×

Здравейте, по повод новата страница на в. "СЕГА" ви молим да прегледате информацията, която сте въвели за вашия потребителски профил. При стартирането на новия сайт ще бъдат прехвърлени единствено потребителите, които са потвърдили имейл адреса си. Ще виждате това съобщение, докато не потвърдите вашата информация. Имейлът, който сте използвали за създаването на този потребителски профил е:

(Ако полето е празно, значи нямате въведен имейл адрес и при прехвърлянето на новата страница ще изгубите акаунта си.)


Потвърди по-късно Потвърди СЕГА
:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Фандъкова: Няма установени щети по общинска и транспортна инфраструктура
Според оперативни данни те се канели да започнат да секат и фалшиви 2 евро
Наводнение в подлеза на СУ Св."Климент Охридски"
СТАТИСТИКИ
Общо 385,293,638
Активни 479
Страници 7,057
За един ден 1,302,066

БСК пусна списък на най-излишните документи в евробюрокрацията

От фирмите продължават да се искат справки и отчети, които вече са подадени в Търговския регистър и в НАП
Бизнесът реши да подсети служебното правителство и следващите управляващи за някои конкретни мерки за намаляване на бюрокрацията за фирмите, които кандидатстват за финансиране по оперативните програми.

Българската стопанска камара (БСК) вчера публикува списък на 11 от най-излишните документи, които се изискват от кандидатстващите за средства от ЕС. Става дума за разни декларации, справки и удостоверения за данни, които така или иначе съществуват в официални държавни регистри и бази данни и могат да бъдат получени по служебен път. Типичен пример са удостоверенията за липса на просрочени данъчни и други задължения, издавани от НАП.

През миналата година вече бяха приети законови промени, но само за обществените поръчки, според които министерства, агенции, общини и други възложители не бива да искат от кандидатите документ за чисто "данъчно досие", тъй като могат сами да взимат информацията от НАП. А тъй като повечето ведомства се ослушваха, в края на 2016 г. тогавашният главен секретар на правителството Веселин Даков дори прати писмо до всички държавни и общински администрации с указания да не изискват фирмите, участващи в обществени поръчки, документ за липса или наличие на задължения, а да правят справка в НАП по служебен път - още повече че от ноември това може да стане съвсем бързо и лесно от компютъра по електронен път.

Сега бизнесът предлага това улеснение да се прилага и при набирането на проекти и сключването на договори по оперативните програми. Други документи, от които фирмите могат да бъдат избавени при процедурите за европейско финансиране, а продължават да се изискват от тях, са счетоводен баланс за последните 3 финансови години, отчет за приходите и разходите, справка за последните три приключени финансови години, отчет за заетите лица, средствата за работна заплата и други разходи за труд. Всички тези данни така или иначе се подават от предприятията в Търговския регистър и в НСИ и всеки орган, който администрира средства от ЕС, може да ги вземе от официалните информационни системи.

Напълно излишно се иска от фирмите да разнасят и удостоверения от НСИ за кода на основната им икономическа дейност. И тази информация е на "един клик" разстояние - в Търговския регистър или в НСИ, посочват от БСК.ЗАКОНЪТ

В Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност ясно е казано, че "Административният орган не може да изисква предоставяне на информация или документи, които са налични при него или при друг орган, а ги осигурява служебно за нуждите на съответното производство", припомнят БСК.1
2018
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
17 Март 2017 00:55
Браво за подсещането!
Да видим какво ще направи правителството на Герджиков - доколкото е във възможностите на служебен кабинет ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД