:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Инцидентите бяха провокирани от футболната агитка на "Левски", срещата ще с доиграе утре пред празни трибуни
Тя обяви, че не иска предлаганите от руското посолство услуги
От ареста тя уволнила и.д. кмета и назначила нов заместник
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,720,367
Активни 1,260
Страници 146,322
За един ден 1,302,066

Паниката заради водата с уран обхваща нови градове

И в Първомай бе открит замърсен водоизточник. В Хасково тръгна подписка да не се плащат сметките
Паниката покрай обявените повишени нива на уран в част от водата в Хасково постепенно започва да обхваща и останалата част от страната. В Първомай също беше регистрирано превишение на нормата на естествен уран във водата, в Бургас в агенцията по храните получиха сигнал за радиоактивен козунак, а подписката да не се плаща водата и за здравен мониторинг в Хасково набира сила. На този фон се оказва, че данните за по-високите нива на тежкия метал във водата в града са получени още отпреди една година, но отговорните институции не са предприели нищо, за да не ескалира напрежението.

При рутинна проверка на ВиК е открит уран в два водоизточника в община Първомай, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив вчера. От там успокояват, че няма опасност за населението, тъй като това са еднократно установени концентрации от 0.044 милиграма на литър при норма 0.03 милиграма на литър. "730 литра вода трябва да изпие човек за една година, за да се постигне 1/10 от тази граница. Това е нищожно нещо", обясни д-р Цвета Иванова, началник отдел "Радиационен контрол" в РЗИ- Пловдив. Водоизточниците са три, два захранват с вода Първомай и кварталите му, а третият - село Караджалово. Водата от тях е спряна, жителите са предупредени да не я ползват за питейни нужди. Резултатът е от 12 април, а пробата - от февруари.

До Първомай, подобно на Хасково, има находище на уран. Мините и на двете места са спрени от експлоатация през 1992 г. Както и в случая с Хасково, и прокуратурата в Първомай се самосезира заради замърсяването.

Водата в цяло Хасково е забранена за пиене и готвене от миналата седмица. Градът е на водоноски, а общината осигури минерална вода за училища и здравни заведения. Вчера там започна цялостна диагностика на водата, проби бяха взети от всички 22 помпени станции в града, като те ще се тестват не само за уран и алфа активност, но и за цялостното качество на питейната вода. Според предварителните резултати в част от новите проби отново се отчита несъответствие по химичен показател уран, съобщи снощи МЗ. Затова препоръките водата от централното водоснабдяване да не се ползва за пиене и готвене остават в сила. От ведомството обаче увериха, че откритите по-високи нива на уран и алфа активност не са опасни за хората, а вода не бива да се пие превантивно.

Само за няколко часа вчера в Хасково пенсионираният химик лаборант Адриана Ковачева събра 500 подписа в подписка за водата в града. В нея се апелира към хората да спрат поне за месец да плащат за вода и се настоява ВиК да не си търси парите от хората, "защото ни е пробутвало замърсена с радиация вода, при това неясно откога". Второто искане е за здравен мониторинг на гражданите на Хасково, като здравният министър да осигури мобилни лаборатории, в които да се тестват хасковлии за евентуални последствия от приема на вода с уран.

Гражданин от Бургас пък е подал сигнал през почивните дни в областната дирекция по безопасност на храните, че в магазините има радиоактивни козунаци. Те се произвеждат от хасковска фирма и човекът смята, че във водата за козунаците има уран. От агенцията по храните го успокоили, че документите на фирмата производител са изрядни и още дирекцията в Хасково щяла да изтегли партидите козунак, ако имало и "най-малко съмнение за някакви отклонения от нормите". Освен това в козунака се слагало много малко вода.

Още на 27 април 2016 г. басейновата дирекция "Източнобеломорски регион" към Министерството на околната среда и водите е установила "отклонения във водата по посочените радиоактивни показатели в подстанция "Хасково-1". Това съобщиха от самата дирекция във връзка с информацията за наличие на уран в питейната вода на хасковлии.

Екоекспертите са представили информация на областната администрация, общината, РЗИ, ВиК, РИОСВ и др. компетентни институции в града. "Обяснена е необходимостта от допълнителен мониторинг на подземните води и водите за питейно битово водоснабдяване в Хасково. Срещата е протоколирана и подкрепена с присъствен лист", става ясно от съобщението на дирекцията. Но до днес не е ясно дали е било нужно и защо нито една от тези институции не е взела мерки във връзка с радиоактивните вещества. При нова проверка в периода февруари-март тази година за дейността на притежателите на разрешителни дирекцията е установила в един от мониторинговите пунктове - именно подстанция "Хасково-1","повишени стойности по показателите естествен уран и обща алфа активност".

От дирекцията напомнят, че по Закона за водите качеството на питейната вода се следи от ВиК дружествата и здравното министерство чрез РЗИ. И този път след установяване на повишените концентрации дирекцията е уведомила РЗИ и ВиК в Хасково своевременно, давайки указания за допълнителен мониторинг и прекратяване или ограничаване на водовземането от този източник след оценка на здравния риск.

Със заповед и на екоминистъра, и на здравния министър са създадени работни групи и с участие на експерти от регионалното министерство, които отговарят за ВиК. До редакционното приключване на броя вчера от МРРБ не отговориха на въпросите на в. "Сега" защо цяла година институциите по веригата са били наясно с наличието на урана във водата, но нищо не е било направено. Все пак от басейновата дирекция се разбра, че е започнала проверка на ВиК ЕООД-Хасково по разрешителния режим на водовземане и задължителния мониторинг на водите в сондажите на опасната вода в подстанцията.

От отговорите на МОСВ по същество не стана ясно дали и какви мерки се взимат, защото все още "постъпва поисканата информация, която ще бъде предоставена за анализ на експертите от междуведомствената работна група". По отношение на това дали са започнали съвместните проверки на всички ведомства от екоминистерството съобщиха, че "се извършват анализи на подземните и питейни води от структурите на МЗ, МРРБ и МОСВ в рамките на техните компетентности", и обещаха, че след анализ на резултатите "обществеността ще бъде надлежно информирана".

35
4691
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
18 Април 2017 19:27
Навсякъде, където е копано някога за уран, е възможно да има повишен фон, защото са копали абдалската.
18 Април 2017 19:38
Паниката заради водата с уран обхваща нови градове

Мдаааааа............

Смея да заложа до 1 (една) стотинка, че 999 от 1,000 днешни джурналя не са чували за естествен радиационен фон...
Според скромното ми мнение Изискване № 1 за днешните джурналя е Непроходимото Невежество!

Понеже тия дни по цял свят се говореше как ще се мятат с атомно оръжие САЩ и КНДР, но работата се разсъхна (пу-пу!) и не се получиха сензационни матриали с радиоактивно заразяване, то колко му е да се раздуха истерия на същата тази вече подгрята тема - пак някакъв уран, но не някъде на майната си, а тукана - и то навсякъде...

Джурналята не знаят и приказката за Лъжливото Овчарче...

Покрай тия всекидневни, всекичасни, всекиминутни и всекисекундни дирижирани, режисирани и планови истерии един път ще има наистина нещо важно - и никой няма да повярва!

Генерален Извод (правен от мен трилиони пъти!): Информационен тероризъм до дупка!
18 Април 2017 19:49
Ганий
18 Април 2017 19:38
Паниката заради водата с уран обхваща нови градове

Мдаааааа............

Смея да заложа до 1 (една) стотинка, че 999 от 1,000 днешни джурналя не са чували за естествен радиационен фон...
Според скромното ми мнение Изискване № 1 за днешните джурналя е Непроходимото Невежество!


Тъкмо щях да пиша за невежеството.
И като не пият от водата и не готвят, не се ли къпят, не перат ли
18 Април 2017 20:10
Та в тази връзка, за малко да си купя козунак " хасковски", вечер излъчва собствено зеленикаво сияние.
18 Април 2017 20:12
Няма страшно. Хората са се върнали да живеят там из района на Чернобилската АЕЦ, седмици/ месеци след произшествието. Пък тука за някакви козунаци..
18 Април 2017 20:15
вечер излъчва собствено зеленикаво сияние.

Е, зависи от изотопа и дали е бил обогатен.
Не ручаме доматите с колците. Се пак...
18 Април 2017 21:29
Някой наш човек го е закъсал с продажбите на бутилирана вода.
18 Април 2017 21:53
Истерии в последно време за неща, които едва не причиниха обезлюдяване на Зелената Планета...

* зика ли, зука ли - наскоро беше...
* ебола
* е.коли
* диоксин (ДДТ)
* антракс
* атипична пневмония
* птичи грип
* свински грип
* луда крава
* озонова дупка
* полярна зима
* глобално затопляне
* глобални промени на климата
---

Помните ли диоксина (ДДТ)!?
Някакъв кораб под незнам-какъв си флаг преди години пренасял царевица от Аржентина за някъде си... И таяя царевица била пръскана с ДДТ (диоксин)

Но!!! имал нещастието да акостира някъде по Холандия с някакви стоки за Белгия... В Белгия - правителствена криза... Някакъв от опозицията чул за тоя кораб и се започнали някакви прения в тамошното НС с цел бутане на клатещото се законно правителство...

Понеже това е удобен случай за раздухване на истерия и информационен тероризъм някои от меродавните СМИ също го раздиплиха надълго и нашироко...

Наште джурналя, кат бавно развиващи се, включиха с 20 дена закъснение... И като се почна... Как всичката царевица у нас била заразена... След туй се оказа, че не само царевицата, но и всички зърнени култури, вкл. за посев., и храна - която сме изяли.. След туй се оказа, че добитъкът вече е отровен фуражи, и всичкият диоксин бил в него... Пък ний сме изяли добитъка и сме диоксинирани 99.99% и нанагоре...
Започнаха се едни проверки на де що има бази, цехчета и месо добивни и месопреработващи... Затвориха половина, другата половина ги докараха почти до фалит, щото не им даваха да произвеждат и продават...

Не помните ли!?!? 3-4-5 месеца само това дуднеха - 24/7 - нон-стоп!!!
Как може да не помните!?!? Забравили сте!?!?
Егати!

----
заб. да се надяваме, че сегашната истерия пак е от серията "Търчи-лъжи!"

18 Април 2017 23:00
Доколкото знам в Хасково много отдавна не използват чешмената вода за пиене. Не щото са знаели за урана в нея, а защото е мръсна и не става за пиене.

Странното в сегашните информации за урана във водата е, че никъде не се посочват точни числа от замерванията. "Информациите", като стил са, като тези, дето ти рекламират чудодейна метода да учене на чужд език от старци за няколко часа или за чудодейна флашка, дето като я включиш в пенсионерски компютър той става супербърз.

Така и не става ясно какво количество уран и радиоактивност има във водите. Става ясно, единствено, че някой му трябва разлайване на кучетата. Пита се защо. Да не би да е заради отклоняване на вниманието от мародерствата на частната и чуждестранна "Софийска вода", която продава водата с надценка от стотици пъти.
18 Април 2017 23:07
Не е задължително, журналисти за познават в специфични детайли проблема.
За съжаление, те обаче не правят и това което им е работа - да изискват информация и я правят публична или предоставят на експерти да я анализират.
Данданията с Хасковския уран излиза извън контрол и тепърва шашнати, панирани чиновници и държавни псевдоексперти набутани из агенции и службички хептен ще я оплескат.
Опашката на крушката е много надълбоко и от тая простотия ползата ще бъде, че може да се обърне с хастара навънка и цялата тая бълхава гмеж да излезе на слънце.
И по темата:
На първо време журналистите трябва да намерят начина да накарат всичките тия басейнови дирекции, агенции, разни центрове - общински, областни, селски или махленски, министерства и всички тути-кванти и алфа частици ВЕДНАГА ДА НАПРАВЯТ ПУБЛИЧНИ ВСИЧКИ ДАННИ ОТ АНАЛИЗИТЕ НА ПИТЕЙНАТА ВОДА, НЕ САМО В ХАСКОВО НО И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И ТОВА НЕ САМО ЗАСЕГА, НО ОТ КОГАТО ИМАТ АРХИВИ ЗА ТИЯ НЕЩА.
И това заедно с всички детайли - кога са взимани, коя лаборатория, с каква методика и пр.
Могат да си сканират протоколите както ЦИК по изборите. Да искаме да ги вадят дигитален вид е неприлично, като си знаем ИТ капацитета на работещите в тия служби.
Това не може да бъде махленска, общинска или държавна тайна!
След като това се направи много неща ще цъфнат, вържат и ще се прояснят.
Защото от Шакото да го знаете - уран не се появява току така в Хасково от само себе си.
18 Април 2017 23:10
Шако А дано,ама надали!
18 Април 2017 23:22
Шако
и то преди да се замислят софиянци, че тогава уйде коня у ряката.
18 Април 2017 23:25
Доколкото си спомням, южно от Хасково до язовир "Тракиец" имаше учебен полигон за стрелби. Доколкото си спомням, този полигон май го ползваха и американски и други "братя по оръжие". Ако приемем, че там е имало стрелби с някакви заряди от типа на такива с обеднен уран или подобни, и някои от тях са попаднали в язовира, то можем да си обясним и защо всички в продължение на една година са си траели, като наакани. Още повече ако е невъзможно или много трудно да се обеззарази язовира.
18 Април 2017 23:29
Много може да се спекулира с непълните, неизвестно колко точни, неизвестно от кой и кога взимани, как анализирани, известни на само малка група чиновници, данни относно хасковския уран.
На мен лично към момента водещата ми хипотеза е:
Някой папагал променя нормите за уран, преписвайки някаква европейска наредба в която допустимите нива са занижени.
И понеже както се разбра, държавата мери тия неща (засега неясно как и по каква методика и в каква лаборатория) веднъж на 3-5 години новите числа вече са над нормата. Няква калинка на базата на протоколи от 5 (пет) проби вдига джабулата, без да казва обаче цялата истина. Обикновено в агенциите, дирекции и пр. подобни служби единственото нещо с което влагат цялата си енергия и мотивация е да се докопат до по-важна служба по време на политическата турбуленция (за такива неща "административния им капацитет" е неограничен) патардията е да се подлее вода на по-едър шеф.
Тепърва като почнат да излизат пробите от останалата част на страната може да се окаже, че половината България пие уранова вода.
18 Април 2017 23:41
https://elementy.ru/nauchno-populyarnaya_biblioteka/432441/Uran_fakty_i_faktiki
...За опасен се счита урана във водата, поради което Световната здравна организация определя ограничение, което доскоро беше 15 мкг/л, а от 2011 норматива беше повишен на 30 мкг/л. Като правило урана във водата е много по-малко: в САЩ средно 6,7 мкг/л, в Китай и Франция 2,2 мкг/л. Но има и големи отклонения. В някои райони на Калифорния той е 100 пъти по-висок от норматива - 2,5 мг/л, а в Южна Финландия достига до 7,8 мг/л. Изследователите се опитват да разберат не е ли твърде строг норматива на СЗО, изучавайки действието на урана върху животни. Ето една типично изследване BioMed Research International, 2014, ID 181989; DOI:10.1155/2014/181989. Френските учени в продължение на 9 месеца са поили мишки с вода с добавка на обеднен уран, при това с относително висока концентрация от 0,2 до 120 мг/л. Долното значение е концентрацията на уран във водата близо до минна шахта, а горното значение не се среща никъде в природата. Най-високата концентрация измерена досега е във Финландия - 20 мг/л. За удивление на учените - научната им публикация така и се казва: " Неочаквано отсъствие на забележимо влияние на урана върху физиологичната система", урана върху здравето на мишките не оказал влияние. Дори напротив - хранили се прекрасни, прибавили тегло, не се разболявали от никакви болести, включително и рак. Както може да се очаква урана се отлагал в костите и черния дроб, без да води до каквито и да е здравословни проблеми. Има един нюанс - въздействието върху мозъка и по-точно на антиоксидантната система на мозъка: с 20% е нарастнала активността на каталазата, с 68-90% глютатионпероксидазата, а суперкоксиддусмутазата е спаднала с 50%......В друго изследване Neurotoxicology and Teratology, 2005, 27, 1, 135–144; DOI:10.1016/j.ntt.2004.09.001 учени от Небраска в продължение на половин година давали на мишките вода с грамадна концентрация на уран 75-150мг/л...Изводите им са че от урановата вода мишките ставали по-здрави, но може би глуповати...
Излиза, че хасковлии трябва да черпят.
18 Април 2017 23:43
Намирам тази хипотеза за изключително правдоподобна.
18 Април 2017 23:44
Значи , преди 15-тина години , се ровех за нещо в нета и ми попадна един протокол за изследване на подпочвените води във Врачанско.
Бяха цитирани разни параметри и накрая пишеше че всичко е в допустимите норми.
Така че има си институции дето си се занимават с това.


И преди да правят водните цикли , избухна съобщението , в еди си кой град пият най мръсната вода и хоп пари за водни цикли. Смяна на тръби и т.н.

Значи хубаво е да се подменят тръби , да не се губи водата , да е по качествена , ама тези апокалипсиси ни идват в повече.
Хубаво решили са да ремонтират нещо си , добре , и да оправдават разходите със съответно винетки , цени на водата , да си избият разходите , добре .
Но стига с тия манупулации.
18 Април 2017 23:55
Друга възможна и правдоподобна хипотеза, като се има предвид че 90% от европейските директивни са плод на директно и неприкрито бизнес лобиране е добре да се знае, че "уранът" (както му казват наште калинки "специалисти" във водата може да бъде намаляван във водата.
What Type of Treatment Will Decrease Uranium in Well Water?
Water treatment systems can effectively remove uranium from drinking water. Two common methods are
reverse osmosis and ion exchange. Reverse osmosis works by forcing water filtering through a membrane
that prevents the uranium from passing through. This me mbrane should be replaced every 2 to 3 years. Ion
exchange works by passing water through a system that replaces uranium with a safer compound. Both
methods usually involve maintenance, including backwashing. Both methods involve costs and disposal
systems that should be investigated carefully before choosing a system. Both systems also require periodic
monitoring of the treated water to make sure they are working properly

Да набуташ и приемеш в норма единна за цял континент скала където естествения радиационен фон (вкл. и на алфа частиците) варира с пъти във вода и въздух по места е далавера сравнима само с борбата с глобалното затопляне и климатичните промени.
Някой може би вече е стоварил на гарата в Хасково мембраните за осмозата и хасковлии щом издържат на 3лв на кубик, що да не плащат и 5 само и само да им пуснат водата в чешмите.
18 Април 2017 23:58
***
19 Април 2017 00:14
Да набуташ и приемеш в норма единна за цял континент скала където естествения радиационен фон (вкл. и на алфа частиците) варира с пъти във вода и въздух

Тва че варира кво отношение има към безопасната за здравето норма ? Преди време бяха давали документален филм за някакво село в Анадола, където естественият радиационен фон е висок. Респективно, раковите заболявания и смъртността са с пъти по-високи от средното. Доколкото си спомням щяха да изселват селото.
19 Април 2017 00:33
Ако заради нещо Слави Виолучиндолецът ми е бил симпатичен с цялото си хомофило- и хомофобо- войнство, то беше за КозлодУЙския майтап. В духа на доброто старо време, по добрия стил и метод на Войводата-Пройдоха, Щастливо застреляния по грешка Свищовец и и Хр. С-ки Измирлията, хората откровено се подпаничкваха с нас, показвайки частен "Москвич" (помните ли, някои от вас, номерата за държ. и частни коли?) уж от ГО, т.е. военните в ГНС-то, да ходи по улици и да вещае нещастие. Случайно гледах телевето и подскачах от кеф. Вече софиянките, а покрай тях и някои софиянци, вкл. поюжарникарски и цивилни инженери, се бяха кашпировизирали преди Кашпировски на тема слънчеви петна, радиация, киселинни дъждове и прочее апокалипсиси, та малко им трябваше. После дойде месото от Чечня и т.п и т.н. публични задявки с неочакван край. ,Та и сега. 235, 238, 239 ли е уранът, колко годин хората пият тая вода, какво казват архивите - няма значка, газетната утка замъти своите пиленца одма. И те запяха, досущ като в "Бъгари от старо време" ("Пейте ми, пейте пиленца". Ама я няма баба Либеница да рече "Павлине, синко ..." Поради що бе, народе ? ! ? ! ? !?! Къде е АЯР, къде е проф. Шиндров в сегашен ипостас? Каква вода пие Обл. упр. на Хаскьой до Узункььой? Защо няма паста за зъби "Мери"? Няма КОЙ да ти каже. Ама хилядната армия новинари прдаши, та се носи. Утре пътувам за там, ще пийна, ама си загубх Гайгер-Мюлера. Ще мина на висока технология сус семикондукторско чипче. "Който умее, се смее", пишеше един авангарден вестник някога. А то, да ти дойде чак до плач. Не много смешен. Уране, Уране, урковци да те ядат дано! Ега ти Планетата на майнуните!
19 Април 2017 00:34
Ганий, не става въпрос за естествен радиационен фон в случая. Ако беше естествен щяха още при въвеждането на стандартите (допустими концентрации) да го обявят. Щом са го засекли миналата година и са си траяли, значи са в нарушение. За двайсе и кусур години е малко вероятно замърсяването от уранодобива да измине няколко километра, но под повърността може да има и по-проводими места и ако са помпили без да мислят са ускорили придвижването. Проблемът е сериозен, защото този водоносен хоризонт е вече неизползваем и ще трябва да правят нови сонджи на нови места, а това отнема време (макар че би трябвало да имат резервни водоизточници). За паниката е ясно че медиите са си медии - при такива концентрации се предполага, че няма опасност. Което не значи, че водоснабдителите могат да продължават да продават тази вода.
19 Април 2017 00:52
Ако беше естествен щяха още при въвеждането на стандартите (допустими концентрации) да го обявят.

Изцяло грешно допускане.
Нормите за допустимост са преписани едно към едно и валидни за цялата страна. От фонове никой в т.н. "институции" не се интересува, а и едва ли е останал там някой който да прави чак толкова сложни логически връзки.
Ама това, че има сезонни вариации, промени по места и пр. не е важно.
Щом е 0.025 мг/л моеш да си пиеш и свиркаш, стане ли 0.04 мг/л се гътваш на мига от най-страшния рак. Ако искаш да оцелееш плащаш за водичка двойно.
А, и тези неща трябва да се мерят на всеки 10минути, ама данните са пълна държавна тайна.
19 Април 2017 01:03
Относно небрежността няма спор.
19 Април 2017 08:18
В Хасково открай време вода се докарваше евтино и нерадиационно от язовир Тракиец. Под предлог , че водата от Тракиец е много евтина ВиК започна да доставя вода от радиационни кладенци , но цената стана 3лв. Сега им е много трудно да върнат старото положение понеже печалбата ще намалее.
19 Април 2017 08:26
***
19 Април 2017 10:01
Журналята откриха топлата вода. Тези населени места от десетилетия си пият такава вода.

По-точно от хилядолетия, а не десетилетия
- Адаша Ганий е наблегнал на масовите мзнипулации и масовото промиване на мозъзи от т.н. МАСМЕДИИ.
- Шако е направил великолепни анализи на вероятното реално състояние на нещата. За да се променят разко питейните качества на водата трябва да стане едно от събитията: мутренска фирма е взривявала терени "за да строи нещо"; станало е заметресение; хвърляни са американски бомби с обеднен уран.
- има и още една опция: търси се как цената на водата да стане 10-15 лв кубика, "откриваме купища уран" в нея, Световната банка се притичва на ПОМОЩ и готово.
19 Април 2017 11:08
Имам приятел оп Първомай, физик по образование, (не съм го виждал от около 15 години - от както се изнесе в Германия), който твърдеше, че в района радиационния фон е повишен. Имал много роднини и познати починали от рак. По тази причина и той беше напуснал Първомай. Преди да замине на гурбет живееха с жена му в Пловдив.
Друг е въпросът, защо точно сега се вдига шум?!
19 Април 2017 11:55
Ганий 18 Април 2017 21:53
Помните ли диоксина (ДДТ)!?


Нищо общо между диоксина и ДДТ

1. Диоксините са група устойчиви химикали, които не се произвеждат целево, а са продукт на горивни процеси и страничен продукт на производствени процеси.„Диоксини" е обобщен термин на голяма група химични съединения - диоксини и фурани, които общо наброяват 210 представители - от тях 135 са представители на полихлорираните дибензофурани (съкратено означение PCDFs) и 75 са полихлорирани дибензо-диоксини (PCDDs)

2. ДДТ или дихлоро-дифенил-трихлороетан (ClC6H4)2CHCCl3. Парализира нервната система на насекомите, а при топлокръвните животни се натрупва в тялото (в мастната тъкан). За повечето растения не е фитотоксичен. ДДТ е открит от швейцарския учен Паул Мюлер през 1939 г. През 1948 година той получава Нобелова награда за медицина за откритието си, тъй като ДДТ било използвано за предотвратяване на епидемии от коремен тиф, малария и други силнозаразни болести в началото на Втората световна война. Впоследствие употребата на ДДТ е забранена поради вредното действие върху човешкия организъм – уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации,

19 Април 2017 12:40
Не си спомням , преди време излезе съобщение за Австрия или Швейцария, че труповете не се разлагат?
Тия сигурно пият най качествената вода.
19 Април 2017 16:30
Има доста верни неща в статията по въпроса , а помнещите знаят и повече, а не само кой за какво отговаря ,защото това са същите институции , които след спирането на уранодобива по тези места ( напр. около с.Момино и пр.) позволиха извозването от частни лица на оборудването ( " светещо "...) и предаването му за скрап! Така , че нека се замислим за цената на късопаметността у нас на институции и народонаселението също...
19 Април 2017 16:34
никъде не се посочват точни числа от замерванията.


В статията над коментарите се посочват 44 мкг/л.

При рутинна проверка на ВиК е открит уран в два водоизточника в община Първомай, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив вчера. От там успокояват, че няма опасност за населението, тъй като това са еднократно установени концентрации от 0.044 милиграма на литър при норма 0.03 милиграма на литър.


Чета тук, че в Канада нормата била 20 мкг/л.

Най-опасно било за бъбреците; високото съдържание на уран водело най-вече до нефрит.
19 Април 2017 16:39
Ганий, по време на демократичните бомбандировки над съседна Югославия над Западна България диоксинът тровеше населението, но ни успокояваха, че .....
19 Април 2017 16:42
Nafarr, вчера писах, че уранът действа двуяко - като тежък метал е много силна паренхи мна отрова, а като изотоп (алфа-, бета- + гама- отдъщерните продукти) действува радиотоксично: ранни соматични ефекти, сомато-стохастични ефекти и генетични ефекти…
19 Април 2017 17:47
Ганий 18 Април 2017 21:53Помните ли диоксина (ДДТ)!?

bisdatquicitodat 19 Апр 2017 11:55
Нищо общо между диоксина и ДДТ

Де да знам - може и да няма... По химия сигурно съм бос колкото теб...
Тогаз - във врескотнята ги мешаха, като след това заложиха само на диоксина, и истерията ще остане като Диоксиновата Истерия - затова и аз работех с диоксин (като термин) в съобщението си...
Но ти явно твърдо си решил да отричаш до последно, съобразно единствено правилната робовладелска линия, че не е имало Диоксинова Истерия, съдейки по дребнавото и баламско възпроизвеждане по уикито...

---
заб. гол и бос съм по Химия...
Но!!!
(тоз превод калпав, но става!)

диоксина, показано вдясно, е органичен химикал, който се състои от чифт бензенови пръстена, две кислородни атоми и четири хлорни атоми. Химичният ДДТ също има два бензенови пръстена, и съдържа хлорни атоми, така че ДДТ и диоксин споделят няколко характеристики:
*И двете DDT и диоксин са токсични и в малки количества
* Никой от тях не се разгражда. в околната среда - те и двете съществуват неопределено време, след като пусна
* Както се разтвори и се натрупват в мазнините

http://bg.whyknowledgediscovery.com/bg-science/bg-physicalscience/bg-chemistry/1009029023.html

ДДТ (дихлордифенил трихлорметилметан)
Химический класс - Хлорорганические соединения (ХОС)
..А вот, например, диоксин, тоже являющийся хлорорганическим соединением.

http://www.pesticidy.ru/active_substance/dichlorodiphenyltrichloroethane

----
Пак повтарям -гол и бос съм по Химия, кое и що е не знам (кви са тия полихлорирани ужасии, към които принадлежат), ма не съм толкоз непомнещ кат теб...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД