:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Подписвал е договори с дъщеря си и племенниците си
Утре ще е забранено паркирането в част от централните улици
Според него в момента сме във време, много по-тежко от това на Студената война. Той очаква много бърза ескалация на напрежение
Бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън ще замени Хърбърт Макмастър
Организирана е спасителна акция за връщане им във водата с десетки добровoлци
Кадафи беше луд, ексцентрик, който със сигурност взимаше наркотици, заяви бившият президент
На този етап не се говори за коалиция с "патриотите", каза той
Проблемът е в "абсолютно ниското" заплащане
В изявлението си той изобщо не споменава Тръмп и е изпратен с бурни аплодисменти
СТАТИСТИКИ
Общо 373,440,449
Активни 1,744
Страници 73,034
За един ден 1,302,066

Прокуратурата и ВСС си показаха рогата

Всяка идея за независимост на разследването и обвинението предизвиква ужас в зависимата съдебна власт
Снимка: Юлиян Савчев
От румънския опит, споделен от Лаура Кьовеши, се заинтересуваха странични наблюдатели, но не и самите разследващи.
Посещението в София на румънската антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши даде повод на мрачни елементи от съдебната ни система да си покажат рогата.

Кьовеши беше поканена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да разкаже за работата на независимата агенция, която оглавява - за да посъбуди тотално замрелите дебати по въпроса, че в България корупцията си съществува безнаказано. Впечатляващо е, че 90% от делата за корупция в Румъния завършват с осъдителни присъди, като само през 2016 г. са осъдени повече от 800 души, а още 600 очакват присъда. Не е за вярване, че от пресичане на корупционни схеми в румънския бюджет са влезли 667 млн. евро. Удивително е, че "министрите, осъдени за корупция, са достатъчно на брой, за да си направят правителство на националното единство в затвора" (в. "Адевърул"). Куриозно е, че повечето от тях прописаха зад решетките, защото всяка издадена книга намаляваше присъдата с 30 дни.

Изобщоставащото в Румъния е извънредно любопитновъпреки скептичните анализи, че два политически лагера си разчистват сметките през съда и прокуратурата в зависимост от това кой е на власт. За сравнение - в България всеки дошъл на власт лагер си взаимодейства идеално с мафийката, която от години е завладяла икономиката, затова никой с никого не разчиства сметки.

Със сигурност моделът на Румъния няма как да бъде приложен буквално в България, нито е нужно. Темата обаче предизвиква ужас в някои среди у нас, защото ключовите думи в него са - "независима прокуратура". В България това словосъчетание е оксиморон от началото на прехода, дървено желязо. Затова когато става дума за независимост в съдебната власт, и прокуратурата, и Висшият съдебен съвет (ВСС) се дърпат като опарени.

На принципа гузен негонен бяга прокурорите не се мернаха изобщо на събитието в чест на Кьовеши, а председателят на Етичната комисия от ВСС Ясен Тодоровнай-неетично обяви, че тя дошла в София с цел провокация,за да облагодетелства две политически сили на изборите. Очевидно става дума за "Да, България" и "Нова Република", които единствени дразнят статуквото, като припомнят за престъпната търговия с влияние в трите власти - на останалите корупцията изобщо не е в полезрението.

Отговорникът по етиката във ВСС нарече конференцията "цирк" и "величаене на спорни достижения на други държави" и ни призова да бъдем патриоти, като се радваме "на собствените си достижения", които се изразяват в това, че по последни данни от есента 11 души изтърпяват присъди за корупция в българските затвори. Патриотизмът е последното убежище на негодника, е казал Самюел Джонсън преди около три века.

Президентът Румен Радев, който се опита да привлече десни избиратели по време на предизборната си кампания, като се обяви за румънски модел на прокуратурата и у нас и щеше да ходи на крака да го изучава, сегапосрещна румънската прокурорка тихомълкоми не сподели никакви впечатления. Главният прокурор Сотир Цацаров, който също презря конференцията, за да избегне заклетите си врагове от Върховния касационен съд и Съюза на съдиите, се видя с Кьовеши при закрити врати и се впечатли единствено от факта, че румънският съд не може да връща дела на прокуратурата заради процесуални нарушения, както е у нас. Ако това наистина е голямата мъка на Цацаров, откакто е станал главен прокурор, имаше много възможности да предложи такава поправка в НПК и тя да бъде приета от парламента, както се случи неведнъж с негови идеи. Но очевидно не е това камъчето в обувката му. През лятото, когато трябваше да даде обяснения за бездействието на прокуратурата спрямо престъпността в Слънчев бряг, Цацаров все така прехвърляше топката към съда - че връщал всяко дело и оправдавал всеки втори обвиняем.

Основните въпроси са защо обвиненията на прокурорите не издържат в съда, защо Висшият съдебен съвет е зависим от политическата власт и нейното задкулисие, защо повечето дела за корупция (а у нас те са рядкост) завършват с оправдание и дела за обезщетение. Три години няма отговор как банката на властта се срина и завлече парите на огромен брой държавни фирми и институции, след като най-голямата олигархическа структура се разцепи на две и единият й клон надцака другия.

Когато председател на Върховен съд признава, че в България по отношение на корупционните престъпления по високите етажи на властта има съдебна благотворителност, нещата наистина са трагични. Разговорът за Румъния само може да бъде от полза, защото е достатъчно да напомни, чеидентични случаи се развиват по коренно различен начин тук и тамЗвучи както виц за Бай Ганьо как хванати с подкуп през 2011 г. български и румънски митничари имат коренно различна съдба: През 2014 г. румънецът е осъден и влиза за 3 г. в затвора, има забрана да заема публични длъжности и подлежи на поредица ограничителни мерки, когато излезе на свобода. Докато българинът първо е оправдан, защото съдът възприема акцията на румънската антикорупционна агенция като провокация към подкуп. После осъден условно, и то едва през 2016 г. Румънецът вече е излежал присъдата си. Идентичен случай с делото по САПАРД - осъдените в Германия вече изтърпяха наказанията си, а тук осъдени още няма.

Така че "патриотите" от прокуратурата можеха да научат нещо за противодействието на корупцията в северната ни съседка и да си дадат сметка за безобразията у нас, вместо да търсят начин единствено да се разправят с неудобните на мафиотските кръгове. Само че като всички негодници във властта смятат, че земята се върти около тях.
9
6315
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
20 Март 2017 20:10
Не е нормално 90% от делата за корупция да завършват с осъдителни присъди. Нито пък с 99% оправдателни присъди.

Прекалено лесно в Румъния се осъждат хора по тоя параграф.. при нас пък е обратното.
20 Март 2017 20:29
Куриозно е, че повечето от тях прописаха зад решетките, защото всяка издадена книга намаляваше присъдата с 30 дни.

Изглежда много нормално даже, щом вместо да се обърнат към съда в Страсбург, са станали писатели.
20 Март 2017 20:41
Отговорникът по етиката във ВСС нарече конференцията "цирк" и "величаене на спорни достижения на други държави" и ни призова да бъдем патриоти, като се радваме "на собствените си достижения", които се изразяват в това, че по последни данни от есента 11 души изтърпяват присъди за корупция в българските затвори. Патриотизмът е последното убежище на негодника, е казал Самюел Джонсън преди около три века.

20 Март 2017 20:41
Не е нормално 90% от делата за корупция да завършват с осъдителни присъди.

Защо да не е нормално?
20 Март 2017 22:52
Прекалено безгрешни тия прокурори.
21 Март 2017 07:45
Николай Иванов: Срещу Кьовеши скоро ще има повдигнато обвинение

Антония Апостолова 20/03/2017 еМисия България 1 коментар 139 Показвания

Бурен възторг предизвика поредицата от срещи в София на Лаура Кьовеши, директор на румънската Дирекция „Антикорупция“.

Как България ще прочете и адаптира антикорупционния модел на Румъния? Трябва ли да се прехласваме по него? На тези въпроси отговори в студиото на еМисия България Николай Иванов, експерт по въпросите на сигурността.

Доверието на обществото в Антикорупционната прокуратура през последните четири години се е повишило от 30% на 55% според Лаура Кьовеши, директор на румънската независима агенция за борба с корупцията. В България различни проучвания сочат, че доверието в съда и прокуратура е около 9%. Как България ще прочете и ще адаптира антикорупционния модел на Румъния – доколко всъщност е успешна практиката на съседите, коментира Николай Иванов.

„Надявам се моделът да не бъде приложен никога в България“ – заяви Иванов.

„90% от нещата, които се говорят тук, не отговарят на истината. В момента Лаура Кьовеши я издирват под дърво и камък в Румъния. Конституционният съд на Румъния излезе с решение, че ДНА е надвишила многократно правомощията си“, посочи експертът. Според него, тове е вмешателство в работата на изпълнителната власт.

„Преди около две седмици главният прокурор на град Плоещи бе принуден да си подаде оставката, а това бе „ударникът на Кьовеши“. Там се водиха делата срещу водещите политици на Румъния, както и срещу Тони Блеър дори. Този прокурор бе принуден да се оттегли, поради записи на телефонни разговори с негова любовница, чийто съпруг е подавал доноси по десет дела. Същият този свидетел подава донос срещу самия прокурор. Това показва целия механизъм за воденето на такива дела“, обясни Иванов.

Според него тези сигнали са чиста проба доноси и често пъти се базират на оперативна информация на службите, а самият обвинен няма право да се запознае с тях, защото те са засекретени.

„Това е изключително доходоносен бизнес в Румъния“ – обясни още Иванов.

Колко струва да напишеш донос в Румъния и дали наистина Лаура Кьовеши се издирва от властите там, вижте какво казва за това Николай Иванов в следващото видео:
Натисни тук
21 Март 2017 07:47
Натисни тукВидео Би Ай Ти тв
21 Март 2017 09:57
румънският съд не може да връща дела на прокуратурата заради процесуални нарушения, както е у нас

Медалът има, както обикновено, две страни.
Нашият съд непрекъснато връща - за щяло и нещяло. Това разтакава нещата.
На теория самият съд може да води свое разследване ако нещо не е наред, но не го правят, предпочитат да върнат делото - по-лесно е и по-безопасно.
Ако обаче и у нас стане така, че съдът да не може да връща за процесуални пропуски, няма да има ни един осъден за корупция. Нашите прокурори (полицаи, дансаджии...)съвсем съзнателно допускат процесуални нарушения за да може делото да падне в съда или поне да се разтакава.
***
Не разбирам защо толкова се прехласваме по Румъния и чудната и прокуратура. Нека копираме държави, където системана НАИСТИНА работи и има трайни резултати - Германия, Франция, Австрия...
21 Март 2017 18:08
За автора:
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД