:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
БСП обаче ще гласува "против" в парламента
Управителят на НЗОК сравни здравната система с развален автомобил, който се бута по склона
Вдовицата на Джон Ленън спечели дело в Хамбург
На траурната церемония на ненадминатия шампион се очаква и Ердоган
Двамата със съпругата му излетяха за визитата от Саудитска Арабия
Става част от платформата за Български манифест на Европа на "Да, България", ДСБ/Нова Република, Зелените, ДЕОС.
СТАТИСТИКИ
Общо 356,718,291
Активни 1,190
Страници 104,999
За един ден 1,302,066

Електрически стълб падна на оживена улица в София

Общината почва проверка на всички съоръжения
Електрически стълб от тролейбусната мрежа в София се стовари върху жиците и по чудо не взе жертва. Не са нанесени сериозни щети, обясни изпълнителният директор на общинското дружество "Столичен електротранспорт" ЕАД Евгений Ганчев. В понеделник пред погледите на минувачи и шофьори един от стълбовете, захранващ тролейбусна линия № 9 по ул. "Г. С. Раковски", падна и увисна върху контактно-кабелната мрежа. Заради инцидента временно беше променен маршрутът на тролея. До края на деня падналият стълб беше подменен с нов.

От Столичната община обясниха, че стълбът е поставен през 1993 г. Причина за рухването му е корозия, възникнала вследствие на дебелия сняг и влагата през зимата. Оттам добавиха, че ще бъде направена проверка на всички стълбове, които осигуряват ток на трамваите и тролеите.

От думите на Ганчев пред "Сега" стана ясно, че визуални проверки на стълбовете се правят всеки месец, но не винаги корозията се вижда с просто око. В случая става въпрос за корозирала основа, а последната проверка на основите е била през октомври. По думите на Ганчев стълбът, освен че е бил накичен с тролейбусната контактно-кабелна мрежа, е бил натоварен и с други съоръжения, включително камери. Това е докарало до накланяне на стълба и падането му. Общият брой на стълбовете, които захранват с ток тролейбусите и трамваите в София, е 10 000, което е доста голям обем и риск от корозия винаги съществува, обясни още Ганчев.

Зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев съобщи за "Сега", че е изискал от "Столичен електротранспорт" да му бъде предоставен протокола от проверката на стълба, за да се уточни точната причина за падането му. От него ще стане ясно има ли пропуски в нея и кой я е извършил. При установено нарушение ангажимент за наказание на виновника ще поеме дружеството.
602
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД