:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Причината била разследване за изграждане на магистрала "Марица", образувано по сигнал на ОЛАФ
Заплашват го до 10 години затвор
Каките спряха да си говорят, но батковците и братковците започнаха да се срещат, обобщи Лозан Панов
Над 50 тежковъоръжени бандити задигнаха 30 милиона долара
Трябва ли да се премахне двойното гражданство?
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 327,795,112
Активни 1,279
Страници 101,962
За един ден 1,302,066

Аферата "Червей" приключи окончателно

Скандалът "Червей", заради който Владимира Янева се раздели с поста си шеф на Софийския градски съд, приключи окончателно. С решение на Върховния касационен съд (ВКС) тя бе осъдена на 1 година условно с 3 години изпитателен срок и 1000 лв. глоба. Трите инстанции признаха Янева за виновна в това, че е дала разрешение на ДАНС да следи информационната система на МВР в рамките на година, при условие че максимално допустимият срок е 6 месеца.

Така скандалът приключва, без да има отговор на един от основните въпроси - какво е направено с придобитата от ДАНС информация. Според самите агенти папките по разработката "Червей" са празни, защото те не успели да проникнат в системата на МВР. Още преди делото обаче се появиха слухове, че базата данни е източена.

Разработката започва по искане на бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който иска прилагането на СРС-та с аргумента, че има подозрения, че служители продават информация от масивите. Самият Костадинов бе глобен с 3 хил. лв., защото влизал в системата с чуждо потребителско име и парола, но бе оправдан по обвинението, че е изготвил фалшиви документи, за да обоснове даването на разрешения за СРС-та. След втората инстанция Костадинов не обжалва.

По време на делото стана ясно, че макар да има законови ограничения, службите масово подслушват за по-дълги срокове. Бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев призна, че има и други случаи, когато СРС се прилага повече от шест месеца. Той обясни, че това се прави, ако престъплението се променя с времето или настъпят нови обстоятелства. Някогашният директор на служба СДОТО в ДАНС Иван Бонев разказа, че агенцията прилага многократно СРС-та на един и същи човек, ако след изтичане на 6-месечния срок дойде ново разрешение за подслушване. То се смята за ново и се прилага отново.1
446
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Април 2017 10:01
Аферата приключи, а правосъдието - червеите го яли !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД