:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,392,668
Активни 1,433
Страници 109,921
За един ден 1,302,066

Нито един прокурор не чу как може да се пребори корупцията

870 души са осъдени за подкупи в Румъния през 2016 г.
Снимка: Юлиян Савчев
Лозан Панов и Лаура Кьовеши очертаха разликите между правосъдието в двете държави.
Успешната борба с корупцията има четири елемента - независима съдебна система, специализирана структура, която да преследва подкупните, ефикасни законови инструменти и административна подкрепа, обясни ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши. Тя е у нас по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и участва в конференция, посветена на румънския антикорупционен модел.

И по четирите показателя България се проваля - лично главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против идеята за специализирана прокуратура, дори маловажните назначения в системата са политически, а всеобщото мнение е, че и наказателните, и процесуалните закони се нуждаят от ремонт. Може би затова в залата не присъстваше нито един прокурор, нито политик въпреки изпратените им покани.

Румънският модел е копие на испанския, обясни Кьовеши. През 2016 г. за подкупи са осъдени 870 души, каза прокурорката. Антикорупционната структура е отнела имущество за 667 млн. евро. "През последните години подсъдимите са добре образовани и с добро материално състояние, плащат на консултанти, за да скрият придобитото чрез корупция", обясни Кьовеши. Добрите резултати в Румъния са благодарение и на подкрепата от обществото и неправителствените организации. 85% от разследванията са по сигнали на граждани и фирми.

Панов откри конференцията с разказ за дело за корупция, по което са били арестувани български и румънски граничари. Той сравни сроковете, подчертавайки, че румънецът е бил наказан по-строго, и това е отнело по-кратко време. Неокончателната присъда у нас е условна. Председателят на ВКС заяви, че докато ЕК повтаря едни и същи препоръки към българските власти, прокурорите в Румъния преследват корупцията, а икономиката им изпреварва нашата.

"Затова пък хората, които вземат решения при нас, бяха заети да убеждават обществото, че това в Румъния не било истинска борба срещу корупцията, а било лов на вещици, и не се умориха да повтарят как в България всичко било много по-напред. Въпреки това обикновеният български гражданин все още възприема Румъния като модел за подражание, защото икономическият растеж е по-висок, доходите също, а безработицата - по-ниска. Политически фигури там наистина влизат в затвора, а в България, да си кажем истината, най-шумните случаи задължително приключват с оправдателни присъди. Аз, за разлика от г-жа Кьовеши, нямам днес зад себе си българския Клаус Йоханис", заяви Панов, намеквайки за подкрепата, която румънският президент дава на антикорупционното звено.

Ден по-рано президентът Румен Радев се срещна с Кьовеши, а пресцентърът му разпространи кратко съобщение.БЛЪСКАНЕ

Малко преди началото на конференцията Бареков бе окупирал централния вход на залата в Съдебната палата в столицата и настояваше да влезе. "Аз съм евродепутат", настояваше той, но не бе допуснат. Затова на равни интервали от 10-15 минути по време на двучасовата конференция на заключената врата се блъскаше яростно.МЕРОПРИЯТИЕ

По същото време ВСС реши да изслушва седем уволнени от Панов служители. Членовете на съвета, които имаха покани за антикорупционната конференция, но не отидоха, гласуваха точката като извънредна по настояване на Галя Георгиева. Мнозинството реши да изслушва, въпреки че Панов отсъстваше и нямаше възможност да се защити. Тя поиска и инспекторатът да провери ВКС. Решението обаче бе отложено по настояване на главния прокурор Сотир Цацаров, който днес има среща с Кьовеши.
12
3662
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
16 Март 2017 20:08
Посветено на всички "съдебни" служители, които ще кажат: "Това не се отнася до мене!" Натисни тук
16 Март 2017 21:04
Бареков не са го пуснали заради късата пола на румънката. Щеше да изкоментира бадцаците й
16 Март 2017 21:33
Нито един прокурор не чу как може да се пребори корупцията

Ми слабо се чува, деа... Явно имат нужда от отпушване на ушите и други подобни.
16 Март 2017 21:42
870 души са осъдени за подкупи в Румъния през 2016 г.
И по четирите показателя България се проваля - лично главният прокурор Сотир Цацаров се обяви против идеята за специализирана прокуратура, дори маловажните назначения в системата са политически, а всеобщото мнение е, че и наказателните, и процесуалните закони се нуждаят от ремонт.

Може би затова в залата не присъстваше нито един прокурор, нито политик въпреки изпратените им покани.

Добрите резултати в Румъния са благодарение и на подкрепата от обществото и неправителствените организации. 85% от разследванията са по сигнали на граждани и фирми.

Председателят на ВКС заяви, че докато ЕК повтаря едни и същи препоръки към българските власти, прокурорите в Румъния преследват корупцията, а икономиката им изпреварва нашата.

"Затова пък хората, които вземат решения при нас, бяха заети да убеждават обществото, че това в Румъния не било истинска борба срещу корупцията, а било лов на вещици, и не се умориха да повтарят как в България всичко било много по-напред.

Аз, за разлика от г-жа Кьовеши, нямам днес зад себе си българския Клаус Йоханис", заяви Панов, намеквайки за подкрепата, която румънският президент дава на антикорупционното звено.


Г-н Радев, може би е време да се намесите?!

Г-н Самуил Димитров,
17 Март 2017 00:58
Поведението на Цацаратурата е повече от безобразно!!!

Малодушието на прокурорите е позорно на куб и на квадрат!

Нямам думи!
17 Март 2017 10:20
А има ли осъдени коруптори? От тия 870 души? Има ли осъдени коруптори с отнето имущество?
17 Март 2017 10:36
Румънската прокурорка днес е на среща в прокуратурата. Поредното манипулативно тъпоумно заглавие на Самуил Димитров. Джиджи, имам те за мислещ човек, но нищо не ти пречи да ме опровергаеш!
17 Март 2017 10:42
Поредното манипулативно тъпоумно заглавие на Самуил Димитров.


Ааа, не така! Самуил е перспективен млад журналист, много начетен и ерудиран. И хубавец!
17 Март 2017 13:27
И хубавец!


За млад - бил е. За перспективен - не знам /ако се има предвид, че е от кръга "Капитал" сигурно е/. За начетен и ерудинран - ако е, не му отива да е толкоз умишлено тенденциозен.
Що иде реч за хубав - то вЕрно, че е въпрос на вкус, ама...
29 Март 2017 14:43
Ако някой се интересува реално от румънския модел, ето ви едно интересно, макар и непълно, сравнение между румънския и българския наказателен процес. http://legalworld.bg/60923.rumynskiiat-model-ne-e-samo-strukturata-no-i-procesyt*.html
10 Април 2017 09:53
Ето нещо свежо за румънския модел
http://glasove.com/categories/komentari/news/rumyniya-igra-na-pravosydie
11 Април 2017 09:53
И още ...
http://glasove.com/categories/na-fokus/news/borba-s-korupciyata-chrez-izmama-bezdejstvieto-na-rumyniya-po-otnoshenie-na-vyrhovenstvoto-na-zakona
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД