:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Силите на реда блокираха украинската столица
Пърформансът има за цел да припомни жестокостите срещу местното население при завладяването на острова от британците
Ким Чен Ун и Мун Дже Ин се виждат за втори път за месец
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,136,580
Активни 946
Страници 1,070
За един ден 1,302,066

Москва е поискала руснаците в Прибалтика да имат същите права като албанците в Македония

 
Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че по времето, когато е било съставяно Охридското споразумение, той е поискал от тогавашния върховен представител по външна политика и сигурност на ЕС Хавиер Солана правилото за 20-те процента да стане универсално и да се прилага и по отношение на руснаците в Латвия и Естония, съобщава БГНЕС.
„Става въпрос в частност за такова положение, при което малцинство, представляващо най-малко 20% от населението, има право на това неговият език да получи статус на национален. Тогава попитах г-н Солана не планира ли този принцип, формулиран от него като универсален, да се прилага и в посочените две балтийски държави. Но той каза, че универсалното приемане на този принцип едва ли подхожда на конкретни страни в Прибалтика“, каза дипломатът, цитиран от РИА "Новости" и Sputnik.
Населението на Латвия е от около 2 млн. души, 40% от които са рускоезични. По отношение на Европейския съюз Чижов зави, че на Западните Балкани той играе важна роля „не за първа година“. „В самото желание за укрепване на сътрудничеството (на Западните Балкани) с ЕС не виждаме нищо лошо... ЕС понякога се стреми да ускори този процес, а понякога и директно въздейства на вътрешнополитическите процеси в тези страни, неговите действия в края на краищата постигат резултати, които могат да противоречат на неговите собствени намерения“, заяви Чижов Като пример той посочи Македония, където „както е известно е налице вътрешнополитическа криза, в която ЕС се опита да се намеси“. “Те всъщност се опитват да наложат решение, което – от руска гледна точка, и аз като човек, посветен от много години на региона, съм убеден в това, е път не към стабилизирането на ситуацията в Македония и около нея, а към задълбочаване на кризата.
103
4107
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
103
 Видими 
21 Април 2017 09:05
Ако бяха в прибалтика над 20% албанци - може. ЕС обича мюсюлмани, но мрази православни християни. Особенно руснаци. Факт!
21 Април 2017 09:06
Но той каза, че универсалното приемане на този принцип едва ли подхожда на конкретни страни в Прибалтика“,


Правилно е казал тов. Солана! Македония е уникален случай. Както и Косово е уникален случай. За някой руснак 20% може да са по-малко от 40%, но тука се броят ценности, а не проценти.
21 Април 2017 09:06
В едни държави може, в други - не бива ...
21 Април 2017 09:10
Айде хаирлия да е. Следва България с правата на турците - втори език, училища, телевизии, турски на парите - бир лева, беш лева...
21 Април 2017 09:15
Айде хаирлия да е. Следва България с правата на турците - втори език, училища, телевизии, турски на парите - бир лева, беш лева...

Друг път - Кът Русия нема втора, тъй могъща на света. Тя е нашата опора. Тя е наш'та висота
21 Април 2017 09:17
В Ирландия пък имат официален, който не е сигурно дали се говори и от 2%.
21 Април 2017 09:17
Пак ли ви пречи Русия, партнери?
21 Април 2017 09:18
Кът Русия нема втора,


Твойте пристъпи рано сутрин стават сериозни. Не само за околните, но и за тебе. Потърси специализирана помощ.
21 Април 2017 09:18
По принцип правилно решение да се използват Македония и Албания, като инструмент и дори прецедент за прокарване на интересите на Империята в Прибалтика.

Разбира се така наречените "рускоезични" с нищо не са доказали, че заслужават да имат нещо общо с Русия.

За разлика от абхазците и осетинците да кажем. Които на дела и с кръвта си доказаха своята привързаност към Русия дори в нейните най-трудни моменти !

Апропо "кримчани" също не доказаха нищо и тях ги спаси само това, че Полуострова имаше гигантска геополитическа стойност.

Русия няма да предприема нищо в Прибалтика освен евентуално ако някога реши, че този регион е ценен "геополитически" или ако самите "рускоезични" започнат процеси, като в Донбас....

21 Април 2017 09:21
Москва е поискала руснаците в Прибалтика да имат същите права като албанците в Македония

Ако се навият рашките в Прибалтика да се заселят около Вардаро що па да немат същите права като албанците в Македония.
21 Април 2017 09:23
Айде хаирлия да е. Следва България с правата на турците - втори език, училища, телевизии, турски на парите - бир лева, беш лева...

Към темата с езиците и малцинствата България трябва да подхожда много внимателно. Да не се наложи да спазваме принципите, които препоръчваме на други държави.
21 Април 2017 09:24
Твойте пристъпи рано сутрин стават сериозни.

Айдаа... и тъй ни мъ аресвате
Николас вика, че Туркия ке въведе бир парче - бир лев у нази, а азъ защитавам - щото тъй сте ме научили да вярвам - че Русия е нашата опора... и никакъв бир... никаква халва... най-много рубла... щото Русия ще ни защити от попълзновенията на лошия ислям - нъл' сме сите ристиени и славяни (аку и професор Б.Димитров да твърди, че руснаците не били славяни, а тевтонци).. и вий пак недоволни...
21 Април 2017 09:24
Пак ли ви пречи Русия, партнери?
Ми не. От статията става ясно, че на Русия нещо й пречи!
21 Април 2017 09:24
Както и да го въртим 40% си е по-малко от 20%.
21 Април 2017 09:24
Твойте пристъпи рано сутрин
де да бяха само сутрин...
Ми не. От статията става ясно, че на Русия нещо й пречи!
на тевното нищо не му пречи. за него и сие основният принцип е този на целесъобразността. дали ще бъде Солана, Онзи, Черен Ваню - без значение. важното е да е техен кучи син. пък после рИват - за ценности, идеали, съдрани задници знамена...
21 Април 2017 09:28
и вий пак недоволни...
Педали /у наше село тъй викаме на левите/ трудно можеш да задоволиш. Ненаситни са. Затова си ги обичат в сараите.
21 Април 2017 09:28
Друг път - Кът Русия нема втора, тъй могъща на света. Тя е нашата опора. Тя е наш'та висота


Когато подкрепяхте англосаксите да правят тези безумия в Югославия и след това в Сърбия и Македония защо не мислехте за България бе ? Или верността към големия брат винаги за вас е била по-важна?

П.П. От доста време си мисля за хората дето така безрезервно подкрепят Големия брат и все ми се струва, че те винаги са били възпитавани да подкрепят Големия брат независимо кой е бил той. То затова и имаме толкова демократи дето бащите и майките им са били правоверни комунисти, а дядовци и баби - правоверни монархисти. И за такива няма да се изненадам ако се ровно по родословието и се намери прадядо дето е служил в локалната администрация на Султана.
21 Април 2017 09:32
а азъ защитавам


Защитавай, лошо нема, но дори и да се чувстваш като Кирил и Методи - няма да получиш две дажби.
21 Април 2017 09:33
Едни ги мерят с дървен аршин, а други с безкрайна рулетка. Моят лозунг е "Аршин мал алан"!
21 Април 2017 09:34
Апропо почват да излизат феерични новини от Корейския полуостров !

По всичко изглежда, че Китай предава Северна Корея на Русия !

Вчера в СС на ООН Кремъл блокира проекторешение за осъждане на КНДР а днес Япония е шокирана, че се открива фериботна връзка между Владивосток и Насон !

Кисида протестира пред Русия !

21 Април 2017 09:37
То затова и имаме толкова демократи дето бащите и майките им са били правоверни комунисти, а дядовци и баби - правоверни монархисти.
Сега, ако се водим по твоята логика само един Владимир Спасов ще остане човек на място. Щото ти за едните си казал, ама я виж и другите - родителите на Гергов например сигурно са се убивали да строят развитото социалистическо общество, а той ... А не е само той, а всички в БСП са такива!
21 Април 2017 09:38
Има разлика между албанците в Македония и руснаците в Латвия и тя не е само в процента който едните и другите съставят като дял от населението на съответната страна.
Албанците в Македония са там от поне 200 години (за толкова знам, а може и повече да са) и са се заселвали постепенно и по естествен начин (демек, отделните семейства са се преселвали по собствена инициатива, а не подтиквани някак от властта).
В този смисъл ситуацията им е аналогична на тази на косовските албанци, които са се заселили в Косово след като сърбите са избягали масово оттам в края на 17 век.

Огромната част от руснаците в Латвия са там от след ВСВ, т.е. 50-60-70 години и са заселвани там кампанийно, от властта и чрез стимули, създадени от властта.
Тук ситуацията е аналогична на тази на турските гастарбайтери в Германия, които са се заселили там след покана и стимули от властта в Германия.
21 Април 2017 09:38
А там над половината са руснаци.. в прибалтийските тигри.
21 Април 2017 09:39
Тогава попитах г-н Солана не планира ли този принцип, формулиран от него като универсален, да се прилага и в посочените две балтийски държави. Но той каза, че универсалното приемане на този принцип едва ли подхожда на конкретни страни в Прибалтика“,


Тов.Солана е много принципен.
21 Април 2017 09:39
А сега може и до Казахстан да се стигне. И там има голяма част рускоговорящи (ако не са се изнесли вече).
21 Април 2017 09:42
Има разлика между албанците в Македония и руснаците в Латвия


Естествено, че има, нали и аз това казвам! Албанците в Македония са уникален случай.
21 Април 2017 09:43
По всичко изглежда, че Китай предава Северна Корея на Русия !
Че нали КНДР е руската зона след ВСВ, а Южна Корея - американската. Тов. Ким Ир Сен напада през 1950 американската зона и затуй е агресор. Има само примирие с USA.
21 Април 2017 09:45
Отиваме към СССР. Лека по лека. Кофти за някои, но факт.
21 Април 2017 09:45
>>>><<<
Ми прав е Солана - най-малко 20% казва той, а руснаците са най-много 40%. Начи ще ги чака да станат най-малко както е казал, нъл тъй!
21 Април 2017 09:50
Сгугню, албанците и в Македония и в Косово са се заселвали като са изтласквали със сила местното славянско население- българи и сърби. Османската власт ги е насърчавала и толерирала, защото ги е ползвала като наемници и башибозук. Така че никакво мирно заселване е нямало.
21 Април 2017 09:50
СатКонг,

Северна Корея винаги е била в "китайската зона" !

Но щом Русия е гласувала срещу Китай по "корейския въпрос" това е "многозначително".

Аз предполагам, че Кремъл помага на Пекин да се избави от "чемодан без ручки", какъвто е Северна Корея за Китай в отноешенията и с Вашингтон !

Докато за Кремъл Северна Корея ще бъде прекрасен инструмент в "геополитическия покер" с Тръмп по въпросите и за Сирия и за Украйна и въобще за света...

Китай още явно не е във висшата лига на геополитиката а и не иска да бъде там....

21 Април 2017 09:57
Руската геополитическа машина започва да работи на пълни обороти !

Лавров:

Това лято може да приемем Иран в ШОС !


Лавров надеется на скорое рассмотрение вопроса о приеме Ирана в ШОС

АСТАНА, 21 апр — РИА Новости. Глава МИД РФ Сергей Лавров надеется, что в июне в Астане главы государств смогут рассмотреть вопрос о возможности подключения Ирана в качестве полноправного члена Шанхайской организации сотрудничества (ШОС).

Следующий на очереди, об этом сегодня многие говорили, Иран, который уже решил вопросы, связанные, как вы знаете, с санкциями по линии Совета Безопасности. Теперь он полностью соответствует критериям членства в ШОС, и мы рассчитываем, что в Астане в июне главы государств смогут рассмотреть вопрос о том, чтобы процедуру подключения Ирана в качестве полноправного члена тоже запустить", — сказал Лавров в ходе общения с журналистами.https://ria.ru/world/20170421/1492742540.html21 Април 2017 09:57
Отиваме към СССР.
Отивате вие, ама друг път! Само се хвалите с Русия и СССР, ама никой не е стегнал чемодана, вокзала и ....Не смеете да се преселите там.
21 Април 2017 09:58
Каквото и да си говорим и пишем, непризнаването на 40% от населението като рускоговорящо и то от страни на ЕС си е позорно и недалновидно. По-голяма част от тези хора са второ и трето поколение родени и израснали в Прибалтика, имат техния манталитет. Има страни в ЕС, където официалните езици са поне два, така че не би било прецедент. Да не говорим, че в тези страни беше проведен възродителен процес със смяна на имената на възрастни хора: Петров - Петровскис и т.н. В България турскоговорящите са под 10% и аналогията е неуместна.
21 Април 2017 10:02
Докато за Кремъл Северна Корея ще бъде прекрасен инструмент в "геополитическия покер" с Тръмп по въпросите и за Сирия и за Украйна и въобще за света...
ЗИП-е, крайно време е да пораснеш. Какъв инструмент, какъв покер. Путин пратил армията на границата с КНДР за да пази Русия от талази севернокорейски бежанци в случай на война там. Това е. Тов. Ким незнамкойси е оставен сам. Абсолютно сам.
21 Април 2017 10:02
Отиваме към СССР.

Азъ ут кога пиша тукънка СССР V.2.0
21 Април 2017 10:04
Когато подкрепяхте англосаксите да правят тези безумия в Югославия и след това в Сърбия и Македония защо не мислехте за България бе ? Или верността към големия брат винаги за вас е била по-важна?

Ха! Англосаксите виновни, че изкуственото образувание Югославия се разпадна на съставните си части! В тази държава още от създаването й винаги е имало противоборство между сърби и хървати и центробежните сили накрая надделяха. Какво ще мо бОли за сърбите, след като чопнаха Македония и Западните Покрайнини и направиха всичко възможно да ги сърбизират? Не им стигаше това, но искаха и нашите земи и тях да ги "македонизират".
Каквото повикало, такова се обадило. Получиха си го за необуздания национализъм и шовинизъм.
21 Април 2017 10:06
Тъмно Пиво,

Време е да разбереш, че през изминалата нощ Русия блокира в СС на ООН проекторешение за КНДР...Разбирам, че "евроатлантиците" са в ступор, но такива са фактите !

Както и това, че днес японския външен министър е недоволен и обезпокоен, че Русия пуска през май ферибот за товари и туристи до Насон, Северна Корея....

Апропо въобще няма да се учудя ако съвсем скоро севернокорейските въглища тръгнат в посока Владивосток....

21 Април 2017 10:06
имат техния манталитет.
За другото си права. В това, обаче, малко се съмнявам. Балтийците са друга бира, според мен, де.
ПП - балтийците да внимават със законите за политическите партии. Да не им се появи някой ДРУГ/ДОСТ.
21 Април 2017 10:10
Сгугню 21 Април 2017 09:38
Има разлика между албанците в Македония и руснаците в Латвия...

и т.н. извъртаници, безпринципност и двойни "демократични" стандарти...

Сгуге, напомняш ми за един преподавател по "Актуални проблеми на марксиско-ленинската теория и практика" в ШЗО-то. Подполковник мисля че беше, името не помня, но той така ги извърташе нещата и хлъзгавееше страшно... Едно от забавленията /там нямаше много такива/ беше да му задаваме подвеждащи уточняващи въпроси с най-наивен тон, разбира се внимавахме да не прекалим че иначе се тичаше по плаца... на изпита разбира се получих добър 4, обаче нещо ми подсказва Сгуге че вие сте били отличник в тези дисциплини, нали?
21 Април 2017 10:12
Владимир Жириновский в праймтайма :

Може да заменим таджиките и узбеките на севернокорейци ! Те не са опасни и работят много изрядно !21 Април 2017 10:16
Тъмно пиво
21 Април 2017 09:28

Педали /у наше село тъй викаме на левите/ трудно можеш да задоволиш.
Кога пък вие, европартньорите сте имали смелост да викнете точно пък така на партньорите си?
Историята показва друго - че по гей парадите сте си ръчичка за ръчичка.
21 Април 2017 10:16
Сгугню, албанците и в Македония и в Косово са се заселвали като са изтласквали със сила местното славянско население- българи и сърби. Османската власт ги е насърчавала и толерирала, защото ги е ползвала като наемници и башибозук. Така че никакво мирно заселване е нямало.


Ами и аз бих искал да е така, но поне за Косово се знае, че сърбите масово се изтеглят от там след 1690 г. и на опразнените територии се заселват албанци, т.е. не е имало изтласкване на местното славянско население.
За Западна Македония не съм проучвал подробно, така че е възможно да е имало изтласкване. В този смисъл аналогията ми между Косово и Западна Македония е възможно и да не е основателна.
21 Април 2017 10:18
Руската геополитическа машина започва да работи на пълни обороти !

Лавров:

Това лято може да приемем Иран в ШОС !


Ей, гледай колко добри са от Кремъл към Иран, колко дружелюбни.

И като си спомня как иранците изхвърлиха руските ВВС от Хамадан и чак ми става неудобно.
21 Април 2017 10:18
Отивате вие, ама друг път! Само се хвалите с Русия и СССР, ама никой не е стегнал чемодана, вокзала и ....Не смеете да се преселите там.


Тъмно, на теб не отговарям. С тоз чемодан и вокзал ставаш смешен. Светът се върти, приятелю. Те и реднеците засмукаха маркуча.
21 Април 2017 10:20
Тов.Солана е много принципен.

И умен - вижда по-далеч от носа си...
21 Април 2017 10:23
Отиваме към СССР

Ми отиваите, кой ви пречи... ма нещо хич не бързате
21 Април 2017 10:26
С тоз чемодан и вокзал ставаш смешен.
Смешни сте вие с биенето на чела пред кремълския хулиган. А най-смешното е, че не можете да се усетите колко сте смешни.
21 Април 2017 10:26
няма да се учудя ако съвсем скоро севернокорейските въглища тръгнат в посока Владивосток....

Е, а когато Русия почне внос на бензин и пшеница...
21 Април 2017 10:27
Тъмно пиво
21 Април 2017 10:02

ЗИП-е, крайно време е да пораснеш. Какъв инструмент, какъв покер. Путин пратил армията на границата с КНДР за да пази Русия от талази севернокорейски бежанци в случай на война там. Това е. Тов. Ким незнамкойси е оставен сам. Абсолютно сам.
Божкееей, все едни и същи.
Какви талази, какви двама канадци? Талази неграмотни и неинтегруеми има в твоята евроатлантика. Корейците поне са образовани и фанатично трудолюбиви. Няколко милиона от тях ще са много полезни. Но не това е играта.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД