:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
"Незаконни и възмутителни постъпки" на САЩ може да я провалят, обяви севернокорейски дипломат
Бившият кмет на Трън, ударил дете с джипа си - оправдан
СТАТИСТИКИ
Общо 381,791,342
Активни 1,182
Страници 65,604
За един ден 1,302,066

Вино има, човечността е на привършване

„Одисей пътува за Итака” е за огромния дефицит на морал, идеи, перспективи
Снимка: Архив на ДТ "Константин Величков"
Героите в пиесата са изтъкани от трагикомизъм.
Режисьор: Владлен Александров

Участват: Георги Керменски, Диана Досева и други"Кокошките ни вече са до една бели, даже дините се измениха, не са като едновремешните" - така мъдруват селяните в пиесата на Константин Илиев "Одисей пътува за Итака". Тя е част от репертоара на Драматичен куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик, където е поставена за пръв път през 1984 г. от Леон Даниел. Режисьор на новата версия със софийска премиера преди дни на сцената на Сатирата е Владлен Александров. Въпреки първоначалното си намерение за известни промени в текста в крайна сметка го предлага на публиката в автентичен вид. Правят впечатление обаче по-младият с оглед авторовите изисквания актьорски състав (участват Георги Керменски, Диана Досева, Димитър Терзиев, Людмила Даскалова, Гроздан Даскалов и други) и осъвременената посредством мултимедията визия. Благодарение на нея паралелно следим основното действие, разиграващо се пред очите ни, но и хвърляме през "комшулука" едно око в частния дом и двор.

Почти докъм средата на спектакъла зрителят е в почуда каква ще да е експлицираната още в заглавието обвързаност на фабулата с историята на Одисей, отправил се към родния край. Повечето герои, ако въобще пътуват, то е до близкия областен град Плевен. И не със Златното руно са свързани стремленията на нашенеца, а с това да затвори повечко буркани, да щипне нещо от държавата или да натисне в гаража жената на ближния. Митологичната препратка има притчов характер, задавайки контекста, в който избуява като тръни основният в пиесата морален проблем. Пътуването към Итака е всъщност дългото пътуване към Дома в търсене на доброто. Човешкият род с нищо не засвидетелства, че търпи еволюция. Не е като асфалта, дупките в който могат да се запълнят и изравнят. Настолната добродетел, проповядвана от младите, е сведена до абревиатура - РМД. Сиреч "Работи, мълчи и давай", каквито са безапелационните очаквания на децата спрямо техните възрастни и немощни вече родители самотници. "Вино има, ракия има, кюфтета има. Само човещина няма", въздиша главният герой. В думите му долавяме тревогата на цели поколения, породена от заличаването на българското село вследствие на глобализацията. С универсалните си послания спектакълът далеч надскача границите на регионалното и битовото. Не приема облика и на криминале, макар в основата на сюжета да е полицейско разследване, провеждано във връзка със съмнителната смърт на местна бабичка. Нито пък звучи нравоучително или осъдително. По-скоро е като "бяла магия". Подобна на тази, която баба Стойна прави на телевизора, когато на екрана му се излъчват непристойни картини, уязвяващи моралните й принципи.

За кашмер или не - въпрос на самовзискателност.2
627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
21 Март 2017 11:30
Браво! Много обичана и играна пиеса на "съученика" Илиев. Гледал съм я с Калоянчев в главната роля - той буквално смазваше останалия персонаж. Гледал съм я и със Стоян Стоев в тази роля - много човешко излъчване, според мене по-добро.
25 Март 2017 21:32
Почти докъм средата на спектакъла зрителят е в почуда каква ще да е експлицираната още в заглавието обвързаност на фабулата с историята на Одисей, отправил се към родния край. Повечето герои, ако въобще пътуват, то е до близкия областен град Плевен. И не със Златното руно са свързани стремленията на нашенеца, а с това да затвори повечко буркани, да щипне нещо от държавата или да натисне в гаража жената на ближния.


Одисей няма нищо общо със Златното руно. Експлицитно.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД