×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Става дума за рецидивист с 13-годишна присъда за блудства и кражби
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,684,329
Активни 1,450
Страници 116,447
За един ден 1,302,066

Жонглирането с бежанци е с цел замазване на гафове

За да отвлекат вниманието от скандала с приема на мигранти от Турция, президентът и правителството разиграха театъра с наредбата за интеграция
СНИМКА: БГНЕС
"Така иска президентът!" е козът на премиера.
Фарсът, който служебният кабинет разигра с отменената и после отново приета почти под индиго наредба за интеграцията на бежанците, не беше случаен. Идеята беше да се замаже друг гаф.

Няма друго обяснение защо беше безсмисленото упражнение спешно да се отмени един неработещ механизъм, по който нито един кмет не сключи договор с нито един бежанец, а няколко дни по-късно да се приемат почти идентични правила, които също едва ли ще проработят. Наредбата е ключова за продължаване на финансирането на България по линия на еврофондовете, затова беше голяма глупост да се отменя, вместо да се изменя. С отмяната й страната наруши 17 споразумения, които е подписала. Не закъсняха и критиките от Брюксел.

Никой от правителството не даде разумно обяснение защо се налага това. То - по примера на президента Румен Радев - възприе наглата тактика да не дава никакви обяснения нито на журналистите, нито на данъкоплатците.

Отмяната на наредбатабеше паническо действие, координирано от президента,както стана ясно от публикуваната правителствена стенограма. От нея се разбра как всички министри са силно изненадани, че са привикани в петък вечерта да отменят нормативен акт. Най-изненадана от припряността е правосъдният министър Мария Павлова. "Кое налага това да се случи точно днес, в петък, в 18 ч. вечерта?", пита тя и обяснява, че е била информирана, че наредбата само ще се променя, а не отменя. "Затова въпросът ми е - сигурно има някакво обстоятелство, което се е случило и което е хубаво ние да го знаем все пак, за да вземем едно информирано решение", заявява тя многозначително. И другите министри роптаят.

Краткият отговор на премиера Огнян Герджиков е, че това става по настояване на Румен Радев. Следва почивка и всички единодушно отменят наредбата. Натискът върху министрите в паузата явно е бил голям и въпросът е защо. Явно е трябвало да се възпроизведе гръмка новина: президентът изпълни предизборното си обещание и интеграцията на бежанците е отменена. Тоестбългарските градове и села няма да се пълнят с бежанци,които да плашат местното население. Че тази новина е фалшива, мнозинството няма как да осъзнае - управляващите въздействат върху първосигналните му възприятия.

При вестта за отменената интеграция форумите се напълниха с радостни възклицания: Отървахме се от бежанците! Радев е голям мъж! Самият Радев подкладе огъня с предупреждения какви рискове за националната и европейската сигурност носят шепа семейства, получили бежански статут след щателна проверка от спецслужбите.

Покрай тази бурна радост патриотично настроеното население забрави друга, неудобна за кабинета и за Радев новина - че два дни преди това министрите приеха тихомълком решение България да приеме мигранти от Турция. Това действие беше добре прикрито. То не беше съобщено официално, липсваше и в списъка с решенията на Министерския съвет, а документът се оказа приет на подпис без съгласуване с останалите институции, както е редно.

Това беше големият скандал и той гръмна, след като "Сега" съобщи новината. Останалите държавни органи, за които приетото решение се отнася, също научиха от страниците на вестника. Дори неофициално ни информираха, че правителството се кани да ни изпрати дълго опровержение. Вместо това привечер беше свикано извънредното заседание на кабинета и беше отменена наредбата за интеграцията на бежанците. Такабеше отвлечено вниманието на избирателите,които не искат да чуят за бежанци, камо ли за доброволно приети от Турция: Какви бежанци, след като се отменя цялата интеграция?! Целта беше да не натрупат негативи президентът и БСП. И така и стана.

Всъщност на спешното заседание, свикано уж заради интеграцията на бежанците, кабинетът прави и друго - без да каже и дума за това, отмени решението за приема на бежанци от Турция. И не го обяви, няма го и в стенограмата. Предложението за отмяната е на вицепремиера по подготовката на българското председателство над Съвета на ЕС Деница Златева, която скоро отново ще бъде секретар на президента със същия ресор.

Куриозът е, че и този документ ще трябва да бъде приет отново, тъй като липсата му нарушава споразумения с ЕС. Договорката за прием на хора от Турция е от миналата година - още есента тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщава, че през 2017 г. България трябва да приеме 50-100 души от Турция. Разпределението е на европейско ниво и няма значение дали искаме или не.

Въпросът е, че това вероятно ще бъде прехвърлено на следващия кабинет, за да не опетни реномето на президента. Но дори и да стане така, гафовете на правителството на Герджиков вече станаха прекалено много. Защото, вместо да се придържа към законите, то се опитва да угоди на обърканите представи в президентството.
7
2444
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
11 Април 2017 20:04
Кофти пасквил.
11 Април 2017 20:11
Да.
11 Април 2017 20:30
Кой заплете пасквила, пак ли Герджика?
11 Април 2017 21:10
Кофти е твърдението че и стенограмата е подправена.
11 Април 2017 21:53
Там е работата, че не е пасквил, а точно и ясно описание на гафовете, сътворени от Радев и командата му. Оплели са се като пате в кълчища и се чудят кой път да хванат, та хем да радват бесепарите с уж изпълнени предизборни обещания, хем да да не отнесат шамари от ЕС.
12 Април 2017 07:12
Радев, пак ли ти бре?
12 Април 2017 10:40
Разпределението е на европейско ниво и няма значение дали искаме или не.

Подобни недомислици рано или късно водят до "необясними" изблици на насилие. А, и до серия от предсрочни избори също...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД