:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,413,432
Активни 398
Страници 13,259
За един ден 1,302,066

Нарушението на авторското право се наказва. Но само понякога

Прокуратурата отчита успешни дела, когато има самопризнания. Присъдите са условни и символични
СНИМКА: АРХИВ
Когато обвиняемите не признават вина, на прокуратурата й е трудно да докаже тезата си.
Нарушенията на авторското право обикновено изобщо не се разследват - било защото са трудни за доказване, било защото се смятат за маловажни. От време на време обаче се стига до съд и присъда.

Преди няколко месеца от районната прокуратура в Чирпан съобщиха, че са внесли обвинителен акт срещу 49-годишен мъж за нарушаване на авторски права. В конкретния случай става дума за шест филма, качени от мъжа в интернет, без да има съгласието на носителя на авторското право. По това дело бе постигнато споразумение. Присъдата е пробация - 6 месеца задължителни срещи с пробационен служител и регистрация по настоящ адрес за същия период.

Това дело не е единственото за нарушено авторско право. Макар и да не са най-често срещаните, прокуратурата все пак внася обвинителни актове за такъв тип престъпления. Такъв е случаят с дело на районния съд в Пловдив от 2015 г. Обвиняемият по него мъж се признава за виновен, че е разпространявал продукти на "Майкрософт" и други компании без разрешението им. В споразумението по делото е записано, че на няколко пъти е "възпроизвел посредством записване върху харддиска на настолна компютърна система" и "използвал по друг начин - зареждал, изобразявал върху екран, изпълнявал и съхранявал в паметта на компютъра". Наказанието е 8 месеца пробация, като за подсъдимия остават и разноските по делото - 580.98 лв. Отнемат му се и настолен компютър и лаптоп, иззети като веществени доказателства.

За виновен се признава и мъж от Бургас, разпространявал музика и филми незаконно. Макар че делото е от 2014 г., тук все още става дума за малко остарели материални носители - дискове, но пък за сметка на това в търговски количества, както ги определя съдът - общо 1034 бр. CD-та и DVD-та. Те са продавани в магазин в Бургас, осъденият е собственикът. Пробацията този път е 10 месеца.

Не всички обвиняеми обаче толкова лесно се съгласяват с прокуратурата. Например двама от Разград, обвинени за това, че разпространявали незаконно филмите "Конан Варварина" и "Корумпирани ченгета", не се признават за виновни, отказват да дават обяснения и искат да бъдат оправдани. Съдът решава, че нямат вина.В случая става дума за сайт с торентиДо двамата обвиняеми се стига по интересен начин. Свидетел по делото, за когото не става ясно дали е полицай, разказва, че влязъл в сайта, където открил файлове с "Конан Варварина" и "Корумпирани ченгета". "Пак според показанията на този свидетел съдържанието на посочените по-горе файлове за него е останало неизвестно. Сочи обаче, че не е възможно те да не са представлявали рилийзи на филмите "Конан Варварина" и "Корумпирани ченгета" поради специфичното предназначение на торент тракерите и обстоятелството, че всеки файл поначало отговарял на своето описание, дадено му в сайта, и потребителите, които ги качвали, не давали подвеждаща за тяхното съдържание информация, тъй като в противен случай в бъдеще рискували никой да не сваля качени от тях рилийзи. По тези причини и той заключил при извършване на справката въз основа на даденото в сайта описание на посочените по-горе файлове, че те съдържат филмите "Конан Варварина" и "Корумпирани ченгета", пише в мотивите на съда. След това същият свидетел намерил в сайта адрес на пощенска кутия на един от обвиняемите, установил, че същият е качил единия торент, и така го идентифицирал. Вторият пък е намерен, тъй като на същия сайт имало съобщение, че потребителите могат да помогнат за съществуването на страницата с изпращане на платен SMS, както и банкова сметка за дарения, а самият той се представял за собственик на страницата.

Следват обиски в домовете на двамата, иззети са компютрите им, съдържащи файлове с двата филма. Съдът обаче е на различно мнение. "Нито един от файловете, открити от сочения свидетел и вещото лице, не е изследван като съдържание, а разследването се е задоволило да приеме за доказано обстоятелството за идентичност на съдържанието им с обектите на авторско право въз основа единствено на факта, че словесното им описание е сочело, че те съдържат двата филма, на което предположение се базират и заключенията по назначената първа техническа експертиза. Това предположение обаче не е достатъчно, за да се приеме за доказано по несъмнен и безспорен начин, че файловете в сайта са съдържали конкретните обекти, попадащи в обхвата на закрила", пише в мотивите. Няма данни, че откритите на компютрите файлове са същите, качени в сайта, освен това не е доказано, че двамата са се познавали. Оправдани са на първа инстанция.

Друг, също интересен случай, е разглеждал Бургаският районен съд през 2014 г. Жена, управител на фирма, е обвинена, че е наредила на свой подчинен да инсталира на клиентски компютър софтуер. Случката е следната: клиент отива в магазина в Бургас и иска да си купи работещ компютър на цена до 700 лв. с инсталирани програми. Оттам му обяснили, че трябва да си плати софтуера, но клиентът казал, че няма пари и смята да ползва програмите известно време, без да ги активира. Няколко дни по-късно компютърът с програмите е готов и платен от клиента. След като той излиза от магазина, влизат полицаите. Управителката отива на съд и е оправдана. В мотивите си съдията записва, че част от програмите са били безплатни версии и с тях няма проблем. Колкото до самата операционна система, която е обект на авторското право, се приема, че клиентът е държал у себе си компютъра известно време, през което е имал свободен достъп, а в същото време в интернет могат да се намерят различни ключове, с които да се активира програмата. Освен това се приема, че по същото време операционната програма може да бъде свалена и от сайта на разработчика, както и от друг чрез препратки от него.

Освен за CD-та, DVD-та, торенти и операционни програми се намират и дела занарушено авторско право при учебници и помагалаТакъв процес се гледа в Пловдивския районен съд през 2013 г. Управителка на фирма е обвинена, че в нарушение е издала 1000 учебника по математика за IV клас, дело на творчески колектив от трима автори, както и 1370 сборника със задачи. Тримата автори са имали договор с издателството, става ясно от материалите по делото. След изтичането му обаче книгите им продължили да се продават в книжарниците. Собственичката на издателството е привлечена като обвиняема и предадена на съд, но е оправдана. Пред съда тя заявява, че е забравила, че договорът е тригодишен, а не петгодишен. Освен това по времето, когато разпоредила втория тираж, трябвало почти непрекъснато да се грижи за тежко болната си майка. Затова съдът приема, че тя е действала непредпазливо, а за въпросното престъпление законът изисква умисъл. Вторият тираж е отпечатан в същата печатница и е разпространен открито, т.е. издателката не е имала намерение да се крие, което също говори за липса на умисъл, смята съдът. Затова е произнесена оправдателна присъда.

Снимка: Юлиян Савчев
Обвинителните актове за нарушаване на авторско право чрез торенти не са успешни.
2
2066
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
09 Май 2017 22:15
Допечатката на тиражи над договорената бройка е по-скоро правило, отколкото изключение. Причината е, че авторите рядко имат техническа възможност да докажат допечатката. Агенциите по авторско право също не са достатъчно активни.
А ето, че дори когато е доказано допечатване, съдът оправдава криминалната издателка. Била забравила колко е отпечатала, душата.
10 Май 2017 17:08
Не разбрах , компютър без операционна програма как ще работи и ще си я "смъкне" от Интернет ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД