:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Изследвали са 29 продукти, разлики има в 9 от тях
У нас идва като посланик Хасан Улусой, твърди 24rodopi.com
Агитката на "Левски" тормози футболистите на "Хайдук"
СТАТИСТИКИ
Общо 341,152,107
Активни 1,242
Страници 63,871
За един ден 1,302,066

Лекарства липсват заради незаконен износ

Проблемът с недостига на лекарства у нас е свързан с незаконния им износ, обявяват от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства в свое отворено писмо до здравното министерство и агенцията по лекарствата.

"Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем, който Европейската лекарствена агенция свързва със следните основни причини: недостиг на суровини при производството на лекарствени продукти, проблеми със спазването на изискванията на добрата производствена практика в производствените процеси, спиране от производство на остарели лекарства или на такива с ниска рентабилност, проблеми, свързани с логистиката при снабдяването на аптеките и едва след това с износ между страни членки", обясняват търговците.

Те обаче смятат, че у нас държавата игнорира незаконния износ и именно това води до потенциален недостиг и излагане на риск терапията на пациентите. "У нас буди недоумение систематичността, с която институциите продължават да не предприемат вменените им по закон отговорности и задължения срещу незаконния износ и да насочват усилията си срещу законната дейност, докато биха могли въз основа на несложен анализ на риска да идентифицират, проверят и санкционират незаконните действия", казват от организацията.

"БАРПТЛ подкрепя въвеждането на истински информативен режим с цел събиране и анализ на данни за количествата налични лекарства и базирано на факти установяване на причините за недостига на лекарства в страната, включително прекратяване на незаконния износ през аптеки. Това по наше мнение може да се изпълни единствено с изграждането на електронна информационна система, обхващаща всички звена от сложната доставна верига на фармацевтичния пазар, а именно - фармацевтичните производители, търговци на едро и търговци на дребно", гласи още писмото.

ХРОНИЧНО

Пациенти и фармацевти постоянно алармират, че липсват животоподдържащи лекарства като инсулин. Евентуални законодателни мерки като ограничаване на износа на медикаменти, когато не са задоволени потребностите у нас, касаят обаче само легалния паралелен износ.
1035
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД