×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,714,744
Активни 425
Страници 10,213
За един ден 1,302,066

БСП иска парламентарна комисия да разследва забавени заплати

СНИМКА: "БГНЕС"
Мая Манолова каза, че е залята от жалби за работодатели, които не плащат заплати. Според президента на КНСБ Пламен Димитров официално забавените суми са за 70 млн. лв., но реално са много повече.
Временна комисия в парламента да проучи случаите на неизплатени заплати от фирми. Такова предложение лансираха вчера депутати от БСП във връзка с внесените законодателни промени от омбудсмана Мая Манолова в няколко закона. Целта на промените е да се защитят работници от некоректни фирми, които бавят възнагражденията на служителите си. "Да се прави анкетна комисия по проблем, за който знаят всички български граждани, че има некоректни работодатели, които не плащат на своите работници, наистина на мен лично ми звучи странно. От парламентарен опит знам, че когато искаш да се забави един проблем или изобщо да не се реши, се прави комисия", коментира предложението на БСП омбудсманът Манолова.

Идеята на БСП обаче била тази анкетна комисия "да се занимае със сложни законопроекти, да осигури паритет и надпартийност на този проблем". "Често говорим за надпартийност в международен план, но имаме нужда от някои решения, които също са надпартийни, каквито са доходите и справедливостта при заплащането на хора. Точно този тип инициативи и дебати изискват специална комисия", коментира левият депутат Крум Зарков, цитиран от "Фокус". По думите му законодателните промени на Манолова няма да обезсмислят работата на комисията.

Манолова заедно с КНСБ вчера внесе в НС промени в седем закона. По данни на Манолова има над 20 случая, в които фирмите дължат над 70 млн. лв. за заплати на своите служители. Сред промените са забрана фирми да се продават на клошари, както и да се забрани продажбата на предприятия и дружествени дялове, без работодателите да са изплатили всичко дължимо на своите работници. Предвижда се още фирми, които дължат възнаграждения и осигуровки на работниците си, да нямат право да участват в обществени поръчки.

Манолова предлага и промени, които да улеснят използването на фонда за гарантиране на вземанията в НОИ. "От него миналата година са изплатени 2 млн. лв., а има 250 млн. лв. Той е неработещ", заяви омбудсманът. Днес тя ще сезира КС и за текста в Кодекса на труда, според който при финансови затруднения работодателите да могат да плащат на своите работници до 60% от дължимите възнаграждения.
640
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД