×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Юнкер и без това покани само България, Франция, Италия, Австрия, Гърция, Германия и Испания.
Децата им не могат да учат в новопостроено училище. Сградата даде дефекти, а ремонт още няма
Тези, които искат вот на недоверие, да си спомнят бунтовете в Харманли и Овча купел, заяви премиерът
Става дума за рецидивист с 13-годишна присъда за блудства и кражби
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,684,322
Активни 1,440
Страници 116,440
За един ден 1,302,066

Знаеш български – гласуваш, не знаеш – не гласуваш

Под прикритието на ЦИК партиите подхванаха опасна игра с избирателните права на българските граждани
Снимка: bTV Новините
Ако се мине към образователен ценз, гневните тълпи от избиратели няма да ги гледаме само пред секциите в Турция.
Най-накрая му хванаха цаката. Дълги години изселническият вот в Турция е трън в очите на родните партии. И как да не бъде? Повечето гласове от чужбина идват от южната ни съседка и досега неизменно облагодетелстваха ДПС (а от скоро и алтернативната етническа формация "Обединение ДОСТ"). Този път обаче противниците на Ахмед Доган и Лютви Местан излязоха с просто, но ефектно решение как да сложат прът в колелата на тази изборна машина - декларациите, че няма да гласуват на друго място, които пускат повечето избиратели зад граница, да се попълват на български език пред секционната комисия. Новото изискване очаквано предизвика страхотно объркване в Турция, където повечето гласоподаватели отдавна не са на "ти" с българския. Ако добавим към това и таванът от 35 секции в чужда държава, започва да става ясно защо пусналите бюлетина там този път са малко над 30 хиляди (на парламентарните избори през 2014 г. бяха двойно повече).

След изборитенякои започнаха да отварят бутилкитес шампанско, а други пиха по една студена вода. Сред празнуващите беше съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който даже се похвали, че организирал заверата в ЦИК, прокарала решението за декларациите. "Който иска да участва в изборите, да бъде така любезен да знае официалния език, на който се работи в България", неочаквано остро се включи по темата и служебният премиер Огнян Герджиков. Лютви Местан, който загуби най-много заради намалелите гласове от Турция, заклейми и двамата, че нарушават правото на всеобщо гласуване като де факто въвеждат образователен ценз. И се закани да съди българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. От ДПС си замълчаха, вероятно защото безпроблемно влязоха в парламента (макар и в намален състав), а "достовете" бяха прецакани.

В интерес на истината въвеждането на мерки, които да ограничат масираното гласуване в Турция, се обсъжда от години. Досега обаче темата попадаше ексклузивно в говоренето на националистическите формации. Последните избори, които преминаха под сянката нагрубото вмешателство на Анкарав българската политика, промениха това. Да вземем за пример Реформаторския блок. Преди месец-два десните внезапно заговориха, че "балансът между права и задължения е нарушен, защото напоследък у нас се залита в либералничене". И като мярка срещу това предложиха "мек образователен ценз - щом неграмотният не изпълнява задължението си по конституция да се образова, сам се лишава от правата си".

Реформаторите представяха това като израз на новата си идеология, която обозначаваха като "модерен консерватизъм". Не идеологически обаче, а чисто политически изглеждаха мотивите на Централната избирателна комисия, когато реши да въведе изискването за декларациите. Че такова нещо се е приело, вероятно нямаше и да разберем до самото гласуване, ако партия "Да, България" на Христо Иванов не беше сигнализирала, че секционните комисии в чужбина тайно получават нови инструкции два дни преди вота. ЦИК не пусна никакво официално съобщение, а решението й не беше качено на нейния сайт. Пълно информационно затъмнение, недопустимо при организирането на избори.

Малко светлина върху случилото се хвърлят протоколите от заседанията на ЦИК. Предложението за декларациите идва от члена й Владимир Пенев, избран от квотата на "Атака".Мотиви не дава, просто настоявада се допълнят указанията към задграничните СИК. От последвалата дискусия става ясно, че мярката е насочена срещу "контролиран вот при много сериозно вмешателство в държавната власт на Република България". "Гражданинът по конституция има тези права да гласува ... Кой знае, кой не знае български език, едва ли член на СИК или на дипломатическо представителство ще тръгне да уточнява. Първо, няма правомощия. Второ, аз не знам дали въпросният член знае български език, че да бъде учител и да ги изпитва", гневно контрира представителят на ДПС Ерхан Чаушев. Възраженията обаче не са чути и 19 членове на ЦИК гласуват "за" предложението. Против са 4-ма, от които 3-ма от ДПС и един, избран навремето от "Синята коалиция". Споровете по темата се подновяват и в деня за размисъл заради постъпили жалби срещу решението, както и сигнал от генералните консулства във Франкфурт и Мюнхен, че новото изискване "застрашава провеждането на изборите". Промяна обаче няма. Преките последици ги видяхме веднага - опашки и напрежение в изборния ден в Турция и порой от обвинения към българската страна, че нарушава правата на гражданите, гласуващи в южната ни съседка. Не гневът на Анкара обаче трябва да ни притеснява (макар че е добре да имаме едно наум и за това). А дългосрочните ефекти от въведената мярка.

На първо място, станахме свидетели на безогледно погазване на конституцията с политически цели. Основният закон изрично казва, чеизборното право е всеобщоА ограничаване на права не се допуска, нито привилегии, основани на образование. Всичко друго е дискриминация. Затова, докато не се промени конституцията, въвеждането на образователен ценз под каквато и да е форма, е недопустимо. И опитите да се заобиколи фундаментът, на който се крепи правовата държава у нас, допълнително ще подрони и без това неимоверно крехките й устои. Такава висока цена просто не си струва, само защото родните националисти и президентът Румен Радев чрез служебното правителство искат да се харесат на обществеността.

Второ, съмнително е, че подобна мярка ще удържи и занапред вота в Турция на ниски нива. Преди изборите от там дойдоха рекорден брой заявления за гласуване - над 19 хиляди. Тези хора, подали предварително заявки, не попълват декларации в изборния ден. И можем да се обзаложим, че предвид добрата организация на изселниците (подкрепени от турската държава), на следващите избори заявките ще бъдат още повече.

И не на последно място, трябва да се замислимдали искаме същото изискване да важии за избирателите у нас. А такова ще трябва да се въведе, ако държавата и политиците искат да избегнат обвиненията в дискриминация спрямо българските граждани в чужбина (вече има и "консервативни" напъни за образователен ценз, както се спомена). Да не забравяме, че зад граница се раждат български деца с българско гражданство, които обаче по една или друга причина не знаят езика на родителите си. Приеме ли се такава практика и у нас обаче, ще се изправим пред неудобната реалност, че в самата България има огромен, непрекъснато растящ брой неграмотни (първи сме в ЕС). При това не само сред ромското и турското малцинства, които родните партии така усилено експлоатират на избори. И тогава именно електоратът у нас може да се окаже реалната жертва на ценза, въведен от същата тази държава, която вече дори не може да научи гражданите си да четат и пишат.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
От образователните ограничения в Турция бе ударена най-вече партията на Лютви Местан.
15
3368
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
12 Април 2017 08:12
Знаеш латвийски (естонски) - гласуваш. Не знаеш - не гласуваш. Ти просто си "негражданин".
12 Април 2017 08:14
Да не забравяме, че зад граница се раждат български деца с българско гражданство, които обаче по една или друга причина не знаят езика на родителите си.

Сори, но няма как да гласуват.
12 Април 2017 08:36
Абе хора, те българските цигани не могат да четат и пишат дето живеят тук, вие ми говорите за хора, които ги няма 30 години в България.Трябва да се въведе задължителен образователен ценз- 8 клас и изискването, че в България ще гласува само този, който плаща данъци тук.От тия данъци се формира основния финансов закон на държавата- бюджета за годината, от него зависи как ще живея АЗ, човека който живее в България.С всичките ми уважения към тия хора, които живеят извън пределите на държавата, но не искам дистанционно да ми определят съдбата- нито от Бурса, нито от Чикаго, нито от където и да било.Аз живея тук, аз ще определям кой ще ме управлява.
12 Април 2017 08:51
Абе хора, те българските цигани не могат да четат и пишат дето живеят тук, вие ми говорите за хора, които ги няма 30 години в България.


У наше село знаеш ромски , гласуваш, не знаеш , не гласуваш.Това е положението.

Мммм даа,
Значи нямаше проблем когато тия хора в Турция бяха с Доган , щом не са с Доган , имаме проблем.

Президентът ни много олекна . Прави гаф след гаф. Това че тия хора гласуват , напротив ни решава проблема че някой преяжда с власт.
Всичко се прави само и само БСП да спечели власт. Няма начин . От тая партия е останала само една черупка . Кафа.

12 Април 2017 09:02
Знаеш български – гласуваш, не знаеш – не гласуваш

До колкото си спомням в България за официален език е приет българския и всички държавни документи се пишат на него. Изборният процес си е съвсем официално мероприятие на държавата и е нормално езикът да е официалния.
Така че какво се протестира! То, ако се продължи в тази посока може да излезе, че онези дето не знаят български не трябва да спазват законите, щото не могат да ги прочетат.
12 Април 2017 10:48
Така че какво се протестира! То, ако се продължи в тази посока може да излезе, че онези дето не знаят български не трябва да спазват законите, щото не могат да ги прочетат.

Добре казано!
А журналистите да не се правят на ударени, а да се обърнат към цялата политическа класа в БГ и да им напомнят, че ако продължават все тъй да не виждат проблемите то хаосът ще става все по-страшен.
12 Април 2017 11:18
"Знаеш български – гласуваш, не знаеш – не гласуваш" - много добра идея.

Махаме от бюлетините - всички номера. И готово. Оставяме ги само за преференциите.. ако въобще ги има по-нататък.

Само имена на партии и на хора. Без съкращения при имената на партиите.
12 Април 2017 11:22
Мик
12 Април 2017 15:40
Като нямаме кураж да приемем закон в изборите да не участват хора с двойно гражданство, ще ограничаваме гласуването с простотии като тази декларация...
12 Април 2017 16:14
Като нямаме кураж да приемем закон в изборите да не участват хора с двойно гражданство, ще ограничаваме гласуването с простотии като тази декларация...


Така си е!

Аз не мога да разбера на какво се дължи тоя напън и устрем у хора, които са се установили трайно в друга държава, станали са нейни граждани, не учат децата си на майчиния си език, да настояват да гласуват на българските избори и да определят съдбините на хората, които живеят в България. Те постоянно подскачат, че било неморално да ги лишаваме от това "право". Аз пък смятам, че не е морално те да ми определят съдбата!
12 Април 2017 17:01
Трайно уседналите навън може да гласуват само за президент като лице на нацията, но не и за изпълнителна власт. И не толкова заради данъците колкото, че те не усещат и не носят персонално последствията от избора си освен в емоционален аспект. А правото на глас е гражданско право и трябва да се разграничава от човешките права (както и множество други - съвсем различни категории са). За разлика от човешките права настъпващи по рождение като достъп до храна, медицинско обслужване и др. пряко засягащи човешкия организъм, гражданските трябва да се придобиват след доказване на минимални познания. Може да нямаш и първи клас, но можеш да се явиш на тест за придобиване на граждански права. Нищо не пречи да се издаде един наръчник с въпроси на тема държавни символи, институции, история, култура, традиции. Както самия наръчник, така и явяването на тестовете (съдържащи въпроси само от наръчника) ще е безплатно. По този начин щат или не тези, които чакат с нетърпение да докопат нещичко за гласа си ще трябва да се научат поне да четат. Интересът клати феса и за 2-3 г. ще обърнем тенденцията сред неграмотните.
12 Април 2017 18:50
Значи гласоподавателите ще се увеличат поне с един милион македонци ,они сите зборувая по бугарски ама се прая на ударени и не се признават .
12 Април 2017 18:57
Според мен на тая вакханалия наложена от безотговорните шмекери следва да се сложи край.

Слага се образователен ценз, и данъчен ценз. Не плащал данъци - никакво гласуване. Неграмотен - никакво гласуване. Живее зад граница и не поддържа никого в България или няма собственост в България - никакво гласуване!
13 Април 2017 07:18
Абсолютно съм съгласен с колегите преди мен.
Живея извън БГ и не гласувам на избори.
13 Април 2017 07:24
Tim
12 Апр 2017 18:57
Мнения: 6,698
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
"Живее зад граница и не поддържа никого в България"

А ако поддържа бсп гласува ли или да?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД