:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
От три години са нарушавани трудови и икономически права и интереси
Този път причината е заседание на контрольори на Европол
Искал Корейският полуостров да бъде зона, свободна от ядрени оръжия
Има нови министри в кабинета на преизбрания премиер Ли Къцян
Президентът получи подкрепа за нов мандат от рекорден брой избиратели
СТАТИСТИКИ
Общо 372,889,582
Активни 1,833
Страници 37,978
За един ден 1,302,066

Виена иска ЕС да ореже социалните помощи за мигранти

Обезщетения да се плащат 5 години след установяването в държава членка, предлага Австрия
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Австрийският външен министър Себастиан Курц се обяви за промяна в правилата в страните от ЕС, за да се ореже достъпът до помощи за мигрантите от европейските страни.
Страните от ЕС трябва да ограничат социалните помощи за мигранти от държавите членки, за да се предотвратят злоупотреби със социалните им системи, предложи австрийският министър на външните работи Себастиан Курц в интервю за местния тв канал ОРФ, цитиран от ДПА. Според него тези хора трябва да получават помощи едва пет години след като са се установили на територията на дадена държава - членка в ЕС. Курц предлага изобщо да не им бъдат давани пари за безработица. Според австрийския външен министър, ако Брюксел не въведе ограничения, някои от държавите членки са заплашени от наплив от мигранти от други европейски страни.

Свободното движение на работна сила в рамките на ЕС е един от основните принципи на общността. "Искам да спася свободното движение на хора, а не да го излагам на риск", обяснява Себастиан Курц пред тв канала ОРФ. "Свободното движение на работна сила не трябва да се бърка със свободното избиране на най-щедрата социална система" в рамките на ЕС, казва Себастиан Курц, който е известен с антимигрантската си позиция.

Минималната социална помощ в Австрия в момента възлиза на 840 евро месечно и е по-висока от средната заплата в някои от държавите - членки на ЕС, което привлича много мигранти. Австрийското правителство от доста време обмисля възможности да спре интереса на мигрантите към социалната им система. В ход са дебати на проектозакон, който съдържа предложение за намаляване на помощите за деца, изплащани на работници от ЕС, чиито деца живеят в страната. Идеята е на консервативната Австрийска народна партия, чийто член е и самият Себастиан Курц. Партията е известна с твърдата си позиция по въпроса на миграцията.

В края на миналата година Германия прие закон, който ограничава социалните помощи за чужденците от страни от ЕС, пребиваващи на територията й. Според него на жителите на държави членки, пребиваващи в Германия, ще бъде налагано петгодишно ограничение за получаване на социални помощи. В рамките на този период те имат право на еднократно подпомагане - максимум за един месец, за да могат да организират връщането си в родината.
865
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД