×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
СТАТИСТИКИ
Общо 385,241,617
Активни 1,525
Страници 87,903
За един ден 1,302,066

Пострадалите от взрива в Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв.

Наследниците на починалите и всички засегнати съдят НКЖИ и частните фирми превозвачи
СНИМКА: МВР
Влаковата композиция с опасен товар разруши с. Хитрино рано сутринта на 10 декември.
Безпрецедентни искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията на гара Хитрино срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет рейл карго" ЕООД и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от шуменска адвокатска кантора за "Сега".

На 10 декември м.г. сутринта при навлизане в района на гарата се взриви цистерна от жп композиция, което причини смъртта на 7 души, други 39 бяха ранени, а много къщи бяха напълно или частично разрушени.

"Внесохме в Софийския градски съд искови молби от наследниците на всички починали при трагедията, както и от най-тежко пострадалите от тях с обща цена на исковете от над 6 млн. лв.", каза адвокат Николай Димитров от Шумен. Кантората му е упълномощена да представлява наследниците на всички жертви и всички пострадали. Той обяви, че цената на исковете ще надхвърли 10 млн. лв. Ще последват искове и от по-леко пострадалите, а после и от бизнеса в Хитрино, посочи той. По заведените дела няма да се дължи държавна такса, защото ищците се позовават на текст от ГПК, който ги освобождава, когато са в затруднено материално положение, обясниха от кантората.

"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса, тъй като продължилите преговори с фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат", пише в официално съобщение от кантората. Във вече внесените искови молби се посочва, че причината за настъпилото събитие е високата скорост на композицията от около 80 км/ч, въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че в гарата трябва да се навлезе със скорост не повече от 40 км/ч. "Това се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден", посочват ищците. В исковете се твърди, че "Булмаркет ДМ" ООД е реалният възложител на превоза като едноличен собственик на капитала на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, а и двете компании са имали служители със съвместни задължения за осигуряване на безопасността и извършването на превоза през въпросния ден.

Пострадалите съдят солидарно и НКЖИ, защото трагедията е настъпила и "поради влошеното състояние на жп инфраструктурата, за което отговаря държавното предприятие". Съгласно Закона за железопътния транспорт НКЖИ отговаря за стопанисването и поддръжката на релсите, а в случая е налице проявено бездействие относно поддръжката в района на гара Хитрино, се твърди в съобщението на адвокатската кантора.

По делата ще бъде привлечена като трето лице помагач и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Тя е издала лиценз за превозвача "Булмаркет рейл карго" ЕООД. В исковите молби се твърди, че са били налице "нарушения от страна на агенцията, които са се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал". Ако съдът осъди "Булмаркет рейл карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те ще бъдат поискани от Министерството на транспорта.

Срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД имало заведено изпълнително дело за над 2 млн. лв. по обезпечение на исковите молби от част от пострадалите лица, съобщават още от адвокатската кантора. Оказало се, че фирмата няма никакви активи и материална база освен 100 000 лв. и един локомотив. "В процедурата по получаване на лиценза тя е декларирала, че разполага със значителен материален и финансов ресурс, представила е внушителна финансова прогноза за своята дейност, която явно не е изпълнена", твърди адвокатското дружество.

Всички опити да се вземе становище от фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД вчера се оказаха неуспешни. На повечето телефони, които могат да бъдат открити в интернет и в Търговския регистър, не отговаряше никой. Само от първата фирма, която е с адрес в Русе, вдигнаха един телефон, но казаха, че те не знаят за какво става дума и не са оторизирани да дават мнения. До снощи и от НКЖИ нямаха официално становище по исковете. Очаква се да излязат с позиция днес.РАЗСЛЕДВАНЕ

Прокуратурата работи по три основни версии: за нарушени правила при управлението на влака, за техническа неизправност на композицията и за техническа неизправност на релсите. Няма доказателства за умишлен взрив или терористичен акт. Водеща версия остава превишената скорост, тъй като влакът е навлязъл в Хитрино с 80 км/ч при разрешена скорост от 40 км/ч. Обвиняеми са само двама машинисти.
5
2937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
20 Март 2017 20:25
Нали премиерът Борисов,тогавашен,тържествено заяви, той дава 30 млн лева/ и от Европа/ и в дарителска сметка се събраха 3 млн. лева.Та,какъв проблем са тези искове от 10 млнв. при натрупани 33 милиона?ИЛИ КАКТО ОНЗИ СЪОБЩАВА,ЧЕ Е СЪБРАЛ 3,ПОСЛЕ 4 МИЛИАРДА ЛЕВА от контрабанда,БЕЗ ДА ПОКАЖАТ барем един кекав контрабандист,така и тези дадени от него 30 милиона са балон,надут от бог Лъжа?Явно парите ги няма-не са дадени или са усвоени от негови хранени хора...Но до пострадалите не са стигнали.
21 Март 2017 09:35
Тия 33 милиона ако се изразходват по предназначение (без да се открадне и лев)може да се построи ново село на 1 км от жп линията заедно с цялата инфра структора!Еднофамилни едноетажни къщи без мази,хубави дворове и прави асфалтирани улици с ВиК комуникации!Ама Тиквой е силен на обещания,а не на реални действия!
21 Март 2017 10:05
Пострадалите съдят солидарно и НКЖИ, защото трагедията е настъпила и "поради влошеното състояние на жп инфраструктурата, за което отговаря държавното предприятие". Съгласно Закона за железопътния транспорт НКЖИ отговаря за стопанисването и поддръжката на релсите, а в случая е налице проявено бездействие относно поддръжката в района на гара Хитрино, се твърди в съобщението на адвокатската кантора

Абсолютна глупост. Важното е, че
Ако съдът осъди "Булмаркет рейл карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те ще бъдат поискани от Министерството на транспорта.

А червените ибрикчии с 33 милиона лева могат дори да възкресят мъртвите.
21 Март 2017 10:16
Пари нема, варкайте.
21 Март 2017 10:41
"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса, тъй като продължилите преговори с фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат"

Български предприемач робовладелец. Печели кървави пари, руши цяло село, избива жителите му и накрая се цигани.

андрешко
пазарен
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД