:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
ЛНР възстанови подаването на ток с помощта на Русия и ДНР
Причината била разследване за изграждане на магистрала "Марица", образувано по сигнал на ОЛАФ
Заплашват го до 10 години затвор
Трябва ли да се премахне двойното гражданство?
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 327,843,744
Активни 1,447
Страници 150,594
За един ден 1,302,066

Новият български носител на Европейската награда за литература е Ина Вълчанова

 
Точно в 12.00 часа днес сайтът на наградата в Брюксел обяви тазгодишните Европейски награди за литература. Наградата се дава от консорциум към Европейската комисия, обединяващ представители на европейските издатели, писатели и книготърговци. Тя се връчва официално на писатели от 12 европейски страни всяка година, като на всеки три години идва и българският ред.
Новият носител на наградата от България е Ина Вълчанова, чийто роман - "Остров Крах", се пребори за наградата в ожесточена надпревара с над 40 български белетристични издания от последните две години, и с изданията, влезли в Късата листа на наградата - романа "Кротките" на Ангел Игов, сборника с разкази "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски, романа "Софийски дует" на Иван Димитров.
Важно е да се отбележи, че наградата се връчва за издания, отговарящи на много специфични изисквания. Освен че изключва поезия, детска литература, фантастика, хард-еротика и криминалета от полезрението си, тя се връчва само на писатели, издали не по-малко от 2 и не повече от 4 книги с чиста белетристика - при това награждаваната книга трябва да е излязла не по-рано от строго определен период. Книгите на лауреата не трябва да са превеждани повече от четири пъти в чужбина, а награденото произведение да съответства на ред други специфични условия. Основното от тях е, че призът се дава на "изгряващ автор" - тоест име, което - независимо от възрастта, отскоро влиза със замах в литературното пространство на страната си.
"Остров Крах" е дело на издателство "Корпорация Развитие". Самият роман вече има българско отличие, защото издаването му бе следствие от спечелен конкурс на същото издателство за ръкопис. "Остров Крах" бе удостоен с първа награда в конкурса.
Европейската награда за литература има парично изражение - лауреатът ще получи 5000 евро на тържествена церемония в Брюксел на 23 май т.г. Освен това наградените творби са обект на засилен издателски и преводачески интерес в европейските страни обикновено биват превеждани на още много езици.
Остров "Крах" е роман за две жени с техните чудновати преживявания и странни съдби, които се преплитат както в реално, така и в свръхреално време. Романът е излъчен от българско жури, съставено от представители на Асоциация "Българска книга", от Съюза на преводачите в България, Съюза на българските писатели, в координация с Българския П.Е.Н. - Център.
Ина Вълчанова е известна вече с предишните си книги "Потъването на Созопол", по който има и игрален филм, и романа "Записки на свинята".
Досегашните български лауреати на Европейската награда за литература са Калин Терзийски със сборника си "Има ли кой да ви обича" и Милен Русков за романа си "Възвишение".
13
1530
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
21 Април 2017 14:55
значи таз награда не по заслуги ами по някакви критерии дето така направени,че няма отърване нищо значимо на литФронта ..хеле па тая...
21 Април 2017 14:57
се пребори за наградата в ожесточена надпревара с над 40 български белетристични издания

ала въпросният джурнализъм е паднал в свирепата битка с клишетата
21 Април 2017 14:59
Важно е да се отбележи, че наградата се връчва за издания, отговарящи на много специфични изисквания. Освен че изключва поезия, детска литература, фантастика, хард-еротика и криминалета от полезрението си, тя се връчва само на писатели, издали не по-малко от 2 и не повече от 4 книги с чиста белетристика - при това награждаваната книга трябва да е излязла не по-рано от строго определен период.

21 Април 2017 15:09
Освен че изключва ... хард-еротика
ЧОвек ще рече, че в хард-еротиката, не може да се стигне до вселенски прозрения
21 Април 2017 16:18
Типично за еврокомпирщината!
Безумни ограничения, купчини безсмислени условия, витиевати и взаимноизключващи се изисквания и накрая - съвършен ерзац! Някакво - в случая литературно - квазимодо.
Малеби яхния!
21 Април 2017 17:35
В такива случаи да се утешаваме, че Толстой и Чехов не са печелили Нобелова награда, а и не само те... То и Шекспир не е...
21 Април 2017 19:54
Браво на дамата! Успех в живота и кариерата.
Иначе....
Аз се сещам за още един за награда. Радува ни на две седмици, майстор словослагател и спомените в стил минало-несъстояло. Има голямо творчество като десеист.
21 Април 2017 19:57
Хамел, Тути, .
21 Април 2017 20:36

Браво на дамата! Успех в живота и кариерата.
21 Април 2017 20:37
Ми тя и литературата носи отпечатъка на 21-вия век.
Като не си се научил да пишеш след 2-та книга , няма и да се научиш.
След четвъртата вече си се изхитрил в занаята .
А това си е творчество , а не занаят
21 Април 2017 20:45
Браво на дамата, ама въпросната награда е просто стипендия , преименована като "награда".
21 Април 2017 22:48
Най после има какво да чете целокупний българский народ !
22 Април 2017 07:59
Тез европейски литературни критерии сто на сто сигур имат и разписани подкритерии, ама не ги обявяват. Щото иначе как ще различат хард еротиката от софт такава?
Много е тънка и хлъзгава тая граница.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД