:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Според Еврокомисията страната ни покрива три от четирите числови критерия
Комисарят похвали охраната на границата с Турция
Той все още не е открит, издирването му продължава
Обвинението твърди, че тя изготвяла документи и в ареста
Инцидентът е станал на входа на София. 12 са ранени, двама от тях са с по-тежки наранявания
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,670,158
Активни 1,572
Страници 96,113
За един ден 1,302,066

Още 155 млн. лв. тръгват към 20 общини за „безплатното“ саниране

МРРБ втвърди тона към ББР и поиска бърза информация за финансовия ресурс по програмата. Банката ще се постарае, но не приема срокове
СНИМКА: БГНЕС
Програмата за саниране засега продължава, но вече при далеч по-строги правила за отчитане и за плащане.
Малко над 155 млн. лв. е следващият транш от парите за "безплатното" саниране, с който ще тръгнат плащания към общините по предвидените за обновяване блокове. Това става ясно от размяната на писма за наличния финансов ресурс между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Българската банка за развитие (ББР), които работят по националната програма за енергийна ефективност на жилищните блокове.

Както в. "Сега" писа, след като се разбра, че и одобреният в последните дни на парламента втори милиард за безплатното саниране е бил изчерпан още миналата година, от МРРБ обявиха официално, че с наличните пари могат да се обновят 2022 сгради. Малко над една десета от тях вече са готови. Други са на различен етап от санирането и плащанията. Заради бързото стопяване на парите министерството задължи всички кметове, преди за обявят поръчка или да сключат договор със строител, да изпратят заявление за намеренията си в МРРБ. Едва след като се засече на какъв етап са плащанията от банката партньор по програмата - ББР, министерството може "да даде благословия" за поемане на ангажимент на отделните кметове.

Сложните и не съвсем ясни правила на управление на програмата доведоха до това, че управляващото министерство реално не знае как върви харченето по нея, защото плащанията са в ръцете на ББР. В същото време от банката казват, че не носят отговорност по изпълнението на програмата, защото са само партньор. В писмо от 28 февруари, качено на сайта на МРРБ, зам.-министърът арх. Виолета Комитова пише до банката, че до тази дата "са постъпили запитваня от 20 общини за 173 сгради на обща стойност 155 763 524,22 лева". В отговор от 7 март изпълнителните директори на ББР информират, че сключените досега договори със съответния анекс за плащане и реално поетите ангажименти дотук са на стойност за малко над 1.010 млрд. лева. И че има възможност за сключване на нови анекси по заявката на МРРБ за тези над 155 млн. лева.

От кореспонденцията ясно се вижда, че тя е бавна и тежка, което не е изненадващо за държавната администрация. Междувременно кметовете обявиха притесненията си за това как ще продължи програмата и дали ще може да бъде отговорено на очакванията на всички желаещи да се включат в нея. Наложи се служебният регионален министър Спас Попниколов да потуши напрежението на съвместна среща с кметовете и управата на банката. На нея беше поет ангажимент разплащанията по вече сключени договори да не се бавят. Както в. "Сега" писа, от ББР обаче са сериозно затруднени с обработката на документацията, която постъпва от общините. Често тя е непълна и неточна, а става дума за сериозни суми. Ако по един проект се искат 5 документа, то чиновниците внасяли 3 от тях и се започвало дълго чакане на останалите книжа.НАПРЕЖЕНИЕ

От последната размяна на писма между МРРБ и ББР обаче личи очевидно напрежение. На 13 март арх. Комитова пише до ББР (в писмо на сайта на МРРБ, б.а.), че банката бави поискана информация за това колко е наличният финансов ресурс. И изисква това да става в срок от 3 дни от получаване на всяко запитване. Проблемът идва от това, че самото министерство се ангажира да информира кметовете в 10-дневен срок. ББР отговаря на МРРБ на 17 март. В отговора ръководството обяснява как предишното запитване е било получено в последния работен ден - 2 март, и отговорът е даден на 7 март в рамките на 3 работни дни. От ББР обаче остро възразяват срещу тона на МРРБ - според тях процедурата на министерството е вътрешна и не "ангажира и задължава с никакви дейности и срокове банката, която не е страна по нея". "Независимо от това, с оглед на коректността и партньорските взаимоотношения, ББР е поела ангажимент при постъпване на запитване от страна на МРРБ да предоставя своевременно информацията, с която разполага", се казва още в становището на ръководството.
1
1101
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Март 2017 06:04
"Безплатното" саниране е безплатно за малко хора, а се заплаща от всички. По- справедливо ще е, ако се изплатят лихвоточките на хората, за да си направят ремонт, да си купят енергоспестяващи уреди.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД