:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
САЩ плашат с най-строгите санкции Иран
Кремъл: Това е безпрецедентна руска мания, която може да уплаши инвеститорите
Шофьорът и спътникът му са били задържани след преследване
Това се случва за първи път от 57 години насам
Това разкри руският премиер Дмитрий Медведев при срещата си с президента Румен Радев
Конференция "Медийна свобода и плурализъм"
СТАТИСТИКИ
Общо 381,386,367
Активни 1,775
Страници 132,453
За един ден 1,302,066

Давността за несъбрани глоби е 2, а не 5 години

Давността за глоба, наложена като административното наказание е 2, а не 5 години. Това обяви с тълкувателно решение Върховният административен съд. С него се прави опит да се сложи край на противоречивата съдебна практика, по която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), а други прилагаха 5-годишна давност по Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Спорът произтича от обстоятелството, че глобата, освен административно наказание, е и публично вземане. Такива са и останалите изброени в ДОПК вземания - данъците, осигурителните вноски, митата и др. Според съда има разлика между глобата и останалите публични вземания. И тя е, че е административно наказание и този фактор е в основата на сравнително по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание. "Фактът, че глобата е публично вземане, не означава, че изпълнителската давност за нея следва да е еднаква с тази за останалите публични вземания", пише в мотивите.

Според върховните съдии би било административен произвол, ако се приеме, че срокът за изпълнение на административното наказание глоба е 5 години, след като веднъж е започнало изпълнението. "Ако това въздействие не бъде осъществено в относително кратки срокове за леките нарушения, които се наказват с глоба, постигането на заложените в закона цели става по-трудно или невъзможно, което обезсмисля и административно-наказателната репресия", пише в тълкувателното решение.
3
3531
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Април 2017 09:23
Да помоля, плахо, някой разбирач да ми обясни като за лаик смисъла на следното: "... "Ако това въздействие не бъде осъществено в относително кратки срокове за леките нарушения, които се наказват с глоба, постигането на заложените в закона цели става по-трудно или невъзможно, което обезсмисля и административно-наказателната репресия"..."

Щото аз го разбирам като "ако се занимаваме 5 г' с неплатени глоби докато ги опростим, няма да можем да се занимаваме с други взимания".

И по този начин се обезмислят санкциите за леките нарушения, които се наказват с глоба. Което означава "нарушавайте, бе, нЕма'ви закачаме".
19 Април 2017 11:37
Без да съм разбирач, аз го разбирам така - държавата да си нарита институциите и административно-наказателния процес да се задвижи, иначе няма смисъл.
19 Април 2017 19:13
Mitre6opa, нема нужда да си разбирач. Данъци и осигуровки ги дължиш по закон и НАП може да начислява лихва за забавяне. Глобата я дължиш само, ако си нарушил закона и си санкциониран. Ако няма санция, няма глоба. Няма как санцията да се прилага със "задна дата", тя е в момента, не е реституционно вземане или осигурително вземане за целите на потенциално бъдещо пенсиониране/лечение. Не може санкциониращият да се пресети да раздава възмездие за година назад - освен че доказателствата може да ги няма, може да го няма целият път/местото на нарушението.
Още повече, че данъчните вземания се определят като част от доход/имущество. Глобата е "за момента" - с текущия размер за текущите ограничения. Например, имам (още не са ми я връчили) глоба 20 лв. за превишена скорост от 127 км/ч на магистрала (с временно ограничение от 90 км/ч) от преди четири години. Ако получа сега фиша (наказателното постановление), отма подавам жалба за рекет, защото фишът не отговаря на Закона, нито скоростта е превишена, нито глобата е в този размер. Пък и с точките става обърквация - като нямам три години нарушения ще трябва да ми дават точки, а не да ми вземат.
Ако не съм си платил данъците и дойде постановление от НАП за преди 4 години, имотът и доходите (НОИ, НЗОК и други ме броят за осигурен) са налични, и по сега действащите норми, и по предишните. И НАП винаги турга лихва на вземането, а не като "пътните мужмороци" декларация за дарение в персонална сметка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД