:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Депутат от ГЕРБ дава знаци как да се гласува, като вдига очилата или химикалката си
Музикалните изпълнения създавали предпоставки за провокационни действия на етническа основа
Непълнолетният ще получи 2 обвинения
Няма данни за пострадали българи
Българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството, твърди българският държавен глава
СТАТИСТИКИ
Общо 348,437,338
Активни 1,313
Страници 65,726
За един ден 1,302,066

Журналистите в Европа масово са подложени на натиск

Психологическо насилие, натиск, цензура, заплахи и уронване на престижа са най-честите оплаквания на журналистите в 47 европейски държави според доклад на Съвета на Европа. Проучването е проведено сред 940 журналисти от април до юли 2016 г.

Около 69% са били подложени на натиск. Малко над 53% са се оплакали от обвинения за пристрастие, персонални нападки и заплахи. 50% от анкетираните са посочили, че са били заплашвани онлайн от конкретни групи хора, а 46% са получавали закани за физическа саморазправа. Почти една трета от журналистите са били жертва на физическа саморазправа в последните три години. От физическо насилие са се оплакали репортери предимно от Кавказкия регион и Турция, но има и единични случаи в държави от ЕС. Голяма част от участвалите в проучването са получавали заплахи за физическа саморазправа повече от веднъж.

Най-често натиск оказват политически групи, следва полицията. 39% от анкетираните твърдят, че са били подслушвани и следени, а 23% са били сплашвани с разследване, арест и съдебни дела заради работата им.

Почти три четвърти от анкетираните са заявили, че се опасяват от това, че не могат да защитят анонимността на източниците си. За случаи на кражба, конфискация или повреждане на собственост, свързани с тяхната работа, съобщават 21% от журналистите. 13% от жените са били подложени на сексуален тормоз.

Повече от половината анкетирани се страхуват от насилие, една трета се опасяват за сигурността на семействата си. В резултат повечето често си налагат автоцензура. Един на всеки пет анкетирани е заявил, че чувства натиск, когато работи, и се опитва да направи материалите си по начин, който да бъде угоден на работодателя му.

36% от журналистите са заявили, че подобни инциденти ги мотивират да работят още по-добре и да се противопоставят на цензурата.

1
569
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Април 2017 20:59
Другите от професията са също подложени на натиск - включително и заплаха за гасене на червените фенери...
-------------------------------
Сайтът на Генек
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД