×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Токио реагира гневно
Борисов предлага затваряне на всички граници в Европейския съюз
Новата инсталация ще плува в езерото Сърпентайн в Хайд парк
СТАТИСТИКИ
Общо 385,241,537
Активни 1,561
Страници 87,823
За един ден 1,302,066

Колебаещите се избиратели ще решат изхода на вота

Външнополитически теми като напрежението между България и Турция превземат кампанията
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧИВ
Последната седмица преди вота страстите се нажежават и не се знае кой ще спечели повече гласове.
Избирателите, които все още не са решили за кого да гласуват, вероятно ще окажат решаващо влияние върху изхода на предстоящите парламентарни избори. Такова мнение изразиха социолози и политолози пред "Сега". Близо 20% са колебаещите се гласоподаватели, от които около 15 на сто ще отидат до урните, изчисли Юрий Асланов от АФИС. При малките дистанции между водещите политически сили ГЕРБ и БСП избирателите, които вземат решение в последния възможен момент, могат да произведат неочаквани резултати, коментира Геновева Петрова от "Алфа Рисърч". Изследователите обаче направиха уговорката, че не е възможно да се предвиди за кого ще отидат тези гласове.

Другият решаващ фактор ще бъде изместването на вътрешнополитическите акценти в предизборната кампания (заплати, пенсии, работни места) от външнополитически теми, като напрежението между България и Турция, споразумението СЕТА и санкциите срещу Русия, които вълнуват силно гласоподавателите. Генерираните от намесата на Анкара в предизборната кампания скандали, както и ескалацията на конфликта между ДПС и "Обединение ДОСТ" породиха реакции от всички политически сили. Димитър Ганев от "Тренд" обаче твърди, че това няма автоматично да облагодетелства едни формации и да навреди на други поради еднаквите им позиции - срещу вмешателството на Турция и против всякакво взаимодействие с коалицията на Лютви Местан и Орхан Исмаилов. Ганев очаква движението да мобилизира около 350 хиляди гласа за изборите, докато хората на Местан ще съберат най-много 100 хиляди, от които поне половината ще дойдат от Турция. Това означава, че ДПС ще влезе в парламента, а конкурентите й ще останат извън него.

Тенденцията към намаляване на подкрепата за ГЕРБ и електорален ръст при БСП изследователите са склонни да отдадат на ефекта от президентските избори, на които спечели подкрепяният от социалистите Румен Радев. "Има тенденция, щом една партия загуби дадени избори, на следващите падането й да продължава", изтъква Първан Симеонов от "Галъп". Партията на Бойко Борисов обаче не е стигнала максимума на своя електорален потенциал, смятат анализаторите. Но не е сигурно дали ще успее да направи нещо по въпроса в оставащите няколко дни до вота.

От друга страна, БСП успява да консолидира около себе си левия вот благодарение на победата на президентските избори. Столетницата може да си върне голяма част от загубените на вота през 2014 г. избиратели и да събере около между 850 хиляди и 900 хиляди гласа, смята Юрий Асланов. Според Геновева Петрова обаче вотът за Радев няма да се прехвърли автоматично за БСП, тъй като сред гласувалите за него има поддръжници на различни леви формации. Така например "АБВ-Движение 21" може да привлече част от левоцентристките гласове в ущърб на БСП. Но това няма да е достатъчно, за да влезе в парламента коалицията на Георги Първанов и Татяна Дончева.
5
2171
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
20 Март 2017 20:01
пак ли ще настъпваме мотиката, в 27 мата година от 40те...
20 Март 2017 21:19
Тенденцията към намаляване на подкрепата за ГЕРБ и електорален ръст при БСП изследователите са склонни да отдадат на ефекта от президентските избори, на които спечели подкрепяният от социалистите Румен Радев
Абе, хората ( извън гербавите) просто прогледнаха малко, видяха, че Бай Туй е просто Бай Туй от Симитли ... и се засрамиха, че са избирали итърпяли такова чудо. Герб ще загуби с 15-20%
21 Март 2017 00:15
Герб ще загуби с 15-20%

Ами да, щом кай`ш..... сега ще им сведа нарежданията ти.
21 Март 2017 14:38
На изборите може да има и много изненадващи резултати. Тези дни четох един материал, свързан с ПП Възраждане и по-точно, защо го няма в никакви проучвания на агенции. Материалът беше насочен към това как социологическите агенции включват едни или други партии в допитванията. А случея с Възраждане бил най-показателния от няколко години - на едно от първите големи проучвания, правени от сравнително познаваща агенция и несвързвана директно с никоя партия (име няма да казвам), Възраждане имало 10.1 % и била трета сила (ГЕРБ губела с около 9.5 % на БСП). Четири дни стояло проучването на сайта на агенцията и на петия ден се публикувало ново проучване на същата агенция, но вече Възраждане никъде я нямало, а ГЕРБ водил с 01. % на БСП.
Изводите бяха за четящите !
22 Март 2017 13:21
Begemot, а като се събуди беше ли облян в пот?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД