:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Причината била разследване за изграждане на магистрала "Марица", образувано по сигнал на ОЛАФ
Заплашват го до 10 години затвор
Каките спряха да си говорят, но батковците и братковците започнаха да се срещат, обобщи Лозан Панов
Трябва ли да се премахне двойното гражданство?
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 327,810,171
Активни 1,206
Страници 117,021
За един ден 1,302,066

Улай представя модерно изкуство в София

Бившата творческа и житейска половинка на Марина Абрамович идва за пръв път с изложба
снимка: Андрей Пеуник/MGML
Улай
27 април-31 май

Vivacom Art HallФранк Уве Лайзипен-Улай, един от най-значимите съвременни артисти, пристига за откриването на своята изложба "Аз Другият" във Vivacom Art Hall. България е втората спирка от турнето на мащабната експозиция след премиерата й в Любляна.

Ден след откриването - на 28 април, от 18.30 ч. в столичния "Гьоте институт" ще се проведе разговор с артиста, модериран от кураторите на изложбата Аленка Грегорич и Теош Логар. Пред своята публика в София Улай ще разкаже за "Аз Другият", за дългогодишната си артистична практика и за своите последни проекти. Присъстващите ще имат възможност да зададат лично своите въпроси към него.

Роденият през 1943 г. в Солинген, Германия, Франк Уве Лайзипен започва кариерата си в края на 60-те. Години наред той и Марина Абрамович са най-влиятелната креативна двойка в съвременното изкуство. През 2012 г. документалният филм The Artist Is Present ("Артистът присъства") прави обществено достояние болезнената раздяла на творческия и житейски тандем. Звезди от световният шоубизнес като Шарън Стоун, Бьорк, Ким Катрал, Mариса Томей, Изабела Роселини, Уилям Дефо, Руфъс Уейнрайти, Aлън Рикман, Джеймс Франко и обикновени зрители стават свидетели на "помирението" между двамата в последните минути на пърформанса на Марина в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк МoМА. Творчеството, което двамата създават заедно и поотделно, е белязано от дълбок емоционален заряд и ги превръща в най-големите звезди на пърформанса.

Улай и Марина са родени на една и съща дата, също както друга иконична двойка в съвременното изкуство - Кристо и Жан-Клод. Самият Кристо споделя, че черпи вдъхновение от работата на Улай и Абрамович.

"Аз Другият" е първото представяне на Улай в България. Житейският опит на художника е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство. Изложбата ще остане във Vivacom Art Hall до края на май.

снимка: OpenCulture.com
Марина Абрамович и Улай при трогателната си среща в MoMA 22 години след края на интимната и професионалната им връзка.
395
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД