:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Скандалният мач №2 срещу "Балкан" се доигра пред празни трибуни
Москва отхвърли твърденията, че е свалила Боинга над Украйна
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,840,951
Активни 1,328
Страници 115,213
За един ден 1,302,066

МОН въвежда 8 нови такси между 10 и 540 лв.

С 50% се оскъпява тарифата за разглеждане на заявление за откриване на частно училище
Осем нови такси между 10 и 540 лв. въвежда просветното министерство заради новите услуги, които предоставя по силата на Закона за предучилищното и училищното образование. Това става ясно от проект на правителствено постановление за одобряване на тарифа за таксите, събирани от МОН за дейности в средното образование. Едновременно с това се вдигат цените на редица други дейности, като най-висок е скокът на таксата за разглеждане на искане за откриване на частно училище или детска градина - с 50%.

За провеждане на изпит за валидиране на компетентности, придобити чрез неформално обучение - нещо, което досега не бе възможно и не съществуваше като услуга, таксата ще бъде 30 лв. (за един учебен предмет). За издаване на съответното удостоверение за валидирани компетентности пък ще се плащат 10 лв. Ежегодната квалификация на учителите, която вече е задължителна и трябва да се провежда само от регистрирани обучителни организации, оправдава друга група нови такси. За да разгледа заявление за одобряване на програма за повишаване квалификацията на педагозите, МОН ще иска 10 лв. Самата оценка на програмата ще струва 300 лв., а за оценка на одобрена вече програма с направена промяна в списъка на обучителите ще се плащат 50 лв. Нови са и таксите за провеждането на три вида курсове за ограмотяване - 300 лв. ще е обучението на човек за 600 учебни часа в курс за 15 души. 540 лв. ще се събират за 1080 учебни часа за придобиване на компетентности за завършен прогимназиален етап, а за придобиване на компетентност само за завършен клас от прогимназиален етап ще се плащат 180 лв. на човек за 360 учебни часа.

Тарифите на други 6 вида такси пък се увеличават, като мотивът на МОН е, че те не са променяни от години и са съобразени с разходите за съответните дейности - необходимото време, преподаватели и ресурси. Най-много поскъпва таксата за разглеждане на заявление за откриване на частна детска градина или училище - от 100 на 150 лв. "Тази такса не е променяна 14 години, откакто е прието предишното постановление, а разходите са се увеличили", аргументират се от МОН. За проверка дали документите съответстват на нормативните изисквания, за експертна оценка и за издаване на всички становища, разрешения и решения за откриване на частно начално, основно, средно училище, гимназия или профилирана гимназия ще се събират 260 лева вместо досегашните 200 лв. Разкриването на частна професионална гимназия, спортно училище, училище по културата или по изкуствата, включително и за новия тип обединени училища, ще струва 375 лева. За издаване на удостоверение за вписване на частна забавачка или частно школо или за вписване на промяна за тях вече ще се събрат не 30 лв., а 50 лв. Признаването на документ за завършен етап на училищно обучение, издаден от училища на чужди държави, вече ще струва 15 лв. повече, или 25 лв. За признаване на документ за завършена степен на образование и професионална квалификация, издаден в чужбина, и за издаване на удостоверение пък ще се събират 35 лв., а не 25 лв., както досега.СТАТУКВО

Няма промяна при разглеждането на заявление за одобряване на познавателна книжка, учебник или учебен комплект - то ще продължи да струва 10 лв. Оценката на познавателна книжка или на учебник за съответствие с държавния стандарт остава 600 лв., както и таксата от 975 лв. за оценка на учебен комплект. Запазват се и размерите на 16 такси, които се събират за обучение на граждани на трети държави, навършили 16 г. Те са съществували и досега, но са събирани по друг ред и във валута. Обучението на тези лица в неспециализирани училища например остава 1650 лв., вечерната форма и дуалното обучение ще се провеждат срещу 1377 лв. на човек, а задочната и дистанционната форма - 924 лв. 3070 лв. е таксата за индивидуално обучение на граждани на трети държави. Най-скъпо ще излиза обучението на чужденци в професионална гимназия в сферата на музикалните и сценичните изкуства - 3712 лв. Издаването на удостоверение APOSTILLE също ще продължи да се таксува с 15 лв., но таксата вече се събира от Националния център на информация към МОН.
1
719
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
20 Април 2017 21:16
М-да-а, у нас образованието е безплатно (почти)...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД