×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
45-годишният Есам ел Хадари спаси дузпа
Към него се създава Обществен съвет по физическо възпитание и спорт
Той нямал право да влиза в Щатите заради посещение в Иран
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 386,167,018
Активни 1,362
Страници 103,375
За един ден 1,302,066

Не уранът е страшен, а отговорните дирекции

Реакцията на здравните и басейновите служби е, че областната управа е крайно неадекватна и тя поражда истерията
Снимка: БГНЕС
Първата официална реакция на МЗ беше адекватна. След 2 часа обаче последваха хаос и истерия от всички посоки.
Основен принцип в епидемиологията е да не се крие информация - нито умишлено, нито неумишлено, т.е. да се представя ясно, редовно, на достъпен език, така че да не се дава възможност за интерпретации, слухове, паника и истерия. Идеята е проста - населението трябва да знае, че има опасност от епидемия от морбили, да речем, и трябва да има възможност да се предпази, следвайки дадените му съвети. Подобна линия на поведение има и дългосрочен ефект - гражданите започват да вярват на епидемиолозите, все по-трудно вярват, че разни страшни зарази се крият умишлено и от това печелят всички.

Обратното - премълчаване или криене на информация - нарочно или от некадърност, моментално отключва спомени от Чернобил, когато хората се радваха на огромните марули, без да подозират защо са израснали толкова. Колкото по-близо е дадена държава до авариралата атомна централа, толкова по-внимателно трябва да се борави с поднасянето или премълчаването на информация за епидемии, радиоактивност и масови болести.

Реакцията на институциите около открития над нормата уран в питейната вода на Хасково е всичко друго, но не и адекватна и внимателна. Община, областна управа и цели три министерства сана път да уплашат дори самите хасковлии,които от десетилетия са наясно, че живеят над уран, че във водата от чешмата тече не само уран, но и манган, и е толкова некачествена и лоша на вкус, че масово в града открай време пият минерална вода. И трудно се трогват от леко превишени норми.

На 11 април вечерта здравното министерство обяви, че са открити повишени нива на естествен уран и алфа активност в няколко тръбни кладенеца, които захранват 3 квартала на Хасково. Последва пресконференция на следващия ден, лично вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев увери населението, че са взети бързи и адекватни мерки, а установените количества естествен уран над нормата от 0.03 милиграма на литър са между 0.04 и 0.06 милиграма на литър. 0.06 милиграма на литър е била нормата до 2015 г., когато у нас е въведена по-рестриктивната минимална граница, обща за целия ЕС. Толкова ниска долна граница е силно консервативна и касае доживотна консумация, а не неколкодневен или неколкоседмичен прием. Тоест - дори човек цял живот да пие вода с 0.03 милиграма уран на литър, рискът да развие рак е 1:10 000, поясни заместникът му Галин Каменов. С други думи - няма абсолютно никакъв проблем, с изключение на това, че ЕС ни е спуснал прекалено рестриктивни норми за смешни количества уран. Дотук добре.

Няколко часа по-късно обаче областната управа на Хасково обяви, че завишени при три пъти над нормата нива на уран във водата са открити от басейнова дирекция още през октомври миналата година, но не е ясно защо нищо не е предприето. Алфа активността пък е била 13 пъти над нормата. Тоест - успокоителните не особено високи нива на уран и алфа активност изведнъж скочиха, а реакцията на институциите не се оказа толкова бърза и адекватна. После натопената басейнова дирекция съобщи, че всъщност е открила уран над нормата още през април 2016 г., уведомила е областната администрация, общината, Районната здравна инспекция, ВиК, РИОСВ, но не знае защо те не са направили нищо, защото в нейните компетенции било да съобщава, но не и да взема мерки. След това МЗ съобщи, че за всеки случай забранява на населението на цяло Хасково да пие и готви с водата, хората започнаха подписка, поискаха мониторинг за онкозаболявания, в Бургас отказаха да ядат хасковски козунак, междуведомствената комисия по въпроса заседава ежедневно, нови и нови проби упорито показват, че уранът си стои във водата, а на финала и прокуратурата в Хасково образува "наказателно производство за това, че в периода 28.10.2016 г. - 04.04.2017 г. в гр. Хасководлъжностни лица са укрили информацияза състоянието на околната среда и нейните компоненти и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве". Прокуратурата подобно на останалата част от населението тепърва ще установява кои са тези длъжностни лица - дали са от здравната инспекция, дали са от екоинспекцията, от ВиК, от басейнова дирекция, или от някаква друга институция, защото у нас ситуацията с контрола над водата е класическа - той е в задълженията на всички изброени институции. Резултатът от усилията на многото баби е виден - всички те са проспали уран над нормата в продължение на цяла година. За капак - благодарение и на мултиконтрола - данните за нивата на уран, алфа активност, както и за всичко останало не се публикуват, а само се съобщават по пресконференции. Например на сайта на РЗИ-Хасково има данни, че в първата седмица на март във водата на селата Златоустово и Ефрем е имало коли форми над нормата, а в Брягово, Николово и град Маджарово - манган, но не и в какви количества. Уранът пък не присъства на сайта на която и да било инспекция.

Колко и здравомислещ да е човек, колкото и физика и химия да е изучавал, при подобно хаотично-истерично подаване на информация за проблем, в дъното на който все пак е радиоактивен елемент, няма как да не се усъмни, че нещо не е наред и да не се отдаде на воля на конспирации. Хем постно цитираните нива на уран сами по себе си не са притеснителни, хем реакцията на институциите е сякаш е гръмнала мини атомна централа. Което дава богата почва за всякакви параноични теории - от скрити военни опити и нелегален добив на уран до умишлени действия на властта за създаване на паника с цел отвличане на вниманието от нещо коренно различно, или пък с цел прокарване на някакво безумно или скъпо решение, уж като спасение от урана. Едва ли ще чакаме дълго да разберем кое от тях е.
7
1922
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
19 Април 2017 20:01
Ами напишете едно писмо и изискайте и публикувайте всички данни (и сегашни и предишни) за урана в Хасково на първо време по Закона за достъп до информация.
Ако са секретни, нека кажат по кой закон или наредба и да вдигнем джабула и ги променим.
Ама като искате искайте оригиналните протоколи - с грешката на измерването, методиката, дата, подпис, лаборатроия, методика и пр.
Аз ли сега да си зарежа работата и правя това или тези които си вадят хляба с разпространение на информация.
19 Април 2017 21:24
когато хората се радваха на огромните марули, без да подозират защо са израснали толкова
до тук четох. дори да има гениални прозрения насетне, все тая. твърдението е едновременно лъжливо и невежествено.
19 Април 2017 22:36
>>><<<
Анализът трябва да включва Уран, и поне Радий, Торий и Калий 40, за да се види цялостно картината.
Тези елементи вървят заедно. Добре е да се следи и Радона, въпреки че той излита сравнително бързо
от водата, оставена открита. До сега не видях нищо като комплексен анализ за радиактивни елементи
20 Април 2017 08:28
Марулите в Чернобилския месец не бяха израснали "толкова големи" заради Чернобилската радиация, изобщо не "бяха израснали" различно от друга пролет, нито пък следващата, нито която и да било друга. Защо трябва да вярваме на всичко останало в статията?
20 Април 2017 12:24
Основен принцип в епидемиологията е да не се крие информация

Янина Здравкова, такъв принцип не съществува.
Министърчето на здравето е стоматолог-импресионист.
Заместникът му е специалист по епидемиология на заразните болест.
А мутрьо нарича циклотрон миниядрена централа...
20 Април 2017 14:12
sluncho6
19 Април 2017 22:36


Всичко това и много повече е предвидено в директивата 2013/51/ЕВРАТОМ, с която е променен стандарта за радиоактивност в питейната вода.
20 Април 2017 14:16
лично вицепремиерът и министър на здравеопазването Илко Семерджиев увери населението, че са взети бързи и адекватни мерки

Интересно, как някой може да се изтипоса на пресконференция и заяви подобно нещо, без никой да попита кои са бързите и адекватни мерки, които сте взели?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД