:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
коментира австрийският канцлер Себастиан Курц
ГЕРБ и БСП ще спорят за кметското място и в родопското село Беден
Федерико Дзини е бивш играч на врачанския "Ботев"
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,189,457
Активни 1,086
Страници 53,947
За един ден 1,302,066

Пострадалите от взрива в Хитрино завеждат искове за над 10 млн. лв.

Наследниците на починалите и всички засегнати съдят НКЖИ и частните фирми превозвачи
СНИМКА: МВР
Влаковата композиция с опасен товар разруши с. Хитрино рано сутринта на 10 декември.
Безпрецедентни искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията на гара Хитрино срещу превозваческите фирми "Булмаркет ДМ" ООД, "Булмаркет рейл карго" ЕООД и Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), съобщиха от шуменска адвокатска кантора за "Сега".

На 10 декември м.г. сутринта при навлизане в района на гарата се взриви цистерна от жп композиция, което причини смъртта на 7 души, други 39 бяха ранени, а много къщи бяха напълно или частично разрушени.

"Внесохме в Софийския градски съд искови молби от наследниците на всички починали при трагедията, както и от най-тежко пострадалите от тях с обща цена на исковете от над 6 млн. лв.", каза адвокат Николай Димитров от Шумен. Кантората му е упълномощена да представлява наследниците на всички жертви и всички пострадали. Той обяви, че цената на исковете ще надхвърли 10 млн. лв. Ще последват искове и от по-леко пострадалите, а после и от бизнеса в Хитрино, посочи той. По заведените дела няма да се дължи държавна такса, защото ищците се позовават на текст от ГПК, който ги освобождава, когато са в затруднено материално положение, обясниха от кантората.

"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса, тъй като продължилите преговори с фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат", пише в официално съобщение от кантората. Във вече внесените искови молби се посочва, че причината за настъпилото събитие е високата скорост на композицията от около 80 км/ч, въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че в гарата трябва да се навлезе със скорост не повече от 40 км/ч. "Това се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден", посочват ищците. В исковете се твърди, че "Булмаркет ДМ" ООД е реалният възложител на превоза като едноличен собственик на капитала на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, а и двете компании са имали служители със съвместни задължения за осигуряване на безопасността и извършването на превоза през въпросния ден.

Пострадалите съдят солидарно и НКЖИ, защото трагедията е настъпила и "поради влошеното състояние на жп инфраструктурата, за което отговаря държавното предприятие". Съгласно Закона за железопътния транспорт НКЖИ отговаря за стопанисването и поддръжката на релсите, а в случая е налице проявено бездействие относно поддръжката в района на гара Хитрино, се твърди в съобщението на адвокатската кантора.

По делата ще бъде привлечена като трето лице помагач и Изпълнителната агенция "Железопътна администрация". Тя е издала лиценз за превозвача "Булмаркет рейл карго" ЕООД. В исковите молби се твърди, че са били налице "нарушения от страна на агенцията, които са се изразявали в това, че е допуснала издаването на лиценз за тази фирма в противоречие със законовите изисквания за капиталова адекватност, финансов ресурс, материална база и кадрови и професионален потенциал". Ако съдът осъди "Булмаркет рейл карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те ще бъдат поискани от Министерството на транспорта.

Срещу "Булмаркет рейл карго" ЕООД имало заведено изпълнително дело за над 2 млн. лв. по обезпечение на исковите молби от част от пострадалите лица, съобщават още от адвокатската кантора. Оказало се, че фирмата няма никакви активи и материална база освен 100 000 лв. и един локомотив. "В процедурата по получаване на лиценза тя е декларирала, че разполага със значителен материален и финансов ресурс, представила е внушителна финансова прогноза за своята дейност, която явно не е изпълнена", твърди адвокатското дружество.

Всички опити да се вземе становище от фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД вчера се оказаха неуспешни. На повечето телефони, които могат да бъдат открити в интернет и в Търговския регистър, не отговаряше никой. Само от първата фирма, която е с адрес в Русе, вдигнаха един телефон, но казаха, че те не знаят за какво става дума и не са оторизирани да дават мнения. До снощи и от НКЖИ нямаха официално становище по исковете. Очаква се да излязат с позиция днес.РАЗСЛЕДВАНЕ

Прокуратурата работи по три основни версии: за нарушени правила при управлението на влака, за техническа неизправност на композицията и за техническа неизправност на релсите. Няма доказателства за умишлен взрив или терористичен акт. Водеща версия остава превишената скорост, тъй като влакът е навлязъл в Хитрино с 80 км/ч при разрешена скорост от 40 км/ч. Обвиняеми са само двама машинисти.
5
2927
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
20 Март 2017 20:25
Нали премиерът Борисов,тогавашен,тържествено заяви, той дава 30 млн лева/ и от Европа/ и в дарителска сметка се събраха 3 млн. лева.Та,какъв проблем са тези искове от 10 млнв. при натрупани 33 милиона?ИЛИ КАКТО ОНЗИ СЪОБЩАВА,ЧЕ Е СЪБРАЛ 3,ПОСЛЕ 4 МИЛИАРДА ЛЕВА от контрабанда,БЕЗ ДА ПОКАЖАТ барем един кекав контрабандист,така и тези дадени от него 30 милиона са балон,надут от бог Лъжа?Явно парите ги няма-не са дадени или са усвоени от негови хранени хора...Но до пострадалите не са стигнали.
21 Март 2017 09:35
Тия 33 милиона ако се изразходват по предназначение (без да се открадне и лев)може да се построи ново село на 1 км от жп линията заедно с цялата инфра структора!Еднофамилни едноетажни къщи без мази,хубави дворове и прави асфалтирани улици с ВиК комуникации!Ама Тиквой е силен на обещания,а не на реални действия!
21 Март 2017 10:05
Пострадалите съдят солидарно и НКЖИ, защото трагедията е настъпила и "поради влошеното състояние на жп инфраструктурата, за което отговаря държавното предприятие". Съгласно Закона за железопътния транспорт НКЖИ отговаря за стопанисването и поддръжката на релсите, а в случая е налице проявено бездействие относно поддръжката в района на гара Хитрино, се твърди в съобщението на адвокатската кантора

Абсолютна глупост. Важното е, че
Ако съдът осъди "Булмаркет рейл карго" ЕООД и сумите не могат да бъдат събрани от това дружество, те ще бъдат поискани от Министерството на транспорта.

А червените ибрикчии с 33 милиона лева могат дори да възкресят мъртвите.
21 Март 2017 10:16
Пари нема, варкайте.
21 Март 2017 10:41
"Кантората ни бе принудена да се обърне по съдебен път за решаване на казуса, тъй като продължилите преговори с фирмите "Булмаркет ДМ" ООД и "Булмаркет рейл карго" ЕООД не дадоха необходимия резултат"

Български предприемач робовладелец. Печели кървави пари, руши цяло село, избива жителите му и накрая се цигани.

андрешко
пазарен
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД