:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Национална гимназия стана средно училище заради просветния закон

Новият просветен закон принуди варненската хуманитарна гимназия "Константин Преславски" да бъде преобразувана в средно училище. Досега тя имаше статут на национално учебно заведение. С новите правила такъв статут трудно се постига, отделно от това законът забранява прием на деца след 4-ти клас, какъвто гимназията осъществяваше. Единственият вариант училището да запази и класовете, и преподавателския състав, бе да се преобразува в средно. Решението бе взето най-напред от педагогическия съвет на школото, а след това и от варненския общински съвет.

Всъщност новият закон допуска прием в гимназии след 4-ти клас, но само за математически училища и такива по природни науки. Варненската хуманитарна гимназия имаше проблем и с паралелката по хореография, тъй като законът дава възможност само на музикални училища да разкриват такива в рамките на една община. Служебният министър Николай Денков обаче реши въпроса с промяна на план-приема за следващата учебна година. Възможност да обучават по хореография получиха и други школа в страната, сред които столичното 144-то "Народни будители".
1009
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД