:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Закъснях, защото цяла нощ с едни ченгета от ДС измъчвахме нечий дядо, пошегува се младият социалист Крум Зарков
БСП била най-близка по платформа с Патриотичния фронт, а трета коалиция с ДПС нямало да има
Над 40 са ранените
Тя е продала въоръжения и военна техника на стойност повече от 15 млрд. долара
Причината - Осло е дал убежище на четирима турски военни и на военното аташе
Подкрепяте ли идеята "Европа на 2 скорости"
Да
Не
Нямам мнение
Резултати
СТАТИСТИКИ
Общо 322,932,963
Активни 1,607
Страници 50,071
За един ден 1,302,066

Вино има, човечността е на привършване

„Одисей пътува за Итака” е за огромния дефицит на морал, идеи, перспективи
Снимка: Архив на ДТ "Константин Величков"
Героите в пиесата са изтъкани от трагикомизъм.
Режисьор: Владлен Александров

Участват: Георги Керменски, Диана Досева и други"Кокошките ни вече са до една бели, даже дините се измениха, не са като едновремешните" - така мъдруват селяните в пиесата на Константин Илиев "Одисей пътува за Итака". Тя е част от репертоара на Драматичен куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик, където е поставена за пръв път през 1984 г. от Леон Даниел. Режисьор на новата версия със софийска премиера преди дни на сцената на Сатирата е Владлен Александров. Въпреки първоначалното си намерение за известни промени в текста в крайна сметка го предлага на публиката в автентичен вид. Правят впечатление обаче по-младият с оглед авторовите изисквания актьорски състав (участват Георги Керменски, Диана Досева, Димитър Терзиев, Людмила Даскалова, Гроздан Даскалов и други) и осъвременената посредством мултимедията визия. Благодарение на нея паралелно следим основното действие, разиграващо се пред очите ни, но и хвърляме през "комшулука" едно око в частния дом и двор.

Почти докъм средата на спектакъла зрителят е в почуда каква ще да е експлицираната още в заглавието обвързаност на фабулата с историята на Одисей, отправил се към родния край. Повечето герои, ако въобще пътуват, то е до близкия областен град Плевен. И не със Златното руно са свързани стремленията на нашенеца, а с това да затвори повечко буркани, да щипне нещо от държавата или да натисне в гаража жената на ближния. Митологичната препратка има притчов характер, задавайки контекста, в който избуява като тръни основният в пиесата морален проблем. Пътуването към Итака е всъщност дългото пътуване към Дома в търсене на доброто. Човешкият род с нищо не засвидетелства, че търпи еволюция. Не е като асфалта, дупките в който могат да се запълнят и изравнят. Настолната добродетел, проповядвана от младите, е сведена до абревиатура - РМД. Сиреч "Работи, мълчи и давай", каквито са безапелационните очаквания на децата спрямо техните възрастни и немощни вече родители самотници. "Вино има, ракия има, кюфтета има. Само човещина няма", въздиша главният герой. В думите му долавяме тревогата на цели поколения, породена от заличаването на българското село вследствие на глобализацията. С универсалните си послания спектакълът далеч надскача границите на регионалното и битовото. Не приема облика и на криминале, макар в основата на сюжета да е полицейско разследване, провеждано във връзка със съмнителната смърт на местна бабичка. Нито пък звучи нравоучително или осъдително. По-скоро е като "бяла магия". Подобна на тази, която баба Стойна прави на телевизора, когато на екрана му се излъчват непристойни картини, уязвяващи моралните й принципи.

За кашмер или не - въпрос на самовзискателност.1
359
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
21 Март 2017 11:30
Браво! Много обичана и играна пиеса на "съученика" Илиев. Гледал съм я с Калоянчев в главната роля - той буквално смазваше останалия персонаж. Гледал съм я и със Стоян Стоев в тази роля - много човешко излъчване, според мене по-добро.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД