:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Комисарят похвали охраната на границата с Турция
Той все още не е открит, издирването му продължава
Обвинението твърди, че тя изготвяла документи и в ареста
Инцидентът е станал на входа на София. 12 са ранени, двама от тях са с по-тежки наранявания
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,669,658
Активни 1,569
Страници 95,613
За един ден 1,302,066

Задава се пикът на пролетните алергии

На чувствителните към полени се препоръчва море
Пикът на пролетните алергии обикновено настъпва през май. През този месец растенията, богати на алергени - брези и тополи, разцъфват и превръщат пролетта в кошмар за немалко хора, чувствителни към техния прашец. Той дразни лигавицата на носа и очите и води до прояви на алергия - "течащ" нос, възпаление на очите, кашлица.

Смята се, че алергичната реакция към полените е налице в случаите, когато концентрацията им достигне определени стойности. За различните растения могат да се посочат различни нива, но като средна стойност се приема наличието на до 30 зрънца на кубичен метър.

Когато причинителят на алергичната реакция - алергенът, попадне във или в близост до лигавиците на тялото, той се възприема от имунната система като чуждо тяло, срещу което се изграждат светкавично антитела. Най-често срещаните симптоми на алергията към полените са хрема, възпаление и дразнене в областта на очите и най-вече на клепачите, сълзене, понякога кашлица и по-рядко астма.

За да се намали вредното въздействие на алергените трябва да се вземат определени мерки. Специалистите съветват хората с алергии към цветния прашец да съкращават своя престой навън - особено в сухо и ветровито време, да носят шапки и очила, които да предпазват очите. След прибиране у дома дрехите задължително трябва да се подменят, а също така да се взема душ. В затворените помещения не трябва да се отварят прозорците. Естествено, задължително е да се избягват онези местности, за които по правило се знае, че флората там води до алергични реакции, дори и преди сезонът на полените да е навлязъл в разгара си. При възможност е добре при пика на полените да се отиде на море - там концентрацията им е далеч по-ниска.

Не може да се мине и без медикаменти - хората с алергия трябва да приемат антихистаминови препарати от второ поколение, които е добре да бъдат предписани от лекар, а не просто взети по съвет на фармацевта в аптеката. Препоръчително е дори да се проведе подготвяща за сезона терапия и приемът на лекарствата да започне преди цъфтежа на растенията и появата на полените. Уви, това няма елиминира алергичните реакции, но те поне ще намалеят и няма да са толкова остри.

Специалистите съветват склонните към алергии хора да бъдат много внимателни в избора на плодовете и зеленчуците, които консумират, като е добре да се въздържат от употребата на лешници, моркови, киви, сливи и череши, а най-чувствителните - дори от цвеклото и спанака. Смята се, че спазването на средиземноморската диета помага на хората с всякакви алергии, не само към полените, освен, естествено, на тези, които са свръхчуствителни към различните й съставки. Средиземноморската диета е богата на плодове, зеленчуци и ядки и се смята, че съдържащите се в тях антиоксиданти предпазват от алергии и астма.

Прекалената чистота и стерилност в дома също провокират алергии. Редица изследвания сочат, че алергиите са болест основно на богатите западни страни, докато в по-бедните държави те се срещат по-рядко. Причините все още не са напълно установени, но се смята, че прекомерната употреба на антибиотици - не само за лечение, но и в земеделието, животновъдството и козметичната индустрия имат връзка с бума на алергиите в западния свят в последните десетилетия.

Проучвания показват и че домашните любимци - кучета и котки, също могат да имат превантивна роля - децата, които растат заедно с домашни любимци, страдат по-рядко от алергии. Например немски учени от Националния център по хигиена на околната среда в Мюнхен са провели изследване сред повече от 3000 деца. Специалистите са наблюдавали техния живот от момента на раждането им до навършването на 6-годишна възраст, като са взимали проби от въздуха в техните домове за наличието на потенциални алергени, а родителите са попълвали анкети, посочващи наличието на домашни любимци и евентуални алергични реакции при децата. Резултатите са показали, че децата, които израстват заедно с кучета, страдат от алергия с 59% по-рядко. Два пъти по-малко алергии и респираторни заболявания при деца, растящи с куче или котка, е показало и проучване в САЩ. Учените обясняват това с "тренирането" на имунната система на детето - в домовете на хората с животни има по-високо ниво на ендотоксини. Те са натурални патогени (например бактерии), които присъстват в червата. Учените смятат, че именно ендотоксините стимулират имунната система на човека.

Шведски учени пък напомнят, че родителите не бива да се притесняват да включват риба в менюто на децата си рано. Те са стигнали до извода, че децата, започнали да ядат риба през първата си година, са по-малко склонни към бронхиална астма, алергични ринити и дерматити, отколкото тези, в чието хранене не са включвани рибни ястия. Смята се, че омега-3 ненаситените киселини, на които е богата рибата, спомагат за правилното развитие на имунната система.БУМ

Очакванията на лекарите са, че в следващите години всеки втори европеец ще има някаква алергия. И докато повечето хора имат непоносимост към определени храни, козметика, лекарства или полени, има редки алергии, които правят живота почти немислим. По света например има открити 35 души, които имат алергия към водата - те получават обриви и сърбеж като изпият чаша вода или се измият. Единици са пациентите, които имат непоносимост към всякакви храни. Път си пробива и алергията към wi fi - в обсега на безжичен интернет пациентите получават симптоми като при настинка - главоболие, болки в ставите, влошаване на зрението. Естествено, има хора с алергия към сперма или латекс, т.е. презервативи, както и такива с непоносимост към допир до пари - към никела в монетите и боите в банкнотите.

589
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД