:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 382,081,379
Активни 1,198
Страници 73,808
За един ден 1,302,066

Стотици язовири продължават да са неизправни

Само 14 от 205 собственици на водоеми с нарушения са отстранили всички дефекти
Снимка: БГНЕС
Въпреки сроковете, предписанията и глобите през годините и до момента стотици язовири се оказват в нарушение.
На фона на очакваното пролетно снеготопене част от язовирите в България продължават да бъдат проблемни. Собствениците на едва 14 от 205 язовира, при които бяха открити нарушения, са изпълнили всички предписания. Това показва повторна проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Резултатите от инспекциите бяха оповестени вчера.

При предишната проверка, приключила преди около месец, в графата "рискови" се оказаха около 205 водоема. Това обаче не означавало, че всичките са в предаварийно състояние, а че имат някакви неизправности, обясни тогава шефът на дирекция "Язовири" в ДАМТН Йордан Кюмюрджиев, цитиран от БНР. "Наистина зле" били около 30 водоема.

Сега, при повторната проверка, на 129 язовира са поставени кратки срокове за изпълнение на дадените предписания. След това ще бъдат извършени нови проверки, с които да се установи дали пропуските са отстранени. От ДАМТН не посочват какви са сроковете, както и точно за какви нарушения става въпрос. Един от основните проблеми при предишни ревизии бе свързан с неясната собственост на язовирите и размитата отговорност в случай на инцидент.

За установените неизпълнени предписания от предходни проверки за 29 собственика е започнала процедура по административнонаказателно производство, съобщават още от ДАМТН. Не се пояснява обаче какви наказания може да бъдат наложени.

За част от собствениците пък все още не са изтекли сроковете за представяне на изискани писмени доказателства. Едва след представянето им "ще бъдат предприети действия за изпращане на покани за съставяне на актове", пишат от агенцията.

Шест от проверените язовири са напълно изпразнени или се поддържат на минимално водно ниво. За други 3 язовира са изпратени документи и за тях е в ход процедура по извеждане от експлоатация.ПОИМЕННО

Състоянието на язовир "Лесура-1" в община Криводол, който беше с разрушен преливник, е същото, каквото и при предишните няколко проверки. Дадени са нови предписания с кратки срокове. Изпълнено е предписанието за изграждане на сифон за понижаване на водното ниво в срок от 72 часа. Тъй като са установени други нарушения, допуснати от собственика, е изпратена покана до кмета на община Криводол за съставяне на акт.
6
1091
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Март 2017 22:34
Първата проверка е била края на февруари, в края на март се оказало, че 5% са изпълнили предписанията... Дали не са позакъснели тия проверки?
21 Март 2017 06:51
Какво снеготопене? Статията е пълна боза откъм цифри и фактология
21 Март 2017 08:44
cобствениците на едва 14 от 205 язовира
Двеста и пет язовира, построени по времето на Народната република. А защо те са частни, а не държавни - и кой и кога ги е продал (присвоил)? Както и - колко (стотици) милиона евро би струвало сега, построяването на само 1 такъв язовир..
21 Март 2017 09:53
cобствениците на едва 14 от 205 язовира

"Вуйчо,чуваш ли ме?"
Не се казва колко са всичките ,но ти да не мислиш,че държавните не се използват,като частни.
Колко електроенергия изтече през"преливниците" и напълни джобовете на Янчулевци и други такива "неизвестни" радетели за доброто на нацията.
21 Март 2017 10:31
Стотици язовири продължават да са неизправни

Само 14 от 205 собственици на водоеми с нарушения са отстранили всички дефекти
"Държавата е лош стопанин!" (с)

21 Март 2017 12:27
Цитиран е язовир из Криводолско. И кметът щял да пише акт. След като стопанинът до момента не си е мръднал пръста, дали ще плати акта? Някаква друга санкция ще има ли, или ще се чака смъртен случай за наказание? Затова цялата държава е на тоя хал - защото не само цари беззаконие, ами и се стимулира...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД