×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,714,317
Активни 473
Страници 9,786
За един ден 1,302,066
Не чети, говедарче

Група български учени освобождават народа от игото на книжовната норма

Провежда се изследване за нагласите на обществото към съвременния книжовен език. В изследването участват няколко институции, координирани от Института по български език към БАН. На база резултатите от изследването ще се вземат мерки и теглилки за езика, има вероятност да се ампутира пълният член от книжовната норма, както и да се опрости като цяло правописанието, защото народът се измъчва.

Препечатваме извадки от интервю на в-к "Телеграф" с доц. д-р Руска Станчева от Института за български език. Особено ни трогна една от целите на мероприятието - да се разтоварят държавните служители от тегобата непрекъснато да проверяват как се пише една или друга дума, както и констатациите от типа "през нощта става тъмно". В случая - "езикът е система от правила, чрез които се извършва комуникацията".

***

Руска Станчева:

Искаме да видим дали не е настъпило време за промяна в някои пунктове от граматичните норми и това да бъде отразено своевременно в правописния речник.

Необходимо е да се предприемат действия, така че българите да получат идентификация за грамотност, което би довело до положителна нагласа към езика. Ние самите да имаме такава нагласа, че езикът ни във вида, в който е, да нее само удобен и бърз за употреба, а да ни дава представа за това кои сме били, какви сме в момента и какви ще бъдем. Очакваме а установим, че в момента има два кода. Единият е устният код, която служи за бърза ежедневна комуникация, а другият е официалният, писменият. Целта е да намерим доказателства дали е нужно двете форми да се доближат. Като пример може да се даде учтивата форма. Много хора се придържат към това правило и ако се докаже, че е приемливо (кое??? - б.р.), то може да бъде граматически изменено. Това не е опростяване, защото би облекчило комуникацията. Хората няма да си мислят непрекъснато дали се изказват правилно или не. Във фокус групите, особено при служителите на държавната администрация, много често им се налага да правят проверки, което представлява затруднение. Идеята е да видим дали има места, които трябва да се облекчат, за да се подобри качеството на комуникация.

До момента сме направили изследване на фокус групи с различен социален статус - между учещи, специалисти, които работят ежедневно с езика, служители на държавната администрация, както и всякакви хора, които професионално не са обвързани с езика. Въз основа на това имаме въпроси относно членуването, учтивата форма, ходимЕ, четемЕ, кой-кого формите, свой-негов и други. Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член, включително и професионалистите. Между нас, езиковедите, има спорове дали трябва да остане това правило, или пък да се предприемат някакви промени. Набелязали сме си 9 правила, които устната реч е изоставила или ги изоставя. Езикът се движи, той се развива. Ако ние предприемем промени, защото те са само по отношение на граматиката или системния характер на езика, това не означава, че ще настъпи опростяване. Езикът си е една доста стройна система от правила, чрез които се извършва комуникацията. Той трябва да е ефективен, така че общуването да протича гладко и безпроблемно. Давам пример с правилото за кой-кого формите. Съгласно нормите трябва да казваме "тук има някого". Но никой не се придържа към това правило. То изглежда толкова маниерно и изкуствено, че по-скоро би предизвикала отричателна оценка към този, който стриктно се придържа към нормата.

В изследването, което предстои, също ще има въпроси, които са свързани с чата. Това е неизбежно. Ще се прави въпросник и после вече като мине проучването, ще правим анализ. Това, което за мен също беше интересно, е, че има един преход от латиница към кирилица в неофициалната комуникация. Ние искаме да изследваме смесването на двата кода.

72
14288
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
72
 Видими 
18 Април 2017 20:38
Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член, включително и професионалистите.

Има, госпожо, и то мнозина!
Грешки правят неграмотните?
Вие правите ли грешки?
18 Април 2017 20:45
Към знаменитата фраза на Оногова: "Аз съм прост и вие сте прости . затова се разбираме" следва да се добавят и напъните на доцентката от Института по български език към БАН да се доупрости съвсем народЪт. Хвала на тези "български учени" - освободители на народа от игото на книжовната норма.
18 Април 2017 20:50
То изглежда толкова маниерно и изкуствено, че по-скоро би предизвикала отричателна оценка към този, който стриктно се придържа към нормата.

Демек тоз, който се изразява правилно, ще бъде тричан.
18 Април 2017 20:56
Аз пък предлагам да преминем направо на английски, но при едно условие, да отпаднат всякави The-та. Хем лесно, хем полезно.
18 Април 2017 21:01
Най-любезно предлагам на редакцията да изнесе темата на по-незакътано място от Прелет над печата. Гарантиран е сериозен диспут сред форумците.
18 Април 2017 21:11
Ужаст! Тоя с "феодалните старци" май е бил прав!
18 Април 2017 21:15
Нали некои реват,че видиш ли ,сами от нищо не сме се били освободили

На ви СЕГА--официално ще ни освобождават от грамотност.
18 Април 2017 22:04
както и да се опрости като цяло правописанието, защото народът се измъчва.

Правилно! Щом народът опростява, трябва да се опрости и езика. Щом най-великият ни управник употребява "говоримЕ, строимЕ, и т.н.", това трябва да стане норма. На практика, подобни промени са узаконяване на неграмотността. Ами тогава, дайте да узаконим корупцията, кражбите, измамите. И без това престъпниците се разхождат ненаказани. Поне да се знае.

Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член, включително и професионалистите.

Какво образование имат тези "професионалисти". Щото едно време българска граматика се изучаваше до седми клас. И знанията оставаха за цял живот.

То изглежда толкова маниерно и изкуствено, че по-скоро би предизвикала отричателна оценка към този, който стриктно се придържа към нормата.

Е това вече е върхът. Значи този, който знае нормата, трябва умишлено да греши, за да не му се подиграват.
Quo vadis?
19 Април 2017 08:49
Доц. д-р по обскурантизъм. Пие ли ви се бира, доц. д-р? И кое е подлог във въпроса ми?

Гоше, Св. София, Аблепсия, елате на помощ! Тути е отдавна тук! А Реки рече, че ще ни тричат!
19 Април 2017 08:52
Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН, като няма какво друго да прави, преоткрива топлата вода и твори глупост след глупост...
19 Април 2017 08:56
преоткрива топлата вода


Нищо подобно. Гореща боза!
19 Април 2017 09:03
Както разбирам, простотията първо от "учените" идва. Аз се чудя що ни се натрапва постоянно.
19 Април 2017 09:12
Това е виц, нали?
19 Април 2017 09:24
След двата правописни речника, последният гръмко наречен "Официален", на Мурдаров и харем, лексикографите на съвременния български книжовен език от ИБЕ на БАН трябваше отдавна, отдавна да бъдат в безсрочна командировка по окопаване на компири.
Що се отнася до т.нар. пълен член - само за имената от м.р., ед.ч., и то само ако са подлог в изречението, и то само в писмена форма /ако произнесеш т-то, това е груба правоговорна грешка/, действително той е безсмислица, наложена поради ината на един езиковед навремето. Такова чудо няма нито за имената в женски и среден род, нито в множествено число, нито в един от българските диалекти /там е само пълен или само кратък/.
НО принципно съм против да се продължават промени на парче, както се тръгна с двата им правописни речника, та всички се оказахме неграмотни накрая. Щото в предишния им речник се пишеше ски-лифт, пък след няколко години в момента трябва да пишем ски лифт! Примерно де.
Правописът е конвенция, както изобщо книжовната норма. Поради което трябва да има обществено съгласие по него, трябва да има философия на евентуалните промени, подложена на широко обсъждане - правописът е за всички /а не за вадене на хляб по матури и изпити след седми клас/, като се вземат под внимание трите основни принципа, залегнали в основата на правописа, традицията и прочее. А не от време на време да се изока някоя булка или някой бульо, за да напомни че съществува и да си оправдае заплатицата.
Прочее тези дебати действително не са за тук.
19 Април 2017 09:27
С правописа, както с всяка традиция, трябва мноооооооооо внимателно да се пипа. Неслучайно англичани, гърци е прочее не си пипат - историческото хем - правописание.
19 Април 2017 09:48
Я да върнем и Ѣ (Е двойно) и Ѫ (голяма носовка). Защо да се мъчат хората дали да пишат Е или Я, както и Ъ или А.
Тая "група български учени" май е от новите. Не вярвам да е от "синодалните старци".
19 Април 2017 10:13
В началото бе словото. После дойдоха правописците и му сложиха пранги. Пък езикът е жив като живота.
Нека любословците описват езика, а не го изнасилват.
19 Април 2017 10:14
Ами, направо на черти и резки.

(снимка: натиснете тук)

Това го разчитам като "Само ЦеСеКА!"
19 Април 2017 10:15
Нека любословците описват езика, а не го изнасилват.


Тома,
19 Април 2017 10:16
>>><<<
Другариу змей остави ги теа да ги тричат докат се истричат и им опадат кътниците од тричане. Мнооо е неопходима риформа която да махне теа членове аи борбата за тех щото кой му е пълен и кой си нее не граматиката а знаете кво. А при писането който иска да си членува некъде да сиго прави пак се разбира нали. Ас найсе ядосвам от запетайките дето ни казват да слагаме за щелонещело щото товаонова. ‌Запетайките се слагат кога човек се покашля или се спре да си земе дъх или се замисли дали да каже нещо дето не требе дасе казва или подобни препинателни мисли. Тогава и който чете ша знае къде се кашля и къде се мисли. Аз си мислим че од БАН теа си измислят непрекъснато нещо за езика да си намират работа до пенця и после шапка натояга. Нема некой да се замисли как да подобри народа и да има погулеми заплати и погулеми пенций аи да се манат теа земетресеня, ич да не говорим за политика и мегранти. Да се запази главаната буква да се тура в началото на изречението да не се обърка некой кой го е почнал и кога е свършило. Времената да се сакратат до три-4 за да не обръкват децета и само забелешки да носат в къщи. Имам иоще ностига да се искажат и другите.
19 Април 2017 10:18
Някой е изтрил цесекато. Следващото е (снимка: натиснете тук)

Ще рече "Лески рулз!"


19 Април 2017 10:20
Убаво заглавие... за игото... амъ що не ни освобождава дедо Иван? А?
19 Април 2017 10:24
>>><<<
Ей дрогарката софия много добре ги разпраа теа неща и как издават речници од БАН да си пълнатъ жоба а на нас ни кават как да се пише скилифт бес запетайка ели тире вътре а фейслифт не а после пак издадат друг речник и той пак сичко наопъци. Така и баба знае да си вади пари ако я птриемат у БАН но там са се натурали се
по разни политики и линии докато се пенционират. Пато е една пенця ама те незнам може даим е поголема щото за кво иначе да да стоят
19 Април 2017 10:26
>>><<<
Бармалееф ми защото е умрел хаджимичов. Те що нарот затриа.
19 Април 2017 10:35
Змей таа буква дето я викаш нософка я видех тиа дни на един циганин зад ухото татуирвана. Понее един от форума каза че видел на циганин зад ухото една българска руна а това си беше таа буква носовка обаче обърната тада не се познава, ама аз я познах. Ей сега виде ли как турнах запетайка пред ама щото се замислих. Щом се замислиш и тураш запетайка така требе да е правилото или щом спреш за нещо и се покашляш също или си загубиш мисалта. А за кво им е на циганите да си слагат руна зад ухото е сигорно неква муслемска тайна но правителството не му пука и не дигне пенците.
19 Април 2017 10:52
sluncho6
Щом се замислиш и тураш запетайка
Значи първото условие, все пак, е да се замислиме. Трудна работа. ..., ? , ? , ? , ?, ...
19 Април 2017 11:02
>>><<<
Мида требе да се мисли иначе как да си на заплата безда мислиш труднонетрудно шсе мисли, товани чака.
19 Април 2017 11:16
Това не е опростяване, защото би облекчило комуникацията.
Между себеподобни!

Речникът на Уилям Шекспир според изчисленията на изследователите съдържа 12 000 думи. Речникът на негъра от людоедското племе мумбо-юмбо има само 300 думи.
Елочка Шчукина си служеше с лекота и свободно и с тридесет.
............................
Останалите твърде незначителен брой думи служеха като свързващо звено между Елочка и продавачите в универсалните магазини.


В този тоалет тя изглеждаше почти като богиня.

— Хо-хо! — възкликна тя, изразяваща с този канибалски вик изумително сложните чувства, които я бяха обзели.

По-просто тези чувства можеха да се изразят със следните думи: „Щом ме видят такава, мъжете ще се развълнуват. Ще започнат да треперят. Накрай света ще отидат заради мене, захласнати от любов. Но аз ще бъда непристъпна. Нима те ме заслужават? Аз съм най-красивата. Такава елегантна блузка няма никой на земното кълбо.“ Но думите й бяха само тридесет. И Елочка избра от тях най-изразителната — „хо-хо“.
Колко по-лесно е!

19 Април 2017 11:30
Това е тягостната съдба на хуманитарните науки у нас. Оставени да мизерстват, учените са принудени да търсят външно финансиране. А външно финансиране получават само подобни проекти, обслужващи налаганата в обществото ни тенденция. Тенденцията колкото се може повече хора да бъдат неграмотни, невежи, профанирани, с ниски естетически и морални критерии за оценка на заобикалящия ни свят. Тенденцията простотията, келешлъкът, наглостта да се възприемат като модерни и приемливи норми, обект на подражание и реалнно поведение.
Слънчо, друже, изключително талантливо си демонстрирал към какво ще ни доведат тия упражнения с езика роден.
19 Април 2017 12:07
Но думите й бяха само тридесет. И Елочка избра от тях най-изразителната — „хо-хо“.


Е нали Фимка Собак я научи на "хомосексуализъм"! Станаха 31 думи.
19 Април 2017 12:08
КОГА?!?!

https://www.youtube.com/watch?v=c-LTpeQRFQs
19 Април 2017 12:12
"езикът е система от правила, чрез които се извършва комуникацията", я да видим:
На база резултатите от изследването ще се вземат мерки и теглилки за езика,

колко добре е 'извършена' комуникацията в горното изречение! - кви мерки и теглилки, кво взимане, кво даване...


има вероятност да се ампутира пълният член от книжовната норма

верятност че има - има, ама защо не е сигурно? явно има още идиоти (sic), които се противопоставят на отпадането

защото народът се измъчва

да бе, народът сам се измъчва, вместо да седне да назубри доцентщините

Според мен, владеенето на математическа логика трябва да е необходимо условие за титли по езикознание.
По мои лични впечатления, дебилизацията в училищна възраст се постигаше отчасти чрез начина на преподаване на литература.
19 Април 2017 12:17
Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член,

Нещо се замислих и ...се обърках...
Защо на "кратък член" се противопоставя "пълен член".
По-правилно би било "дълъг член"
19 Април 2017 12:18
///
19 Април 2017 12:18
Да отбележа, все пак, че писането на неправилен български език се практикува доста често в сий форум, при това - от хора с претенции да са вещи в езикознанието. И се приема като някакъв ( 'некъф' ) особен интелектуален шик.
19 Април 2017 12:20
По мои лични впечатления, дебилизацията в училищна възраст се постигаше отчасти чрез начина на преподаване на литература.При мен поне така се случиха нещата.

19 Април 2017 12:23
Интелектуален шик - едва ли.
Просто във форуми, както и определени герои в произведенията, трябва да говорят разговорно - виж какво хубаво изречение ми се получи , така че да добият индивидуалност

Най-интелектуално е да мълчиш като пън, така че никой да не разбере колко ти е в действителност багажа!
19 Април 2017 12:27
И се приема като някакъв ( 'некъф' ) особен интелектуален шик.

Това не се ли наричаше литературен 'похват'? или само на 'поетите' им е позволено да ползУват подобни
19 Април 2017 12:31
Нещо се замислих и ...се обърках...
Защо на "кратък член" се противопоставя "пълен член".
По-правилно би било "дълъг член"
Щото трябва да е непълен член, а не "кратък".
19 Април 2017 12:32
Рекидж е графично фонетичен и морфологичен поет!
19 Април 2017 12:33
Абсолютно!
19 Април 2017 13:05
Няма човек, който да не прави грешки с пълен и кратък член, включително и професионалистите.

Още се срамувам, когато сгреша... Така ме възпита едно поколение учители, което си отиде безвъзвратно...
19 Април 2017 13:26
Защо на "кратък член" се противопоставя "пълен член".
По-правилно би било "дълъг член"
А на "дълъг член" - "къс член".
19 Април 2017 14:26
Очевидно, че след съвременната "култура", която все повече запада, подчинявайки се на вкусовете на най-елементарния и масов потребител, същото става и с правописа и правоговора.
Трябва да се върви по свирката на тъпотата и умствената леност, защото високите образци са вредоносни и пакостни - току-виж някой започнал да мисли по-задълбочено. А кому е изгодно това? Никому. Важното е, че тийнейджърите са поели маркетинга на "Фанта", както се казва в една реклама.
Само не мога да разбера как хора, чието призвание е не само да съхраняват, но и да усъвършенстват нормите на писмения и говоримия български език, да стигат до такова падение, връщайки езика свещен на нашите деди до някакъв първичен бульон.
Срамно е!
19 Април 2017 15:08
"българите да получат идентификация за грамотност"

Блестящо ! Дори няма да коментирам стила! Откъде се намират толкова хора с енергия за съсипване (на езика в тоя случай) !

Може госпожата да не знае, но от време оно разслоението между хората става И въз основа на начина, по който говорят и пишат.
И тъй като не съм привърженик на тезата "всички сме равни", камо ли пък "всички сме еднакво прости/неграмотни", държа да се запази възможността в моята "локвичка" да си общуваме на правилен български език.

Освен всичко друго, как иначе ще се разпознаваме един друг от първа дума ние от сходните гьолчета? По колите ли ? Когато имам възможност, бих помагала (всъщност, правя го, откакто се помня) и на някои обитаващи други "локвички" да придобият уменията от моята "локвичка".

Защо искат толкова много да (до)изпростее изстрадалият ни народ!?

П.П. На харесалите тая новина ще кажа само, че изобщо не е трудно да се говори и пише правилно. Иска съвсем малко усилие, след като някой си направи труда да обясни няколко простички неща.
19 Април 2017 15:31
Трябва да се върви по свирката на тъпотата и умствената леност, защото високите образци са вредоностни и пакостни - току-виж някой започнал да мисли по-задълбочено.


Туткалчев,

В извадката от интервюто са дадени примери с "краткия/пълния" член и кой-кого формите. И двете не са "високи" образци, а просто граматически правила (или норми, по доцентски). Ако някой казва "тук има някого" не означава че мисли по-задълбочено. СлучаяТ с пълния член е пример за "умствена леност" - норма въведена от граматиците през 19 век, от която няма нужда но е свещена, защото даскалката така каза.

хора, чието призвание е не само да съхраняват, но и да усъвършенстват нормите на писмения и говоримия български език, да стигат до такова падение, връщайки езика свещен на нашите деди до някакъв първичен бульон


Е как искате да усъвършенстват писмения език, като не им позволявате? Ако нашите деди са имали свещен език, той не е бил съвременен български и граматиката му не е била такава, каквато сме учили през двайсти век.

Срамно е

Няма никаква забрана да се пишат и публикуват висококултурни съчинения по граматиката на Неофит Рилски. Читатели ще има.


19 Април 2017 16:25
urupuchi, мисля, че от написаното от мен ясно си проличава, че нямам предвид конкретиката на пълния или краткия член, а и на подобни граматични казуси, а общото развитие на езика, правописа и правоговора.
Както е написала Св. София по-горе, напоследък излизат един след друг правописни речници, започващи с раздел за основните граматични правила, които непрекъснато си противоречат, и норми, познати ни от десетилетия, се променят ту в една, ту в друга посока, така че ако днес си писал правилно, утре се оказва, че пишеш неправилно. И тъкмо си усвоил новата правилност, тя отново се променя, та ти пак започваш да пишеш неправилно. Това важи и за пунктуацията, и за словообразуването, и за лексиката. Мога да дам редица примери в това отношение, но не искам да досаждам.
От дописката се вижда, че стремежът е да се обявят жаргонната и тарикатската лексика, неправилните форми, граматичните изкривявания, дължащи се на недообразованост и ниска култура, като норма. Така неграмотността се превръща в грамотност и обратно. Това ли искаме?
Същевременно никой не се бори с безумното бръщолевене по медиите, главно по телевизиите, при което съчетания, характерни за други езици (главно за английския), нахлуват в езика ни и изкривяват по глупав начин нормата му. Лексикалното замърсяване пък вече е приело уродливи размери.
Не ми се говори и за трагичната грамотност на нашите абитуриенти и дори абсолвенти. Какво ти, на нашите доценти и професори, на културния "елит" на страната ни.
..............................
И понеже казваш, че не съм давал на въпросните корифеи да си вършат работата, ще кажа, че е добре човек да почете литература на големите езици (споменавам руски, английски и френски, защото тях познавам) отпреди 2-3 века. Направи ли го, ще види, че езикът на културното общуване, но също и граматиката почти не са се изменили въпреки бурното развитие на обществото, науката, технологиите и реалиите, въпреки нахлуването на хиляди нови термини, заемки отдругаде, културни и дори етнически влияния. Въпреки възникването или отмирането на цели пластове от него с течението на времето. Защото езикът е котвата, която държи народността. Скъса ли се синджирът й, течението я отнася, за да я разбие о някоя канара.
19 Април 2017 17:18
>>><<<
Туткалчев, прав си, прав си изцяло, а това е толкова тъжно!
Що така, някой хем е прав и трябва да сме щастливи, че някой казва истини, а на нас ни е тъжно от правотатат му.
19 Април 2017 17:25
Дорис
19 Апр 2017 08:49Мнения: 23,709
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Доц. д-р по обскурантизъм. Пие ли ви се бира, доц. д-р? И кое е подлог във въпроса ми?


Ясно е, подлог е бирата, щото само тя тук може да свърши работа. Доктора и доцента са допълнения и са с непълен член. А‌ ви какво беше?
19 Април 2017 18:13
Слънчо, прав си, много е тъжно.
Но загубим ли вярата, че трябва да има стожери на знанието и че нещата могат да се оправят, значи, че всичко е свършено и сме преминали точката, от която връщане назад няма.
Вярвам, че след грандиозното икономическо, културно, социално и духовно падение ще има отново възраждане.
За целта трябва да се противопоставяме на кретенизмите, от какъвто и вид да са те.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД