:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Над една трета от заболелите от морбили са бебета
Бройката на министерствата се запазва, обяви Красимир Каракачанов
Северна Корея предупреждава, че няма да търпи провокации от САЩ
Трябва ли да се премахне двойното гражданство?
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 327,430,008
Активни 739
Страници 31,112
За един ден 1,302,066

Давността за несъбрани глоби е 2, а не 5 години

Давността за глоба, наложена като административното наказание е 2, а не 5 години. Това обяви с тълкувателно решение Върховният административен съд. С него се прави опит да се сложи край на противоречивата съдебна практика, по която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), а други прилагаха 5-годишна давност по Данъчно осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Спорът произтича от обстоятелството, че глобата, освен административно наказание, е и публично вземане. Такива са и останалите изброени в ДОПК вземания - данъците, осигурителните вноски, митата и др. Според съда има разлика между глобата и останалите публични вземания. И тя е, че е административно наказание и този фактор е в основата на сравнително по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание. "Фактът, че глобата е публично вземане, не означава, че изпълнителската давност за нея следва да е еднаква с тази за останалите публични вземания", пише в мотивите.

Според върховните съдии би било административен произвол, ако се приеме, че срокът за изпълнение на административното наказание глоба е 5 години, след като веднъж е започнало изпълнението. "Ако това въздействие не бъде осъществено в относително кратки срокове за леките нарушения, които се наказват с глоба, постигането на заложените в закона цели става по-трудно или невъзможно, което обезсмисля и административно-наказателната репресия", пише в тълкувателното решение.
3
3035
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
19 Април 2017 09:23
Да помоля, плахо, някой разбирач да ми обясни като за лаик смисъла на следното: "... "Ако това въздействие не бъде осъществено в относително кратки срокове за леките нарушения, които се наказват с глоба, постигането на заложените в закона цели става по-трудно или невъзможно, което обезсмисля и административно-наказателната репресия"..."

Щото аз го разбирам като "ако се занимаваме 5 г' с неплатени глоби докато ги опростим, няма да можем да се занимаваме с други взимания".

И по този начин се обезмислят санкциите за леките нарушения, които се наказват с глоба. Което означава "нарушавайте, бе, нЕма'ви закачаме".
19 Април 2017 11:37
Без да съм разбирач, аз го разбирам така - държавата да си нарита институциите и административно-наказателния процес да се задвижи, иначе няма смисъл.
19 Април 2017 19:13
Mitre6opa, нема нужда да си разбирач. Данъци и осигуровки ги дължиш по закон и НАП може да начислява лихва за забавяне. Глобата я дължиш само, ако си нарушил закона и си санкциониран. Ако няма санция, няма глоба. Няма как санцията да се прилага със "задна дата", тя е в момента, не е реституционно вземане или осигурително вземане за целите на потенциално бъдещо пенсиониране/лечение. Не може санкциониращият да се пресети да раздава възмездие за година назад - освен че доказателствата може да ги няма, може да го няма целият път/местото на нарушението.
Още повече, че данъчните вземания се определят като част от доход/имущество. Глобата е "за момента" - с текущия размер за текущите ограничения. Например, имам (още не са ми я връчили) глоба 20 лв. за превишена скорост от 127 км/ч на магистрала (с временно ограничение от 90 км/ч) от преди четири години. Ако получа сега фиша (наказателното постановление), отма подавам жалба за рекет, защото фишът не отговаря на Закона, нито скоростта е превишена, нито глобата е в този размер. Пък и с точките става обърквация - като нямам три години нарушения ще трябва да ми дават точки, а не да ми вземат.
Ако не съм си платил данъците и дойде постановление от НАП за преди 4 години, имотът и доходите (НОИ, НЗОК и други ме броят за осигурен) са налични, и по сега действащите норми, и по предишните. И НАП винаги турга лихва на вземането, а не като "пътните мужмороци" декларация за дарение в персонална сметка.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД