:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,606,712
Активни 1,354
Страници 32,667
За един ден 1,302,066

Новият български носител на Европейската награда за литература е Ина Вълчанова

 
Точно в 12.00 часа днес сайтът на наградата в Брюксел обяви тазгодишните Европейски награди за литература. Наградата се дава от консорциум към Европейската комисия, обединяващ представители на европейските издатели, писатели и книготърговци. Тя се връчва официално на писатели от 12 европейски страни всяка година, като на всеки три години идва и българският ред.
Новият носител на наградата от България е Ина Вълчанова, чийто роман - "Остров Крах", се пребори за наградата в ожесточена надпревара с над 40 български белетристични издания от последните две години, и с изданията, влезли в Късата листа на наградата - романа "Кротките" на Ангел Игов, сборника с разкази "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски, романа "Софийски дует" на Иван Димитров.
Важно е да се отбележи, че наградата се връчва за издания, отговарящи на много специфични изисквания. Освен че изключва поезия, детска литература, фантастика, хард-еротика и криминалета от полезрението си, тя се връчва само на писатели, издали не по-малко от 2 и не повече от 4 книги с чиста белетристика - при това награждаваната книга трябва да е излязла не по-рано от строго определен период. Книгите на лауреата не трябва да са превеждани повече от четири пъти в чужбина, а награденото произведение да съответства на ред други специфични условия. Основното от тях е, че призът се дава на "изгряващ автор" - тоест име, което - независимо от възрастта, отскоро влиза със замах в литературното пространство на страната си.
"Остров Крах" е дело на издателство "Корпорация Развитие". Самият роман вече има българско отличие, защото издаването му бе следствие от спечелен конкурс на същото издателство за ръкопис. "Остров Крах" бе удостоен с първа награда в конкурса.
Европейската награда за литература има парично изражение - лауреатът ще получи 5000 евро на тържествена церемония в Брюксел на 23 май т.г. Освен това наградените творби са обект на засилен издателски и преводачески интерес в европейските страни обикновено биват превеждани на още много езици.
Остров "Крах" е роман за две жени с техните чудновати преживявания и странни съдби, които се преплитат както в реално, така и в свръхреално време. Романът е излъчен от българско жури, съставено от представители на Асоциация "Българска книга", от Съюза на преводачите в България, Съюза на българските писатели, в координация с Българския П.Е.Н. - Център.
Ина Вълчанова е известна вече с предишните си книги "Потъването на Созопол", по който има и игрален филм, и романа "Записки на свинята".
Досегашните български лауреати на Европейската награда за литература са Калин Терзийски със сборника си "Има ли кой да ви обича" и Милен Русков за романа си "Възвишение".
13
1931
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
21 Април 2017 14:55
значи таз награда не по заслуги ами по някакви критерии дето така направени,че няма отърване нищо значимо на литФронта ..хеле па тая...
21 Април 2017 14:57
се пребори за наградата в ожесточена надпревара с над 40 български белетристични издания

ала въпросният джурнализъм е паднал в свирепата битка с клишетата
21 Април 2017 14:59
Важно е да се отбележи, че наградата се връчва за издания, отговарящи на много специфични изисквания. Освен че изключва поезия, детска литература, фантастика, хард-еротика и криминалета от полезрението си, тя се връчва само на писатели, издали не по-малко от 2 и не повече от 4 книги с чиста белетристика - при това награждаваната книга трябва да е излязла не по-рано от строго определен период.

21 Април 2017 15:09
Освен че изключва ... хард-еротика
ЧОвек ще рече, че в хард-еротиката, не може да се стигне до вселенски прозрения
21 Април 2017 16:18
Типично за еврокомпирщината!
Безумни ограничения, купчини безсмислени условия, витиевати и взаимноизключващи се изисквания и накрая - съвършен ерзац! Някакво - в случая литературно - квазимодо.
Малеби яхния!
21 Април 2017 17:35
В такива случаи да се утешаваме, че Толстой и Чехов не са печелили Нобелова награда, а и не само те... То и Шекспир не е...
21 Април 2017 19:54
Браво на дамата! Успех в живота и кариерата.
Иначе....
Аз се сещам за още един за награда. Радува ни на две седмици, майстор словослагател и спомените в стил минало-несъстояло. Има голямо творчество като десеист.
21 Април 2017 19:57
Хамел, Тути, .
21 Април 2017 20:36

Браво на дамата! Успех в живота и кариерата.
21 Април 2017 20:37
Ми тя и литературата носи отпечатъка на 21-вия век.
Като не си се научил да пишеш след 2-та книга , няма и да се научиш.
След четвъртата вече си се изхитрил в занаята .
А това си е творчество , а не занаят
21 Април 2017 20:45
Браво на дамата, ама въпросната награда е просто стипендия , преименована като "награда".
21 Април 2017 22:48
Най после има какво да чете целокупний българский народ !
22 Април 2017 07:59
Тез европейски литературни критерии сто на сто сигур имат и разписани подкритерии, ама не ги обявяват. Щото иначе как ще различат хард еротиката от софт такава?
Много е тънка и хлъзгава тая граница.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД