×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Три отбора в група В запазиха шанс за 1/8-финалите
Кирстен Нилсен била обградена от гневни клиенти, които викали "Срамота"
Facebook, Alphabet, Amazon, Netflix и Apple също се повишават
Променена е и Конституцията, според която т.нар. "чуждо население" не може да се заселва в Унгария
На нея щели да бъдат лидерите на България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания
Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,568,470
Активни 981
Страници 588
За един ден 1,302,066

Турция осъмна разделена след референдума на Ердоган

ОССЕ видя сериозни нарушения при вота, ЕС призова Анкара да възстанови консенсуса в обществото
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Турският президент Реджеп Ердоган и съпругата му Емине приветстват поддръжници пред президентската резиденция в Истанбул в изборната нощ. Избирателите в мегаполиса обаче отхвърлиха конституционните промени и за пръв път Ердоган загуби избори в Истанбул, чийто кмет бе в началото на 90-те г.
Турция осъмна разделена след референдума за конституционни промени, наложен от президента Реджеп Тайип Ердоган. Резултатите показват минимален превес на избирателите, които подкрепят реформата, в чиято сърцевина е превръщането на Турция в президентска република и в силното ограничаване на парламента.

При преброени 98.4% от бюлетините бе обявено, че "за" са гласували 51.3% от 58-те млн. избиратели срещу 48.7% неподкрепящи. Към полунощ ЦИК на Турция обяви, че референдумът е валиден. "Предварителните резултати от преброените бюлетини показват, че гласовете "Да" на референдума са с 1.25 милиона повече", заяви ръководителят на ЦИК Сади Гювен. Окончателните резултати ще станат известни в 11-дневен срок. Вчера следобед турски медии съобщиха, че гласовете "за" са с около 1.4 млн. повече от бюлетините против реформата.

Президентът Ердоган обяви в победната си реч, че народът е подкрепил промените. "Бихме искали другите държави и (международни) институции да признаят решението на народа", заяви Ердоган от резиденцията си в Истанбул. Той призова съюзниците да проявят по-голямо осъзнаване на турската "чувствителност" в "борбата срещу тероризма". Президентът Реджеп Ердоган събра правителството на съвещание, а преди това в обръщение към нацията заяви, че веднага след референдума първата му работа е да върне смъртното наказание, за което ще разговаря с премиера Бинали Йълдъръм и лидера на Партията на националистическото движение Девлет Бахчели. Ако това предложение не мине в парламента, то ще бъде предмет на нов референдум, посочи Ердоган.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партията обяви, че ще оспори резултата. "Централната избирателна комисия хвърли дебела сянка върху решението на народа. Имаме основания да поставим под въпрос легитимността на референдума", обяви лидерът й Кемал Кълъчдароглу. Той критикува решението на ЦИК в последния момент да промени правилата на гласуване. Комисията бе решила да се броят и бюлетините без нейния печат.

Избирателите в големите градове са гласували против промените в конституцията. За пръв път Ердоган губи избори в Истанбул, отбелязаха наблюдатели. Близо 3 млн. избиратели са гласували в чужбина, преобладаващата част от тях са подкрепили реформата.

В специално изявление на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, на дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини и на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан се изтъква, че заради почти изравнените гласове за и против промените и заради дългосрочните последици от конституционните промени те призовават турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус за прилагане на реформата.

ОЦЕНКА

Пратениците на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), наблюдавали неделния референдум в Турция, обявиха, че провеждането му не е съответствало на стандартите на Съвета на Европа, и отбелязаха нарушения на законодателството. Кампанията преди гласуването е протекла при "неравностойни условия", а броенето на гласовете е било компрометирано от процедурни промени, изтъкнаха международните наблюдатели. "По време на кампанията двете страни нямаха равни възможности", каза Цезар Флорин Преда от съвместната мисия на ОССЕ и ПАСЕ. Преда изтъкна също, че "късни промени в процедурата по преброяване са премахнали важна предпазна мярка", като посочи решението на властите да позволят използването на документи без официален печат.
18
2445
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
17 Април 2017 18:42
Всички референдуми през последните години са с резултат от типа 49:51. Не е редно едната половина от населението да взема всички решения и да ги налага на другата.
Би трябвало на референдумите да побеждават тези, които спечелят 2/3 от гласовете. Или дори 2/3 от всички гласоподаватели. Тогава наистина ще може да се казва, че решението е взето от Народа.
17 Април 2017 20:20
Аз да питам: Значи ли, че Ердо отсега става президент на "президентската" република или трябва да мине през избори? И, ако да, какво му дава основание да се радва отсега - Бат' Дончо мопе муи дръпне черджето
17 Април 2017 21:37
Референдумите никога не са били средство за „допитване до народа”, а само средство за „узаконяване на цели” постявяни от политически елити. Просто демагогия. Пример – едва ли народът ще има по-ясна представа за ... например „развитието на атомната енергетика като приоритетен клон на енергетиката”, или пък за плюсовете и минусите на „Президентскта Република”от елитите. Инструментът „Референдум” е политическа залъгалка, чиято цел е „узурпиране на властта”. И тук идваме до големия въпрос „Целта оправдава ли средствата?”. Труден въпрос.

Съединените Щати създадоха по недемократичен начин (Гражданска война) – демократична политическа система. Турция се опитва да направи обратното – по „демократичен” начин да създаде не-демократична структура – Империя.
Турция е в средата на кризисна зона (Европейският съюз и Русия се намират в криза; едната в идеоогическа, другата – в икономическа), около нея цари хаос, пожар. Понастоящем Турция е една все по-доминираща регионална сила и без никакво съмнение ще бъде доминираща сила в Черноморския регион, Средиземноморието и Близкия Изток. Проблемът е следния: От падането на Отоманската Империя в края на 19-ти и началото на 20-ти век, този регион винаги е бил контролиран от външни сили – САЩ и СССР. Сега вече СССР го няма, а наследникът му е международно изолиран. И моли за инвестиции. Чужди. Включително Турски. САЩ, обаче са все още суперсила. И имат 25 военни бази в самата Турция. Истинската опасност за Турция е не Русия, а САЩ. Ролята на 6-ия Американски флот за Турската история е подобна на ролята на Червената армия за Българската история. Фактор за съобразяване. Турция е на път да стане водеща регионална сила. Въпроса е как? Стратегията я има. Както и стратези. Съмнявам се, обаче, дали няколко стотин турски депутати ще я прочетят, разберят и одобрят. Е, това е целта на занятието „Референдум”.
Изходът от това „занятие” определено ни засяга. Повече от колкото си мислиме. И повече отколкото бихме искали.
17 Април 2017 21:50
Съединените Щати създадоха по недемократичен начин (Гражданска война) – демократична политическа система.

Това е неверно на толкова нива, че съм напрао възхитен.
17 Април 2017 21:52
Айде.............
Почна се поредният РобРев!
Щото не помните - ще ви припомня!

Помните ли Референдума в Гърция!? Как щяха да ги пъдят от ЕС, МФВ, СБ и НАТО-то, да ги заличат от описа на ООН-то, да ги изтрият от всички карти и атласи, да продадат целокупното население в робство, за да се погаси някакъв мижав дълг!?

Помните ли Референдума в Британия!? Как щяла да рухне Британия, нито една фирма нямала да остане там, лирата щяла да бъде отменена, церокупното население ще се изнесе от Островите, Царицата ще отиде в манастир, въобще - Островите неизбежно ще потънат...

Ся с Турция... Голям рев очаквам...
17 Април 2017 23:06
Marksman
17 Април 2017 20:20
Аз да питам: Значи ли, че Ердо отсега става президент на "президентската" република или трябва да мине през избори? И, ако да, какво му дава основание да се радва отсега - Бат' Дончо мопе муи дръпне черджето

Избори, мисля, че през 2019 г. Радва се, защото там изборите ги решава той. Опозицията е безгласна буква. Решението за референдума не е някаква хрумка на Ердоан, а обмислен план. Още след парламентарните избори през юни 2015 г. разбра, че с резултат 50/50 е с вързани ръце. Затова и след повторението им през ноември с. г. рязко смени курса. Уволни Давутоолу, последва преврат, извънредно положение и логичното продължение - референдум за промяна в конституцията.
17 Април 2017 23:08
Ганий 17 Април 2017 21:52
За Гърция и Англия си прав, но случая с Турция е различен.
Ердоган иска да следва пътя на Иран. Ислямизъм и диктатура. Ще изкара Турция от НАТО и ще води собствена политика.
Много е възможна и гражданска война в Турция.
17 Април 2017 23:15
Marksman
17 Април 2017 20:20

До 2019 г Ердоган трябва да проведе реформите - обект на референдума . Тотален контрол над служби, армия, правосъдие, изпълнителна власт , медии /чрез поредица от закони за защита на султаната /
Изборите са насрочени през 2019 г, 03 ноември , но се очаква да ги проведе в началото на 2018 , докато не са се осеферили светската интелигенция и опозиция, в т.ч. репресираните военни.
Има право на два последователни мандата - може и до 2029 г да откара.
Дончо не може нищо да му направи , обратното обаче е верно - зависи как Ердоган ще реализира имперските си неоосмански амбиции , което ще удари по интересите на САЩ в Близкия Изток, Балканите и Централна Азия.
17 Април 2017 23:21
Избори, мисля, че през 2019 г. Радва се, защото там изборите ги решава той. Опозицията е безгласна буква. Решението за референдума не е някаква хрумка на Ердоан, а обмислен план. Още след парламентарните избори през юни 2015 г. разбра, че с резултат 50/50 е с вързани ръце. Затова и след повторението им през ноември с. г. рязко смени курса. Уволни Давутоолу, последва преврат, извънредно положение и логичното продължение - референдум за промяна в конституцията.
18 Април 2017 08:53
КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: Да му мислим ние българите с правителство от некадърни крадливи евнуси и патриотични гьотверен-ибрикчии
Вчера Турция си избра султан!
Да му мислим ние българите – с избиратели, дали власт на очертаващо се правителство от некадърни крадливи евнуси и патриотични гьотверен-ибрикчии, превърнали страната ни в геополитическа гювендия.
Явно една голяма част от нашия народ страстно си желае робството и няма сила, която да го спре по пътя му към мечтаните вериги.
Заради тях изборът пред всички нас, останалите българи, е отново както преди 140 години – свобода или смърт юнашка.
Натам отиват работите…
Костадин Костадинов, ПП „Възраждане“ - See more at: http://www.pan.bg/view_article-6-382804-KOSTADIN-KOSTADINOV-Da-mu-mislim-nie-bylgarite-s-pravitelstvo-ot-nekadyrni.html#sthash.cZohBqN2.dpuf
18 Април 2017 08:57
И все пак, промяна в държавното устройство с резултат на кантар, при положение, че големите градове по крайбрежията, включително и Анкара, са по-скоро против... И на османлиите им се оказа слаба републиканската традиция, въпреки че от стените на всяка баклавария те гледа портретът на Ататюрк...
18 Април 2017 10:05
JimiHendrix
18 Апр 2017 08:53

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ: Да му мислим ние българите с правителство от некадърни крадливи евнуси и патриотични гьотверен-ибрикчии


Доказваш, че с мислене не става.
18 Април 2017 10:44
Не е редно едната половина от населението да взема всички решения и да ги налага на другата.

Това е деокрацията. Болшинството налага волята си над малцинството.

Защо ли тези от ЕС толкова ги боли? В ЕС има 7 монархии и 4 полупрезидентски републики. А и големия задокеански брат е президентска република.
18 Април 2017 10:48
HBK 17 Април 2017 21:37
Референдумите никога не са били средство за „допитване до народа”

Тази глупост как успя да я измислиш?

Гледал ли си телевизионното състезание, в което един трябва да избере правилният отговор от 4 възможни? Има право да се допита до публиката. След като публиката гласува, той избира отговора с най-много гласове на публиката. Винаги публиката дава правилен отговор.
Същото е и при референдумите. Винаги болшинството гласува с правилният отговор.
18 Април 2017 14:36
Винаги болшинството гласува с правилният отговор.

факт, повечето хора на планетата са добре осведомени, интелигентни и способни на правилна преценка.
А също така Луната е направена от кашкавал.
18 Април 2017 15:39
Според философията на Спиноза, егоизъм е много положително качество. Когато всеки един прави всичко за себе си, тогава в краен резултат всички хора остават задоволени и са щастливи.
Англичаните гласуваха за Брекзит от егоизъм, за да бъдат добре самите те. Турците също гласуваха за да са добре самите те.
Какво казват другите извън Англия или Турция е без значение.

А "разделението" в Турция е съвсем същото както бе във Велокобритания след референдума. И е същото както в САЩ след избора за президент. Винаги в една държава има недоволни, но с помощта на избори се стига до резултат болшинството да са доволни.
18 Април 2017 15:48
Според философията на Спиноза, егоизъм е много положително качество. Когато всеки един прави всичко за себе си, тогава в краен резултат всички хора остават задоволени и са щастливи.

няма такива неща ф етиката, повтарям, етиката на Спиноза, хеле пък въф силно детерминистката му философия. Възможно е подобни щуротии да фигурират некъде из "трудовете" на Айн Ранд.
18 Април 2017 17:15
dissidentbg 18 Април 2017 10:48
HBK 17 Април 2017 21:37
Референдумите никога не са били средство за „допитване до народа”

Тази глупост как успя да я измислиш?

Гледал ли си телевизионното състезание, в което един трябва да избере правилният отговор от 4 възможни? Има право да се допита до публиката. След като публиката гласува, той избира отговора с най-много гласове на публиката. Винаги публиката дава правилен отговор.
Същото е и при референдумите. Винаги болшинството гласува с правилният отговор.


Палиш се на "глупост" и я опровергаваш доста неадекватно. Що се отнася до демократичност, референдума е висша степен на демокрация. Дали е правилно решението, което по-необразованата част от народа е прокарало с 1 процент разлика е силно съмнително. Публиката в телевизионните състезания нито е подложена на натиск, нито на манипулации, нито има съмнение в провеждането и отчитането на гласуването.
Предлагам да си оттеглиш "аргументите" и сравнението
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД