:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Попаднал е под минометен обстрел край Деир ез Зор
"Ако стане нещо в Корея, ще е фатално за Европа", прогнозира премиерът
Лондон желае да се пазари за 20 млрд. евро
Фрауке Петри изненада колегите си на пресконференция (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 349,109,063
Активни 1,040
Страници 101,724
За един ден 1,302,066

Нелегално видео предизвика проверка в затворите

След поредния клип на празненство зад решетките ще се търсят пропуски в дисциплината
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
И затворници, и директори признават, че голяма част от забранените вещи стигат до килиите чрез надзирателите.
Видео, заснето в пазарджишкия затвор, за пореден път показа лошата дисциплина в местата за лишаване от свобода и абсолютно безпроблемното внасяне на мобилни телефони, алкохол и дрога, които уж са забранени. По традиция правосъдното министерство разпореди проверка едва след като кадрите бяха излъчени в репортаж на bTV. Обект на проверката ще бъде цялостната дисциплина в затворите и общежития, организацията на работа и спазването на режимите.

"По данни на ръководството на институцията клиповете са били направени през август 2016 г. На лишените от свобода, показани в клиповете на сутрешния блок по bTV и които към момента изтърпяват наказания, са наложени дисциплинарни наказания за обидно отношение към ръководството на затвора, притежаване на забранени вещи и предмети и неспазване на реда и дисциплината в помещенията", заявиха от правосъдното министерство.

Във въпросните видеоклипове, които са качени и в социалните мрежи, се вижда как затворниците се веселят. В едно от тях се вижда и как се шегуват с директора на затвора Веселин Коцев. Един от затворниците пък изпраща номера си на bTV и провежда разговор с екипа на телевизията.

Това е поредното видео от затворите, което изтича в интернет. Преди няколко месеца бяха публикувани и кадри с насилие от затвора в Белене. Тогава министерството пак разпореди проверка. И затворници, и директори признават, че голяма част от забранените вещи стигат до килиите чрез надзирателите. Лишени от свобода казват, че има случаи телефоните им да бъдат конфискувани и след това същите надзиратели да им ги продават. Оказа се, че дори телефонни измамници вършат оттам престъпления.

Заради масовото ползване на телефони в затворите преди няколко месеца бе обявена обществена поръчка за покупката на устройства, които да заглушават сигнала им. "Предвижда се купуването и инсталирането на технологично оборудване за ограничаване на нерегламентирани мобилни комуникации и за предотвратяване на риска от извършване на телефонни измами от лица, изтърпяващи наказание лишаване от свобода", написа тогавашният правосъден министър Екатерина Захариева. След това бе обявен търг за покупка на телефони с фонокарти, които да заместят иззетите мобилни.714
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД