:: Добре дошъл CommonCrawl [Bot] (Бот)
Младите хора емигрират на Запад, а оставащото население застарява, констатира "Блумбърг"
Ако вие сте слаби, той ще се възползва от това, добавя френският президент
БСП твърди, че ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев
Напрежението в търговската сфера и безпрецедентно високото равнище на световния дълг също влошават ситуацията, твърди МВФ
Прокуратурата си свърши перфектно работата, заключи шефът на КПКОНПИ
Гражданите недоволстват от пенсионната реформа в страната
СТАТИСТИКИ
Общо 377,392,499
Активни 1,438
Страници 109,752
За един ден 1,302,066

По-добре квадратчето срещу всички, отколкото пореден популист

На 26 март всеки недоволен има шанс. Да покаже, че недоволството му е по-силно от мързела
МУТРИ
Първан Симеонов
Чак излишно модно взе да става да се говори за популизъм. На Запад отдавна се дивят на това какво е, яде ли се, пие ли се. Да питат нас, ние сме парник за популизъм. От началото на новия век у нас идват нови и нови популисти. Никой не е рекъл ляв съм, десен съм. А все: махам старите, идват новите, време е за личностите, бия корупцията, идва народът, гражданите, лидерът. От 15 години у нас има поне 15 популистки проекта.

Има и една бегла подробност: уж все идва новото, а не съм забелязал да ставаме по-доволни. Няма да станем по-доволни и след поредния изблик на популизъм, за който сега се е хванал Бойко Борисов в опита си да удължи политическия си живот - прословутата мажоритарност. Но както се казва, предупредени сте.

Как не можахме за половината на 45 години да проумеем, чене става бързо, че не става с "да дойдат новите"Ако искаме да живеем по-добре, става само с повече работене и става бавно. Но нас ни мързи и някой друг трябва да е виновен. И пак, и пак посягаме към "новото". То не бяха идващи, отгоре, отдолу, отвън, отвътре. Харизматични, антиелитни, антисистемни, изчерпаха се синонимите.

Затова сега поне е добре, че има квадратче "не подкрепям никого". Като ви се гласува протестно, по-добре сложете знак в квадратчето, отколкото за поредния популист. Квадратчето няма да направи безпринципна коалиция, няма да ви омръзне за четири години - просто защото и бездруго не го броят за нищо. Буквално. Квадратчето едва ли ще прави кебапчета, едва ли ще говори за 800 дни. То е дори по-просто от всички, които са прости, и затова с него ще се разберем даже още по-лесно.

Далече преди изборите за президент сметнах, че около 200 хиляди души ще изберат квадратчето на първия тур на президентските избори. А това не е никак лесна калкулация, вервайте. Казваха, че с него ще гласуват петцифрено число хора, други - че с него ще гласуват половин милион. Но аз мерих, смятах и рекох 200 хиляди - даже заглавие такова има в конкурентен вестник.

Сега ако ме питате, ще ви кажа, чеинтересът към квадратчето изглежда по-малъкот преди. Може и накрая съвсем друго да се окаже, но поне засега квадратчето не е на мода. Може би, защото за парламентарни избори то е нещо като нищо - броят го само за активност. Не влиза в калкулацията на същинския резултат, т.е. не вдига бариерата. Впрочем слава Богу, че не я вдига, защото щеше да стане трагикомедия - гласуваш срещу статуквото, вдигаш бариерата, пречиш на малките да влязат, бонифицираш големите, т.е. статуквото.

Второ, квадратчето вече не е новост. Видяхме го като своеобразен кандидат на президентските избори - нищо особено не свърши. Класира се на N-то място от кандидатите. Единствено успя да бие голяма част от онези, дето накрая все социологията им е виновна. Не че въпросните после помъдряха, де.

Трето, отнеха и едничкия стимул за гласуване - внушението, че е задължително. Защо сега да ходим, че да отбелязваме квадратчето, като можем просто да не отидем да гласуваме?

Четвърто, сега няма и референдум заедно с изборите. Та да катализира допълнителни протестни настроения.Квадратчето е в опасностСега е моментът да го спасим. Защото подозирам, че и тук нещо ще се опитаме да "поправим". Като видим, че хората не го предпочитат, и нещо ще вземем да мъдруваме дали пак да не променим процедурата. И квадратчето скоро може да сподели незавидната съдба на всичките ни други конюнктурни предизборни приумици - невероятните мажоритарни райони през 2009-а, т.нар. задължително гласуване през 2016 г., преференциалното гласуване с наистина нисък праг (единственото смислено нещо напоследък).

Така правим избори - въвеждаме нещо гръмко, разочароваме се бързо, махаме го, променяме го. Нито оставяме хората да се научат, нито траем дълго, без да направим нещо ново. Всеки път наивно вярваме, че ще променим политическата процедура и нещата с качеството на живот ще тръгнат.

А нещата и бездруго си вървят, само че вървят за малцина. Отказваме да схванем, че те и не могат да вървят добре за мнозина. Просто е, нарича се капитализъм - ако работиш, умен си, знаеш езици, пригоден си към глобалния свят, живееш добре. Ако не си, развиваш "туризма", разчиташ на обществени поръчки, си беден. И никакви референдуми, квадратчета и други глупости няма да ти помогнат.Впрочем квадратчето поне е ОК- честно е: като не подкрепяш никого, просто наистина не подкрепяш никого. Гласът ти не променя нищо, не може да навреди или помогне. Елементарно е. Наистина плакатно гласуване - заявяваш, че им теглиш една и това е. Съвсем честно е спрямо останалите. Не им натрапваш някой нов политически предприемач.

Разбира се, горното важи, ако делът на "Не подкрепям никого" не стане сериозен. Малко вероятно е да стане сериозен, но винаги може да се пробва. На 26 март всеки недоволен има шанс. Да покаже, че недоволството му е по-силно от мързела да излезе от дома си. Или от глупостта да гласува за поредния популист.

СНИМКА: БГНЕС
Квадратче "Не подкрепям никого" трябва да има, за да се види дали гражданите харесват политиците популисти.
Снимка: БГНЕС
Бизнесменът Веселин Марешки е поредното "ново" лице, което разчита на разочарованието на избирателите, за да влезе в парламента
30
2862
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
16 Март 2017 20:44
А не е ли по-добре да не легитимираш и старите бандити, и новите мош=еници?
------------
Сайтът на Генек
16 Март 2017 20:46
И накрая печели Баце. Гледали сме го тоя филм. Прожектирай го другаде.
16 Март 2017 20:52
Бизнесменът Веселин Марешки е поредното "ново" лице,

Меко казано "лице"...
16 Март 2017 20:58
Господин Симеонов,не заблуждавайте хората!! Квадратчето срещу всички, директно налива гласове на големите партии. По-добре не гласувайте,ако сте решили да сте против всички!!!
16 Март 2017 21:04
Какво ни съветва новата медийна звезда.? За себе си съм решил, вече съм над 60 години и оставям младите да решават какво ще е бъдещето ни.
16 Март 2017 21:27
Онаа пача влезе ли в метрото, какво стана?
16 Март 2017 21:29
А една изографисана голяма паламарка дали не се брои за две?
16 Март 2017 21:47
Квадратче "Не подкрепям никого" трябва да има, за да се види дали гражданите харесват политиците популисти.

Уникална лъжа!
Квадратчето, доколкото знам, не е "не подкрепям популистите", а не "подкрепям никого" - т.е. вкл. и "не подкрепям сатанистите"...
16 Март 2017 21:59
статията е ок, стига да не бе едно голямо, но много значително НО - значи кофти бат ви бойко (популист), кофти царю (популист), кофти новите нови (популисти), ех само столетницата не е оплюта, там популизъм няма и нинова зима, не дай боже, не ни чака. та те така.
16 Март 2017 22:09
Искаш ли промяна на статуквото - веднага ти лепват "популист, ретрограден, антиевропеец."
16 Март 2017 22:11
Ей го квадратчето: https://www.youtube.com/watch?v=NQKez4lZwkk
16 Март 2017 22:15
А нещата и бездруго си вървят, само че вървят за малцина. Отказваме да схванем, че те и не могат да вървят добре за мнозина. Просто е, нарича се капитализъм - ако работиш, умен си, знаеш езици, пригоден си към глобалния свят, живееш добре. Ако не си, развиваш "туризма", разчиташ на обществени поръчки, си беден. И никакви референдуми, квадратчета и други глупости няма да ти помогнат.


Самата истина!!!
Комплименти.
17 Март 2017 09:53
Квадратчето "не подкрепям" щеше да има смисъл ако се броеше и при брой гласове под определен % за всички останали или голям % "не подкрепям"‌ изборите са невалидни. В този вид само налива гласове на големите и е тотално безсмислено, остават твърдите електорати и хранените хора. Аз за пореден път ще гласувам не за тези, които одобрявам, а срещу тези, които особено не одобрявам и не искам да спечелят. А за това, че при капитализма не можело всички да сме добре а трябвало да работим повече, животът го опровергава- просто тези, които могат и искат да работят, отиват да работят същото другаде за по- добро заплащане, а не остават тук, за да работят повече, за все толкова пари.
17 Март 2017 09:55
Ако искаме да живеем по-добре, става само с повече работене и става бавно.

Не си прав, Първане! Не си прав. Някога се живееше добре, без да работиш, пък за нуждата от поназнайването на езици - хич биля не беше.
Ставаш Партиен секретар, разтягаш локуми по събрания на трудещите се, а за езикови познания стигаше едно:
"Кубетами си крестиянчетами"!
То точно за тези неща много хора, в това число и в този уважаван форум, ги тресе носталгията!
Иначе, статията като цяло
17 Март 2017 10:12
Ако останем в къщи и не гласуваме най-вероятно в парламента ще има две турски партии , едната почти османска. После да няма предизвестени изненади.
17 Март 2017 10:21
Doziris1 16 Март 2017 20:46
И накрая печели Баце. Гледали сме го тоя филм. Прожектирай го другаде.
17 Март 2017 10:58
Просто е, нарича се капитализъм - ако работиш, умен си, знаеш езици, пригоден си към глобалния свят, живееш добре.

Добре, де, ама не става ясно всичкото това ли му трябва на капитализма, за да ти даде да "живееш добре"? Не може ли просто "да работиш" и пак да живееш добре (прилично), поне колкото другите "само работещи" по света?
17 Март 2017 11:15
"Ако искаме да живеем по-добре, става само с повече работене и става бавно. Но нас ни мързи и някой друг трябва да е виновен.
"
Защо много хора си въобразяват, че непрекъснато трябва да повтарят горното и защо смятат, че ни мързи? По себе си ли съдят или да? И защо непрекъснато се внушава, че навремето, при социализма, никой не работел и всички само чакали държавата да даде? Нима всичко, което приватизираха т. нар. "демократи" не беше построено при социализма? Аз разбирам да го кажи някой горното веднъж, дваж, хайде триж, ама да се повтаря много пъти, че българинът не му се работи, става прекалено и се постига обратния ефект.
17 Март 2017 11:34
Ще го ползвам, милото! А "задължителното" гласуване у нас е много смешно! Но, като го повтарят по радиото и телевизията все ще заблудят някого!
17 Март 2017 12:21
тупан темно 16 Март 2017 21:27
Онаа пача влезе ли в метрото, какво стана?

Ма как да ти отговорим като не си уточнил за коя става дума? Майка ти ли? Сестра ти ли? Жена ти ли? Изяснявай ги тия работи! Иначе стават грешки...
17 Март 2017 12:42
Ставаш Партиен секретар, разтягаш локуми по събрания на трудещите се,

от таквая мерзост за ленчиту костова, м?
17 Март 2017 12:42
Сибила 16 Март 2017 22:15
А нещата и бездруго си вървят, само че вървят за малцина. Отказваме да схванем, че те и не могат да вървят добре за мнозина. Просто е, нарича се капитализъм - ако работиш, умен си, знаеш езици, пригоден си към глобалния свят, живееш добре. Ако не си, развиваш "туризма", разчиташ на обществени поръчки, си беден. И никакви референдуми, квадратчета и други глупости няма да ти помогнат.


Самата истина!!!
Комплименти.


Само че ако си наистина умен, веднага ще разбереш че система в която нещата вървят добре САМО за малцина от системата няма как да е устойчива и съвсем скоро се изражда в олигархична форма на корпоративно робство, което пък крие в себе си голямо социално напрежение, риск от сривове и да - насилие, в големи количества, наричаме го революция! Не се ли намери формулата по която за 80% от хората нещата да вървят добре, а за останалите да не са чак толкова лоши - няма да вървим напред.
17 Март 2017 13:22
Онаа пача влезе ли в метрото, какво стана?
Нищо. Пак НИЩО не стана Тя сама си играе в някакъв сериал. Губиме обаче. Това поне се вижда.
17 Март 2017 13:40
Не се ли намери формулата по която за 80% от хората нещата да вървят добре, а за останалите да не са чак толкова лоши - няма да вървим напред

Точно така!
Затова пътят ни е към Евразия, където хората благоденстват.
17 Март 2017 13:55
А нещата и бездруго си вървят, само че вървят за малцина. Отказваме да схванем, че те и не могат да вървят добре за мнозина.

айде бе? А как вървеха добре за мнозина по татово време?
Значи има как, ама ти отказваш да схванеш, че има как, щото не ти се мисли и не плащат за това.
17 Март 2017 14:15
"Ако искаме да живеем по-добре, става само с повече работене и става бавно. Но нас ни мързи и някой друг трябва да е виновен. И пак, и пак посягаме към "новото"."

По добре беден но болен отколкото богат и здрав!
Сговорна дружина слепи ги ражда!
Майтап от казармата.
17 Март 2017 14:27
kаily
17 Март 2017 13:55
А нещата и бездруго си вървят, само че вървят за малцина. Отказваме да схванем, че те и не могат да вървят добре за мнозина.

айде бе? А как вървеха добре за мнозина по татово време?

Как?
17 Март 2017 15:19
айде бе? А как вървеха добре за мнозина по татово време?

Значи не съм успял да се класирам сред добре живеещите тогава.
17 Март 2017 15:23
Патагонец
17 Март 2017 15:19
айде бе? А как вървеха добре за мнозина по татово време?

Значи не съм успял да се класирам сред добре живеещите тогава.

Ами не си чел редовно Работническо дело. Та затова.
18 Март 2017 08:36
Не обичам да давам съвети, особено когато не ми ги искат, но в случая съм възмутен от факта, че стотици хиляди българи (около половината избиратели) са жертва на една от най-големите лъжи на тъй наречения преход, а именно че всички били маскари. Това е полуистина, да маскари са, но всички които са управлявали България и я доведоха до и продължават да я водят към разруха. Голяма част от хората слагат, по инерция, всички под един знаменател (маскари) и не гласуват с мотива „За кого да гласувам, всички са еднакви?“ Истината е, че между останалите, които не са били на власт все има някои, които не са продажници и предатели, като досегашните и са готови да възродят България, защото ако няма такива, България е обречена на изчезване неминуемо и няма какво да се направи, освен да чакаме кога ще изчезнем като нация и ще останем само като етнос без държава, като циганите и като тях ще се пръснем по други страни, както това вече е станало до голяма степен ( от 9 млн българи останахме 7 млн, от които 2,5 млн са прокудени по света от предателите, които са ни управлявали и които са оръдия на САЩ и Турция за унищожаване на България). Тъй като срещам много хора, които питат за кого да гласуват, си позволявам да им дам най-добронамерен съвет, но няма да им казвам за коя партия да гласуват, защото това е въпрос на личен избор, а ще им кажа за каква партия следва да гласуват, защото ако продължават да не гласуват, косвено спомагат за идването на власт на предателите, които са управлявали България до сега, почти толкова като тези, които гласуват пряко за предателите и продажниците, които продават Отечеството ни заедно с нас и това са преди всичко ГЕРБ, но и всички управлявали до сега в „прехода“.
Критериите, на които трябва да отговаря партиятя, за която да гласува всеки, който иска да я има България, са прости, ясни и надеждни и никога не може да се допусне грешка.
1. Партия, която не е управлявала никога до сега, защото тези, които са ни управлявали, са ни продавали и ще продължат да ни продават и е безсмислено и вредно за България да се гласува за тях.
2. Партия, която заявява, че ще спре ограбването на България от САЩ и от други грабители, защото ако не спрат ограбването на страната не могат да изпълнят никакви други предизборни обещания и програми, дори да се съдерат и бог да слезе да им помага.
3. Партия, която е напълно независима от САЩ, защото в противен случай няма да спрат ограбването на България, а ще го засилят, както ГЕРБ с новия закон за концесиите и това ще продължи до пълния крах на страната ни.
Обръщам се и към пенсионерите, защото и те са жертва на другата голяма лъжа на “прехода“, че им увеличават пенсиите. Господа пенсионери, никоя управляваща партия за 27 години тъй наречен преход не е увеличавала пенсиите, а всички наричат увеличение жалките надбавки на пенсиите ви, които са само индексация или актуализация и представляват компенсация за изяденото от инфлацията на покупателната способност на пенсиите ви и то не пълна, а частична. Обяснявам накратко – ако началната минимална пенсия е тръгнала от 100 лева и тогава с нея е можело да купите 200 хляба, по около 0,50 лв за хляб, сега с „увеличените“ 157 лева може да купите 157 хляба при 1 лев за хляб. За да говорим за увеличение, трябва днешните минимални пенсии да са по-големи от 200 лева, за да имаме пълна компенсация на инфлациятя трябва да са 200 лева, а тези жалки 157 лева са вашите частично компенсирани от инфлацията пенсии. Първа партия Атака заговори за увеличение на минималните пенсия и заплата, а сега вече и други обещават, като Бареков, но нямат намерение да го изпълнят, защото не може да се изпълни дори при най-добро желание, ако не се спре ограбването на България и това го казвам не само аз, не само Сидеров, но го каза и Стоян Ганев при последното си идване в България, преди да умре. Той каза, че ако спре ограбването от САЩ само на златото ни, пенсиите автоматично могат да се удвоят. Ако на Сидеров не вярвате, за Стоян Ганев не може да се мисли, че го е казал от някаква лична омраза към САЩ, защото той отдавна живее там и беше свързал целия си бъдещ живот с тази страна. И тъй, ако искате действително увеличение на жалките си пенсии, това може да направи само партия, която отговаря на горните три условия, а иначе ще ви компенсират от време на време изяденото от инфлацията и то частично и ще го наричат увеличение за ваше успокоение.
Обръщам се с молба и към всички, които обичат България и децата си, след като прочетат това, да го доведат до всички свои близки, приятели и познати по какъвто и да е начин, устно или писмено, с молба да направят същото, за да стигне това до всеки българин и най-после да си изберем партия, достийна да ни управлява. Никой да не вярва на другата голяма лъжа на „прехода“, че ще загубим гласовете си, ако такава партия се окаже малка и неизвестна, защото ако такава партия отговаря на нашите критерии, гласовете ни ще отидат за нея и ще бъде избрана, тъй като такива партии са малко, ако не и само една.
Атанас Карамихов - пенсионер
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД