаля икономическата зависимост от ДПС и се превърнаха в свободни хора с право на избор.
Все пак 315 хиляди не са малко. ДПС все още е преяла с власт.
09 Май 2017 22:42
Тома Българска е и още как. Партия от балами и за балами. Тарикат-балами, най-проклетата разновидност баламури.
10 Май 2017 02:46
Тия в Турция гласуваха за ДПС защото виждаха връзката си с България чрез ДПС.
Като се появи алтернатива гласуваха за алтернативата. Просто нямаха друг избор.
Просто намаля икономическата зависимост от ДПС и се превърнаха в свободни хора с право на избор.
На гласуването за протурска ислямистка партия, чече се нарича "право на избор" ли? Не знаех!
10 Май 2017 08:16
Да не забравяме за "оня" списък и как пътя на България към Европа минава през Босфора.
10 Май 2017 09:11
Неверния Тома 09 Май 2017 21:02
И падна най-големия мит че ДПС е партия на Турската реоублика. Оказа се че е българска партия (за добро или лошо). Не е малко!


Паднал чушки. Утре, ако свалят Ердоган може пак да станат.
ДПС е партия на далаверата, мафията и пр. Който им разреши да грабят безнаказано, той може ги ползва - ДС, Русия, Турция, САЩ, Израел, Саудитска Арабия или Гвинея Бисау, може да са гнусни, но не и гнусливи ...
10 Май 2017 09:14
Нищо ново в развитието на корпорацията! След легитимирането .а кръглата емаса изградиха светкавично структурите по места с ипомоща и на полковник Лютви и Октай. След това шкартирани. Клановото разделение лъсна с излизането на Тахир, недоволен и от фаворизирането на ЕКИП. И Дикме е оспорвал централкзма, опрян на клана си. Топенето на абсолютната членска маса сваля контролираният вот като абсолютно число, в бургаско има и контролиран от ГЕРБ, бригадите за саниране, скандала с Иса е расистки-циганин измести турчин. Ново е само Ердоган играещ пряко с Местан и Дал.
10 Май 2017 09:52
Интересно ще стане ако наистина се мине към мажоритарен вот. Ама на хиените не им отърва. Ще ни затрупат с голи приказки.
10 Май 2017 11:35
noob
10 Май 2017 08:16
Да не забравяме за "оня" списък
Добре е да си спомните кой (чий) външен министър изработи този списък и го даде на Доган с молба да го предаде на турците. То се оказа излишно - след няколко години любимите антикомунисти лустрираха всички наши шпиони.
13 Май 2017 05:30
Турците в България станаха прекалено видими. Цели градове и области са с предимно турско население. Там турският език е на практика официален. Вече е опасно да се вижда колко са много и колко са силни турците в България. Затова се разсредоточиха в разни партии и ползват български подлоги за пред телевизиите. Търговище, Шумен, Разград, Кърджали - основно турска реч по улиците и магазините, българинът там е чужденец.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД